Cloud Services

Αυτό είναι -μάλλον- αναμενόμενο αφού η ανάγκη εξορθολογισμού της πρωτογενής ανάγκης κάθε επιχείρησης, αυτή της μείωσης του κόστους λειτουργίας, οδηγεί τις επιχειρήσεις στην υιοθέτηση λύσεων που είναι cloud based. Επιπρόσθετα, ο ρόλος του IT χρειάζεται επαναπροσδιορισμό. Το cloud θέτει τα θεμέλια για μία νέα αρχή.
Μία αρχή που περνάει από σκοπέλους αφού ο προβληματισμός για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των λύσεων καθώς και το ζήτημα των επενδύσεων σε hardware και εξοπλισμό, ο οποίος σε αρκετά μεγάλο βαθμό θα μείνει αναξιοποίητος, εμποδίζουν τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τους IT Managers να προβούν στην απόφαση μετάβασης στο cloud. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των λύσεων έχει απαντηθεί σε μεγάλο βαθμό και οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τόσο την αξιοπιστία τους όσο και την ευελιξία που προσφέρουν.

Η απάντηση στο ερώτημα για τον εξοπλισμό, θα προέλθει από τη στρατηγική και τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Οι προμηθευτές, επίσης, αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο την επιχειρηματική ευκαιρία που προσφέρει το cloud -δημιουργεί συνεχόμενη ροή εσόδων, αυξάνει τζίρο και κέρδη- και διευρύνουν συνεχώς το portfolio των παρεχομένων υπηρεσιών. Το εύρος των υπηρεσιών των προμηθευτών καλύπτει -κατά κύριο λόγο- τους τομείς Infrastructure as a Service Virtual και Cloud Servers, Platform as a Service και Software as Service.

Μονόδρομος η υιοθέτηση του cloud;
Οι υπηρεσίες cloud εξελίσσουν στην ουσία το μοντέλο του outsourcing. Οι νέοι όροι του παιχνιδιού είναι ότι το cloud είναι μια αλλαγή στα επιχειρηματικά μοντέλα – όχι στην τεχνολογία. Αφορά στο διαμερισμό των πόρων που οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατ’ επέκταση σε χαμηλότερα κόστη. Το cloud είναι εξέλιξη – όχι επανάσταση. Η ευκολία στη χρήση και διάθεση τόσο των υποδομών όσο και των εφαρμογών και η πληρωμή τους με το μήνα ή με τη χρήση που προσφέρει το cloud θεωρείται για πολλούς ως μονόδρομος για κάθε σύγχρονη επιχείρηση. Ίσως όχι σε όλους τους τομείς της επιχειρησιακής οργάνωσης του IT αλλά σίγουρα σε ένα μεγάλο μέρος της. Η ανησυχία για την ασφάλεια των δεδομένων, το connectivity, τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας και την υποστήριξη εξακολουθεί να υφίσταται. Ωστόσο, τα πολλά πετυχημένα case studies που υπάρχουν στη διεθνή αλλά και ελληνική αγορά, καθώς και τα αυστηρότατα SLAs, που εγγυώνται όλα τα παραπάνω και οι πιστοποιήσεις σε διαφορετικούς τομείς που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια του απορρήτου, κάμπτουν τις επιφυλάξεις των Διευθυντών Πληροφορικής. Είναι αλήθεια πως έχουν να λάβουν μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον -τουλάχιστον στο κομμάτι του IT- της επιχείρησης. Η αλλαγή δεν είναι εύκολη αφού έχουν να υπολογίσουν πολλές παραμέτρους, οι οποίες αυξάνονται ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επιχείρησης. Με την οικονομική κρίση ακόμη δίπλα μας, το cloud θα προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας που θα αποδειχθούν απαραίτητες. Στο παρελθόν, το IT αφορούσε την παραγωγικότητα – σήμερα αφορά τη συνεργασία και την επιχειρηματική καινοτομία. Με το cloud πρέπει να επενδύσετε σε χρόνο, όχι χρήμα. Οι άνθρωποι είναι ο στόχος σας, όχι άλλοι υπολογιστές.

