Symantec: Κατακόρυφη αύξηση του κυβερνοεγκλήματος

Η έκθεση αποκαλύπτει σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των απειλών το 2010, ανάμεσα στις οποίες υπήρξε και η συνεχής ανάπτυξη του όγκου και της εξειδίκευσης των επιθέσεων των κυβερνοεγκληματιών. Η έκθεση, η οποία καταδεικνύει τις κύριες τάσεις στο κυβερνοέγκλημα και στο τοπίο των απειλών από τον Ιανουάριο του 2010 έως και τον Δεκέμβριο του 2010, αποκαλύπτει ότι η Symantec εντόπισε περισσότερες από 286 εκατομμύρια απειλές το περασμένο έτος. Αυτός ο όγκος των μαζικών απειλών συνοδεύτηκε από πολλά νέα megatrends στο τοπίο των απειλών. Πρώτον, το 2010 παρουσιάστηκε εντυπωσιακή αύξηση της συχνότητας και της εξειδίκευσης των στοχευμένων επιθέσεων στις επιχειρήσεις.

Δεύτερον, τα sites κοινωνικής δικτύωσης συνέχισαν να εξελίσσονται ως πλατφόρμα εξαπόλυσης επιθέσεων.

Τρίτον, οι κυβερνοεγκληματίες άλλαξαν τις τακτικές επιμόλυνσης που εφάρμοζαν, στοχεύοντας ολοένα και περισσότερο σε vulnerabilities του Java για να εισβάλλουν σε παραδοσιακά υπολογιστικά συστήματα. Τέλος, οι κυβερνοεγκληματίες παρουσίασαν μια μεγάλη μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς τις φορητές συσκευές.

Συνεχίζεται η καμπάνια της BSA για μείωση της πειρατείας λογισμικού

Από το τέλος του 2008 μέχρι και σήμερα, η BSA έχει απευθυνθεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια προκειμένου να τις ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα του αδειοδοτημένου λογισμικού όπως είναι η νομιμότητα, η ασφάλεια αρχείων και η αποφυγή τεχνικών προβλημάτων καθώς και για τα οφέλη της Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management – SAM). Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για νομιμοποίηση των παράνομα εγκατεστημένων προγραμμάτων λογισμικού έχουν ξεπεράσει τα 1,8 εκατ. ευρώ.

Η Schneider Electric εξαγοράζει τη Summit Energy

Η Summit Energy παρέχει στους πελάτες της υπηρεσίες προμήθειας ενέργειας, διαχείρισης ρίσκου, επιχειρησιακής ευφυΐας, data management και συμβουλευτικές υπηρεσίες βιωσιμότητας. Απασχολεί περισσότερους από 350 εργαζόμενους σε 11 διεθνή γραφεία στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και εξυπηρετεί εγκαταστάσεις πελατών σε 90 χώρες.

Πρόκειται για μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιχείρηση, με αναμενόμενες πωλήσεις περίπου $65 εκατομμυρίων για το τρέχον έτος.

Η IBM ιδρύει το Isntitute for Advanced Security στην Ευρώπη

Έχοντας την έδρα του στις Βρυξέλες, το IBM Institute for Advanced Security της Ευρώπης έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και στον περιορισμό προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, με τους εξής τρόπους: α) διασυνδέοντας οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκούς φορείς και εμπορικούς συνεργάτες με ειδικούς της IBM στους τομείς της έρευνας, των υπηρεσιών, του λογισμικού και της τεχνολογίας, β) παρέχοντας βοήθεια στους οργανισμούς για να αξιοποιήσουν τη νέα τεχνολογία ασφάλειας σε τομείς όπως τα εργαλεία ανάλυσης, η τεχνολογία ταυτοποίησης με προστασία του ιδιωτικού απορρήτου και η κρυπτογράφηση και γ) παρέχοντας στους οργανισμούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων podcast, της τεχνογνωσίας της X-Force, ιστολογίων και βέλτιστων πρακτικών, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αναδυόμενων προβλημάτων ασφάλειας σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, το cloud computing και τη διαχείριση τερματικών σημείων.

Το Ινστιτούτο θα παρέχει επίσης ένα φόρουμ για να κατανοούν οι οργανισμοί πώς οι πρόσφατες πρόοδοι των Ερευνητικών Κέντρων της IBM -όπως η δυνατότητα ανάλυσης κρυπτογραφημένων πληροφοριών χωρίς να θυσιάζεται η εμπιστευτικότητα- καθώς και η ευρύτερη τεχνογνωσία της IBM πάνω σε θέματα ασφάλειας μπορούν να συμβάλουν στη λήψη αποφάσεων που βασίζονται σε καλύτερη πληροφόρηση, προστατεύοντας παράλληλα το απόρρητο και την ασφάλεια κρίσιμων πληροφοριών.

Επιπλέον, το Κέντρο θα αντιμετωπίζει συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η ασφάλεια φορητών συσκευών.

Νέα εγκατάσταση του BizeGate της Regate

Συγκεκριμένα, το BizeGate SFA κάλυψε τις άμεσες λειτουργικές και πληροφοριακές ανάγκες, των εν κινήσει και απομακρυσμένων στελεχών της εταιρείας και ειδικότερα των εξωτερικών πωλητών, merchandisers, τιμοληπτών και των υπεύθυνων διαχείρισης έργων καταγραφής τιμών ή ερευνών αγοράς, των υπευθύνων διαχείρισης των αποθηκών, των επιθεωρητών και διευθυντών πωλήσεων, καθώς και των πελατών, που επιθυμούν, να έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών και δυναμικής πληροφόρησης, από την εταιρεία. Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε, σε cloud server περιβάλλον, μέσα από τις υποδομές της Regate και του Microsoft S+S Incubation Center, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα του συστήματος, να ξεπερνάει το 99,999%.

Ταυτόχρονα οι φορητές συσκευές Symbol Motorola ES/400 προσφέρουν, όλες τις λειτουργίες που μπορεί να χρειαστούν σε έναν mobile worker, όπως φωτογράφηση του σημείου, barcode scanning και full πληκτρολόγιο, για καταγραφή σχολίων.

Gold στο CR Index για τον ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ βελτίωσε την επίδοση του κατά σχεδόν 5 μονάδες από το 2009, αποδεικνύοντας ότι έχει συνδέσει διαχρονικά την παρουσία του με την κοινωνική προσφορά, ενώ ενσωματώνει ολοένα και περισσότερο την Εταιρική Υπευθυνότητα στην επιχειρησιακή του στρατηγική, συνδυάζοντας την οικονομική ανάπτυξη με την ικανοποίηση όλων των ενδιαφερομένων μερών. To CR Index αναγνωρίζεται διεθνώς ως σημείο αναφοράς για τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των επιχειρήσεων στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2008 από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό BITC (Business in the Community). Εκτός από τον CR Index, oι απολογισμοί Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΤΕ αξιολογούνται με βάση διεθνή πρότυπα και δείκτες, όπως το GRI και το FTSE4Good.