“Απάντηση” στην επιθυμία των ενδιαφερόμενων συγγραφέων να είναι σε θέση να δημιουργήσουν και να εκτυπώσουν εύκολα και γρήγορα το βιβλίο τους, βήμα προς βήμα, επιλέγοντας από μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών έκδοσης δίνουν οι Εκδόσεις Ψυχογιός μέσω του Bookoo (www.bookoo.gr), μιας νέας πλατφόρμας αυτοέκδοσης.

Η δυνατότητα της αυτοέκδοσης βιβλίων δεν αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο σε διεθνές επίπεδο, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια υφίστανται αντίστοιχες υπηρεσίες και πλατφόρμες. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξαλείφονται τυχόν εμπόδια και αδυναμία επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των ενδιαφερόμενων συγγραφέων, μειώνονται δραστικά ο χρόνος και το κόστος της έκδοσης, ενώ υπάρχει και μια έντονη προσωπική “πινελιά” στο τελικό αποτέλεσμα.

Κινούμενοι σε αυτό το πλαίσιο, οι Εκδόσεις Ψυχογιός ανέπτυξαν και λανσάρισαν το Bookoo, μια νέα πλατφόρμα αυτοέκδοσης. Μέσω αυτού, ο ενδιαφερόμενος συγγραφέας είναι σε θέση βήμα-προς-βήμα να δημιουργήσει και να εκτυπώσει εύκολα και γρήγορα το βιβλίο του, επιλέγοντας από την γκάμα των υπηρεσιών έκδοσης που διατίθεται στο site.

Το σημαντικότερο IT project των εκδόσεων Ψυχογιός
“Η μοναδικότητα όσο και πρωτοτυπία του Bookoo έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική ιστοσελίδα παγκοσμίως στην οποία ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το βιβλίο του και να προσθέσει υπηρεσίες επιμέλειας, εικονογράφησης και σχεδιασμού εξωφύλλου στην ίδια παραγγελία, τοποθετώντας τις στο ίδιο “καλάθι”. Αναμφίβολα, το Bookoo πρόκειται για το πλέον σημαντικό IT project που “τρέχουμε” εδώ και ενάμιση χρόνο!”, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρης Ψυχογιός, Διευθυντής επιχειρησιακής ανάπτυξης των Εκδόσεων Ψυχογιός και συνέχισε: “Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο λέμε στους νέους συγγραφείς ότι το Bookoo αποτελεί τον δικό τους εκδοτικό οίκο! Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία μπορούν όχι μόνο να δημιουργήσουν το βιβλίο τους με τα χαρακτηριστικά που θέλουν, αλλά και να το πουλήσουν παγκοσμίως, αποκτώντας ένα εισόδημα ανάλογο της απήχησης που θα έχει το βιβλίο τους”.

Η υπηρεσία δημιουργήθηκε από την ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός, η οποία έχει πολύχρονη εξειδίκευση τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση. Η ανάπτυξή του βασίστηκε σε μια σειρά από τεχνολογικές πλατφόρμες, όπως λ.χ. ως Framework αξιοποιήθηκε το Laravel 4.2.17, ως γλώσσα προγραμματισμού χρησιμοποιήθηκε η PHP, ενώ η βάση δεδομένων που επελέγη ήταν η MySQL.

Το συγκεκριμένο project αποδείχτηκε αρκετά περίπλοκο, καθώς προϋπέθετε την μεταφορά του συνόλου της εκδοτικής τεχνογνωσίας της ίδιας της εταιρείας προκειμένου να εισαχθεί σε ένα απλό, όσο και εύχρηστο website. Σε αυτό, ο πελάτης -χωρίς να διαθέτει προηγούμενη εμπειρία- θα μπορεί να εκδώσει το βιβλίο του σε μια διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν όταν και θα είχε δίπλα του μια ολόκληρη εκδοτική ομάδα. Μια από τις πολλαπλές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός βρισκόταν στον ευρύτερο κύκλο της παραγωγής, καθώς έπρεπε να εμπλακούν ενεργά ουκ ολίγοι συνεργάτες της, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έπρεπε να επικοινωνούσαν με τον πελάτη ποιοτικά όσο και αποδοτικά. Σκοπός των στελεχών της εταιρείας είναι κατά το προσεχές εξάμηνο να έχουν ολοκληρώσει τις μικρές, επιμέρους αλλαγές οι οποίες στο σύνολό τους προέκυψαν μέσα από τις προτάσεις των ίδιων των χρηστών-επισκεπτών. Μάλιστα, η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τις Εκδόσεις Ψυχογιός δεν είναι άλλη από τον σχεδιασμό για την ανάληψη υπηρεσιών προβολής και προώθησης των βιβλίων των συγγραφέων του Bookoo.

Συγγραφείς-εκδότες, ένα… κλικ δρόμος!
Οι πελάτες του Bookoo έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη συγγραφική τους καριέρα με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο, καθώς επίσης και να διανείμουν το βιβλίο τους σε ηλεκτρονική μορφή (ebook) σε όλο τον κόσμο, καθώς οι Εκδόσεις Ψυχογιός συνεργάζονται με τους μεγαλύτερους διανομείς ηλεκτρονικών βιβλίων παγκοσμίως, από το iBookstore της Apple μέχρι το Kobo. Το συγκεκριμένο project αναμένεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δεκάδων συγγραφέων, οι οποίοι απευθύνονται στους εκδοτικούς οίκους εδώ και χρόνια και αυτοί με τη σειρά τους δεν μπορούν να τους καλύψουν εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού έργων προς έκδοση.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε ανεπίσημα από τον περασμένο Μάρτιο και σήμερα, πλέον, το Βοοκοο βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία, έχοντας λάβει αρκετές παραγγελίες από νέους συγγραφείς.

