Η Intel ανακοίνωσε την διετή αναστολή της σχεδιαζόμενης επένδυσής της για την κατασκευή εργοστασίου μικροτσίπ στο Μαγδεμβούργο, προκαλώντας ανησυχίες για τη γερμανική βιομηχανική πολιτική. Η επένδυση, ύψους 33 δισ. ευρώ, είχε υποστηριχθεί από το γερμανικό κράτος με επιδότηση 9,9 δισ., αλλά τα οικονομικά προβλήματα της Intel και η πτώση της αγοράς υπολογιστών οδήγησαν στην αναβολή. Αν και το εργοστάσιο θα δημιουργούσε 3.000 θέσεις εργασίας, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η επένδυση αυτή δεν προσέφερε μακροπρόθεσμα οφέλη για τη Γερμανία, καθώς δεν περιλάμβανε έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Η αναστολή αυτής της επένδυσης εγείρει αμφιβολίες για τη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης να καταστήσει τη χώρα παγκόσμιο κέντρο ημιαγωγών. Παρά την πρόθεση να ενισχυθεί η βιομηχανία μικροτσίπ, η αλλαγή της αγοράς και η μείωση της ζήτησης καθιστούν το σχέδιο αβέβαιο. Ορισμένοι οικονομολόγοι, όπως ο Κλέμενς Φούεστ από το Ινστιτούτο Ifo, εξέφρασαν ικανοποίηση, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία θα επωφελείτο ελάχιστα από την επένδυση, δεδομένου ότι δεν θα υποστήριζε καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας.
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση συζητά τη χρήση των πόρων που είχαν προοριστεί για την επιδότηση της Intel. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προτείνει να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θέλει να διατεθούν στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό. Οι αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν ότι η Intel είναι απίθανο να προχωρήσει με το έργο ακόμη και μετά την πάροδο της διετούς αναστολής, αφήνοντας αβέβαιη την πορεία της γερμανικής στρατηγικής για τα ημιαγωγά.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς κράτησε διαφορετική στάση προσπαθώντας να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η Intel παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για την επένδυση αυτή στη Γερμανία, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα του να εκμεταλλευτεί την δέσμευση αυτή, σε μία πολύ ασταθή περίοδο για τη βιομηχανία ημιαγωγών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση των ήδη μεγάλων -όπως τις χαρακτήρισε- δυνατοτήτων στη Γερμανία.