Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ολοκλήρωσε την επιχορήγηση ύψους $7,86 δισεκατομμυρίων για την Intel, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών και την τεχνολογική ανεξαρτησία της χώρας. Η επένδυση αυτή, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη επιχορήγηση στο πλαίσιο του νόμου του 2022 για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών, αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την αναγέννηση της αμερικανικής βιομηχανίας τσιπ. Η επιχορήγηση στοχεύει να υποστηρίξει $90 δισεκατομμύρια σε κατασκευαστικά έργα σε πολιτείες όπως η Αριζόνα, το Νέο Μεξικό, το Οχάιο και το Όρεγκον.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Gina Raimondo, τόνισε τη σημασία της επένδυσης: «Αμερικανικά τσιπ, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από Αμερικανούς εργαζόμενους, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό».

Η Intel έχει ήδη επιτύχει κάποια αρχικά ορόσημα των έργων και αναμένεται να λάβει τουλάχιστον $1 δισεκατομμύριο έως το τέλος του έτους.

Η χρηματοδότηση, αν και μειωμένη από τα αρχικά $8,5 δισεκατομμύρια που είχαν ανακοινωθεί, αντανακλά τον συνδυασμό επιχορηγήσεων, όπως το συμβόλαιο $3 δισεκατομμυρίων που εξασφαλίστηκε τον Σεπτέμβριο από το Υπουργείο Άμυνας.

Στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον
Η Intel αποφάσισε να απορρίψει μια πρόσθετη προσφορά χαμηλότοκου δανείου $11 δισ. αναφέροντας ότι οι όροι δεν εξυπηρετούσαν τους μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρείας. Αντίθετα, σχεδιάζει να επωφεληθεί από τον Φορολογικό Επενδυτικό Πιστωτικό Μηχανισμό που αναμένεται να καλύψει έως και το 25% των επιλέξιμων επενδύσεων της εταιρείας. Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας $52,7 δισεκατομμυρίων που περιλαμβάνει $39 δισεκατομμύρια για την παραγωγή ημιαγωγών και $11 δισεκατομμύρια για έρευνα. Από την πλευρά του, ο CEO της Intel, Pat Gelsinger, δήλωσε: «Η διμερής υποστήριξη για την αποκατάσταση της ηγεσίας της Αμερικής στην τεχνολογία και την παραγωγή οδηγεί σε ιστορικές επενδύσεις που είναι κρίσιμες για την οικονομική ανάπτυξη και την εθνική ασφάλεια της χώρας». Η κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμούς, όπως η απαγόρευση επαναγοράς μετοχών για πέντε χρόνια και η υποχρέωση κοινής χρήσης των υπερβολικών κερδών, διασφαλίζοντας τη σωστή χρήση των δημόσιων πόρων. Οι ενέργειες αυτές καθιστούν την επιχορήγηση ένα θεμέλιο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στις ΗΠΑ.