Στα νέα επαγγέλματα και τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη, αλλά και τη σημασία των «ήπιων δεξιοτήτων» (soft skills) στη αγορά εργασίας του αύριο, επικέντρωσε την ομιλία της η HR Director της Vodafone Ελλάδας, Ηρώ Μέλλιου, η οποία απευθύνθηκε σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές στην ημερίδα «Vision Forward: Youth Event», που συνδιοργανώθηκε στην Αθήνα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το SingularityU Greece Summit, στο πλαίσιο του 7ου Ελληνικού Φόρουμ Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

«Πολλά επαγγέλματα θα αλλάξουν άρδην – και ήδη αλλάζουν. Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά να οραματιζόμαστε “έξυπνες” πόλεις, που μπορούν να αυτορυθμίζονται σε αντικείμενα, όπως η βέλτιστη κατανάλωση ενέργειας, η διαχείριση της κυκλοφορίας, οι συγκοινωνίες, και πολλές άλλες εφαρμογές. Μάλιστα, τα δίκτυα νέας γενιάς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών θα αποτελέσουν καταλύτη σε αυτή τη μετάβαση» τόνισε η κυρία Μέλλιου.

Όπως ανέφερε, η τεχνητή νοημοσύνη, οι αλγόριθμοι και η χρήση της ρομποτικής θα έρθουν να αλλάξουν την αγορά εργασίας, καταργώντας επαγγέλματα που έχουν χαμηλό βαθμό δεξιότητας, είναι διαχειριστικού χαρακτήρα και χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενες εργασίες ρουτίνας. «Αυτά θα χαθούν και αυτό δεν είναι κακό. Διότι γνωρίζουμε καλά από το παρελθόν ότι κάθε φορά που χανόταν ένα επάγγελμα για κάποιον λόγο, εμφανίζονταν δέκα καινούρια σε νέα πεδία…» τόνισε. Η Η. Μέλλιου κάλεσε τους φοιτητές να χτίσουν δίκτυα ανθρώπων, ώστε να έχουν εύκολα πρόσβαση σε επιστήμονες από όλα τα πεδία, καθώς θα απαιτηθεί ένας συνδυασμός γνώσεων και ικανοτήτων για την ανάπτυξη αλγορίθμων και μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.