Η hellas online διπλασίασε τους πελάτες της μέσα σε μία τριετία

Στον κλάδο των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων η εταιρία σημειώνει και άλλες πρωτιές, όπως στις επενδύσεις που αγγίζουν τα € 350 εκατ. από το 2006, στο μεγαλύτερο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που παρέχει τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στη χώρα και στην παροχή ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων μέσω της μετοχικής και εμπορικής συνεργασίας με τη Vodafone».

Παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα της εταιρείας το 2010 ο Α. Κεραστάρης ανέφερε ότι επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχε θέσει η διοίκηση  για ισχυροποίηση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη υγιή ανάπτυξη που αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα. Την περυσινή χρονιά η hellas online παρουσίασε 30% αύξηση εσόδων και 144% αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας στα € 48,8 εκατ. με σημαντική πρόοδο στις ελεύθερες ταμειακές ροές.  Η εταιρία πρόσθεσε 109.000 νέους πελάτες, διατηρώντας το μερίδιο αγοράς της στο 28,4% στην αυξανόμενη ευρυζωνική αγορά.

Παράλληλα, η εμπορική συνεργασία με τη Vodafone συνέβαλλε στο να ενισχυθεί σημαντικά η κοινή πελατειακή βάση από τη διάθεση νέων κοινών συνδυαστικών πακέτων κινητής, σταθερής και adsl internet για οικιακούς πελάτες.

Special Report: Είναι η κατάλληλη στιγμή για επένδυση σε netbooks και tablets;

Οι περισσότερες εταιρείες ερευνών, όπως η Gartner, η Forrester, η IDC και η Yankee Group, συμφωνούν -έστω και με σημαντικές αποκλίσεις στα νούμερα- πως η αγορά των netbooks και tablets παρουσιάζει μία εκθετική τάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μέσα στο 2010 πουλήθηκαν περίπου 15 με 17 εκατ. συσκευές tablet, ενώ το 2015 οι πωλήσεις θα έχουν φτάσει τα 250 εκατ. τεμάχια.

Η Deloitte, σύμφωνα με πρόσφατη ερευνά της, προβλέπει ότι μέσα στο 2011 άνω του 50% των πωλήσεων υπολογιστικών συσκευών δεν θα είναι προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλλά τα λεγόμενα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), tablets και netbooks, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τις 400 εκατ. μονάδες. Ειδικότερα, το 2011 άνω του 25% των tablet υπολογιστών ενδέχεται να αγοραστεί από επιχειρήσεις, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται από το 2012 και μετά.

Για παράδειγμα, η Deloitte προβλέπει ότι στη διάρκεια του 2011 περί τα 5 εκατ. tablets θα χρησιμοποιηθούν στους κλάδους της λιανικής και της υγείας, λόγω της ευκολίας χρήσης τους, της μεγάλης αυτονομίας των μπαταριών, της ελάχιστης ανάγκης για εκπαίδευση και της ραγδαίας ανάπτυξης εφαρμογών. Για τη Διεύθυνση Πληροφορικής, το κόστος διαχείρισης ενός μεικτού δικτύου ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερο. Επιπρόσθετα, η Deloitte προβλέπει ότι κανένα λειτουργικό σύστημα ευρείας αποδοχής για υπολογιστικές συσκευές εκτός PCs δεν θα προκύψει στο άμεσο μέλλον. Αυτό ενδέχεται να αυξήσει το κόστος για τα τμήμα μηχανοργάνωσης, τους προγραμματιστές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αξίζει η επένδυση;
Η Gartner εκτιμά πως, μέχρι το 2013, το 80% των επιχειρήσεων του δυτικού κόσμου θα έχει επενδύσει σε netbooks και tablets, όπως το iPad και το Galaxy Tab. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι αν όντως οι επιχειρήσεις έχουν όφελος από την επένδυση στις εν λόγω συσκευές. Οι απόψεις διίστανται. Η μία άποψη υποστηρίζει πως η βασική διαφορά ανάμεσα στον καταναλωτή και την επιχείρηση είναι ο πολλαπλασιασμός των συσκευών. Ο εργαζόμενος χρειάζεται έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να κάνει τη δουλειά του μέσα στο χώρο του εργασιακού περιβάλλοντος.

Τα smartphones ήδη αυξάνουν την πολυπλοκότητα στα IT τμήματα, τα οποία δεν σκοπεύουν να επενδύσουν και σε άλλες συσκευές, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος. Στελέχη της αγορά εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι ο ρόλος των netbooks και tablets μπορεί να είναι μόνο υποστηρικτικός των PCs, γεγονός που δυσκολεύει τη λήψη απόφασης για την επένδυση στις συγκεκριμένες συσκευές.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή που υποστηρίζει πως τα netbooks και tablets θα υπερκεράσουν τα PCs στις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, τα tablets θα φέρουν μία θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι δουλεύουν, απομακρύνοντας τους περιορισμούς της τεχνολογίας. Δεν θα απαιτείται να είναι καθηλωμένοι σε μία θέση και μπροστά από έναν υπολογιστή. Θα είναι περισσότερο απελευθερωμένοι και θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από όποιο σημείο και αν βρίσκονται -αρκεί βέβαια να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα. Κάτι που μας φέρνει στο δεύτερο μεγάλο επιχείρημα υπέρ της επένδυσης σε tablets. Η σύγχρονη επιχειρηματική τάση στο χώρο του ΙΤ είναι το cloud computing και τα thin clients.

