Εμπόδιο στην εξαγορά της Sun από την Oracle η Ε.Ε.

Αιτία της έρευνας είναι η πιθανότητα αύξησης του κόστους αγοράς λογισμικού στον τομέα των databases και η απουσία επιλογών και εναλλακτικών λύσεων. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω εξαγορά είχε λάβει την έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. Αναλυτές υποστηρίζουν πως η έρευνα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και δεν θα αποτρέψει τελικά τη συμφωνία εξαγοράς.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό θα επιφέρει μία σημαντική καθυστέρηση, που ίσως φέρει σε δύσκολη θέση την Oracle. Αυτό γιατί οι πελάτες της Sun εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις τρέχουσες εξελίξεις και πολιορκούνται διαρκώς από ανταγωνιστές της, όπως η IBM, η HP και η Dell, προκειμένου να αλλάξουν στρατόπεδο. Έτσι, ενδέχεται αυτή η καθυστέρηση να ζημιώσει οικονομικά την Oracle.

ΣΕΠΕ προς Γ. Παπανδρέου: Επιτέλους ας περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δοικητικού Συμβουλίου, Παντελής Τζωρτζάκης, ο Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, η Β’ Αντιπρόεδρος, Γιώτα Παπαρίδου, ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Καρανικολός και ο Γενικός Διευθυντής, Γιάννης Σύρρος. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΕΠΕ, ο Π. Τζωρτζάκης κατέστησε σαφές ότι η στήριξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελεί όχι απλώς ενδεδειγμένη, αλλά τη μοναδική απάντηση στα καίρια προβλήματα της χώρας αλλά και στο σκόπελο της οικονομικής κρίσης, που ακόμα δεν έχει κορυφωθεί στην Ελλάδα και αναμένεται να ενταθεί στους επόμενους μήνες.

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν αναγκαιότητα, την οποία η Ελλάδα ανεξήγητα εξακολουθεί να αγνοεί, όταν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. Αναλύοντας την πρόταση του ΣΕΠΕ για σύσταση Υπουργείου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ μετέφερε το αίσθημα αγανάκτησης και δυσφορίας του κλάδου από την πλήρη απουσία βούλησης από την πλευρά της Πολιτείας για τον κεντρικό συντονισμό των δράσεων ΤΠΕ, παρά τις πολλαπλές και συνεχείς προτάσεις, παρεμβάσεις και εισηγήσεις του Συνδέσμου.

Ο ΣΕΠΕ κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να υποστηρίξει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του κράτους, ακολουθώντας το παράδειγμα όλο και περισσότερων χωρών που προοδεύουν.

Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ηγείται του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Adamantium

Παρόλα αυτά, το έντονο αυτό εμπορικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον που υπάρχει στα πλαίσια της επερχόμενης τηλεπικοινωνιακής σύγκλισης περιορίζεται από την έλλειψη αποδοτικών μηχανισμών διαχείρισης των δικτυακών και τηλεπικοινωνιακών πόρων με στόχο την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσίας που θα λάβει ο τελικός χρήστης/πελάτης. Συνεπώς σήμερα στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας εξαιτίας αυτής της έλλειψης, πολλές σχετικές επιχειρηματικές προσπάθειες για την ανάπτυξη πολυμεσικών εφαρμογών αποτυγχάνουν ή εγκαταλείπονται.

Στα πλαίσια του 7ου Πακέτου Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα, το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος συντονίζει και ηγείται του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Adamantium (http://www.ict-adamantium.eu), το οποίο έρχεται να αντιμετωπίσει το προαναφερθέν πρόβλημα, αναπτύσσοντας πρωτότυπο σύστημα διαχείρισης πολυμεσικού περιεχομένου, το οποίο θα είναι πλήρως συμβατό και διαλειτουργικό με την υπάρχουσα πλατφόρμα IMS. Πιο συγκεκριμένα, το προτεινόμενο σύστημα θα ενεργοποιείται όταν θα παρατηρείται ποιοτική υποβάθμιση σε κάποια πολυμεσική υπηρεσία που λαμβάνει ο χρήστης με στόχο την ποιοτική επανόρθωση και βελτιστοποίηση αυτής.

Στο ερευνητικό έργο Adamantium συμμετέχουν 8 ευρωπαϊκοί φορείς από τον πανεπιστημιακό και το βιομηχανικό χώρο μεταξύ των οποίων η Ericsson και η Vodafone. Το προτεινόμενο σύστημα διαχείρισης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της πειραματικής του ανάπτυξης και αναμένεται το Σεπτέμβριο του 2010 να είναι διαθέσιμο το τελικό πειραματικό πρωτότυπο για δοκιμές μέσω δικτύου πρόσβασης UMTS, όπου θα δοκιμαστούν υπηρεσίες IPTV και VoIP.

Σημαντικά SLAM έργα της Syntax στο εξωτερικό

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και για το 2010 η Syntax έχει ήδη προγραμματίσει νέα έργα υλοποίησης του Oblicore στη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέϊν και τη Νότιο Αφρική καθώς και την επέκταση και υποστήριξη των ήδη υλοποιημένων έργων. Το Oblicore Guarantee είναι ένα ολοκληρωμένο end-to-end & life cycle ITIL based σύστημα δημιουργίας και αυτοματοποιημένης διαχείρισης εγγυημένων SLAs. Η Syntax είναι ο μοναδικός εταίρος και σύμβουλος της Oblicore στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Στην Ελλάδα πελάτης της Syntax για το Oblicore Guarantee είναι ο ΟΤΕ.

H IMC ανέλαβε έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δ. Τρικαίων

Συγκεκριμένα, θα επιτευχθεί η οριζόντια διασύνδεση των φορέων του Δημοσίου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εδρεύουν στα Τρίκαλα, με στόχο την προσφορά Ηλεκτρονικών Δημοσίων Υπηρεσιών προς τους πολίτες, οι οποίες δεν είναι αυτοματοποιημένες.

Για την εκτέλεση των Δημοσίων Υπηρεσιών θα υλοποιηθεί περιβάλλον συνεργασιών (groupware system), που θα αποτελείται από διαθέσιμα στελέχη του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα των Τρικάλων, τα οποία θα εκτελούν με διαφάνεια τα διακριτά βήματα των υπηρεσιών.

Επιπλέον, θα εγκατασταθεί ένα Μητροπολιτικό Σύστημα Επιχειρησιακής Σχεδίασης (ERP), που θα αφορά φορείς του Δημοσίου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Τρικάλων. Το τίμημα του έργου ορίστηκε στις 279.554 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

H Ericsson ανέλαβε το έργο του Έξυπνου Οικισμού του Δ. Βέροιας

Το έργο έχει ως αντικείμενο: Α) Την ανάπτυξη των υποδομών για τη δημιουργία του “έξυπνου οικισμού” στο κέντρο της Βέροιας και περιλαμβάνει την ανάπτυξη της βασικής ευρυζωνικής υποδομής και την ανάπτυξη βασικών υπηρεσιών και εξοπλισμού, και Β) Την ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τον έξυπνο οικισμό του κέντρου της Βέροιας. Υπενθυμίζεται πως εκτός της Ericsson, είχαν αρχικά καταθέσει προσφορές οι ενώσεις εταιρειών 1) Data Concept – Globo και 2) Alter Ego – Hellascom. Το τίμημα του έργου ορίστηκε στο 1.510.974 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.