Επιβεβαιώνεται η συρρίκνωση του κλάδου κινητής τηλεφωνίας

Συνοπτικά: Ο κύκλος εργασιών του κλάδου στην Ελλάδα μειώνεται κατά 16,5% το β’ τρίμηνο 2010 από το προηγούμενο έτος με τα service revenues να μειώνονται κατά 17,7%. Το EBITDA του κλάδου στην Ελλάδα εκτιμάται μειώνεται κατά 26% το β’ τρίμηνο 2010 από το προηγούμενο έτος.

Η πορεία του κλάδου στην Ελλάδα ήταν πολύ χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη αγορά της Ευρώπης το 2009 και η απόκλιση αυτή συνεχίζεται και το 2010. Οι κυριότερες αιτίες της κρίσης στον κλάδο είναι η οικονομική ύφεση, η αύξηση της φορολογίας και η δυσκολία ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και δικτύων λόγω του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Η συνεισφορά του κλάδου στην ευρύτερη οικονομία και τα δημοσιονομικά έσοδα θα περιοριστεί εάν δεν βελτιωθεί το ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον. Τυχόν βελτίωση του ρυθμιστικού και φορολογικού περιβάλλοντος που διέπει τον κλάδο εκτιμάται ότι μπορεί να έχει όφελος κατά 2,2% του ΑΕΠ, να αυξήσει την απασχόληση κατά 14 χιλ. θέσεις εργασίας και τα δημοσιονομικά έσοδα κατά  €250 εκ.

Η Entersoft στις Strongest Companies in Greece

Οι “Strongest Companies in Greece” είναι οι επιχειρήσεις που κατατάσσονται στις ισχυρότερες ζώνες πιστοληπτικής διαβάθμισης (credit ratings) της ICAP Group. H ICAP Group αναγνωρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Εξωτερικός Οργανισμός Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως Αποδεκτή Πηγή Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων.

Ο Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft A.E., δήλωσε: «Η πελατοκεντρική μας φιλοσοφία και η ικανότητα να συμβάλλουμε στην ανάδειξη και επίτευξη των στρατηγικών στόχων των πελατών μας, ενισχύουν την ανάπτυξή μας. Η τιμητική αυτή αναγνώριση από την ICAP Group έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις που έλαβε το 2010 η Entersoft, αναγνωρίζοντας όχι μόνο την τεχνολογική υπεροχή και καινοτομία της αλλά και την επιχειρηματική της αριστεία.»

Σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της ευρυζωνικότητας διεθνώς

Γενικά, χάρη σε ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων σε υποδομές, η ποιότητα της ευρυζωνικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο βελτιώθηκε κατά 50% μέσα σε τρία μόνο έτη, ενώ η διείσδυση της ευρυζωνικότητας συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς πάνω από τα μισά νοικοκυριά (49%) στις χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη έχουν τώρα ευρυζωνική πρόσβαση (αύξηση από το 40% το 2008).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση στη σχετική λίστα της μελέτης με αυξητικές τάσεις και πάνω από χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία. Πρώτη χώρα αναδείχθηκε η Νότια Κορέα και την ακολουθούν οι: Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Ισλανδία και Ελβετία. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από 40 εκατομμύρια πραγματικές δοκιμές για την ποιότητα της ευρυζωνικότητας, οι οποίες διεξήχθησαν την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2010, στο site speedtest.net που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής της ταχύτητας του Internet, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την ποιότητα της ευρυζωνικότητας σε 72 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη διεξήχθη από μία ομάδα φοιτητών MBA από την Said Business School του University of Oxford, σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένης Οικονομίας του University of Oviedo, και χρηματοδοτείται από τη Cisco.

Οργανωτικές αλλαγές στην Oracle Hellas

Ο Στέφανος Διονυσόπουλος ανέλαβε, από 1ης Ιουνίου, Διευθυντής Πωλήσεων Τεχνολογίας για το Δημόσιο Τομέα, ο Φώτης Μπουζιάνης ανέλαβε, από 1ης Ιουνίου, Διευθυντής Πωλήσεων Τεχνολογίας για τον τομέα των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών & τον ευρύτερο Ιδιωτικό τομέα, ο Λυκούργος Αντωνόπουλος αναλαμβάνει Διευθυντής Πωλήσεων Τεχνολογίας για τον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, o Γιάννης Κυριακίδης ανέλαβε, από 2 Αυγούστου, Διευθυντής Πωλήσεων Hardware για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Βαλκάνια και χώρες της Αδριατικής, η Μαρία Ζαχαρνούδη ανέλαβε, από 1ης Σεπτεμβρίου, Διευθύντρια του Oracle University για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, o Κυριάκος Ρήγας ανέλαβε, από 1ης Ιουνίου, επιπλέον αρμοδιότητες ως Διευθυντής Consulting για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Αλβανία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Μαυροβούνιο), ο Κώστας Κάντας ανέλαβε, από 1ης Ιουνίου, επιπλέον αρμοδιότητες ως Οικονομικός Διευθυντής για το cluster των χωρών Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Αλβανία, Κόσοβο και ΠΓΔΜ.