Στην προσπάθειά τους για καινοτομία, ευελιξία, αύξηση της παραγωγικότητας και -φυσικά- μείωση του κόστους, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στις λύσεις του cloud computing. Επιπρόσθετα, η συντήρηση και αναβάθμιση ηλεκτρονικών υπολογιστών, servers και λογισμικού είναι κόστη τα οποία αρκετές επιχειρήσεις δεν μπορούν να διαχειριστούν σήμερα. Η επένδυση σε netbooks και tablets προσφέρει λύσεις και στα δύο μέρη της εξίσωσης.

Αφενός είναι οι ιδανικές συσκευές για να αναλάβουν το ρόλο των thin clients, αφετέρου δεν απαιτούν επένδυση σε επιπρόσθετο hardware και λογισμικό -λαμβάνοντας ως δεδομένο πως η στρατηγική της επιχείρησης στρέφεται γύρω από το cloud computing. Η ευελιξία που προσφέρουν είναι σημαντική και ενδεχομένως να προσδίδουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αναζητούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις. Ας μην λησμονούμε πως η ειδοποιός διαφορά σήμερα είναι η ταχύτητα πρόσβασης στην πληροφορία.

Λύση για…κάποιους
Σε αντίθεση με το διαφημιστικό μήνυμα της WIND («λύσεις προς όλους»), η λύση των netbooks και -κυρίως- των tablets είναι κατάλληλη -μάλλον- για κάποιους. Τουλάχιστον, προς το παρόν. Η Deloitte κάνει λόγο για τους κλάδους της λιανικής και της υγείας. Δεν έχει άδικο. Είναι κλάδοι στους οποίους τα tablets θα μπορούσαν, όχι μόνο να βρουν άμεσα εφαρμογή, αλλά και να κάνουν γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.

Επίσης, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα σε πωλητές και γενικότερα σε εργαζόμενους που η ιδιότητα της εργασίας, τους υποχρεώνει να βρίσκονται αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα μακριά από το γραφείο τους. Υπάρχουν, ωστόσο, και επαγγέλματα όπου τα tablets δεν μπορούν να υποστηρίξουν το είδος της εργασίας όπως για παράδειγμα της γραφιστικής, της αρχιτεκτονικής κ.ο.κ. Εκεί είναι ακόμα απαραίτητοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές εξοπλισμένοι με ισχυρά τεχνολογικά χαρακτηριστικά καθώς και οι μεγάλης διάστασης και ευκρίνειας οθόνες. Αν και υπάρχουν ορισμένοι κατασκευαστές που στρέφουν ήδη το ενδιαφέρον τους προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η Asus.

Τέλος, το κόστος δεν περνάει απαρατήρητο αφού είναι δύσκολο να βρει κάποιος συσκευή κάτω από τα 500 ευρώ. Βέβαια, σε συνδυασμό με προγράμματα mobile internet, το κόστος μειώνεται αισθητά. Πάντως, η πληθώρα συσκευών που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 -αλλά και στο 2012- από διάφορους κατασκευαστές, θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Εκπαίδευση δημόσιων φορέων σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Οι υπηρεσίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου Rural Inclusion για το επιμελητήριο της Χίου, και εφαρμόζονται με επιτυχία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξοικονόμηση χρόνου και στη μείωση της γραφειοκρατίας προς όφελος των επιχειρήσεων της περιοχής.

Εκπρόσωποι από Δημόσιους φορείς της χώρας, Πανεπιστήμια, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Ερευνητικά κέντρα συζήτησαν εκτενώς και εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη, και την υιοθέτηση ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών από τους Δημόσιους φορείς, και τη χρήση τους από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Kaspersky Lab υπογράφει συμφωνία με την Ingram Micro

Η νέα αυτή συνεργασία αποτελεί απτή απόδειξη της αφοσίωσης της Kaspersky Lab στο κανάλι συνεργατών της και θα επιτρέψει στην εταιρεία να εδραιώσει τη στρατηγική της σχέση με τους μεταπωλητές και τους systems integrators της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέσσερις προσφορές κατατέθηκαν για το ηλεκτρον9ικό έγκλημα της ΚτΠ

Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια και  εγκατάσταση εξειδικευμένου εξοπλισμού και λογισμικού ΤΠΕ στην ΥΔΗΕ  για την προληπτική και κατασταλτική  αντιμετώπιση κινδύνων από εγκληματικές πράξεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων και η ανάπτυξη εφαρμογών για την εξυπηρέτηση του Πολίτη και των επιχειρήσεων, με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και την άμεση μέσω διαδικτύου επικοινωνία του ενδιαφερόμενου με τις υπηρεσίες καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω εξειδικευμένος εξοπλισμός και λογισμικό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την παροχή των εξυπηρετήσεων  προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις,  που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου,  ώστε να αντιμετωπισθούν αρτιότερα κίνδυνοι από πράξεις ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.744.825 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Καμία σύμβαση δεν ανατέθηκε για τα webtrends του CEDEFOP

Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία απέβη άκαρπη. Σκοπός του έργου είναι η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων σχετικά με τη χρήση του διακτυακού τόπου της Cedefop.