Το 20% των επιχειρήσεων δεν θα έχει IT assets μέχρι το 2012
Σύμφωνα με τον Fergal O’Connor, ο οποίος έχει κερδίσει το ψευδώνυμο «the innovative cloud entrepreneur» καθότι είναι ο ιδρυτής και CEO της CloudICT.com. και τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε, τα έσοδα από υπηρεσίες cloud παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 16,6% το 2010, σε σύγκριση με το 2009. «Προβλέπεται ότι μέχρι το 2012, το 20% των επιχειρήσεων δεν θα έχουν καθόλου IT assets. Μέχρι το 2013, τα κινητά τηλέφωνα θα ξεπεράσουν τα PCs ως το πιο διαδομένο μέσο για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το 2014 εκτιμάται ότι τα έσοδα από υπηρεσίες cloud θα αγγίξουν τα 148,8 δισ. δολάρια». Τα εντυπωσιακά μεγέθη της έρευνάς του επεκτάθηκαν και στην υιοθέτηση του cloud ανά χώρα (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία) και ανά μέγεθος εταιρείας (κατά κύριο λόγο, 1-50 άτομα προσωπικό -και έπειτα οι εταιρείες με προσωπικό άνω των 200 ατόμων), ενώ ο πρώτος κλάδος που το υιοθέτησε -πέρα από αυτόν της τεχνολογίας-, είναι ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης.

Η Draxis σε έργο για τα κοινωνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι να προωθήσει την έννοια των Κοινωνικών Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΕ), τα οποία θα αυξήσουν τη δύναμη των «μικρών» καταναλωτών, να αναπτύξει την κατάλληλη υποδομή για την αμφίδρομη διακίνηση της πληροφορίας μεταξύ των καταναλωτών χαμηλής τάσης και των υπολοίπων παραγόντων της αγοράς ΗΕ και να ορίσει δείκτες αποτίμησης ποιότητας σε σχέση με τη μείωση της κατανάλωσης ΗΕ και των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Στο ερευνητικό έργο Cassandra συμμετέχουν 9 φορείς από την Ευρώπη, με έντονη την ελληνική παρουσία, καθώς τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος έχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ εκτός από την Draxis συμμετέχει και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το ΣτΕ καλεί τον ΟΤΕ να πληρώσει κοινόχρηστα

Ωστόσο, δεν θα πληρώσει τέλη για τους χώρους που καταλαμβάνουν οι υπαίθριοι κατανεμητές, γνωστά ως ΚΑΦΑΟ. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητώντας να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που απάλλασσε τον ΟΤΕ από την καταβολή των κοινόχρηστων χώρων προς το Δήμο Αθηναίων της τάξεως των 38.255 ευρώ. Τα επίμαχα τέλη επιβλήθηκαν το 1993, καθώς ο ΟΤΕ κατέλαβε 543 τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστου χώρου στη περιφέρεια του Δήμου για την τοποθέτηση τηλεφωνικών θαλάμων για τη λειτουργία καρτοκινητών τηλεφώνων και την τοποθέτηση ΚΑΦΑΟ.

Η SingularLogic λαμβάνει διεθνή διάκριση από τη Microsoft

H SingularLogic, ήταν μία από τις 30 συνολικά εταιρείες System Integrators παγκοσμίως που βραβεύτηκαν από τη Microsoft και η μοναδική εταιρεία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που βραβεύτηκε για τις cloud υπηρεσίες. Η βράβευση της SingularLogic ως «National System Integrator», έγινε από τον Don Grantham, Area President  Central and Eastern Europe της Microsoft, σε ειδική τελετή στο πλαίσιο του μεγάλου συνεδρίου World Wide Partners Conference, που πραγματοποιεί η Microsoft.

Ίδρυση gaming innovation cluster στην Ελλάδα

Επενδύοντας στο αναπτυξιακό εργαλείο των clusters, η Intralot πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά στον κλάδο της, στηρίζοντας ενεργά και προσβλέποντας σε ευκαιρίες συνεργασίας με καινοτόμες Ελληνικές επιχειρήσεις για από κοινού ανάπτυξη και πρόσβαση σε μια δυναμική αγορά με παγκόσμια εμβέλεια.

