Στις 20 & 21 Μαΐου το 4ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ για την Ευρυζωνικότητα

O Πρόεδρος του Οργανισμού One Laptop per Child και Συνιδρυτής του MIT Media Laboratory, Καθηγητής Nicholas Negroponte θα είναι ο κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου μεταφέροντας την πολύτιμη εμπειρία του στους συνέδρους. Εισαγωγικές ομιλίες έχουν προσκληθεί να πραγματοποιήσουν και οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Υφυπουργός Εσωτερικών-Υπεύθυνος για θέματα Μ.Μ.Ε., Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Ανάπτυξης και Αναστάσιος Νεράντζης, Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου (Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009) με τρεις θεματικές ενότητες, θα επικεντρωθεί στη σύγκλιση ως μοχλό οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις και τη σύγκλιση υποδομών και υπηρεσιών. Τη δεύτερη ημέρα (Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009) θα αναδειχθεί μέσα από τρεις ενότητες περισσότερο η επιχειρηματική διάσταση της σύγκλισης και θα παρουσιαστούν τα μοντέλα ψηφιακής τηλεόρασης και διαδικτύου στο περιβάλλον της σύγκλισης.

Πτωτικός ο οικονομικός δείκτης του κλάδου των ΤΠΕ

Όπως συμβαίνει στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας κατά το α’ τρίμηνο του 2009, αντίστοιχα πτωτικά κινείται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στους κλάδους πληροφορικής και επικοινωνιών, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2008, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί πανευρωπαϊκά.

Οι επιχειρήσεις ΤΠΕ παραμένουν πιο ανθεκτικές σε σχέση με τις επιχειρήσεις των άλλων κλάδων, όπως φαίνεται κι από τους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών της Βιομηχανίας, των Υπηρεσιών και του Εμπορίου στον τομέα ΤΠΕ, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους αντίστοιχους γενικούς δείκτες.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του Απριλίου 2009 που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ, ο Γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος εμφανίζει για πρώτη φορά τάσεις ανάκαμψης τον τελευταίο μήνα τόσο στην Ελλάδα όσο και την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Η βελτίωση αυτή, χωρίς να μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί, αναμένεται να αποτυπωθεί και στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών το β’ τρίμηνο του 2009.

Παρουσιάστηκε επίσημα η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης Ermis

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο, μίλησαν, ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος,  ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Βασίλης Ασημακόπουλος, και ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. κ. Κωστής Δούκας.

Η Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης www.ermis.gov.gr εισάγει αποφασιστικά την Ελλάδα στην εποχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συμβάλλοντας στον γενικότερο εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και στην ανάπτυξη της χώρας με την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, διευκολύνοντας την καθημερινή αλληλεπίδρασή τους με τον κρατικό μηχανισμό.

Η Εθνική Πύλη κινείται σε τρεις βασικούς άξονες που αφορούν:
– Στην ολοκληρωμένη συλλογή και οργάνωση της απαιτούμενης πληροφορίας από το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης και την διάθεσή της στο Διαδίκτυο για την αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές τους και την αλληλεπίδρασή τους με τον κρατικό μηχανισμό. 
– Στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για την πλήρη υποστήριξη της Διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και στην ανάπτυξη εφαρμογών για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Συναλλαγών από ένα σημείο. 
– Στην Ψηφιακή Αυθεντικοποίηση πολιτών και επιχειρήσεων σε υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Συναλλαγών της Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο παροχής ασφαλών υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε κάθε επίπεδο.

Carl-Henric Svanberg: Ζωτικός ο ρόλος των τηλεπικοινωνιών

“Θα θέλαμε να δούμε τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT) και τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για το παγκόσμιο κλίμα που θα διεξαχθούν φέτος στην Κοπεγχάγη”, δήλωσε ο CEO της Ericsson, Carl-Henric Svanberg. Η ετήσια έκθεση εταιρικής ευθύνης και βιωσιμότητας, η οποία εκδόθηκε σήμερα, επισημαίνει τις συνεχείς προσπάθειες της Ericsson για την επίλυση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και την υλοποίηση μακροπρόθεσμών οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών.

Ο CRO της HSBC Εurope στο Risk Management+Compliance Conference

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι το πώς διαμορφώνεται το τραπεζικό risk management σήμερα, έχοντας αφομοιώσει τις πρόσφατες αναταράξεις στις διεθνείς πιστωτικές αγορές. Το συνέδριο θα ανοίξει με την παρουσίαση του ο Stephen Anderson, CRO
Europe της HSBC, ο οποίος θα δώσει στο ελληνικό κοινό insights από τη διαχείριση κινδύνων μιας παγκόσμιας τράπεζας. O Stephen Anderson μετρά παραπάνω από 25 χρόνια παρουσίας στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια της HSBC, με θητεία σε 8 χώρες και σε όλα σχεδόν τα τμήματα του οργανισμού.

