Ευρωπαϊκό έργο με τη συμμετοχή της ATC

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η εμπειρία φορέων και ατόμων από τη συμμετοχή στο δημοκρατικό διάλογο της πλατφόρμας ως προς τον αντίκτυπο του διαλόγου αυτού στη χάραξη αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου, από την Ε.Ε., έργου PuzzledbyPolicy, το οποίο έχει στόχο να προσφέρει σε πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τη μεταναστευτική πολιτική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό να συνεισφέρουν στη διαχείριση και την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης. Υποστηρίζει, επιπλέον, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και χάραξης νομοθετικού πλαισίου στην αξιολόγηση των επιδράσεων των επιλογών τους.

Εκδήλωση ΣΕΒ

Σκοπός των διοργανωτών ήταν να συμβάλει σε μία ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τις τεχνολογικές προτεραιότητες της χώρας και να αναδείξει τη σπουδαιότητα καθώς και την αλληλεξάρτηση τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και ανταγωνιστικότητας. Όπως επισήμανε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, «ο ΣΕΒ ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στρατηγικής τεχνολογικής πληροφόρησης, για την αποτελεσματική παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της δράσης συνίστανται στον προσδιορισμό και χαρτογράφηση τεχνολογιών αιχμής σε οκτώ τεχνολογικούς τομείς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα.».

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics

Δεκάδες στελέχη της αγοράς, θεσμικοί παράγοντες, καθώς και επιχειρηματίες παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε σαφές πως τα Logistics μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Σωτήρης Τριχάς, παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο Master Plan, τόνισε πως τα logistics μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ (10%-12%) και συμβάλλοντας άμεσα στην αύξηση των εξαγωγών.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, χαιρετίζοντας το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics, ανάφερε πως σε συνεργασία με την Ομάδα Πρωτοβουλίας για τα Logistics, με τη στήριξη του ΣΕΒ και της Ελληνικής Εταιρίας Logistics, προχώρησε στη διαμόρφωση δύο στρατηγικών στόχων. Πρώτος στόχος, είναι να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δεύτερος στόχος, είναι να γίνει η Ελλάδα το διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων, τονώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα όλης της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας για τη «Διερεύνηση του ρόλου του Logistic- Supply Chain Manager στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων», στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 40 στελέχη της αγοράς, ενώ εξετάστηκε ο ρόλος των πράσινων Logistics και των συνδυασμένων μεταφορών σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η συμβολή τους στο λιανεμπόριο, η συνεισφορά τους στη βελτιστοποίηση της Οικονομικής αλλά και της Εμπορικής Διοίκησης και η αναζήτηση εργαλείων και μοντέλων συνεργασίας για την ορθολογικότερη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Το QlikView πρώτο σε έρευνα της BARC

Στην κατηγορία visual analysis και data discovery το QlikView έλαβε την πρώτη θέση με το χαμηλότερο τελικό κόστος, ομοίως και στη κατηγορία φορητότητας (mobility). Συνεχίζοντας να ξεπερνάει τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές σε BI προϊόντα της ίδιας κατηγορίας όπως SAP (Business Objects), Oracle (Hyperion) και IBM (Cognos) και Microsoft, το QlikView έρχεται πρώτο στις κατηγορίες Καινοτομία, Διάρκεια υλοποίησης, Ευελιξία, Οπτικοποιημένη (visual) ανάλυση, Κόστος / Κόστος ανά θέση και  Φορητότητα (mobility) ΒΙ. Σκοπός της έρευνας BI Survey 12 είναι να ανακαλύψει τα κίνητρα των εταιρειών στην επιλογή των ΒΙ προϊόντων, να εξετάσει πώς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και σε τι βαθμό ωφελούνται οι εταιρίες από αυτά.

Αύξηση IT δαπανών διαβλέπει η Gartner στην περιοχή EMEA για το 2013

Παρά τις συνεχείς οικονομικές δυσκολίες, η Gartner προβλέπει μεγάλη ανάπτυξη του IT στην περιοχή EMEA, κυρίως λόγω της ανάπτυξης νέων συσκευών και λογισμικού, καθώς επίσης και της εξάπλωσης του big data, το οποίο θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασε ο Peter Sondergaard, senior vice president της Gartner Research, σε περισσότερους από 4.000 CIOs και ηγέτες του IT στο Gartner Symposium/ITxpo 2012, στη Βαρκελώνη.

