Η IBM ενισχύει τις δυνατότητες ασφάλειας, cloud και ανάλυσης δεδομένων

Ως αποτέλεσμα μιας επένδυσης άνω των 1,4 δις., η IBM ανακοίνωσε τα συστήματά Power για μεγάλες επιχειρήσεις, με νέο υλικό και καινοτομίες στο λογισμικό, που διαθέτουν πλέον τον νέο μικροεπεξεργαστή POWER7+, μια τεχνολογία που προσφέρει βελτίωση της απόδοσης κατά 30% έως 40% για φορτία εργασίας εφαρμογών σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις. Το IBM System Storage DS8870 είναι το νεότερο και πιο ισχυρό μέλος της οικογένειας DS8000 της εταιρείας, συστημάτων αποθήκευσης υψηλής πυκνότητας (high-density) για μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η IBM ανακοίνωσε προτάσεις λογισμικού για το τελευταίο mainframe της — το zEnterprise EC12, με σκοπό να βοηθήσει τους πελάτες να διαχειρίζονται περισσότερο αποδοτικά τη λειτουργία των συστημάτων τους πληροφορικής. Παράλληλα, η IBM απλοποιεί, επιταχύνει και καθιστά περισσότερο προσιτή την εκτέλεση εργαλείων ανάλυσης σε System z με τη νέα συσκευή IBM DB2 Analytics Accelerator V3 που μπορεί να συντομεύσει τους χρόνους απόκρισης για εργαλεία ανάλυσης προκειμένου να παρέχονται επιχειρησιακή πληροφόρηση και αποτελέσματα. Τέλος, η IBM ανακοίνωσε έναν ελεγκτή δικτύωσης Software Defined Networking (SDN) για το χαρτοφυλάκιό της δικτύωσης μεγάλων επιχειρήσεων. Ο νέος ελεγκτής IBM Programmable Network Controller παρέχει έξυπνο λογισμικό για το IBM RackSwitch και άλλους διακόπτες τεχνολογίας OpenFlow.

Αύξηση 3,6% στην αγορά εξωτερικών συσκευών αποθήκευσης σε δίσκο

Η αγορά network-attached storage (NAS) παρουσίασε αύξηση 10,9%, οι αγορές storage area network (SAN) και direct-attached storage (DAS) παρουσίασαν αύξηση 1,6%. Συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 76,2% της συνολικής αύξησης της αγοράς ECB. Αναφορικά με τους κατασκευαστές, το VPS της Hitachi/Hitachi Data Systems παρουσίασε ιδιαίτερη δυναμική, ενώ οι μεσαίας δυναμικής πλατφόρμες της σημείωσαν άνοδο για πρώτη φόρα μέσα στο έτος. Η Fujitsu συνέχισε να επικεντρώνεται στις high-end και μεσαίας δυναμικής πλατφόρμες Etrenus, κερδίζοντας επιπλέον μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Το ευρύ χαρτοφυλάκιο της EMC της επέτρεψε να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου αγοράς συγκριτικά με το 2011, ενώ παρά τις χαμηλές επιδόσεις της η NetApp παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης το γ’ τρίμ. του ’12, καθώς η ζήτηση της αγοράς για τ Cluster-Mode Data ONTAP and FlexPod αυξήθηκε. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι τα έσοδα των κατασκευαστών στην Ιαπωνία, έδειξαν σημάδια ανάκαμψης (11,2%), μετά το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, και ακολουθούν η Βόρεια Αμερική, η περιοχή Ασίας/Ειρηνικού και η Λατινική Αμερική με αυξήσεις 5,7, 4,8 και 1% αντίστοιχα. Δεδομένης της οικονομικής αστάθειας, η περιοχή EMEA παρουσίασε μείωση 2,2%.

Το 2015 το 37% των εργαζομένων θα είναι mobile workers

Αναφέρθηκε, επίσης, στα νέα μοντέλα ευέλικτης εργασίας, τονίζοντας ότι το 2015, οι Mobile Workers θα ανέρχονται σε 1,3 δισ. άτομα, δηλαδή στο 37% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Ο Δ. Γρηγοράτος αναφέρθηκε επίσης στην Μ2Μ (Machine to Machine) επικοινωνία, μεταξύ μηχανών που δημιουργεί νέες ευκαιρίες και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Τέλος, τόνισε ότι η Vodafone συνεχίζει να ενισχύει τις υποδομές της στην Ελλάδα (δίκτυο 4ης γενιάς κλπ)  μετά και τα 500 εκατ. ευρώ που επένδυσε από το 2009 μέχρι σήμερα στη χώρα.

