Συνεργασία για ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε πολίτες

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησαν σήμερα στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, που αφορά στη διασύνδεση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Στρατολογικής Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΟΠΛΗΣΥΣ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης «ΕΡΜΗΣ», στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Βελτιστοποίηση Στρατολογικών Υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους λοιπούς Δημόσιους Φορείς» της «Ψηφιακής Σύγκλισης». Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας τα δυο Υπουργεία θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στρατολογίας προς τους πολίτες, μέσω της Εθνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης «ΕΡΜΗΣ».

Πρόταση της ΕΕΤΤ για μείωση στα τέλη τερματισμού

Οι προτεινόμενες από την ΕΕΤΤ ρυθμιστικές υποχρεώσεις για τους ανωτέρω παρόχους κινητής τηλεφωνίας είναι η τιμολόγηση με βάση το κόστος, η παροχή διασύνδεσης και πρόσβασης, ο λογιστικός διαχωρισμός, η διαφάνεια και η αποφυγή συμπεριφορών διακριτικής μεταχείρισης. Στο Σχέδιο Μέτρων προτείνονται σημαντικές μειώσεις των τελών τερματισμού σε κινητά δίκτυα μέχρι και 80% σε διάστημα οκτώ μηνών, με τελική τιμή-στόχο τα 1,03 ευρωλεπτά την 1η Απριλίου 2013.

Ηχηρή άνοδος της αγοράς software το 2011

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα της IDC παρακολουθεί 1000 κατασκευαστές εφαρμογών, που δραστηριοποιούνται σε 49 χώρες. Παρόλα αυτά η IDC αναμένει ότι η αγορά αναμένεται να επιστρέψει σε περισσότερο συντηρητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ο βασικός λόγος για τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην περιοχή EMEA, που αναμένεται να παραμείνει σταθερή. 35 κατασκευαστές είχαν έσοδα πάνω από 1 δις δολάρια στο 2011 αναπαριστώντας ένα μερίδιο της τάξης του 62%. Το υπόλοιπο κομμάτι μοιράζεται ανάμεσα σε 1129 κατασκευαστές. Η Microsoft παρέμεινε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, κρατώντας το 17,8% του μεριδίου της αγοράς. Η IBM παραμένοντας στη δεύτερη θέση συνεχίζει τη σταθερά θετική της πορεία έχοντας διπλάσιο μερίδιο από τον πιο κοντινό ανταγωνιστή της. Οι Oracle και SAP ακολουθούν με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, ξεπερνώντας το μέσο όρο της αγοράς. Τα τμήματα της αγοράς που είχαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτά του Enterprise Social, Virtual Machine και Team Collaboration.

Ραγδαία ανάπτυξη πρωτοβουλιών BΥOD στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Gartner 86% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος σε αυτή, δήλωσαν ότι έχουν πλάνα να υλοποιήσουν έργα που αφορούν τη χρήση media tablets μέσα στο χρόνο. Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 500 εταιρείες σε πολλές χώρες και αφορούσε την υιοθέτηση κινητών συσκευών, πολιτικές Bring Your Own Device (BYOD), επενδύσεις σε data centers και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών – όπως τα hosted virtual desktop για το enterprise mobility. Η έρευνα κατέδειξε ότι πολλές επιχειρήσεις επιτρέπουν τη σύνδεση προσωπικών συσκευών με το εταιρικό δίκτυο.

Ωστόσο, η ασφάλεια αναφέρεται ως η κορυφαία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, με τις τεχνικές mobile data protection, network access control και mobile device management να κυριαρχούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων διαχείρισης ασφαλείας. Πολλές από τις επιχειρήσεις ανέφεραν ότι προσφέρουν τεχνική υποστήριξη (32% σε smartphones, 37% σε tablets και 44% σε laptops). Ωστόσο, τα αποτελέσματα γύρω από την τεχνική υποστήριξη ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, με τις πιο ώριμες αγορές να υποστηρίζουν πιο σθεναρά και ολοκληρωμένα το BYOD. Η Gartner υποστηρίζει ότι το BYOD είναι αναπόφευκτη απαίτηση και συστήνει τη δημιουργία μιας στρατηγικής mobility με αφοσιωμένη ομάδα που θα υπάγεται στην ΙΤ διεύθυνση.

Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν πολιτικές BYOD για την εξισορρόπηση κόστους και απόδοσης. Στις ανεπτυγμένες χώρες, 91% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι θα διαθέτουν ή θα έχουν αρχίσει την υλοποίηση πρωτοβουλιών hosted virtual desktop τους επόμενους 12 μήνες, μετασχηματίζοντας το περιβάλλον των desktop PC σε hosted.

Στην HIPAC κατακυρώθηκε έργο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Στην Hipac κατακυρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, έργο προμήθειας Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που διενήργησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ειδικότερα, αφορά προμήθεια desktop Η/Υ και οθονών, laptops, notebooks, φωτοαντιγραφικών, fax, οθονών προβολής, εκτυπωτών laser, φορητών εκτυπωτών, scanner, UPS και καταστροφέων εγγράφων.

Tέσσερις συνεχίζουν στο διαγωνισμό για υποδομή στον ΕΟΠΥΥ

Στη φάση αυτή αποκλείστηκε η εταιρεία Kestrel Information Systems, διότι δεν πληροί τους όρους της διακήρυξης. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είναι προϋπολογισμού 157.440 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.