Μια εταιρεία πληροφορικής με στελέχη που μοιράζονται το πάθος για την τεχνολογία και τις μοντέρνες και έξυπνες λύσεις, μας αποκαλύπτει τη συνταγή της επιτυχίας. Πιστεύοντας στην ευφυία που προσδίδει επιχειρησιακά η τεχνολογία, επενδύουν σ’ αυτή και προσφέρουν πρωτοποριακές υπηρεσίες στους πελάτες τους.

  NW: Το όνομά της εταιρείας σας – IQ Solutions – είναι πραγματικά επίκαιρο, σε μια χρονική στιγμή της τεχνολογίας όπου το IQ των μηχανών, είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ποιες είναι οι αξίες που σας οδηγούν σε αυτή την πολύχρονη πορεία εξέλιξης;

Πάρης Παπαναστασίου: Από το 2003, όποτε και ιδρύθηκε η IQ Solutions, μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον τομέα της πληροφορικής, εργαζόμαστε με κοινό γνώμονα το πάθος μας για μοντέρνες και έξυπνες τεχνολογίες, ώστε να μπορούμε συνεχώς να εξελισσόμαστε και να ακολουθούμε πάντα τις νέες τάσεις που επιτάσσει η εποχή, καλλιεργώντας μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές σχέσεις με πελάτες και συνεργάτες.

Πιστεύουμε πως μόνο εάν σκεφτόμαστε έξω και πέρα από τα καθιερωμένα, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Η ευρηματικότητα υπήρξε και συνεχίζει να είναι η κινητήρια δύναμη της επιτυχίας μας.

Όπως ‘’μαρτυρά’’ και το πλήρες όνομα της εταιρείας, ‘’Intelligence in Quality Solutions’’, πιστεύοντας στην ευφυία που προσδίδει επιχειρησιακά η τεχνολογία, επενδύουμε σε διαφοροποιημένες λύσεις και ποιοτικές υπηρεσίες, με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της αξίας της τεχνολογίας για τον πελάτη. Για την εταιρεία μας η ποιότητα προσφέρεται ως υπηρεσία.

Εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία, ώστε να λειτουργούμε proactive, εκμοντερνίζοντας διαδικασίες πελατών μέσω της πληροφορικής ή δημιουργώντας ευκολίες που η παραδοσιακή πληροφορική δεν μπορεί να δώσει, αυξάνοντας τη λειτουργικότητα, την προσβασιμότητα, τον έλεγχο και την ασφάλεια σχεδιάζοντας και διατηρώντας υγιείς υβριδικές ΙΤ υποδομές.

Η ομαδικότητα και ο σεβασμός προς τους συναδέλφους αποτελεί άλλον ένα πυλώνα της εταιρείας μας, καθώς οι άνθρωποι μας μοιράζονται το ίδιο πάθος για την τεχνολογία με εμάς και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, καθιστώντας την υλοποίηση όλων των έργων αποτέλεσμα στενής συνεργασίας.

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, θεωρούμε πως ο σεβασμός που υπάρχει ανάμεσα μας, καθιστά αρμονική την συνεργασία μεταξύ των τμημάτων της εταιρείας, δίνοντας έμφαση στην προσωπικότητα του καθενός.

Βασική αξία και το ουσιαστικό κομμάτι της κουλτούρας μας είναι η διαρκής εκπαίδευση και εξέλιξη σύμφωνα με τις προσδοκίες του προσωπικού. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπορούμε να υιοθετούμε άμεσα νέες τεχνολογίες που εμφανίζονται με πλέον ταχείς ρυθμούς και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ομάδα μας προσελκύει και διατηρεί στο δυναμικό της, μηχανικούς με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Για εμάς, τα θέλω των στελεχών μας και οι παροχές προς αυτούς αποτελούν προτεραιότητα για την εκτέλεσή του οράματός μας.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται με γνώμονα το ήθος, σεβόμενοι τους συνανθρώπους μας, τους πελάτες και συνεργάτες μας, δρώντας πάντα μέσα από κανόνες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα και τη διαφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας της εταιρείας μας.

  Η IQ Solutions έχει μεγάλη φήμη στο παραδοσιακό ΙΤ Integration με μοντέρνες Hybrid και Cloud λύσεις, για όλες τις αγορές εκτός των κάθετων λύσεων της για τη ναυτιλία. Ένα μοντέρνο πρόβλημα αφορά στην πρόσβαση ποικίλων συσκευών σε Corporate ΙΤ πόρους, μέσω πληθώρας επικοινωνιακών καναλιών. Πιστεύετε ότι το Cloud μπορεί να βοηθήσει, μία εταιρεία που επιθυμεί να μοιράζει επιχειρησιακούς πόρους στο προσωπικό της, όπου και να βρίσκεται, στα πλαίσια του Digital Transformation της;

Γιώργος Βαράκης: Επικοινωνίες, ασφάλεια και επιχειρησιακές τακτικές, είναι όλα αλληλένδετα κομμάτια που δένονται μέσω cloud. Στις μέρες μας ένα IT περιβάλλον περιλαμβάνει πληθώρα σημείων πρόσβασης. Οι κινητές συσκευές για παράδειγμα χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο από τους υπολογιστές. Πολλοί εργαζόμενοι λόγω των απαιτήσεων της εργασίας τους προτιμούν να χρησιμοποιούν τα smartphones για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εν κινήσει.

Η αύξηση της δημοτικότητας των κινητών συσκευών συνεπάγεται αυξημένους και νέους κινδύνους ασφάλειας. Δεδομένου επίσης ότι οι κινητές συσκευές είναι τόσο μικρές, είναι ευκολότερο να χαθούν, μαζί με τα δεδομένα που περιέχουν, καθώς και τις μεθόδους πρόσβασης σε εταιρικά δίκτυα. Ως IQ Solutions μέσω του Cloud δίνουμε λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα. Προάγουμε την εργασιακή κινητικότητα και επιχειρησιακή ανταγωνιστικότητα των πελατών, εξασφαλίζοντας παράλληλα ασφάλεια και επιτρέποντας στους διαχειριστές να έχουν την εποπτεία με εξαιρετικά διαχειρίσιμους τρόπους.

Αυτή τη στιγμή, περισσότερες από το 70% των επιχειρήσεων δεν βλέπουν την ασφάλειά της πνευματικής τους ιδιοκτησίας υπό αυτό το πρίσμα, σε συνάρτηση με την αύξηση χρήσης εταιρικών δεδομένων και εφαρμογών μέσω διάφορων επικοινωνιακών καναλιών και συσκευών. Όσο η περίμετρος πρόσβασης χρηστών αυξάνει, θα έχουν παραβιάσεις με μορφές άγνωστες έως τώρα.

Η IQ Solutions αρέσκεται στο να δίνει έμφαση σε αυτά τα μοντέλα επιχειρησιακής ευελιξίας και διαχείρισης ασφάλειας μέσω του cloud, ειδικότερα σε περιβάλλοντα όπου η πρόσβαση με ενιαία σύνδεση είναι επιτακτική. Στόχος είναι να μη παρακωλύεται η παραγωγικότητα των εργαζομένων, ενώ εξακολουθούν να έχουν οποιαδήποτε μορφής πρόσβαση με τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται, αλλά το ακριβώς αντίθετο και μάλιστα με ασφάλεια η οποία δεν είναι εφικτή από το παραδοσιακό IT.

Αυτή τη στιγμή η εμπειρία μας δίνει πολυτέλειες προς διαχειριστές, οι οποίοι μπορούν να επιτρέψουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές για ορισμένους χρήστες, μέσω προσδιορισμένων συνδέσεων, ενώ έχουμε συνδυάσει τα μοντέλα ασφάλειας πρόσβασης με εκατοντάδες από τις πιο γνωστές εφαρμογές SaaS ή και Cross-Cloud υποδομές.

Τέτοιου είδους υπηρεσίες ασφάλειας πρόσβασης χωρίς τη συνδρομή του cloud δε μπορούν να επιτευχθούν.


  Είναι γνωστό ότι η Πληροφορική μπορεί να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να γίνουν πιο αποτελεσματικές στη λειτουργία, την οργάνωση και τις επικοινωνίες τους. Σε ποιες τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες πιστεύετε ότι θα πρέπει μια ναυτιλιακή εταιρεία να επενδύσει οπωσδήποτε σήμερα;

Λάμπρος Παπαναστασίου: Είναι γεγονός πως οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις στον κόσμο της ναυτιλίας στους τομείς της διασφάλισης της ακεραιότητας της πληροφορίας, της υψηλής διαθεσιμότητας των συστημάτων και τη διαρκή ενημέρωση αυτών, έχουν καταστήσει αναγκαία τη συνδρομή της πληροφορικής στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Έχουν πλέον αναπτυχθεί τεχνολογίες που εξασφαλίζουν την αδιάκοπη λειτουργία των υπηρεσιών της ναυτιλίας και της επικοινωνίας των πλοίων με τα γραφεία των ναυτιλιακών, βοηθώντας στη συλλογή δεδομένων σχετικά με την ορθή λειτουργία των συστημάτων των πλοίων. Γεγονός που βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της επιχείρησης, χωρίς να τους επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην περαιτέρω ανάπτυξη ολόκληρου του οικοσυστήματος της εταιρείας.

Κρίνεται πλέον αναγκαίο, ο κόσμος της ναυτιλίας να επενδύσει σε λύσεις που στοχεύουν στην ασφάλεια και την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθώς και σε τεχνολογικές λύσεις και εργαλεία, όπου proactively και αδιάλειπτα λειτουργούν, προκειμένου τα συστήματα να καθίστανται ισορροπημένα, υγιή και αποδοτικά. Οι απώτεροι στόχοι είναι το μηδενικό downtime, η διαρκής ενημέρωση και hardening συστημάτων, η υψηλή διαθεσιμότητα σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η σαφής και proactive αναχαίτιση malware και ιών, οι οποίοι ακόμη και από ανθρώπινο λάθος μπορούν να εισαχθούν στο σύστημα, π.χ. μέσω USB ή όποιας εξωτερικής συσκευής και να μολύνουν ένα εν πλω σύστημα. Επιπλέον σημασία πρέπει να δοθεί σε εργαλεία της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται, για να καταστήσουν δυνατή την αντιμετώπιση κάποιας αστοχίας με disaster και site recovery τεχνικές, πράγμα αναγκαίο για το Business Continuity και θέμα ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη κάθε επιχειρησιακής οντότητας.

  Ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, υπάρχει η αίσθηση ότι στην ναυτιλία οι απαιτήσεις είναι αυξημένες λόγω της κρισιμότητας των διακινούμενων δεδομένων. Τι ξεχωριστό έχετε να προσφέρετε στον τομέα αυτό στους υποψήφιους πελάτες σας;

Πάρης Παπαναστασίου: Σίγουρα οι απαιτήσεις είναι αυξημένες λόγω των κανονισμών των οργανισμών TMSA3 και RightShip οι οποίες δεν αφορούν μόνο στην ασφάλεια αλλά και τη διασφάλιση της αδιάλειπτης και up to date λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στα πλοία. Είναι επίσης αυξημένες, λόγω της ανάγκης για χρήση broadband δορυφορικών επικοινωνιών μεταξύ πλοίου και γραφείων, τόσο σε επίπεδο ανταλλαγής ευαίσθητων πληροφοριών αλλά και συγχρονισμού προγραμμάτων PMS, ERP, κλπ. τα οποία απαιτούν συνεχή επικοινωνία με τα γραφεία.

Από πλευράς μας, ως IQ Solutions, έχουμε αναπτύξει μια λύση, βασισμένη στη πολυετή εμπειρία μας στο χώρο, το VCell, όπου με την εγκατάσταση του καλύπτονται όλες οι business ανάγκες πάνω στο πλοίο, απαντά σε ανάγκες του πληρώματος και διευκολύνει την επικοινωνία με τη στεριά. Οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για το attendance σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, καθώς όλες οι εργασίες γίνονται remotely σε άμεσο και πραγματικό χρόνο.

Το VCell έχει απαντήσει σε όλους τους κανονισμούς των οργανισμών IMO, BIMCO, TMSA3, RightShip, Intertanko και Intercargo και σαφώς συμβαδίζει με τα επερχόμενα Class Notations, με πραγματικά παραδείγματα πελατών. Πραγματικά είμαστε περήφανοι που η λύση μας οδηγεί τον πελάτη μας σε κάτι τόσο προοδευτικό, δηλαδή στην απόδοση του πρώτου Class Notation παγκοσμίως για Cyber Security σε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για πλοία. Οι μηχανικοί μας είναι μέσα στα πράγματα, όντας μέλη σε workgroups από νηογνώμονα, σχετικά με τα επερχόμενα notations για το Cyber Security.

Η πρακτική του προϊόντος μας, έγκειται στο γεγονός ότι όλο αυτό το οικοσύστημα προσφέρεται ως υπηρεσία (Hardware, Software, Maintenance, Processes, Reporting και 24×7 Support) σαν ένα σύνολο, ακολουθώντας το μοντέλο του rental και το δουλεύουμε ήδη με όλα τα δορυφορικά συστήματα της αγοράς, είτε αυτά είναι προηγούμενης τεχνολογίας (FBB) είτε νεότερης (VSat). Ο πελάτης με αυτό τον τρόπο έχει άμεση μεταφορά τεχνογνωσίας, μηδενικό κόστος κτήσης και μικρό κόστος χρήσης, προκειμένου να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια και να συνεχίσει να παραμένει συμμορφωμένος στο διηνεκές. Είναι τόσο απλό και το λέμε στους πελάτες μας. Μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στο Shipping, όσο αυστηροί και αποπροσανατολιστικοί και να είναι οι κανόνες κυβερνο-ασφάλειας για το Business της Ναυτιλίας και εμείς φροντίζουμε για τη συμμόρφωση με του κανόνες, τη σωστή λειτουργία και την υγιεινή της ψηφιακής υποδομής.