Κενά στο «ψηφιακό σύμπαν» και τα Big Data

Η IDC προβλέπει ότι, μέχρι το 202, το digital universe θα προσεγγίσει τα 40 ZB, ξεπερνώντας οποιαδήποτε άλλη σχετική πρόβλεψη έχει γίνει στο παρελθόν κατά 14%, με περίπου 5.247 GB πληροφορίας για κάθε άνθρωπο. Μεγάλη συμβολή στη μεγέθυνση του ψηφιακού σύμπαντος έχει η αύξηση του όγκου των δεδομένων που παράγονται από μηχανές, τα οποία θα φτάσουν από το 11% το 2005, στο 40% ή και περισσότερο. Επίσης, αναμένεται πως το 33% του ψηφιακού σύμπαντος θα περιέχει πληροφορίες χρήσιμες για Big Data, υπό την προϋπόθεση ότι επισημαίνεται και αναλύεται. Το 2012, κι ενώ το 35%, περίπου, των δεδομένων που απαρτίζουν το ψηφιακό σύμπαν χρειάζεται κάποιο είδος προστασίας, λιγότερο από 20% απολαμβάνει τελικά κάτι τέτοιο.

Tο επίπεδο της προστασίας ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, με τις αναδυόμενες αγορές να σημειώνουν τη φτωχότερη επίδοση. Μέχρι το 2020, η IDC εκτιμά ότι το 62% του ψηφιακού κόσμου θα συνδέεται με τις αναδυόμενες αγορές και μόνον η Κίνα αναμένεται να παράγει το 22% του συνόλου των δεδομένων παγκοσμίως. Οι επενδύσεις που έχουν σχέση με τη διαχείριση, τη διαφύλαξη, τη μελέτη και την αποθήκευση των ψηφίδων του digital universe θα αυξηθούν έως 40% μεταξύ 2012 και 2020.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η επενδυτική δαπάνη ανά gigabyte την ίδια περίοδο να πέσει από τα 2 δολ. στα 0.20, ενώ οι επενδύσεις σε στοχευμένες περιοχές όπως η διαχείριση αποθήκευσης, η ασφάλεια, τα Big Data, και το cloud computing θα αυξηθούν αρκετά πιο γρήγορα. Μέχρι το 2020, η IDC εκτιμά ότι το 46.7% των δεδομένων που αποθηκεύονται στο cloud θα έχουν σχέση με την ψυχαγωγία και όχι με τις επιχειρήσεις.

Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση από τη Nova

Προσφέρει πλέον την υπηρεσία «Nova επίγεια» και από τα 20 ψηφιακά κέντρα εκπομπής, γεγονός που την καθιστά τη μόνη εταιρία που έχει καλύψει όλα τα ανωτέρω σημεία. Η μεταφορά του σήματος στα κέντρα εκπομπής γίνεται μέσα από τα επίγεια δίκτυα οπτικών ινών της Forthnet, τις IP μικροκυματικές της ζεύξεις καθώς και τις τηλεπικοινωνιακές δορυφορικές υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές που παρέχει ο όμιλος σε πελάτες του. Η πληθυσμιακή κάλυψη του εγκατεστημένου δικτύου, που ακολουθεί την ΚΥΑ ξεπερνάει το 77% της χώρας μας, ενώ οι συνδρομητές της επίγειας συνδρομητικής μπορούν πλέον, εύκολα και απλά, να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία.

Η προσφορά του ΟΤΕ πέρασε στην επόμενη φάση στο διαγωνισμό των ΚΕΦ

Στην ίδια φάση, απορρίφθηκε η προσφορά της ένωσης εταιρειών Velti – Mellon Technologies, καθώς – όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης – η τεχνική προσφορά δεν συμμορφώνεται πλήρως στους όρους των τεχνικών προδιαγραφών. Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού (εκτός υπηρεσιών συντήρησης)  2.155.135 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων θα παρέχεται άμεση και πλήρης πληροφόρηση των συναλλασσόμενων επιχειρήσεων και πολιτών με το υπουργείο Οικονομικών, με όλα τα προσφερόμενα μέσα, ήτοι μέσω τηλεφωνίας, e-mail, sms, web, portal, FAX, κανονικού ταχυδρομείου, κ.α.

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων αναμένεται να είναι σε θέση μέχρι τα τέλη του 2013 να παρέχει τις εξής νέες ψηφιακές υπηρεσίες: Taxisphone μέσω Web, υποδοχή καταγγελιών (π.χ. προς ΣΔΟΕ), παραλαβή αιτήσεων και έκδοση πιστοποιητικών, προσωποποιημένη πληροφόρηση, ταυτοποίηση φορολογουμένου μέσω τηλεφώνου, πληροφορίες εκκαθάρισης μέσω τηλεφώνου, πληροφορίες για μονάδες του υπουργείου Οικονομικών, κ.α.