Συμμετοχή της ΕΕΤΤ σε Διεθνές Συνέδριο Δικτύων Οπτικών Ινών στο Σπίτι

Το συνέδριο διοργανώνει κάθε χρόνο ο οργανισμός FTTH Council Europe, ο οποίος αποτελείται από τους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές εξοπλισμού δικτύων οπτικών ινών. Στις επιμέρους συνεδρίες εξετάσθηκαν επιχειρηματικά και επενδυτικά μοντέλα παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας και περιεχομένου μέσω δικτύων FTTH, ρυθμιστικά, τεχνικά και οικονομικά θέματα καθώς και εμπειρίες και πρακτικά προβλήματα χωρών στις οποίες ήδη έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη οπτικών δικτύων.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η εμπειρία της Πορτογαλικής αγοράς, όπου δραστηριοποιούνται ήδη περισσότεροι πάροχοι προσφέροντας σε περίπου 50.000 συνδρομητές καινοτόμες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε μεγάλες ταχύτητες. Η ΕΕΤΤ παρακολουθεί στενά τις παγκόσμιες εξελίξεις σε σχέση με δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενεάς, αξιολογώντας, σε συνεργασία με άλλες ανεξάρτητες αρχές, πιθανά ρυθμιστικά προβλήματα ή ζητήματα ανταγωνισμού που αναμένεται να προκύψουν στην Ελληνική αγορά.

ΣΕΠΕ: Οι υποψηφιότητες για τα “2010 WITSA ICT Excellence Awards”

Για το “Βραβείο Αριστείας Δημοσίου Τομέα”, ο ΣΕΠΕ προτείνει το έργο Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης “ΣΥΖΕΥΞΙΣ” του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο διασυνδέει όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης με ευρυζωνικά δίκτυα, για την εσωτερική τους επικοινωνία, ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χωρίς ψηφιακούς αποκλεισμούς.

Σήμερα, σχεδόν 4.500 φορείς του δημόσιου τομέα, συνδέονται στο δίκτυο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ” ενώ μέσα στο 2010 ο αριθμός των συμμετεχόντων στο πολυχρηστικό αυτό δίκτυο αναμένεται να ανέλθει σε 6.000, βελτιώνοντας ακόμα παραπάνω την ποιοτική σχέση κράτους – πολίτη, με τελικό στόχο την παροχή υπηρεσιών μιας στάσης. Για το “Βραβείο Αριστείας Ιδιωτικού Τομέα”, ο ΣΕΠΕ υπέβαλε δύο υποψηφιότητες: Τη Vodafone, για το Πιλοτικό Πρόγραμμα “Τηλεμετρίας Ιατρικών Παραμέτρων Απομακρυσμένων Ομάδων Πληθυσμού”.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε 17 δήμους σε όλη την Ελλάδα, με τη χρήση του δικτύου τηλεπικοινωνιών της Vodafone, βελτιώνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ασθενών που ανήκουν σε υψηλές ομάδες κινδύνου και κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, εξυπηρετώντας τις ιατρικές ανάγκες τους στον τόπο διαμονής τους, καταργώντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους και αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας. Τη WIND Ελλάς, που από το 2001 υλοποιεί το πρόγραμμα “Ταξίδι στον Κόσμο της Γνώσης” δωρίζοντας τεχνολογικό εξοπλισμό σε σχολεία απομακρυσμένων ή δυσπρόσιτων περιοχών, καθώς και περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Η πρωτοβουλία αυτή μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει εξοπλισμό σε 320 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος, αλλά και την ταυτόχρονη ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης όλων στην εκπαίδευση και τη γνώση γενικότερα. Για το “Βραβείο Δημιουργίας Ψηφιακών Ευκαιριών”, ο ΣΕΠΕ προτείνει το πρόγραμμα “SmartEyes” του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει αναπτυχθεί με τη στήριξη των εταιρειών Cosmote, Microsoft Ελλάς και Geomatics.

Το SmartEyes αποτελεί ένα αποτελεσματικό σύστημα πλοήγησης στο αστικό περιβάλλον μέσω κινητού τηλεφώνου για άτομα με προβλήματα όρασης. Η σημαντική αυτή εφαρμογή αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα καταδεικνύει τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας στην αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος των ατόμων με προβλήματα όρασης και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους με απτό τρόπο.