Η Gartner υπολογίζει πως οι δαπάνες για φορητές συσκευές θα φτάσουν τα 136 δις. δολάρια το 2012 και τα 188 δις. μέχρι το 2016. Στη Δυτική Ευρώπη, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν καθημερινά, όλο και περισσότερο, φορητές συσκευές – αυξάνοντας το μερίδα αγοράς τους μέσα στο 2012 κατά 8%. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση της τάξης του 5% που παρουσιάζεται στην αγορά των φορητών υπολογιστών στην ίδια περιοχή. Στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι παραγγελίες κινητών τηλεφώνων θα κυριαρχήσουν στην αγορά, με την υιοθέτηση των tablet να αυξάνεται συνεχώς μέχρι το 2016. Μέχρι τότε, τα 2/3 του εργατικού δυναμικού θα διαθέτουν ήδη smartphone ή κάποια συσκευή tablet.

Αυτό φυσικά πρόκειται να αλλάξει και τον τρόπο που οι καταναλωτές αγοράζουν λογισμικό και να μεταμορφώσει την αγορά. Η Gartner υπολογίζει ότι στην περιοχή οι δαπάνες για λογισμικό θα αυξηθούν 3,1% μέσα στο 2013, αγγίζοντας σχεδόν τα 100 δις. δολ. μέχρι το 2016. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η EMEA, μαζί με την Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία, θα είναι οι πιο ενεργές περιοχές όσον αφορά στη χρήση big data. Μέχρι το 2015, θα δημιουργηθούν παγκοσμίως 4,4 εκατ. θέσεις εργασίας για να υποστηρίξουν το big data, καθώς και 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας στην EMEA, συμπεριλαμβανομένου 1,2 εκατ. IT θέσεων, μόνο στη Δυτική Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, η εκπαίδευση των στελεχών, ως έχει τώρα, δεν αρκεί για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Όπως δήλωσε ο Peter Sondergaard οι οργανισμοί θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να καλύψουν τις ανάγκες τους και στη Δυτική Ευρώπη αναμένεται ότι μόνο το 31% των θέσεων θα καλυφθεί. Για τον λόγο αυτό, τόνισε, πως τα εκπαιδευτικά συστήματα και οι οργανισμοί πρέπει να αρχίσουν να εκπαιδεύουν τα στελέχη του γι’ αυτούς τους ρόλους.

Η Πέγκυ Αντωνάκου νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος στη Microsoft Ελλάς

Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέσεις Διοίκησης και Marketing, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft προερχόμενη από την Dell S.A., όπου κατείχε τη Γενική Διεύθυνση Consumer & SMB για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου εδραίωσε market leadership σε πολλές από τις χώρες ευθύνης της. Παλαιότερα εργάστηκε στις εταιρίες General Motors USA και Opel Bank GMBH. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάτοχος MBA από το University of Michigan. O Ernst-Jan Stigter, μετά από 13 χρόνια στον οργανισμό της Microsoft και με ισχυρό ιστορικό σε πολλαπλές Διοικητικές θέσεις τόσο στις Πωλήσεις όσο και στο Marketing, αναλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου της Microsoft Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με ευθύνη για το σύνολο των Πωλήσεων, Marketing και Υπηρεσιών της εταιρίας, στις χώρες αυτές.

Νέες εταιρείες στο εξωτερικό ιδρύει η Space Hellas

Η επωνυμία της πρώτης είναι «Space Hellas (Malta) Ltd» με έδρα το Ta Xbiex και της δεύτερης «Space Hellas Doo Beograd-Stari Grad» με έδρα το Βελιγράδι. H κίνηση αυτή, σε συνέχεια της παρουσίας της Space Hellas με θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο και στη Ρουμανία, έχει ως βασικούς στόχους την ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας και τη διεκδίκηση έργων στις αντίστοιχες τοπικές αγορές στο χώρο του ICT.

Ενεργοποιήθηκε η ρήτρα συντήρησης της πύλης ΕΡΜΗΣ με τη Unisystems

Η εν λόγω απόφαση απεστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να προβεί στη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας, το οποίο απεφάνθη ότι απέχει του ελέγχου, καθώς απαραδέκτως υποβλήθηκε για έλεγχο νομιμότητας σχέδιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της εταιρείας «Unisystems A.E.» δεδομένου ότι, ως συμβατικός όρος, εντάσσεται στο πλαίσιο εκτέλεσης προηγούμενης σύμβασης, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Συνεπώς, η Υπηρεσία προέβη στην υπογραφή της σύμβασης συντήρησης του εν λόγω έργου στις 27-9-2012, μετά από διαπραγμάτευση με την εταιρεία ως προς το τίμημα. Η αξία του έργου ανέρχεται σε 306.270 ευρώ με ΦΠΑ.