Πρώτο στο μερίδιο αγοράς το Android με 75%

Η αύξηση της τάξης του 91.5% στις παραγγελίες του Android ήταν σχεδόν διπλάσια από την συνολική αύξηση της αγοράς, της τάξης του 46,4%. Συγκριτικά, o συνολικός όγκος των παραγγελιών Android, κατά το γ’ τρίμηνο, ήταν μεγαλύτερος από τις παραγγελίες που έγιναν συνολικά όλο το 2007 που λανσαρίστηκε το λογισμικό. Το iOS ακολουθεί δεύτερο και είναι το μοναδικό μετά το Android με διψήφιο μερίδιο αγοράς.

Το σχετικά καθυστερημένο λανσάρισμα του iPhone 5 και οι χαμηλές τιμές των προηγούμενων μοντέλων ήταν βέβαια οι αιτίες που δεν άφησαν τις παραγγελίες να μειωθούν. Το μερίδιο του BlackBerry συνέχισε να μειώνεται, καταλαμβάνοντας μόνο το 4% της αγοράς, ενώ μέχρι το αναμενόμενο λανσάρισμα του Blackberry 10 το 2013, η εταιρεία θα συνεχίσει να «εξαρτάται» από την ήδη αρκετά παλιά πλατφόρμα Blackberry 7. Το Symbian παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση του μεριδίου αγοράς, με τη Nokia να παραμένει ο κυριότερος κατασκευαστής της, μαζί με τις Fujitsu, Sharp και Sony.

Βέβαια, όλοι αυτοί βρίσκονται ήδη σε διαδικασίες αλλαγής λογισμικού στα smartphones του, ενώ σύμφωνα με την πρόκειται να σταματήσουν εντελώς τις παραγγελίες μέσα στο 2013. Όσον αφορά τα Windows Phone είχαν μόλις 3,6 εκατ. παραγγελίες, αν και στο δ’ τρίμηνο αναμένεται μεγάλη αύξηση, αφού αρκετά smartphones με το λειτουργικό αναμένεται να βγουν στην αγορά.

Προμήθεια Η/Υ της Hipac στο ΥΠΕΚΑ

Η Hipac ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, προμήθεια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για τις ανάγκες της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το τίμημα της προμήθειας ανέρχεται σε 30.000 ευρώ περίπου, ενώ στο συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχε και η CPI.

Αυξάνεται η χρήση της Γραμμής του Δημότη

Η υπηρεσία υποστήριξης της Pylones Hellas που παρέχεται σε μορφή software as a service (SaaS), χρησιμοποιείται ήδη από 10 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο και η σχετική λίστα να αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επιτυχία της «Γραμμής του Δημότη» που δείχνει ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν υπηρεσίες οι οποίες προσφέρουν υψηλό επίπεδο ποιότητας και αξιοπιστίας» σημείωσε ο Γιάννης Τσιάμης, Υπεύθυνος Ανάπτυξης ‘’Γραμμής του Δημότη’’.

Οι δήμοι που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή τη «Γραμμή του Δημότη» είναι: Δήμος Λεβαδέων, Δήμος Κοζάνης, Δήμος Σικυωνίων (Πελοπόννησος), Δήμος Βόρειας Κυνουρίας (Πελοπόννησος), Δήμος Ορχομενού, Δήμος Τανάγρας, Δήμος Δωρίδας (Στερεά Ελλάδα), Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων (Εύβοια), Δήμος Ρήγα Φεραίου (Θεσσαλία), Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού (Αττική). Η “Γραμμή του Δημότη” είναι μία ολοκληρωμένη υπηρεσία που εξυπηρετεί τους δημότες, ακόμα και αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μία ηλεκτρονική σελίδα και θέλουν με τον παραδοσιακό τρόπο να έρθουν σε επικοινωνία με τον δήμο τους.

Ωριμάζει η διείσδυση των ΤΠΕ στα νοικοκυριά

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από τα μισά νοικοκυριά της χώρας (53,6%), με ένα τουλάχιστον μέλος ηλικίας 16-74 ετών, διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους, με την συντριπτική πλειοψηφία τους (94,8%) των συνδέσεων να είναι ευρυζωνικές. Όσον αφορά την αναλογία χρήσης Η/Υ και πρόσβασης στο διαδίκτυο, η έρευνα έδειξε πως έξι στους δέκα χρησιμοποίησαν Η/Υ και το διαδίκτυο, ενώ όποιος χρησιμοποίησε Η/Υ κατά το α’ τρίμηνο του 2012 χρησιμοποίησε και το διαδίκτυο.