Η HP παρουσίασε τη στρατηγική HP Networking

Σε λιγότερο από έξι μήνες, οι μηχανικοί της HP κατάφεραν να αντικαταστήσουν όλα τα core Wide-Area-Network (WAN) routers και τους μεταγωγείς δικτύων τρίτων παρόχων, συνδέοντας τα έξι data centers μεταξύ τους και με το Internet. Επίσης, εγκατέστησαν 75 routers και μεταγωγείς δικτύου του χαρτοφυλακίου HP A Series και προχώρησαν στην αναβάθμιση και αντικατάστηση 30 κυκλωμάτων, χωρίς να χρειαστεί η διακοπή της λειτουργίας  των data centers.

«Τον προηγούμενο Απρίλιο είχαμε αναγγείλει ότι τα data centers μας θα λειτουργούσαν χωρίς WAN routers και μεταγωγείς δικτύου της Cisco. Αυτή η δήλωση είναι ήδη πραγματικότητα. Αυτό το καταφέραμε βάσει προγράμματος και ήδη οι επιδόσεις των data centers μας είναι καλύτερες από όσο περιμέναμε. Μάλιστα αυτό το πετύχαμε χωρίς να χρειαστεί να βγάλουμε κάποιο από τα data centers μας εκτός δικτύου», σημείωσε ο Ken Gray, Vice President Infrastructure, Global Information Technology της HP.

«Τα data centers στα οποία έγινε η υλοποίηση βρίσκονται στο Houston, το Austin και την Atlanta (δύο σε κάθε πόλη). Περισσότερα από 85 παγκόσμια εσωτερικά data centers με μέγεθος από 5000 τετραγωνικά πόδια και πάνω, καθώς εκατοντάδες μικρότερες τοποθεσίες server, ενοποιήθηκαν σε αυτά τα 6 βασικά data centers. Το επόμενο βήμα του πλάνου μετάβασης είναι η εγκατάσταση των προϊόντων HP Networking σε ολόκληρο το εύρος του δικτύου που συνδέει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε όλο τον κόσμο. Στις συζητήσεις που έχουμε με πελάτες από όλο τον κόσμο, όλοι αναζητούν έναν προμηθευτή που να διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο λύσεων δικτύωσης με βάση μια ανοιχτή αρχιτεκτονική, γεγονός που θα προσφέρει εναλλακτικές σε σχέση με τα ιδιόκτητα πρωτόκολλα τα οποία αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν για δεκαετίες», δήλωσε ο Randy Mott Executive Vice President και Chief Information Officer της HP.

«Από την πρώτη αξιολόγηση, γνωρίζαμε ότι η τεχνολογία της 3Com θα προσέφερε εξαιρετική επιπλέον αξία στην HP», συμπλήρωσε.

Επίδειξη τεχνολογίας LTE από την Cosmote

Οι επισκέπτες του φετινού συνεδρίου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την εμπειρία της ασύρματης ευρυζωνικότητας με ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που αγγίζουν τα 100 Mbps. Η Cosmote παρουσίασε τις τεχνικές δυνατότητες της τεχνολογίας LTE, που επιτρέπει ταχύτητες 100 Mbps για τη λήψη δεδομένων (downlink) και 45 Mbps για την αποστολή (uplink). Με αυτές τις ταχύτητες οι καταναλωτές θα μπορούν να απολαμβάνουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως High Definition streaming και High Definition video-conferencing, ταχύτατο browsing και αποστολή ή λήψη αρχείων κ.α.

Στον έλεγχο ομάδας ομολογιούχων η Wind Hellas

Ο Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Hellas, σχολίασε ότι: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην αναδιοργάνωση της Wind Hellas ώστε να εξασφαλίσει την ανταγωνιστική της θέση και τη δέσμευσή της να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στους πελάτες της. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία συναλλαγής, η Wind Hellas θα είναι υγιής οικονομικά και θα διαθέτει τη ρευστότητα να ανταγωνιστεί από θέση ισχύος. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την SSN Ad-Hoc Committee και να ολοκληρώσουμε την αναδιοργάνωση το συντομότερο δυνατό».

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το ΔΣ της Wind θα ενισχυθεί με έμπειρα στελέχη τηλεπικοινωνιών και γνωστά μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. Το ΔΣ θα εργαστεί στενά με το Νάσο Ζαρκαλή, ο οποίος θα συνεχίσει ως Δ/νων Σύμβουλος. Την Επιτροπή αποτελούν οι εταιρείες Mount Kellett Capital Partners (Ιρλανδία), Taconic Capital Advisers (UK), Providence Equity Capital Markets, Anchorage Capital Group, Angelo Gordon & Co και Eton Park International.

Βάσει της προσφοράς, 420 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να αποπληρωθούν εξ’ ολοκλήρου τα χρέη της εταιρείας, καθώς και για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση της ρευστότητάς της. Με το κλείσιμο της συμφωνίας, η Wind Hellas θα απαλλαγεί από τις εγγυήσεις έναντι χρεών ύψους 1,867 δισ. ευρώ.