Προσπαθεί η HP να αυξήσει το μερίδιο της στα data centre services

Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία πακέτων υπηρεσιών σε «καλύτερες» τιμές, ώστε να βοηθήσει το κανάλι της να αυξήσει τις πωλήσεις. Η όλη προσπάθεια έχει να κάνει με την παρακίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ξοδέψουν χρήματα σε υπηρεσίες data centre, ένας τομέας που η HP επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά. Η Multivendor Support Service είναι μια από τις νέες υπηρεσίες της HP, η οποία προσφέρει διαχείριση για ένα multivendor store, με ένα συμφωνητικό, παρέχοντας διαχείριση για όλα τα συμβόλαια του προμηθευτή, SLAs και μετρήσιμους στόχους. Επιπλέον προσφέρει την υπηρεσία Insight Remote Support, η οποία παρέχει 24/7 remote monitoring, διαγνωστικούς ελέγχους και προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Εκτός από τα προϊόντα της HP, η υπηρεσία υποστηρίζει servers των Dell και IBM, αλλά και Cisco IP telephony networks!!!

Έρχεται η σειρά της Google να αντιμετωπίσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Ωστόσο, ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση της εταιρείας, η οποία κάθε άλλο παρά είχε στοιχεία άμυνας. Η Google απαντώντας στα ευρωπαϊκά παράπονα έδειξε προς την πλευρά της Microsoft, αναφέροντας σε post του blog της ότι τα άτομα που υποκινούν τις εν λόγω αντιδράσεις χρηματοδοτούνται από τη Microsoft για lobbying. Τα παράπονα που οδήγησαν στο ξεκίνημα της έρευνας, προέρχονται από τη Foundem μια βρετανική υπηρεσία σύγκρισης τιμών, την ejustice.fr, μια γαλλική μηχανή αναζήτησης νομικών πληροφοριών και το ηλεκτρονικό κατάστημα Ciao, το οποίο ανήκει στη Microsoft. Σε δήλωση της, η ΕΕ αναφέρει ότι έχει λάβει τρία παράπονα και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει την τυπική διαδικασία έρευνας ζήτησε από τη Google κάποιες πληροφορίες.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον της Google φαίνεται αυτήν την περίοδο να είναι στραμμένο αλλού. Η ενέργεια που χρειάζονται για τη λειτουργία τους τα data centers απασχολεί τη διοίκηση της εταιρείας και έτσι όταν η Bloom Energy παρουσίασε μια νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας με πηγή τον αέρα και με μέγεθος που της επιτρέπει να χωρά σε ένα parking, ο Larry Page, συνιδρυτής της Google, έσπευσε να δηλώσει ότι «Θα ήθελε πολύ να δει ένα ολόκληρο data center να παίρνει ενέργεια από μια τέτοια μονάδα». Με τα σημερινά δεδομένα, η κάθε μονάδα της Bloom Energy κοστίζει από 700 έως 800 χιλιάδες δολάρια και μπορεί να προσφέρει ισχύ 100kW. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας πιστεύει ότι σύντομα αυτό το κόστος θα μειωθεί σημαντικά και θα είναι εφικτό μια επιχείρηση να παράγει μόνη της την ενέργεια που απαιτούν οι IT και άλλες υποδομές της.

Παρά τα μειωμένα κέρδη, ευχαριστημένη η DT από τον ΟΤΕ

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφωμένος στα 5.984 εκατ. ευρώ παρουσίασε κάμψη κατά 6,6% σε επίπεδο έτους και 7% σε επίπεδο τριμήνου. Τα καθαρά κέρδη ήταν επίσης μειωμένα κατά 200 περίπου εκατ. ευρώ σε επίπεδο έτους, εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ οφείλονται στην έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών του Ομίλου. Ο Όμιλος συνηθισμένος από απώλειες στο τζίρο της μητρικής, γνώρισε φέτος απώλειες και από το δυνατότερο παίκτη του, την κινητή τηλεφωνία.

Ο Όμιλος Cosmote είδε τα έσοδα του να μειώνονται κατά 7% και να διαμορφώνονται στα 2.412 εκατ. ευρώ (περίπου το 50% των συνολικών εσόδων). Μειωμένο σε επίπεδο έτους ήταν και το EBIDTA, με απώλειες 6% σε επίπεδο έτους, αλλά καλύτερη εικόνα για το 4ο τρίμηνο, με αύξηση 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με εξαίρεση τη Ρουμανία, οι υπόλοιπες μητρικές της Cosmote παρουσίασαν σημαντική κάμψη εσόδων και κερδών, ενώ η Cosmote Ελλάδας αν και αύξησε τα έσοδα της κατά 3,5% σε επίπεδο έτους δεν μπόρεσε να πετύχει το ίδιο και για το EBIDTA, το οποίο ήταν μειωμένο κατά 7,2%.

Σύμφωνα με τον Όμιλο, συνολικά το 2009, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι μειώθηκαν κατά περισσότερο από 500 εκατ. ευρώ (σε μια αγορά 3,8 δισ. ευρώ περίπου για το 2009). Οι χρηματορροές του έτους επηρεάστηκαν αρνητικά από αυξημένους φόρους και πληρωμές για τα προγράμματα πρόωρης αποχώρησης. Μετά την αποπληρωμή ομολογιών ύψους 572 εκατ. ευρώ κατά το 4ο τρίμηνο, τα διαθέσιμα του Ομίλου ΟΤΕ διαμορφώθηκαν στα 869 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα του Ομίλου ΟΤΕ δεν ήταν δυσάρεστη για το Όμιλο DT, ο οποίος δηλώνει ευχαριστημένος με τα 5,4 δις ευρώ που συνέβαλε ο ΟΤΕ στα συνολικά έσοδά του, τα οποία για το 2009 ήταν αυξημένα κατά 4,8% και διαμορφώθηκαν στα 64,6 δις ευρώ. Επίσης, η DT δηλώνει ευχαριστημένη και για τα 2 δις ευρώ που συνέβαλε ο Όμιλος ΟΤΕ στο EBIDTA της, το οποίο για το 2009 αυξήθηκε κατά 6,2% στα 20,7 δις ευρώ.

Οι συνέργειες μεταξύ των δύο ομίλων είχαν ως αποτέλεσμα μειώσεις δαπανών ύψους 105 εκατ. ευρώ. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτών της, η DT δεσμεύθηκε απέναντι στους μετόχους της ότι θα διανείμει μέσα στην ερχόμενη τριετία συνολικά 10 δις ευρώ σε μερίσματα.

Ο Δημήτρης Κούρλας, νέος Country Manager για την HP Software & Solutions

Ο Δ. Κούρλας έχει εργαστεί στο παρελθόν για σημαντικές εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης της Cisco. Τα τελευταία 4 χρόνια κατείχε τη θέση του Sales Manager, Channels & Indirect στην εταιρεία Computer Associates, με κύρια ευθύνη τη διαχείριση έμμεσων πωλήσεων και την ανάπτυξη καναλιών για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Αλβανίας και της FYROM.