Αερομαχίες στα σύννεφα

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμαχία των Cisco, EMC και VMware, θυγατρική της EMC, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα πιόνι στη σκακιέρα του ανταγωνισμού, όπου ήδη αναπτύσσονται παράλληλα η IBM, η HP και η Oracle + Sun. Στόχος της συνεργασίας των τριών εταιρειών, η οποία πλέον θα ακούει στο όνομα Virtual Computing Environment (VCE), είναι να δώσει στους πελάτες τη δυνατότητα να βελτιώσουν την επιχειρησιακή τους ευελιξία, μειώνοντας παράλληλα τις δαπάνες τους σε πληροφοριακά συστήματα , μέσω της δημιουργίας private clouds.

Στην τελική φάση εξέλιξης της VCE, η οποία προβλέπεται σε μια τριετία, στα private clouds θα λειτουργούν κρίσιμες και μη κρίσιμες εφαρμογές, αρμονικά συνεργαζόμενες με το hardware. “Η νιρβάνα του IT Manager”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Jean – Pierre Brulard, Senior Director SEMEA της VMware. Για πολλούς “πολύ καλό για να είναι αληθινό”, ωστόσο δύσκολα κάποιος μπορεί
να προδικάσει καταστάσεις, καθώς πολύ λίγα είναι προσωρινά τα αποτελέσματα σε μεγάλης κλίμακας πληροφοριακά συστήματα, τα οποία λειτουργούν 100% σε επίπεδο cloud.

Προκειμένου, οι Cisco και EMC να διευκολύνουν το πέρασμα στο cloud computing δημιούργησαν την εταιρεία Acadia, η οποία ουσιαστικά θα λειτουργήσει, όπως τα υπόστεγα κατασκευής αεροσκαφών. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν private clouds στις υποδομές της Acadia και αφού τα έχουν δοκιμάσει και έχουν διαπιστώσει ότι λειτουργούν σωστά, στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στο φυσικό και τελικό τους χώρο, δηλαδή στις εγκαταστάσεις τους.

Οι συμμέτοχοι της VCE ξεκαθάρισαν ότι η Acadia δεν πρόκειται να προσφέρει υπηρεσίες public cloud, γιατί δε θέλει να έρθει σε σύγκρουση με συνεργάτες των μετόχων της, όπως η Microsoft, η Amazon ή η Google. Στην αρένα που δημιουργείται, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο σημεία. Το ένα είναι πόσα καλά οι μονομάχοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα όπλα τους για να ρίξουν κάτω τον αντίπαλο.

Θα μπορέσει για παράδειγμα, η Cisco να σταθεί εξίσου καλά στο server κομμάτι του cloud απέναντι σε IBM, HP και Sun, αλλά και αυτές με τη σειρά τους θα μπορέσουν να σταθούν στο δικτυακό κομμάτι τόσο καλά όσο η Cisco. Ναι σωστά καταλάβετε το storage φαίνεται να είναι κερδισμένο έτσι και αλλιώς. Το δεύτερο σημείο είναι η αρμονική συνεργασία μεταξύ του hardware και του λογισμικού που θα αποτελέσουν το παζλ των private clouds.

Μονάδες επεξεργασίας, συστήματα διαχείρισης δικτύων και μέσα αποθήκευσης καλούνται να μιλήσουν μεταξύ τους μια κοινή και κυρίως απλή γλώσσα. Όσο καλύτερα συνεννοηθούν τόσο υψηλότερες οι επιδόσεις, χαμηλότερο το κόστος διαχείρισης και μικρότερη η ενεργειακή δαπάνη. Σε αυτά να προσθέσουμε και την εξής απορία. Σε ένα private cloud πιο είναι τελικά το λειτουργικό σύστημα;

Τα Windows, το Linux ή το Solaris ή το λογισμικό που διανέμει στο χρήστη, ανεξάρτητα της συσκευής που χρησιμοποιεί (PC, smartphone κ.λπ.) την καλύτερη δυνατή επεξεργαστική ισχύ και τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο με το μικρότερο κόστος για την επιχείρηση;

Σε πραγματικό χρόνο η αναζήτηση δεδομένων από τη Google

Στο πλαίσιο αυτό, η Google ανακοίνωσε ότι οι αναζητήσεις της θα περιλαμβάνουν πλέον και τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις (updates) από τις δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης Facebook, MySpace και Twitter. Η νέα δυνατότητα, σύμφωνα με τη Google, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή, αλλά θα χρειαστούν λίγες μέρες μέχρι να μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο σε άλλες γλώσσες, πλην της αγγλικής, θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του 2010.

Vodafone: Μέσα στις τρείς πρώτες εταιρείες στο Accountability Rating στην Ελλάδα

Η κατάταξη των ελληνικών εταιρειών αφορά στις 100 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις βάσει του κύκλου εργασιών τους και έγινε με την εφαρμογή της ίδιας ακριβώς μεθοδολογίας που εφαρμόζεται για το AccountAbility Rating παγκοσμίως.
 αξιολόγηση πραγματοποιείται στις εξής ενότητες: στρατηγική, εταιρική διακυβέρνηση και διοίκηση, συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη και μέτρηση του αντίκτυπου, δηλαδή της επίδρασης που έχει η λειτουργία της εταιρείας στην αγορά, την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί.

Το AccountAbility Rating αποτελεί τη μοναδική πρωτοβουλία που μετρά ποσοτικά τον τρόπο με τον οποίο οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως αναπτύσσουν και επικοινωνούν πρακτικές υπευθυνότητας, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δράσης. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία έχει εκπονηθεί από το διεθνές think tank AccountAbility, τη βρετανική εταιρεία csrnetwork και το περιοδικό Fortune. Στην Ελλάδα το θεσμό AccountAbility Rating υλοποιεί από το 2007 το Ινστιτούτο Κοινωνικής Καινοτομίας, εθνικός εταίρος του AccountAbility .

To case study της Pixmania.com στο Distance Selling & e-Commerce Conference

Κύριος στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των προοπτικών ανάπτυξης και των ωφελειών που υπόσχεται το Distance Selling, καθώς και η προώθηση του κλάδου στην ελληνική αγορά. Ο U. Jerome θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τον στρατηγικό σχεδιασμό και ανάπτυξη που ακολούθησε η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε από ένα γαλλικό e-shop για να καταλήξει σήμερα στον κολοσσό των 700 εκατ. ευρώ, τα 6 εκατ. πελάτες και την παρουσία σε 26 χώρες, μέσα σε μια δεκαετία. Παράλληλα, μέσα από πάνελ διαλόγου, θα παρουσιαστούν πετυχημένα case studies στο e-commerce ελληνικών επιχειρήσεων από διαφορετικά industries όπως αυτά των Τράπεζα Πειραιώς, Aegean Airlines, Carrefour Marinopoulos, Πλαίσιο και Pizza Fan. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.distanceselling.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την Βίκυ Χαραλάμπους στο 210-6617777 (εσωτ. 373).

O Hamid Akhavan αποχωρεί από τη Deutsche Telekom

Ο H. Akhavan θα αποχωρήσει από την θέση του εκτελεστικού γενικού διευθυντή του ομίλου D.T. ώστε να αναλάβει από τον Φεβρουάριο του 2010 την θέση του διευθύνοντος συμβούλου σε κοινοπραξία της Siemens, και συγκεκριμένα στην Siemens Enterprise Communications Group (SEN).

Ο γερμανικός όμιλος από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση. Την αποχώρηση του Akhavan επιβεβαίωσε η Deutsche Telekom. Για το ζήτημα θα συνεδριάσει σχετικά το Εποπτικό Συμβούλιο της D.T. στις 17/12/2009.

Ε.Μ.Υ. – Space Hellas: Δίκτυο Radar για αξιόπιστες προγνώσεις

Σημειωτέον, ότι στα πλαίσια άλλου έργου, η Space Hellas έχει αναβαθμίσει ως προς τον δέκτη τα τέσσερα εν λόγω Radar, έχει εγκαταστήσει τρία νέα και έχει εντάξει το σύνολό τους σε ενιαίο δίκτυο με ενοποιημένο λογισμικό επεξεργασίας και οπτικοποίησης των μετεωρολογικών στοιχείων. Επίσης, η εταιρία συμμετέχει στην Κοινοπραξία για τον εκσυγχρονισμό της ΕΜΥ που ξεκίνησε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στην παρούσα φάση, η Space Hellas αναλαμβάνει την αναβάθμιση-ψηφιοποίηση και τεχνική υποστήριξη του πομπού καθώς και την ανακατασκευή των βάσεων των κεραιών (Pedestal) των τεσσάρων μετεωρολογικών radars της Ε.Μ.Υ., στις περιοχές της Ανδραβίδας, του Υμηττού, της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Στόχος του  έργου αξίας περί τα 1,6 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο του 2009, είναι η ποιοτική αναβάθμιση του δικτύου των μετεωρολογικών ραντάρ για την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος της χώρας και την παραγωγή μετεωρολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Το αποτέλεσμα θα είναι η συλλογή μεγαλύτερου όγκου μετεωρολογικής πληροφορίας προς επεξεργασία, για την παραγωγή σε συνδυασμό με τα λοιπά συστήματα συλλογής μετεωρολογικής πληροφορίας της ΕΜΥ, αξιόπιστων τοπικών προγνώσεων.

H Tredit ανέλαβε έργο ευρυζωνικότητας για τη Ν.Α. Λέσβου

Το εν λόγω έργο συμβάλλει στη βελτίωση των παρεχόμενων ευρυζωνικών υπηρεσιών, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς τον πολίτη, μέσα από την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η στρατηγική για τη μετάβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας (Ε.Π. ΚτΠ). Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος υπηρεσιών μέσα από δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, όπου θα αναδεικνύει τις ομορφιές του Νομού, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να οργανώνουν τα ταξίδια τους, να ενημερώνονται για τα δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς από, προς και εντός του Νομού ή να σχεδιάζει ταξίδια εντός του νομού.

Το προτεινόμενο έργο θα προωθήσει τη χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών και εφαρμογών με χρήση δικτύων υψηλών ταχυτήτων μιας και θα χρησιμοποιηθούν wi-fi hot spots σε διάφορα σημεία του Νομού μέσω των οποίων θα μπορεί ο επισκέπτης και ο ταξιδιώτης να ενημερωθεί για τις επιλογές που έχει στο Νομό Λέσβου.

Συγκεκριμένα ο προτεινόμενος κόμβος της Νομαρχίας θα επιτρέπει στον επισκέπτη της Νομαρχίας να: α) Παρέχει πληροφορίες δρομολογίων για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς που προσεγγίζουν τη Νομαρχία, όπως ΚΤΕΛ (εσωτερικά) πλοία και αεροπλάνα, β) Εντοπίζει μέσω του Διαδικτύου τα σημεία ενδιαφέροντος μέσα στο Νομό, γ) Βρίσκει τη διαδρομή που χρειάζεται να ακολουθήσει και δ) Ανακτά σημαντικές πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος που εντοπίζει στο ψηφιακό χάρτη του Νομού και να τυπώνει τους χάρτες. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 300.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.