Οι προκλήσεις ήταν αρκετές καθώς οι λεπτομέρειες και οι διαδικασίες έκδοσης ενός βιβλίου είναι αρκετά πολύπλοκες, γεγονός που έκανε αναγκαία η εν λόγω πλατφόρμα αυτοέκδοσης να είναι όσο πιο απλή γίνεται. Σε σημείο τέτοιο, ώστε ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η εκδοτική παραγωγή να είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Συνεπώς, έπρεπε να ληφθούν ένα σωροί παράμετροι και κάποιες διαδικασίες οι οποίες βελτιώθηκαν σταδιακά για να γίνουν περισσότερο κατανοητές στο ευρύ κοινό. Για αυτό και από το testing της πλατφόρμας μέχρι σήμερα διαπιστώθηκαν μια σειρά από σημεία που έπρεπε να διορθωθούν. Αποτέλεσμα; Πριν από λίγες ημέρες βγήκε στον “αέρα” μια νεότερη έκδοση της πλατφόρμας, η οποία κρίνεται ως ακόμα πιο απλοποιημένη όσο και εύχρηστη. Παράλληλα, μέσα από το bookoo.gr, οι Εκδόσεις Ψυχογιός θέλουν να επιτρέψουν σε νέους συγγραφείς να εκδώσουν τα βιβλία τους και σε δεύτερο βαθμό μέσω της εν λόγω διαδικασίας να ανακαλυφτούν νέα ταλέντα στη συγγραφή.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ψυχογιός: “Για φέτος πρώτος στόχος μας είναι οι συγγραφείς να βρίσκουν εύχρηστο και κατανοητό το site και να το χρησιμοποιήσουν για την έκδοση των βιβλίων τους. Θα πρέπει να επισημάνω πως παρά το γεγονός ότι έχει γίνει ένα “σιωπηλό” λανσάρισμα της πλατφόρμας, εντούτοις όμως έχουν ήδη γραφτεί κάτι παραπάνω από 500 χρήστες σε αυτήν. Οπότε, είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως η ανταπόκρισή της θα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, παρόλο που δεν την έχουμε προωθήσει. Οφείλω να ομολογήσω πως μέχρι στιγμής έχουμε δεχθεί αρκετές παραγγελίες μέσω της πλατφόρμας, που αφορούν είτε μεμονωμένες διαδικασίες (όπως λ.χ. η επιμέλεια, η εικονογράφηση κ.ά.), είτε την εκτύπωση και πώληση βιβλίου μέσω του e-store στο bookoo.gr. Τα δικαιώματα και τα έσοδα από τις πωλήσεις ανήκουν στους συγγραφείς, απλώς εμείς του δίνουμε ένα online εργαλείο προκειμένου να καταφέρουν να εκδώσουν το βιβλίο τους”.

Ακόμη πιο απλό – Εναλλακτικό κανάλι πώλησης
Την ίδια στιγμή, στους άμεσους σχεδιασμούς των Εκδόσεων Ψυχογιός ξεχωρίζουν ο σχεδιασμός και η προετοιμασία μιας καινούριας έκδοσης στο ίδιο site, στο οποίο θα υπάρχουν ορισμένες μικρές βελτιώσεις. Απώτερος σκοπός, είναι να κάνουν το Bookoo ακόμη πιο εύχρηστο για τους ενδιαφερόμενους συγγραφείς.

Όσο για την διαφοροποίηση του Bookoo έναντι αντίστοιχων πλατφορμών αυτοέκδοσης που λειτουργούν στο εξωτερικό, ο κ. Ψυχογιός σημειώνει: “Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να υπογραμμίσω πως δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το Bookoo σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό, καθώς όλα τα ανάλογα site αυτοέκδοσης που λειτουργούν -ακόμα και από εταιρείες που βρίσκονται στο χώρο εδώ και πολλά χρόνια- φτάνουν τους συγγραφές μέχρι ενός σημείου και στη συνέχεια του ζητούν να πάρει τηλέφωνο ή να στείλει email ή ακόμη και να πραγματοποιήσει ραντεβού με τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο. Αντιθέτως, στη δική μας πλατφόρμα δεν απαιτείται να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ ταυτόχρονα του στέλνουμε τα βιβλία του στο σπίτι. Μπορεί να ξεκινήσει από το μηδέν, να ετοιμάσει το βιβλίο του στο site μας και να το παραλάβει σπίτι έπειτα από την παρέλευση 2-3 εβδομάδων (αναλόγως του αντιτύπου) έναντι κάποιας χρέωσης, η οποία από την έρευνα που έχουμε κάνει στην ελληνική αγορά είναι πολύ μικρότερη από τις υπόλοιπες.

Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες συγγραφείς να πουλήσουν τα βιβλία τους σε online πλατφόρμες, όπως λ.χ. τα itunes, nook κ.ά., κάτι που όχι μόνο δεν κάνουν οι υπόλοιπες πλατφόρμες αυτοέκδοσης αλλά και ούτε και μεγάλοι Έλληνες εκδότες. Οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, δεν διαθέτουν τόσα πολλά κανάλια διανομής…”.