Με τους (ασυνήθιστους) ηλεκτρονικούς ήχους από τη μουσική της «Φαντασίας», της θρυλικής ταινίας κινούμενων σχεδίων του Disney, ξεκίνησε η χθεσινή μεγάλη γιορτή της ΗΡ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά, για τα 80 χρόνια της εταιρείας.
Το μυστήριο λύθηκε γρήγορα, όταν ο Γενικός Διευθυντής για Ελλάδα και Κύπρο, Νίκος Χρηστάκης, αποκάλυψε ότι στην (για πρώτη φορά στερεοφωνική) διαμόρφωσή τους είχε συμβάλει ένας ταλαντωτής, η πρώτη παραγγελία στους Ουίλιαμ Χιούλετ και Ντέιβιντ Πάκαρντ, οι οποίοι είχαν μόλις ξεκινήσει τη συνεργασία τους, με κεφάλαιο 538 δολάρια και έδρα το ιστορικό πλέον οικογενειακό garage του δεύτερου, στο Πάλο Άλτο – κατά πολλούς μελετητές, τον «θεμέλιο λίθο» της δημιουργίας του Silicon Valley…
Εκτός από «Φαντασία», βεβαίως, η εκδήλωση είχε και πολύ ρεαλισμό, καθώς -έπειτα από μια συνοπτική παρουσίαση της μαμάς-εταιρείας και των βασικών αξιών της που εξακολουθούν να τηρούνται στο ακέραιο (όχι όλα θυσία στο κέρδος – νοοτροπία επιβίωσης, όπως αποδείχθηκε έμπρακτα και στη διάσπαση του 2015 – δέσμευση στην καινοτομία) και μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν της ελληνικής θυγατρικής (με επώνυμη αναφορά στον Βασίλη Δημητρίου, που «ξανάβαλε την εταιρεία στο παιχνίδι» στα τέλη των 90ς), ο Ν. Χρηστάκης εστίασε στο παρόν και το μέλλον.
Πέρυσι, η ΗΡ Ελλάδας-Κύπρου (ένα από τα 20 γραφεία της «περιοχής μας», στην οποία ανήκουν συνολικά 101 χώρες) χάρηκε πρωτιές σε αρκετές κατηγορίες της αγοράς, που φέτος φιλοδοξεί να είναι ακόμα περισσότερες. Σήμερα διαθέτει 98 πιστοποιημένους συνεργάτες και 8 διανομείς (5 στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο), ενώ από τους 77 εργαζομένους της, αρκετοί είναι αυτοί που εξυπηρετούν ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, με αυξητικές τάσεις.
Έμφαση στο 3D-printing
Οι προτεραιότητες της ΗΡ για τον επόμενο χρόνο είναι τα γνήσια αναλώσιμα, η ασφάλεια στον τελικό χρήστη, η ανάπτυξη στα ειδικά προϊόντα (πχ. workstations, οθόνες κλπ.), η ενίσχυση στον χώρο του gaming, του Device-as-a-Service και των PC partners, καθώς και η (ουσιαστικά, εξαρχής) προώθηση του 3D-printing στη χώρα μας, με πλήρη σειρά βιομηχανικών και ερευνητικών συστημάτων, τα οποία διαθέτουν τεράστιες (όπως τις παρουσίασε ο ειδικός σύμβουλος της εταιρείας) δυνατότητες εκτύπωσης, ακόμα και μεταλλικών αντικειμένων.
Ο Ν. Χρηστάκης δεσμεύτηκε για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία με τους partners και τα media, για στήριξη της περιφέρειας με συν-επενδύσεις και ευρύτερη εξωστρέφεια, όπως και για ταχύτητα και ευελιξία από την πλευρά της Αθήνας, έχοντας πάντα κατά νου την επαγγελματική ηθική και τη βιωσιμότητα, τον κοινωνικό ρόλο της εταιρείας (απηύθυνε, μάλιστα έκκληση για κοινές δραστηριότητες ΕΚΕ με τους συνεργάτες) και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη αναφορά -από τα πολλά που είπαν χθες ο Γεν. Διευθυντής της ΗΡ και οι συνεργάτες του- αξίζει στην εξαγγελία για πρόγραμμα PC Refresh: με δεδομένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες μηχανήματα, περίπου το 60% του εξοπλισμού τον οποίο χρησιμοποιούν σήμερα επιχειρήσεις και οργανισμοί είναι απαρχαιωμένο (ως απόρροια της κρίσης και όχι μόνο), με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό από πλευράς επιδόσεων και κυρίως επιπέδου ασφαλείας, ξεκινά ευρύ πρόγραμμα απόσυρσης εξοπλισμού, με την παροχή ανάλογων κινήτρων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση δεκάδων συνεργατών της ΗΡ σε Ελλάδα και Κύπρο που τιμήθηκαν για τις επιδόσεις τους κατά το οικονομικό έτος 2018. Μάλιστα, ως επιβεβαίωση της παλιάς, σοφής ρήση της αγοράς, ότι «τα βραβεία ανοίγουν την όρεξη», οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν δημόσια (εκτός από «ευτυχείς», βεβαίως) πως, φέτος, έχουν βάλει τον πήχη ακόμα ψηλότερα…
Πιένες γνώρισε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ομοίωμα του θρυλικού garage, που είχε στηθεί στον δροσερό Κήπο του Μουσείου, με εκθέματα μια σειρά ιστορικών υπολογιστών (ανάμεσά τους, desktop Vectra με οθόνες αφής, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80!) και scientific calculators της HP – «δάνειο», ειδικά για την περίσταση, από το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής.