Το συνέδριο Momentum Europe 2009 της EMC στην Αθήνα

Με περισσότερους από 1000 συνέδρους και με ξεκάθαρη προοπτική για ρεκόρ συμμετοχών, το Momentum Europe 2009 αποτελεί τη μεγαλύτερη εκτός αμερικανικής ηπείρου συγκέντρωση πελατών, συνεργατών και ειδικών από τον κλάδο της διαχείρισης επιχειρησιακού περιεχομένου (enterprise content management – ECM) και της αρχειοθεσίας.

Οι σύνεδροι του Momentum Europe θα συναντηθούν στην Αθήνα με σκοπό να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τις κορυφαίες, καινοτόμες προτάσεις της αγοράς σχετικά με πολλές από τις διάφορες πτυχές του κλάδου της διαχείρισης περιεχομένου, αρχειοθεσίας και κανονιστικής συμμόρφωσης, όπως: η δυναμική σύνθεση εφαρμογών, η πληροφορική διακυβέρνηση και το e-discovery, η ασφαλής από κοινού επεξεργασία (secure extended collaboration), η έξυπνη καταγραφή (intelligent capture), και η διαχείριση αρχείων ή ειδικότερα, η διαχείριση αρχείων επικοινωνίας με πελάτες.

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνεται ο Δημήτρης Μαυρογιάννης, Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής του ομίλου Eurobank EFG, ο οποίος θα συζητήσει για την εγκατάσταση του EMC Documentum στην Eurobank EFG και για το πώς αυτό βοήθησε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πελατών και παράλληλα να μειωθεί το σχετικό κόστος. Λεπτομέρειες όσον αφορά την ατζέντα του συνεδρίου, μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://momentumeurope.com.

Υπηρεσία Financial Spreads Betting από την Centric

Πιο αναλυτικά, η FSM Limited προχώρησε σε συμφωνία με τη WorldSpreads Ltd για την προώθηση (marketing) της υπηρεσίας financial spreads betting στην ελληνική γλώσσα μέσω του διαδικτυακού τόπου spreads.gr. Η διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα παρέχει στους χρήστες της, την ευκαιρία να αποκτήσουν κέρδη προβλέποντας την μελλοντική αξία εκατοντάδων μετοχών (200 ευρωπαϊκές μετοχές μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτερες Ελληνικές μετοχές, 1.000 μετοχές των ΗΠΑ, 500 μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, κ.λ.π.) και χρηματοπιστωτικών μέσων (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες όπως NASDAQ, S&P, εμπορεύματα, μέταλλα, ομολογίες, συναλλαγματικές ισοτιμίες, κ.λ.π.).

Κυβέρνηση και αγορά συναντήθηκαν στο 11o Συνέδριο Info-ComWorld

Οι σημαντικοί ομιλητές, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας καθήλώσαν και φέτος το κοινό του Συνεδρίου που ξεπέρασε για μια ακόμα χρονιά τους 2000 συνέδρους. Ειδικότερα, ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης παρουσίασε τις τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις ΤΠΕ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι: η προώθηση της ευρυζωνικότητας ώστε να καλυφθεί με δίκτυα υψηλών ταχυτήτων όλη η χώρα, η επίσπευση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, και, μέσω αυτής, η ανακατανομή του ψηφιακού μερίσματος και τέλος η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, υπέρ της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Ν. Σηφουνάκη, η κυβέρνηση θα προωθήσει το εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία υποδομής οπτικών ινών σε όλη την επικράτεια, ώστε η χώρα να εκτιναχθεί στην πρωτοπορία της χρήσης προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέχρι το 2015. Ο υφυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία σε συνεννόηση με την αγορά θα επιδιώξει να κλείσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, όπως, για παράδειγμα, η αδειοδότηση σταθμών βάσης για την κινητή τηλεφωνία, τα τέλη διέλευσης κ.λπ.

Θετική χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Λεωνίδας Κανέλλος, την πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου ανοικτού δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών (Fiber to the Home), που θα καλύψει δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 54 πόλεις της χώρας. Το δίκτυο οπτικών ινών θα αποτελέσει μια παθητική υποδομή ανοικτή σε όλους, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕΤ, όπου όλοι οι πάροχοι θα έχουν δυνατότητα υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Τις τέσσερις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα παρουσίασε ο Guido Kerkhoff, μέλος του Δ.Σ. της  Deutsche Telekom και του ΟΤΕ και υπεύθυνος για την ανάπτυξη του γερμανικού ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. O ίδιος ανέφερε ως επιτακτική ανάγκη την ανακατανομή του φάσματος συχνοτήτων (με την απόδοση “ψηφιακού μερίσματος” και την “ανακατανομή” των συχνοτήτων στο GSM), την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας, ενώ επεσήμανε την υψηλή φορολογία των κινητών υπηρεσιών στη χώρα μας, η οποία ξεπερνά τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Τέλος, ο G. Kerkhoff, επισήμανε την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΟΤΕ στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. “Ο ΟΤΕ είναι διατεθειμένος να επενδύσει στις οπτικές ίνες και με τη δική μας συνδρομή”, είπε, χαρακτηριστικά.

“Σχέδια χωρίς οικονομική και αναπτυξιακή λογική και χωρίς ανάλογες επιτυχίες σε άλλα μέρη του κόσμου”, χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, τα σχέδια των τελευταίων κυβερνήσεων σχετικά με το FTTH. O ίδιος έκανε λόγο για απαξίωση του έργου του ΟΤΕ, που συνιστά μια από τις ελάχιστες μηχανές της ελληνικής οικονομίας στην Ελλάδα. “Η αναπτυξιακή στρατηγική στις τηλεπικοινωνίες πρέπει να κρατηθεί μακριά από την πολιτικοποίηση και τον λαϊκισμό”, είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αφήνοντας αιχμές, ότι πίσω από το σχέδιο FTTH, μπορεί να κρύβονται συμφέροντα.
Τέλος, θεώρησε ως αδιανόητο το ελληνικό κράτος να ζητά τον έλεγχο του ΟΤΕ, όταν επί 15 χρόνια τον πουλά σε “φέτες”.

Χρήσιμο το FTTH, αλλά κάποιος πρέπει να κάνει επενδύσεις

Στο πλαίσιο συζήτησης που έλαβε χώρα στο 11ο Greek ICT Forum, o Χρήστος Μπούρας, Καθηγητής στο Παν. Πατρών στάθηκε σαφώς υπέρ της υλοποιήσης του έργου για το καλό της κοινωνίας και κυρίως της ερχόμενης γενιάς, χωρίς όμως να μπορεί να προτείνει λύσεις για τη χρηματοδότηση.

“Καλό θα ήταν να έχουμε FTTH” είπε ο Χρήστος Κοντέλλης, Γενικός Διευθυντής της Intracom Telecom, “αλλά τώρα πρέπει να δούμε λύσεις πιο ρεαλιστικές στην υλοποιήσή τους”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υπάρχουσες υπηρεσίες DSL και mobile broadband απέχουν πολύ από αυτά που υπόσχονται οι πάροχοι τους και ειδικά σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων. Ο Χρήστος Κοντέλλης αναγνώρισε τα πλεονεκτήματα του VDSL ως τεχνολογία που μπορεί να πετύχει ROI, ενώ υποστήριξε και την τεχνολογία WiMax, η οποία θα μπορούσε να δώσει ευρυζωνική πρόσβαση σε απομακρυσμένες και ημιαστικές περιοχές.

Σε ερώτηση που έγινε προς τον Χ. Κοντέλλη σχετικά με την αδράνεια των εταιρειών που έχουν της Wimax άδειες υποστήριξε ότι αυτή οφείλεται σε
business plans που δεν εξασφάλιζαν απόδοση της επένδυσης. Μάλιστα δήλωσε ότι η Intracom Telecom είναι διατεθιμένη να προχωρήσει σε πιλοτικό έργο με οποιονδήποτε πάροχο αποφασίσει να υλοποιήσει το Wimax.

Την τεχνολογία WiMax υποστήριξε και ο ΟΤΕ για απομακρυσμένες περιοχές, όπου σύμφωνα με τον Κώστα Πλουμπή, Γενικό Διευθυντή Ρυθμισιτκών Θεμάτων του ΟΤΕ, η δράση 4.2 του Γ’ ΚΠΣ απέτυχε να δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με παρέμβαση του Θεόδωρου Μουρούτη από την ΚτΠ Α.Ε., οι νέες μετρήσεις για τις απομακρυσμένες και ημιαστικές περιοχές είναι πολύ καλύτερες από τις προηγούμενες που είχαν ανακοινωθεί.

Ο Κώστας  Πλουμπής επιβεβαίωσε την επένδυση του ΟΤΕ στο VDSL, το οποίο αναμένεται να έχει υλοποιηθεί πλήρως σε βάθος 3ετίας και να κερδοφορίσει για 6 έως 7 χρόνια.

Όσον αφορά το FTTH, ο Κώστας  Πλουμπής θεωρεί ότι είναι ένα πρώιμο έργο για τις ανάγκες της Ελλάδας και επιπλέον υποστήριξε ότι είναι λάθος στο σχεδιασμό του έργου ότι δε συνοδεύτηκε από μελέτη σκοπιμότητας.

Qualisys Software: Έργο διαχείρισης HR στη Γενική Ανακυκλώσεως

Πλήρη στοιχεία των εργαζομένων, απόλυτο έλεγχο πρόσβασης των εργαζομένων ανά θέση και βάρδιες, εκτυπώσεις, αναφορές ωρών εργασίας, αδειών, απουσιών, για την μισθοδοσία με συγκεντρωτικά στοιχεία ανά εργαζόμενο ή και συνολικά. Για την καταγραφή του παρουσιολογίου, η Qualisys Software εγκατέστησε ηλεκτρονικό τερματικό ωρομέτρησης με κάρτες προσέγγισης (Proximity), κατόπιν επιλογής του πελάτη.

Η Uni Systems ανέλαβε έργο για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Συγκεκριμένα, η Uni Systems ανέλαβε την Προμήθεια, Εγκατάσταση, Υλοποίηση και Συντήρηση Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, τις λειτουργικές διεπαφές με Συστήματα Τρίτων και τις απαιτούμενες λειτουργικές επεκτάσεις της Τράπεζας.

Ο διαγωνισμός  προκηρύχθηκε με αρχικό στόχο την αυτοματοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στο αντίστοιχο Τμήμα να επικεντρωθεί σε πιο στρατηγικούς στόχους και να επιτύχει καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της Τράπεζας.

Το Πληροφοριακό Σύστημα αξιοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές και διεθνείς επιχειρησιακές ροές που ενσωματώνονται στην πλατφόρμα Oracle PeopleSoft HCM, προκειμένου να διαχειρισθεί αποτελεσματικά το σύνολο των παραμέτρων που  σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό και καλύπτει μεταξύ άλλων τους κρίσιμους τομείς της Διαχείρισης Προσλήψεων, της Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης, της Αξιολόγησης του Προσωπικού, της Διαχείρισης των Ικανοτήτων, Δεξιοτήτων και της Διαχείρισης των Οργανωτικών θέσεων. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται η κατάλληλη υποδομή που θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη διαχείριση των πλάνων καριέρας και εξέλιξης των εργαζομένων.

ΟΤΕ: Μείωση 13,4% στα κέρφη εννεαμήνου

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 6,5% στα 4.458,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 815,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,6% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2008. Όσον αφορά στο τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 163,1 εκατ. ευρώ έναντι 201,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 10,4% στα 293,0 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (προσαρμοσμένο EBITDA) μειώθηκαν κατά 8,3% σε 572,2 εκατ. ευρώ.

Τρεις προσφορές κατατέθηκαν για το έργο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αφορά στην ανάθεση υπηρεσιών συντήρησης Hardware & System Software κεντρικών ηλεκτρονικών και προσωπικών υπολογιστών των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου καθώς και των εφαρμογών που εξυπηρετούν αυτές. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.486.084 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.