Oracle Open World 2011: Στο Σαν Φρανσίσκο βρέχει… hardware

[Σαν Φρανσίσκο] Της απεσταλμένης μας, Ισαβέλλας Ζαμπετάκη

Τα δεδομένα αυτά, αν και αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο όγκο και σημασία για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, δεν «χωράνε» στα συνηθισμένα data warehouses και τις εφαρμογές επιχειρηματικής ευφυΐας. Το Oracle Big Data Appliance αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για τα «μεγάλα δεδομένα» και συνεργάζεται εύκολα με λύσεις όπως οι Database 11g, Exadata Database και Exalytics Business Intelligence. «Η Oracle είναι η πρώτη εταιρεία που δημιουργεί μια ολοκληρωμένη και ενοποιημένη σειρά προϊόντων για να διευκολύνει τους επιχειρησιακούς χρήστες να ανταποκριθούν στην πρόκληση των Big Data και να εντοπίσουν στοιχεία που θα μεγιστοποιήσουν την επιχειρηματική αξία» δήλωσε ο Andrew Mendelsohn, Senior Vice President, Oracle Server Technologies.

Σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο, ο Mark Hurd, Πρόεδρος της Oracle, αναφέρθηκε στις  επενδύσεις ύψους 4 δις δολ. που πραγματοποίησε πέρσι η Oracle στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης και δήλωσε ότι αντίστοιχες θα είναι και οι φετινές επενδύσεις σε R&D. Το 2012 θα αποτελέσει, βέβαια, ξεκάθαρα τη χρονιά των «Exa» για την Oracle. Με τις λύσεις αυτές, οι οποίες συνδυάζουν hardware και λογισμικό, η εταιρεία στοχεύει σε επέκταση πέρα από το χώρο των εφαρμογών, των βάσεων δεδομένων και του Middleware.

Τέλος, όσον αφορά τον Enterprise Manager, ο Thomas Kurian, Executive Vice President of Product Development της Oracle, παρουσίασε τη νέα του εκδοχή, η οποία και αποτελεί το μεγαλύτερο release του προϊόντος εδώ και πέντε χρόνια. Το  Enterprise Manager 12c  είναι η πρώτη λύση που συνδυάζει τη διαχείριση όλου του stack της Oracle και επιτρέπει καλύτερη ευθυγράμμιση του business με το IT. Η λύση αυτή μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος τόσο σε παραδοσιακά data centers, όσο και σε περιβάλλον virtualization και cloud computing.

Η ένδειξη «c» στον τίτλο του προϊόντος αναφέρεται στο cloud και σηματοδοτεί τη δέσμευση της Oracle για ανάπτυξη λύσεων που είναι έτοιμες για το  Cloud. Ο Surren Partabh, CTO Core Technology Support της British Telecoms, ο οποίος έχει την εμπειρία του beta version του Enterprise Manager 12c, υπογράμμισε τη σημασία της λύσης για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών cloud τύπου database-as-a-service και middleware-as-a-service και, στην περίπτωση της British Telecoms, τη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για την ενεργοποίηση νέων υπηρεσιών.

Oracle PartnerNetwork
Το Forum του Oracle PartnerNetwork (OPN) ξεκίνησε την Κυριακή, σηματοδοτώντας μια εβδομάδα γεμάτη με δραστηριότητες προγραμματισμού και δικτύωσης για τους Συνεργάτες της Oracle, στo πλαίσιo του Oracle OpenWorld 2011. Tο Forum του OPN παρακολούθησαν 4.500 συνεργάτες από ολόκληρο τον κόσμο -αριθμός ρεκόρ. Οι Συνεργάτες συγκεντρώθηκαν για να ενημερωθούν καλύτερα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν νέους και υφιστάμενους πόρους και προγράμματα του OPN για να μάθουν περισσότερα και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους και τα κέρδη τους με την Oracle.

Oι συνεργάτες συνεχίζουν να διαφοροποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να προωθούν την ανάπτυξη των πελατών και των επιχειρήσεών τους, αξιοποιώντας το πρόγραμμα Specialized του Oracle PartnerNetwork (OPN) και τους πόρους του Oracle Enablement. Έως σήμερα, δέκα κορυφαίοι συνεργάτες -Accenture, Capgemini, CSC, Deloitte, Fujitsu, IBM, Infosys, PwC, Tata Consultancy Services Ltd και Wipro- έχουν κατακτήσει την κορυφαία διάκριση στο OPN,
τη διάκριση επιπέδου Diamond.