Eco-Νομικές και eco-λογικές λύσεις στο eco-lamps.gr

Οι επισκέπτες του site μπορούν να εντοπίσουν έναν μεγάλο κατάλογο από λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, λαμπτήρες φθορισμού, σωλήνες φθορισμού, λάμπες LED, καθώς επίσης και πληροφορίες για τη λειτουργία των λαμπτήρων οικονομίας και συμβουλές για την πιο αποδοτική τους χρήση και ανακύκλωση. Ο υπολογιστής οικονομίας που είναι ενσωματωμένος στο site, διευκολύνει τις αγορές των πελατών, απεικονίζοντας το συνολικό κέρδος και το περιβαλλοντικό όφελος από την αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων πυράκτωσης. Το eco-lamps.gr είναι το διαδικτυακό κατάστημα της εταιρείας Μαργαρίτης Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ε.Ε. Την τεχνική υποστήριξη για τη λειτουργία του έχει αναλάβει η Innovis A.E. και την προώθησή του με τη χρήση social media, η iTeam A.E. To συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα έχει βασιστεί σε open source .net τεχνολογία. Για την προβολή του στις μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούνται προηγμένα εργαλεία της Google.

Στην Αθήνα το Oracle Global Applications Smart Strategies Tour 2010

Συνεργάτες και πελάτες της Oracle προσκαλούνται στην εκδήλωση Oracle Applications Strategy Update, την Πέμπτη 18 Μαρτίου, 09.00-15.00, στο ξενοδοχείο Athens Imperial. Η εκδήλωση έχει ως στόχο να ενημερώσει τις επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα σχετικά με το πώς οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις και πώς προσαρμόζουν έξυπνα τις εταιρικές τους στρατηγικές για να είναι σε θέση να προβλέψουν και να ανταποκριθούν στις αναδυόμενες τάσεις. Λόγω των οικονομικών συγκοιριών, ιδιαίτερη έμφαση θα δωθεί στις ευκαιρίες επένδυσης μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων αλλά και στα προγράμματα χρηματοδότησης που η Oracle προσφέρει στους πελάτες της.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης, στις Oracle Applications Unlimited παράλληλες συνεδρίες, θα παρουσιαστούν από στελέχη της Oracle και συνεργατών της, οι τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες που αφορούν στις επιχειρηματικές εφαρμογές της Oracle (ERP, HCM, CRM On Demand  και EPM). Επιπλέον, θα παρουσιαστούν από πελάτες της Oracle όπως οι: Ευρωπαϊκή Πίστη, Τηλέτυπος, Ομιλος YIOULA, Ομιλος Επιφανίου, L’ Oreal Hellas και Riginos Yachts, οι εμπειρίες τους από  τις επιτυχείς υλοποιήσεις των αντίστοιχων Oracle λύσεων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται εδώ και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο e-mail: [email protected] ή στο τηλέφωνο 210-6789200.

Το 95% των Ελλήνων δεν πληρώνει για online περιεχόμενο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 85%. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες περιεχόμενου που οι Έλληνες δείχνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν για περιεχόμενο. Για παράδειγμα, για ταινίες το ποσοστό είναι στο 37%, στη μουσική είναι 33%, στα περιοδικά 30%, στα επαγγελματικά video/τηλεοπτικά προγράμματα 29% και στις εφημερίδες 25%. Σε κάθε περίπτωση το 71% των καταναλωτών τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα δηλώνει πως το online περιεχόμενο που καλούνται να πληρώσουν θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερο από αυτό που μπορούν να βρουν χωρίς κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί πως μία μερίδα καταναλωτών συνδέει την παράμετρο της ποιότητας με τη χρέωση του περιεχομένου. Το 34% στον κόσμο και το 26% στην Ελλάδα θεωρεί πως η ποιότητα του περιεχομένου θα υποβαθμιστεί αν οι εταιρείες δε χρεώσουν γι’ αυτό, αν και το 30% παγκοσμίως και το 39% στην Ελλάδα διαφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη, ενώ το υπόλοιπο 36% και 34% αντίστοιχα δεν έχει ξεκάθαρη άποψη. Όσον αφορά στις διαφημίσεις, το 44% στην Ελλάδα παρουσιάζεται διατεθειμένο να ανεχτεί περισσότερες διαφημίσεις εφόσον το online περιεχόμενο παραμείνει δωρεάν. Σε περίπτωση, όμως, που κληθούν να πληρώσουν, το 66% των Ελλήνων θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διαφημίσεις.