Πρόκειται για έναν “βετεράνο” των κρίσεων, καθώς διαχειρίστηκε την προ δεκαετίας κρίση στις ασιατικές αγορές: το 1998 ίδρυσε το τμήμα Credit Risk στην HSBC Thailand, ενώ πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας. Έχει διατελέσει Chief Operating Officer , στην HSBC Singapore και  HSBC Turkey -χάρη στη θητεία του στην Τουρκία, έχει καλή γνώση των ιδιαιτεροτήτων των αγορών της περιοχής μας.

Η ατζέντα του συνεδρίου εξετάζει ζητήματα όπως το risk management  σε ενιαίο (integrated) πλαίσιο, η εξέλιξη της Βασιλείας ΙΙ και τoν ρόλο του CRO στη διοίκηση τραπεζικών οργανισμών.

Ο James Richardson στο συνέδριο BI της Gartner

Η κεντρική ομιλία του J. Richardson έχει τίτλο “Strategic BI but not BI Strategy” και κάνει λόγο για την απουσία στρατηγικής BI από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ετήσια Executive Programs CIO survey, τα στελέχη του ΙΤ θέτουν το Business Intelligence ως πρώτη στρατηγική τεχνολογική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκαν για το ποια είναι η προσέγγισή τους σε αυτό το κρίσιμης σημασίας θέμα, ένα ποσοστό της τάξεως του 90-95% απάντησε ότι δεν διαθέτουν BI στρατηγική. Η ομιλία του J. Richardson έχει στόχο να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό καθώς και να προτείνει πρακτικές που μπορούν να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Αυτή δεν θα είναι η μοναδική ομιλία του, αφού ο J. Richardson θα μιλήσει επίσης για τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίσουν τα βέλτιστα οφέλη από τη χρήση των BI συστημάτων αλλά και πώς να αποφύγουν σημαντικά λάθη.

Τέλος, θα αναφερθεί στις σύγχρονες τάσεις και τους “παίκτες” που δραστηριοποιούνται και διαμορφώνουν τις εξελίξεις στην εν λόγω αγορά. Ακόμα, οι εταιρείες IBM, Relational και SPSS, οι οποίες είναι και οι χορηγοί του συνεδρίου, θα παρουσιάσουν αντίστοιχα case studies από την ελληνική αγορά.

Περισσότερες από 1360 επιχειρήσεις στη δράση e-Security

Περισσότερες από 1.360 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, ανταποκρίθηκαν άμεσα στη Πρόσκληση επιβεβαιώνοντας ότι η δράση απευθύνθηκε στις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων. Από τις 1.360 επιχειρήσεις που υπέβαλλαν επενδυτικά σχέδια, εγκρίθηκαν ηλεκτρονικά βάσει σειράς χρονικής υποβολής οι 665. Το 72% των επιχειρήσεων που εγκρίνονται προέρχονται από την Περιφέρεια (εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας), λόγω της ισχυρής περιφερειακής διάστασης της δράση.

Επίσκεψη NATO/NAMSA στην Intracom Defence Electronics

Η σύμβαση υποστήριξης των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Ευρώπη (Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία και συστήματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη), διάρκειας πέντε (5) ετών, ανατέθηκε το 2007 στην Intracom Defense Electronics μετά από διεθνή διαγωνισμό.

“Παγώνει” ο διαγωνισμός του portal της Βουλής

Αιτία της συγκεκριμένης εξέλιξης είναι -οι περισσότερες από μία- ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά της απόφασης της τεχνικής αξιολόγησης της Βουλής. Σύμφωνα με αυτή, έχουν απορριφθεί τέσσερις από τις έξι συνολικά προσφορές που είχαν κατατεθεί αρχικά. Στο διαγωνισμό είχαν κατέβει οι ενώσεις εταιρειών 1) Byte-Globo Technologies, 2) Velti-Cosmos, 3) Profile-PRC Group, 4) Real Consulting – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ινστιτούτο Πληροφορικής, 5) Greek Geeks – Αρχέτυπον και η εταιρεία 1) Quality & Reliability.

Από τη φάση της τεχνική αξιολόγησης προκρίθηκαν οι προσφορές των ενώσεων 1) Real Consulting – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (βαθμός: 107) και 2) Greek Geeks – Αρχέτυπον (βαθμός 100). Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, οι υπόλοιπες προτάσεις θωρήθηκαν με ουσιώδης αποκλίσεις από τους όρους των τεχνικών προδιαγραφών. Ο διαγωνισμός παγώνει μέχρις ότου να εκδικαστούν οι ενστάσεις. Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται στο 1.177.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Νέο έργο της MCOM στη Σ. Αραβία

Στα πλαίσια του έργου θα εγκατασταθεί παράλληλα η υπηρεσία HOTstream Satellite IPTV για την διανομή των δορυφορικών καναλιών του ξενοδοχείου μέσα από το εγκατεστημένο δίκτυο δομημένης καλωδίωσης (UTP).