[Θεσσαλονίκη] Παράλληλα με την Infosystem, πραγματοποιήθηκε και το 16ο Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής που είχε ως κεντρικό θέμα «Το Στοίχημα της Ανάπτυξης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ήταν χωρισμένο σε πέντε άξονες, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, την Υγεία, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό και την Καινοτομία.
Η έναρξη των εργασιών δόθηκε από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά πως «Η Πληροφορική είναι η καρδιά της νέας οικονομικής πραγματικότητας. Είναι το βασικό μας εργαλείο για να εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι η Πληροφορική να αποτελέσει τον κεντρικό μοχλό του εκσυγχρονισμού που τόσο έχει ανάγκη η διοίκηση μας. Η Πληροφορική παρέχει εργαλεία εμβάθυνσης της δημοκρατίας, του ελέγχου της εξουσίας, του διαλόγου».
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στη δημιουργία νέων εταιρειών και προανήγγειλε τη σύσταση μιας ανοιχτής και διαδραστικής πλατφόρμας διαδικτυακής επικοινωνίας, ως μοχλό προώθησης της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας «Προχωράμε στην ίδρυση χρηματοδοτικών ταμείων και είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ ώστε να το διοχετεύσουμε σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις και να βοηθήσουμε τη νέα γενιά. Το ίδιο ισχύει και για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα προσφέρει προνομιακή μεταχείριση. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα νεανικής και νέας επιχειρηματικότητας στη χώρα», υπογράμμισε ο Υπουργός.
H Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έκανε λόγο για προώθηση των διοικητικών ρυθμίσεων και εξέλιξη των υφιστάμενων δομών όπως τα ΚΕΠ και έργων όπως το Δίκτυο Σύζευξις. «Η πρώτη και μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική τομή είναι ο Καλλικράτης.
Στόχος τα ΚΕΠ να αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση. Η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη θα αντικαταστήσει την ταυτότητα, για την επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες και τη χρήση ψηφιακής υπογραφής, αλλά και για πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που τον αφορούν. Σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας, να γίνει στη Θεσσαλονίκη στην Τεχνόπολη το data-center των αρχείων της Κοινωνίας της Πληροφορίας».
Ο Στέφανος Γκρίτζαλης, Ειδικός Γραμματέας egov του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, διευκρίνισε πως «Το επιχειρησιακό πρόγραμμα, «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του Υπουργείου Εσωτερικών είχε σχεδιασμό να στοχάζεται αναδιοργάνωση ενός άλλου Υπουργείου ερήμην του άλλου Υπουργείου. Αυτό το αλλάζουμε και αυτό που παραλάβαμε στο τέλος του 2009 ήταν μία κατάσταση απόλυτης τραγωδίας.
«Ψηφιακός δήμος, ψηφιακή περιφέρεια και ψηφιακή αποκεντρωμένη διοίκηση έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός επιχειρησιακός σχεδιασμός». Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Τάσος Τζήκας, αφουγκραζόμενος την ανησυχία των επιχειρηματιών του κλάδου, τόνισε πως «Πρέπει να σταματήσουμε να κλαίμε. Να αλλάξουμε το κλίμα. Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε και να κάνουμε πράξη. Είναι ηρωισμός να είσαι επιχειρηματίας Πληροφορικής στην Περιφέρεια. Αυτός ο κλάδος όμως σε περίοδο κρίσης μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης. Η Βόρεια Ελλάδα και η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα εργοστάσιο για τις νέες τεχνολογίες».
Απούσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η πληροφορική είναι όντως η καρδιά της νέας οικονομικής πραγματικότητας, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση φάνηκε να μην συμμερίζεται τη συγκεκριμένη άποψη, αφού δεν έδωσε δυναμικό παρών, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον κόσμο. Επιχειρηματίας εταιρείας πληροφορικής δήλωσε στο netfax πως «το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο απουσιάζουν οι εκπρόσωποί τους.
Σε ποιους, λοιπόν, να προωθήσουμε τις λύσεις και τα προϊόντα μας;». Εξαγγελίες για νέα έργα και χρήματα γίνονται από τους αρμόδιους φορείς -σύμφωνα με τον Σ. Γκρίτζαλη, το Κράτος διαθέτει 1.000.000 ευρώ ημερησίως σε έργα και συμβάσεις-, ωστόσο οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. «Προκειμένου να εισπράξουμε προκαταβολές για τα έργα, απαιτούνται εγγυητικές από τις τράπεζες. Οι οποίες, όμως, έχουν σφίξει τα λουριά και ζητούν πολλές εγγυήσεις, ακόμα και για μικρά ποσά της τάξεως των 10 και 15 χιλιάδων ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η είσπραξη των χρημάτων», σχολίασε στέλεχος εταιρείας της Β. Ελλάδος. Και συνέχισε λέγοντας, «αν συνυπολογίσει κανείς και τις καθυστερήσεις των πληρωμών (σύμφωνα με έρευνα της Καθημερινής τα χρωστούμενα στον κλάδο αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ), τότε είναι σαν να χρηματοδοτούμε εμείς οι ίδιοι τα δημόσια έργα».
Συμπερασματικά, οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι διαθέτουν τις κατάλληλες λύσεις που θα συμβάλλουν στην απλοποίηση του management της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικότερα τώρα που έργα όπως ο Καλλικράτης είναι προ των πυλών. Ωστόσο, είναι φανερό πως απαιτείται καλύτερος σχεδιασμός και προγραμματισμός από την πλευρά του Κράτους ώστε να μην υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν από δικά τους κεφάλαια τα έργα και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωσή τους.