Η D.I.S. χορηγός στο Microsoft Business Intelligence

Η εκδήλωση έχει τίτλο ‘Microsoft Business Intelligence – The 2010 Wave’ και παρουσιάζει τις πρωτοποριακές  νέες δυνατότητες που προσφέρει ο συνδυασμός των SQL Server 2008 R2, SharePoint Server 2010 και SQL Server PowerPivot for Excel 2010 της Microsoft. Η D.I.S. συμμετέχει ως Χορηγός, υπογραμμίζοντας την στρατηγική σημασία που έχει το Business Intelligence για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στις σημερινές συνθήκες. Η D.I.S. επενδύει συστηματικά στις λύσεις Business Intelligence, έχοντας υλοποιήσει πάνω από 60 έργα BI τα τελευταία χρόνια, σε καταξιωμένες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Επιπρόσθετα, η D.I.S. έχει υλοποιήσει και έργα Budgeting & Planning με τις συγκεκριμένες τεχνολογίες της Microsoft. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Κυριακόπουλος, συμμετέχει σε πάνελ διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στις 4:30 μ.μ. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, αλλά απαιτεί προεγγραφή.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα ACL Business Assurance Series από την Deloitte

Κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά η νέα σουίτα λογισμικού της ACL «Audit Exchange 2». H ACL Services Ltd είναι εκ των μεγαλύτερων παρόχων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για audit, compliance και risk management από τους επαγγελματίες ελεγκτές, με σκοπό να διασφαλίσουν την αξιόπιστη λειτουργία των επιχειρήσεων τους. Το Audit Exchange 2 της ACL αλλάζει τον τρόπο προσέγγισης στο auditing προσφέροντας μεγαλύτερη αυτοματοποίηση στους ελέγχους, ενώ και οι υπόλοιποι χρήστες της εταιρείας μπορούν να δουν πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στην εταιρεία, να δουν τα ευρήματα των ελέγχων, να τα επιβεβαιώσουν και να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

H Shell επιλέγει την Quint για την παροχή εκπαίδευσης σε ITIL v3

Θα εκπαιδευθούν στελέχη πληροφορικής της Shell σε όλες τις χώρες, τα οποία υποστηρίζουν διαφορετικούς ρόλους όπως για παράδειγμα τη διεπαφή μεταξύ IT και Business, λειτουργία και τεχνική υποστήριξη, επικεφαλείς ομάδων, IT service managers και ΙΤ process owners. Ένας από τους λόγους που επελέχθει η Quint ήταν η ικανότητα της να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες εκπαίδευσης σε παγκόσμια κλίμακα με διαφορετικούς τύπους μάθησης (ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια, ανοιχτές εγγραφές, εστιασμένα workshops, e-learning). Η πλήρης γκάμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ΙΤΙL v3 είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα & Κύπρο από την Quint Hellas.

H ICAP Group ιδύει τη Διεύθυνση Enabling Technologies

Τη διεύθυνση αυτή ανέλαβε ο Γιώργος Μητρόπουλος, μέχρι πρόσφατα Global Systems Engineering Leader της Sun Microsystems. Ο Γιώργος Μητρόπουλος έχει 15 χρόνια εμπειρίας στην πληροφορική – ξεκίνησε την καριέρα του στην Αγγλία, εργαζόμενος για την ΙΒΜ και για άλλες συμβουλευτικές εταιρείες πληροφορικής και συνέχισε σε ρόλους Τεχνικού Διευθυντή και Διευθυντή Υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Το 2005 ξεκίνησε την συνεργασία του με την Sun Microsystems, ως Engagement Manager, υπεύθυνος για τις Λύσεις και Υπηρεσίες προς τον Τραπεζικό κλάδο, για τις περιοχές Ελλάδας και Βαλκανίων. Στην συνέχεια, ανέλαβε το Business Development για το Software Business της Sun για μια ευρύτερη περιοχή 100 περίπου χωρών, στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, προτού τελικά αναλάβει την θέση του Global Systems Engineering Leader. Διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους σε Πληροφοριακά Συστήματα, καθώς και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.