  Πως βιώνετε τα πλεονεκτήματα που λαμβάνει η ναυτιλία από την εξέλιξη των δορυφορικών επικοινωνιών;

Λάμπρος Παπαναστασίου: Η IQ Solutions λόγω της δραστηριοποίησης της στη ναυτιλία και θέλοντας να δίνει ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες της σε επίπεδο ICT, τα τελευταία χρόνια είναι αντιπρόσωπος της KVH, γνωστή στους ναυτιλιακούς κύκλους για την χρόνια παρουσία της στα δορυφορικά συστήματα.

Μέσω λοιπόν αυτής της συνεργασίας, οι πελάτες μας που έχουν επιλέξει την εγκατάσταση της λύσης μας και την δορυφορική επικοινωνία μέσω της KVH, μπορούν να απολαμβάνουν τα λεγόμενα ‘’Agile Plans’’, τα ευέλικτα πλάνα δηλαδή, όπου η χρέωση γίνεται σε μηνιαία βάση και αναλόγως με το πακέτο υπηρεσίας που θα επιλέξουν, σε σχετικά χαμηλό κόστος σε σύγκριση με την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν. Πρόκειται για μοντέρνα επιχειρησιακή κουλτούρα, που γεννάται από τις ευκολίες των broadband επικοινωνιών.

Η τεχνολογία VSAT θεωρείται επαναστατική για τις τηλεπικοινωνίες των πλοίων, καθώς από δορυφορικές εγκαταστάσεις που έδιναν πολύ χαμηλές ταχύτητες και επέτρεπαν μόνο τις απολύτως απαραίτητες επικοινωνίες με τον έξω κόσμο, πλέον περνάμε στην εποχή υψηλών ταχυτήτων και απόδοσης του internet δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλο εύρος υπηρεσιών, από εκπαίδευση, ψυχαγωγία, προσωπική πρόσβαση και σαφώς δυνατότητες καθολικού ελέγχου και κυβερνο-ασφάλειας.

Για παράδειγμα μεταξύ πολλών υπηρεσιών που θα μπορούσαμε να αναφερθούμε, μπορούμε να δώσουμε, το Video Conference για αμεσότητα μεταξύ πλοίου και γραφείου, την υπηρεσία CCTV, η οποία προτείνεται κατά TMSA3, ειδικά σε Mooring Stations, καθώς και σε συνδυασμό με DVR για incident response, resolution και examination. Ως IQ Solutions απαντάμε σε απαιτήσεις μαζί με το Operations, το Technical, το Fleet Management και το ΗSQE μιας ναυτιλιακής εταιρείας, συμβαδίζοντας με τους κανονισμούς σε επίπεδο Cyber Security, Incident Response, ενώ παράλληλα αυξάνουμε την ανταγωνιστικότητα σε παροχές για το Crew Welfare όπως ψυχαγωγικές εκπομπές στην τηλεόραση, γρήγορο και υψηλής απόδοσης internet για το πλήρωμα κλπ. Ζητούμενο άλλωστε των ναυτιλιακών εταιρειών είναι να επιλέγουν καλά καταρτισμένα πληρώματα, με μεγάλη πείρα και κατάλληλα εκπαιδευμένους ναυτικούς που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα τόσο απαιτητικό και δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, προσφέροντας τους τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες ώστε να ενταχθούν στη στελέχωση των πλοίων τους, χωρίς να διαπραγματεύονται την επιχειρησιακή τους ασφάλεια.

  Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, τόσο σε νέα προϊόντα όσο και σε υπηρεσίες.

Πάρης Παπαναστασίου: Ως εταιρεία που επιχειρησιακά βασίζεται στις σκέψεις και ιδέες μηχανικών και τη μετάφραση αυτών σε επιχειρησιακά πλεονεκτήματα πελατών και συνεργατών μας, θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή και θα πειραματιζόμαστε με νέες τεχνολογίες και θα τις μεταφράζουμε σε μοντέρνες ιδέες για το επιχειρείν. Για εμάς το να κατακτούμε ακόμη και preview τεχνολογίες και concepts είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Βρισκόμαστε μονίμως σε αναζήτηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορούμε να δίνουμε ακόμα περισσότερες λύσεις σε δυνητικούς και σταθερούς πελάτες μας.

Είμαστε ήδη σε διαδικασία προετοιμασίας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία βρίσκονται σε demo περιβάλλοντα και θα είναι ανακοινώσιμα στα μέσα του 2019.