Επίσης, δύο στους δέκα συνδέονται στο διαδίκτυο, εν κινήσει, από φορητή συσκευή, με το 22,5% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας 16-74 ετών και το 40,9% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο, συνδέθηκαν στο διαδίκτυο, εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας τους, με τη χρήση φορητής συσκευής, παρουσιάζοντας αύξηση 64,2% και 54,9%, αντίστοιχα, σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2011.

Όσον αφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έξι στους δέκα χρησιμοποιούν, για προσωπική χρήση, τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου 2011 – Μαρτίου 2012, σημειώθηκε αύξηση 34,9%, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά ένα έτος πριν. Τέλος, το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που πραγματοποίησε ηλεκτρονικές αγορές ανέρχεται στο 26,9%, αυξημένο κατά 14,0%, σε σχέση με το 2011, αύξηση μικρότερη σε σχέση με αυτή του χρονικού διαστήματος 2010-2011 (28,3%), ανάλογη αυτής του χρονικού διαστήματος 2009 – 2010 (13,6%).

Cisco και Citrix διευρύνουν τη συνεργασία τους

Η διευρυμένη συνεργασία θα περιλαμβάνει σημαντική επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους για την προώθηση κορυφαίας τεχνολογικής καινοτομίας, της ενοποίησης και τεκμηρίωσης λύσεων, της υποστήριξης πελατών και της κοινής go-to-market επένδυσης παγκοσμίως. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να ενοποιήσουν από κοινού το Citrix NetScaler ADC (Application Delivery Controller) για ενιαία συνύπαρξη με άλλες υπηρεσίες δικτύου και ασφάλειας της Cisco. Σκοπεύουν επίσης να ενοποιήσουν το Cisco Nexus 1000V με το Citrix XenServer, ώστε επιχειρήσεις και πάροχοι υπηρεσιών να μπορούν να δημιουργούν cloud βασιζόμενα εν μέρει σε βασική τεχνολογία ανοιχτού κώδικα.

Παράλληλα, θα αναπτύξουν μια ενοποιημένη λύση cloud για επιχειρήσεις και παρόχους υπηρεσιών βασισμένη στα κορυφαία προϊόντα των δύο εταιρειών, καθώς και λύσεις «mobile workstyle και BYOD» που προσφέρουν στους χρήστες έναν ενοποιημένο τρόπο για ασφαλή πρόσβαση σε επιχειρηματικές εφαρμογές, υπηρεσίες δεδομένων, φωνής και συνεργασίας κατά τις μετακινήσεις τους, από κάθε συσκευή, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Σημειώνεται ότι η Cisco θα εξακολουθήσει να διαθέτει στην αγορά τα προϊόντα της σειράς Application Control Engine, ενώ θα προτείνει το Citrix NetScaler ως εναλλακτική λύση.

Ολοκλήρωση έργου της Υπερίων στα Ελληνικά Πετρέλαια

Συγκεκριμένα, το έργο που διήρκεσε 10 μήνες, περιελάμβανε την επέκταση και αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών εργαστηρίων (LIMS – Laboratory Information Management Systems) στα τρία διυλιστήρια της εταιρείας στην Ελλάδα, καθώς και τη μεταφορά των συστημάτων σε ένα ενοποιημένο περιβάλλον με κοινή υποδομή δεδομένων, διαδικασιών και αναφορών.

Το έργο υλοποιήθηκε με βάση την πλατφόρμα λογισμικού Sample Manager της Αμερικανικής εταιρείας Thermo Fisher Scientific που αποτελεί ηγετική εταιρεία στον τομέα της, κατέχοντας  το μεγαλύτερο παγκόσμια μερίδιο αγοράς στην τεχνολογία LIMS. Η Υπεριών είναι στρατηγικός συνεργάτης της Thermo Fisher Scientific στις αγορές Ελλάδος/Κύπρου, Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας.