Παρέμβαση ΕΕΛ/ΛΑΚ για έγγραφο του ΣΔΟΕ

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), λαμβάνοντας υπόψιν επιστολή που έχει σταλεί σε δημόσιους φορείς και εταιρείες από τη Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης απογραφής αδειών χρήσης προγραμμάτων λογισμικού, έστειλε  επιστολή στο ΣΔΟΕ στην οποία προτείνει την αναδιαμόρφωση του περιεχομένου του εγγράφου ώστε να προβλέπεται και η απογραφή προγραμμάτων Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα. Η επιστολή δεν προβλέπει στην υπεύθυνη δήλωση απογραφής που καλούνται να συμπληρώσουν οι φορείς τη χρήση ΕΛ/ΛΑΚ καθώς απαιτείται ρητά το τιμολόγιο αγοράς του λογισμικού, κάτι που δεν υπάρχει στην περίπτωση χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ αφού τα λογισμικά είναι ελεύθερα διαθέσιμα μέσω download.

Symantec: «Ολα σε ένα» συσκευές backup

Έτσι, ενώ τα κλασικά συστήματα backup χρειάζονται πολύ χρόνο για να ενσωματωθούν στην υποδομή IT, τα νέα backup appliances της Symantec μπορούν να εγκατασταθούν και να αρχίσουν να λειτουργούν μόλις μέσα σε 30 λεπτά, όπως δήλωσε ο  Amer Chebaro, Διευθυντής Πωλήσεων συσκευών για τις αναπτυσσόμενες αγορές της Symantec. Οι δύο λύσεις που παρουσιάστηκαν είναι το NetBackup 5220, που απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, και το Backup Exec 3800, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καλύψεις τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ανάμεσα στα βασικότερα χαρακτηριστικά του NetBackup 5220 περιλαμβάνονται το NetBackup Accelerator που επιταχύνει έως και 100 φορές το incremental backup και η τεχνολογία Symantec V-Ray για γρήγορη ανάκτηση αρχείων και images με λιγότερο hardware. Στα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Backup Exec 3600 περιλαμβάνεται το Next Gen Backup User Experience, το Symantec V-Ray και το δωρεάν Disaster Recovery Built-In.

Μελέτη της Cisco για τις διαδικτυακές συνήθειες της γενιάς Υ

Δύο στους πέντε δήλωσαν ότι αν δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα smartphone τους για να παραμείνουν συνδεδεμένοι θα ένιωθαν χαμένοι. Με βάση την έρευνα που διεξήγαγε η InsightExpress σε 1800 φοιτητές και νέους επαγγελματίες ηλικίας 18 – 30 σε 18 χώρες, η μελέτη εξετάζει πώς η γενιά Y χρησιμοποιεί το Internet και τις κινητές συσκευές. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις δηλώνουν ότι ελέγχουν τόσο συχνά τα smartphone τους που χάνουν το μέτρημα, ενώ το ένα τρίτο ελέγχουν τα smartphone τους τουλάχιστον μία φορά κάθε 30 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 85% των γυναικών, έναντι 63% των ανδρών, διαπιστώνουν ότι συχνά νιώθουν την ανάγκη να ελέγξουν τα smartphone τους, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν mobile εφαρμογές κυρίως για παιχνίδια και ψυχαγωγία, ωστόσο, ένας στους τέσσερις χρησιμοποιεί κυρίως mobile εφαρμογές για την εργασία. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν λιγότερες από 10 εφαρμογές smartphone τακτικά, ενώ το 40% περνά περισσότερο χρόνο συναντώντας φίλους online από ότι από κοντά.

Τέλος, ενώ δύο στους πέντε απάντησαν ότι η πολιτική της εταιρείας τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν εταιρικές συσκευές για δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με την εργασία, τέσσερις στους πέντε είπαν ότι δεν συμμορφώνονται πάντα με αυτές τις πολιτικές, ενώ τα δύο τρίτα θεωρούν ότι οι εργοδότες δεν θα πρέπει να παρακολουθούν τις online δραστηριότητες των εργαζομένων, γιατί δεν τους αφορούν.

Digital Trends 2012

Εκεί θα βρεθούν 24 διακεκριμένοι ομιλητές και θα μιλήσουν για το παρόν και το μέλλον των τεχνολογιών mobile από πολλές και διαφορετικές προελεύσεις (θεσμικό, επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό χώρο), τις πλούσιες δυνατότητες που προσφέρουν στην καθημερινότητά μας, αλλά και την πολυποίκιλη επιχειρηματική τους αξιοποίηση. Θα παρουσιαστούν καινοτόμες εφαρμογές mobility και θα περιγραφούν οι στρατηγικές τις οποίες προωθούν κορυφαίες εταιρίες του χώρου, ενώ θα αναλυθούν τα εν δυνάμει προβλήματα της εν κινήσει και εξ αποστάσεως εργασίας.

Κατάστημα Vodafone στο The Mall Athens

Σχεδιασμένο από κοινού με τον Όμιλο Vodafone, αποτελεί το πρώτο κατάστημα  για τη Vodafone παγκοσμίως. Το κατάστημα προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες κορυφαίας τεχνολογίας, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για όλα όσα αφορούν στην επικοινωνία, όπως υπηρεσίες για τον ιδιώτη και τον επαγγελματία, συσκευές, αξεσουάρ, λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές (applications), service συσκευών, καθώς και το γρήγορο, ποιοτικό και αξιόπιστο δίκτυο της Vodafone.

Η υπηρεσία άμεσης εξυπηρέτησης από το εξειδικευμένο προσωπικό της Vodafone γίνεται μέσω tablets, ενώ παράλληλα, σημαντική είναι η συμβολή της ομάδας Internet. Επίσης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους μέσα από το πρόγραμμα bsafeonline, αλλά και να ανακυκλώσει τα παλιά του κινητά και αξεσουάρ. (φώτο: Vodafone@ The Mall Athens)

Μειωμένη η ελληνική αγορά πληροφορικής

Σε ευρώ η αγορά άγγιξε τα 1,94 δις. Οι δαπάνες για υπηρεσίες IT μειώθηκαν κατά 8,2% από τον προηγούμενο χρόνο και διαμορφώθηκαν στα 614,2 εκατ. δολάρια. Οι σημαντικότεροι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών ήταν η IBM, η Uni Systems, η Accenture, η Singular Logic και η Intrasoft International. Η αγορά license and maintenance (L&M) παρουσίασε επίσης μείωση του 8,1%, με τους σημαντικότερους παρόχους την Microsoft, την SAP και την IBM. Η συνολική αγορά hardware μειώθηκε κατά 20,7%, κυρίως λόγω της επέκτασης του κύκλου ζωής των συσκευών και την αναζήτησης χαμηλότερων τιμών. Η IDC αναμένει πως η αγορά του 2012 θα κλείσει με μείωση 13%, αγγίζοντας τα 2,35 δις. δολάρια, με περαιτέρω μείωση το 2013, ενώ το 2014 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά που θα υπάρξει ανάπτυξη.

Συνεργασία Neurosoft και Albanian Factoring Services

Η πρώτη εταιρεία που θα επωφεληθεί της αποτελεσματικότητας και των ισχυρών χαρακτηριστικών της νέας υπηρεσίας είναι η Albanian Factoring Services Sh.a., στην οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Proxima+ SAAS τον Ιανουάριο του 2013. Η AFS επέλεξε την Proxima+ μετά από εκτενή αξιολόγηση διαφόρων λύσεων factoring. Η υπηρεσία Proxima+ SAAS παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για μία ανταγωνιστική και σύγχρονη επιχείρηση factoring. Μέσω της υπηρεσίας, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση 24/7 σε πληροφορίες και δεδομένα από το σύστημα της επιχείρησης.

Διαθέσιμο και στα ελληνικά το Λεξικό Ορολογίας ITIL

Την  ομάδα που ανέλαβε να διασφαλίσει την ποιότητα της μετάφρασης και ειδικότερα την ελληνική απόδοση των όρων, αποτελούν οι Δρ. Ιωάννης Χάλαρης, Καθηγητής, Αντιπρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας, Αγγελική Πουλυμενάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικο Πανεπιστημιο Αθηνών, Πέτρος Καραβίτης, Επικεφαλής Γραφείου Διαχείρισης  Έργων, Interamerican, Γιώργος Κουλογιάνης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Κρικόρ Μαρουκιάν, Project Manager, Printec Group και Χάρης Αποστολόπουλος, Ερευνητής, City University London. O Τάσος Αλέφαντος που ηγήθηκε του έργου της ελληνικής μετάφρασης τόνισε πως με σταθερά βήματα προωθούμε την ανάπτυξη της Διαχείρισης Υπηρεσιών Πληροφορικής στη χώρα μας και δίνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στις εξελίξεις.

Η Cognity ολοκλήρωσε την εξαγορά την Atos Hellas

Η Atos Hellas κατέχει σημαντική θέση στην αγορά των ολοκληρωμένων λύσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα στους τομείς του Billing, Revenue Assurance, Mediation, Identity Management και Enterprise Performance Management, στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η εξαγορά αυτή διευρύνει την γκάμα των λύσεων της Cognity, αυξάνει σημαντικά το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αξιοποιώντας τις συνέργειες των δυο εταιρειών, ενώ συμπληρώνει και ενδυναμώνει τη θέση της Cognity στην αγορά.

Επιπρόσθετα, ενισχύεται ο διεθνής προσανατολισμός της Cognity και δημιουργείται ένας ισχυρός παράγοντας στην αγορά Πληροφορικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με διευρυμένες ικανότητες υλοποίησης κρίσιμων έργων και υποστήριξης πελατών. Με την εξαγορά αυτή η Cognity θα καλύψει αποτελεσματικότερα τις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών της και θα προσεγγίσει δυναμικά μεγαλύτερο κομμάτι της διεθνούς αγοράς, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία και τις πρακτικές της Atos.

Στο πλαίσιο της εξαγορά αυτής, η Atos Hellas μετονομάζεται σε Cognity Consulting η οποία θα λειτουργεί ως αυτόνομη οντότητα, σε άμεση και στενή συνεργασία με την Cognity, με σκοπό να επιτύχει τους στόχους της και συνεχίσει αδιάλειπτα τη δυναμική πορεία της στην αγορά.