Πωλήσεις 821 εκατ. φορητών συσκευών το 2012

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Gartner Symposium/ITxpo 2012, που έγινε στη Βαρκελώνη, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις συσκευές τεχνολογίες και στις προσεγγίσεις του management. Τα tablets θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αγορά των φορητών συσκευών, αφού αναμένεται ότι το 2012 οι πωλήσεις τους από επιχειρήσεις θα αγγίξουν τα 13 εκατ., ενώ μέχρι το 2016 μπορεί να τριπλασιαστούν, αγγίζοντας τα 53 εκατ. Στην αγορά των smartphones, υπολογίζεται ότι το2016 το 56% των συσκευών που θα αγοραστούν από επιχειρήσεις της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης αναμένεται να είναι συσκευές Android, ποσοστό αυξημένο κατά 34%. Και όπως φαίνεται οι συσκευές Android μαζί με τις iOS θα αυξάνουν την παρουσία τους στις επιχειρήσεις και σε πολλές περιπτώσεις παραμερίζοντας τις συσκευές της RIM.

Αυξημένα κέρδη για τον όμιλο ΟΤΕ το εννιάμηνο

Αναλυτικά, οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου διαμορφώθηκαν το γ’ τρίμηνο στα 249,2 εκατ. ευρώ (+68,8%) και το εννεάμηνο στα 505,8 εκατ. (+50.9%). Το Γ’ τρίμηνο του 2012 τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ διαμορφώθηκαν στα 1.1178.000 δις., μειωμένα κατά 10,2%, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των τελών τερματισμού στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ, οι οποίες υπολογίζονται στα 36 εκατ. από τα 133,7 εκατ. ευρώ της μείωσης των εσόδων που σημειώθηκε το τρίμηνο.

Το περιθώριο προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA άγγιξε το 36,5%, αυξημένο κατά 0,8 μονάδες, λόγω της δραστικής μείωσης, -11%, των λειτουργικών εξόδων – εξαιρουμένων των αποσβέσεων. Επίσης, ο όμιλος κατάφερε να μειώσει τον καθαρό δανεισμό του από 4.115.900 δις. σε 3.072.400 το εννεάμηνο 2012. Τέλος, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου το γ’ τρίμ. ανήλθαν στα 109 εκατ. (+1,2%) και το εννεάμηνο στα 308,8 εκατ. (+28,1%). Τα συνολικά έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 12,3% το τρίμηνο, ενώ τα συνολικά λειτουργικά έξοδά της, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, καθώς και των χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν στα 307,0 εκατ. το γ’ τρίμηνο (-9,7%).

Όσον αφορά τις θυγατρικές του ομίλου, η σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας σημείωσε μείωση εσόδων κατά μόλις 4,1%, ενώ αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, σημειώθηκε μείωση των εσόδων στην Βουλγαρία και σε αρκετά μικρότερο βαθμό στην Ρουμανία, ενώ στην Αλβανία η υψηλή απόδοση παρέμεινε στην ουσία αμετάβλητη σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Η λειτουργική και χρηματοοικονομική απόδοση της Romtelecom συνέχισε να βελτιώνεται το γ’ τρίμηνο, καταγράφοντας 0,7% αύξηση στα έσοδα λιανικής. Αντιστρόφως, τα έσοδα χονδρικής, σημείωσαν μείωση 19%, με αποτέλεσμα μία μικρή επίδραση στο επίπεδο της κερδοφορίας EBITDA.

Σύσκεψη κυβερνητικών αξιωματούχων με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Πτωχός, ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος, ο γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) κ. Χρήστος Χάλαρης, καθώς και οι διοικητές όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα ζητήματα τα οποία βρίσκονται μπροστά μας είναι κρίσιμα και έχουν τη μορφή του κατεπείγοντος. Μετά την ψήφιση του δημοσιονομικού πακέτου έρχεται η ώρα της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ιδιαίτερη δημοσιονομική σημασία». Μεταξύ άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και το σύστημα «Αριάδνη», το οποίο θα συμβάλει να μην ξαναγεννηθεί η παραβατικότητα στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης ανέφερε τα εξής: «Tα ζητήματα που σήμερα συζητάμε αφορούν τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων. Η διασύνδεση αυτή είναι προϋπόθεση της αποτελεσματικής λειτουργίας ενός συγχρόνου κράτους. Δυστυχώς ως σήμερα στην πατρίδα μας τέτοια διασύνδεση, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Η έλλειψη αυτή οδηγεί και στα φαινόμενα της παθογένειας που περιέγραψε ο Υπουργός Απασχόλησης κ. Γ. Βρούτσης, όπως οι διαβόητες «συντάξεις – μαϊμού», φαινόμενα που επιβαρύνουν την οικονομική θέση των πολλών.

Στα πλαίσια της Επιτροπής Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναλάβαμε να διασφαλίσουμε τη διυπουργική συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες διαχείρισης της πληροφορίας που διαθέτει η πολιτεία, με απόλυτο σεβασμό και προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Θα συνεργασθούμε εντατικά με το Υπουργείο Απασχόλησης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στα πλαίσια της πολιτικής που το ίδιο το Υπουργείο προδιαγράφει για τα ζητήματα των ασφαλιστικών ταμείων».

Διάκριση Έλληνα φοιτητή στο Διαγωνισμό ThinkQuest 2012 της Oracle

Ο διαγωνισμός, με τη χορηγία του Oracle Education Foundation (OEF), κάλεσε μαθητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο να επιλέξουν και να λύσουν πραγματικά προβλήματα εφαρμόζοντας την κριτική τους σκέψη, την επικοινωνία και τις τεχνολογικές τους δεξιότητες. Μεταξύ των νικητών, βρίσκεται και ένας Ελληνας φοιτητής ο οποίος συμμετείχε σε μια ομάδα φοιτητών από τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ινδία. Ο Δημήτρης, από το τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών της  Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στην ομάδα που κέρδισε την 1η θέση στην κατηγορία Digital Media, για τη συμμετοχή της με τίτλο “Seqr – Online Security. Demystified”. Το έργο που δημιούργησε η ομάδα ήταν μια ιστοσελίδα που εκπαιδεύει τους χρήστες στην αναγνώριση κυβερνο-απειλών και στο πώς να προστατεύονται από τους υπολογιστικούς ιούς.

H Enet Solutions-Logicom διακρίθηκε από την HP

To βραβείο «Top HP Enterprise Distributor 2012» αφορά την επιτυχή προώθηση των Enterprise λύσεων της HP και την ανάπτυξη της μικρομεσαίας αγοράς στην Ελλάδα για το έτος 2012. Επίσης η Logicom βραβεύτηκε για τη συνεισφορά της και από το HP Printing & Personal System Group ως «Top PPS Business Contributor – Distributor 2012».

Ο Χρήστος Χάλαρης νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ

Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σπούδασε την επιστήμη της Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών (BSc, 1993), όπου και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του (PhD, 1999). Κάτοχος πτυχίου της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (2nd BSc, 1996) και Αξιωματικός στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας. Μετεκπαιδεύτηκε στο Rescue Services College Rosersberg της Σουηδίας σε θέματα αντιμετώπισης περιβαλλοντικών καταστροφών. Επίσης έχει εκτενή γνώση και εμπειρία σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής και χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών απειλών. Έχει τέλος διατελέσει Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (2004-2005).

Ο Χρήστος Χάλαρης αντικαθιστά τον Βλάση Σφυρόερα, ο οποίος αποχώρησε, κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε «στην υλοποίηση του έργου της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ένα έργο τεράστιας σημασίας για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, συμβάλει στην εξοικονόμηση 30.000.000 ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εφαρμογή που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο ελληνικό δημόσιο τομέα, και καλύπτει το 92% περίπου των συνταγών που εκτελούνται μηνιαία στη χώρας μας, το 100% των φαρμακείων και το 90% των ιατρών με δικαίωμα συνταγογράφησης.

Αναπτύχθηκε σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο απ’ όπου δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης των συνταγών σε πραγματικό χρόνο και άντλησης πληροφοριών και σύστημα Επιχειρησιακής Ευφυΐας από το όποιο προσφέρεται η δυνατότητα άντλησης στατιστικών στοιχείων. Για πρώτη φορά στη χώρα εξάγονται στατιστικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων στο χώρο της υγείας».