Μια ευρεία γκάμα λύσεων για έξυπνες πόλεις, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους δήμους, τους παρόχους υπηρεσιών και τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν και να αναπτύξουν την πόλη του μέλλοντος διαθέτει στη «φαρέτρα» της η Intracom Telecom. Με αιχμή την πλατφόρμα ενοποιημένων IoT υπηρεσιών uiTOP™, η οποία διαρκώς εξελίσσεται και επεκτείνεται και σε νέους τομείς, όπως είναι αυτός της «έξυπνης» ενέργειας και ηλεκτροφόρτισης, η Intracom Telecom έχει αναπτύξει συγκεκριμένες μεθοδολογίες, συνδυάζοντας τα θεωρητικά μοντέλα με πρακτικές μετρήσεις στο πεδίο, για να καταλήξει στην υλοποίηση της βέλτιστης δυνατής λύσης, καλύπτοντας το σύνολο των απαιτήσεων, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες.

«Τα projects, όσο περνά ο καιρός, γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα και αν έχεις μεγάλη τεχνογνωσία, την οποία διαθέτει η εταιρεία μας, μπορείς να βάλεις όλα τα «building blocks» και να φτιάξεις μια ολοκληρωμένη λύση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το έργο που αναλάβαμε στο Βελιγράδι για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας του αέρα της πόλης μέσω έξυπνης παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η Intracom Telecom συνδύασε την in-house IoT πλατφόρμα της και την τεχνογνωσία Τεχνητής Νοημοσύνης, επέλεξε τις βέλτιστες για την περίπτωση τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τέλος σε συνεργασία με ειδικευμένο partner, ολοκλήρωσε πλήρως όλα τα εμπλεκόμενα υποσυστήματα, δίνοντας συνολική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα», λέει στο NetFAX ο Σωτήρης Μπίθας, Διευθυντής Marketing του Τομέα Τηλεπικοινωνιακού & Επιχειρηματικού Λογισμικού της Intracom Telecom.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία δραστηριοποιείται στο IoΤ, με έμφαση στον τομέα του «smart city», από το 2015 και μέχρι σήμερα έχει αναλάβει περίπου 15 έργα τέτοιου είδους διαφόρων μεγεθών. Ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της αποτελεί ο τομέας της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), με τις επενδύσεις την περασμένη χρονιά να φτάνουν τα 15,8 εκατ. Ευρώ για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων ασύρματης πρόσβασης & μετάδοσης για δίκτυα τηλεπικοινωνίων.

Τι περιλαμβάνει το portfolio λύσεων
Όπως αναφέρει ο κ. Πανταζής Χούλης, Διευθυντής Μάρκετινγκ του Τομέα Υπηρεσιών της Intracom Telecom, η εταιρεία έχει ένα πλήρες portfolio λύσεων «smart city», που περιλαμβάνει τον φωτισμό, τη στάθμευση, σε όλες της τις μορφές, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις μεταφορές, τη περιβαλλοντική παρακολούθηση, την ηλεκτροφόρτιση καθώς και τη διαχείριση ενέργειας και νερού. «Ειδικότερα όσον αφορά στο smart waste management έχουμε αναπτύξει μια αρθρωτή λύση σε τρία επίπεδα: το πρώτο βασικό, core κομμάτι, αποτελείται από τους αισθητήρες πλήρωσης το δίκτυο διασύνδεσης και την πλατφόρμα μας, όπου με βάση την πληροφορία πλήρωσης των κάδων μπορούμε π.χ. να βελτιστοποιήσουμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων. Σε ένα δεύτερο επίπεδο μπορούμε να πάμε σε μία λύση ‘’pay as you throw’’, όπου συμπεριλαμβάνοντας λύση access control στους κάδους ο δήμος να προσαρμόζει τα δημοτικά τέλη για του δημότες. Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο έχει να κάνει με μία λύση ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Πρόκειται για την χρήση ενός αισθητήρα, ο οποίος, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Εκμάθησης, διακρίνει τη ρίψη σε «επιτρεπτή ή όχι» και εν συνεχεία πιστώνει το ανταποδοτικό όφελος στους δημότες» αναφέρει ο κ. Χούλης.

Η εταιρεία, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της, είναι αρκετά ευέλικτη ώστε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετουσιώνει ιδέες σε έτοιμες λύσεις και να τις λανσάρει στην αγορά, υλοποιώντας έργα μεγάλης κλίμακας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η υλοποίηση της λύσης wifio™ CrowdSensing για την αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους ανοικτούς χώρους, την οποία ανέπτυξε η εταιρεία με το ξέσπασμα της πανδημίας κι εγκατέστησε σε διάφορα έργα «έξυπνης» πόλης όπως του δήμου Αιγάλεω αλλά και Παπάγου.

Η ενοποιημένη πλατφόρμα uiTOP
Η ενοποιημένη πλατφόρμα IoT, που έχει αναπτυχθεί in-house, εμπλουτίζεται συνεχώς και συμπληρώνεται με νέες λύσεις, όπως είναι αυτό του ελέγχου της ηλεκτροκίνησης. Η έκδοση 3.0 της πλατφόρμας uiTOP, η οποία ανακοινώθηκε φέτος κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου τηλεπικοινωνιών MWC Barcelona, έχει ενσωματώσει νέες δυνατότητες, όπως απλοποιημένο σύστημα για τη διαχείριση και τον έλεγχο των χρηστών, ενώ το βελτιωμένο περιβάλλον UI/UX παρέχει στον χρήστη μια πληρέστερη και ακόμα πιο διαδραστική εμπειρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες των 5G δικτύων νέας γενιάς, επιτυγχάνει τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας από τις συμβατές IoT συσκευές.α