Περιπλέκονται οι έρευνες για την αυτοκτονία του ακτιβιστή Aaron Swartz

Κατηγορούνταν για την είσοδο στο MIT και το download 5 περίπου εκατ. άρθρων από ακαδημαϊκή βάση δεδομένων, που υπό κανονικές συνθήκες χρεώνει το χρήστη. Η εισαγγελία όμως διαφώνησε και τον απείλησε με ποινή φυλάκισης ακόμη και 30 ετών. Σύμφωνα με επιστολή των συγγενών και συνεργατών του Swartz, οι αποφάσεις του ΜΙΤ και των εισαγγελικών αρχών διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στον θάνατό του.

Η επιστολή αναφέρεται στη στάση που τήρησε το γραφείο του εισαγγελέα και η διοίκηση του πανεπιστημίου από το 2010, όταν ο Swartz παραβίασε το δίκτυο του MIT και της JSTOR, κάτι που οδήγησε στη σύλληψη και παραπομπή του σε δίκη, αντιμετωπίζοντας ποινή που θα μπορούσε να φτάσει σε φυλάκιση 30 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που οι εισαγγελικές αρχές ακολουθούσαν μια τόσο σκληρή γραμμή ήταν ότι ήθελαν η περίπτωση αυτή να λειτουργήσει παραδειγματικά.

Το ΜΙΤ ανακοίνωσε ήδη ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το πώς διαχειρίστηκε το θέμα από το 2010 μέχρι και σήμερα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση αυτή από το MIT, η ομάδα Anonymous παραβίασε δύο site του πανεπιστημίου ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξουν ξανά τέτοια κρούσματα, καθώς και την αναμόρφωση του νόμου όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία.

Τέθηκε σε λειτουργία το e-prescription από την ΗΔΙΚΑ

Στη νέα της μορφή, η εφαρμογή αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή  εφαρμογή στη χώρα μας με το μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονων συναλλαγών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, «κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας λειτουργίας του συστήματος, εντοπίστηκαν μεμονωμένα προβλήματα που απαιτούσαν προσαρμογές βελτιστοποίησης με βάση συνδυαστικά ευρήματα πλήθους χρηστών και όγκου δεδομένων. Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν 4 χρονικά διαστήματα διάρκειας έως 25 λεπτών που η εφαρμογή υπολειτουργούσε και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει ικανοποιητικά τους χρήστες.

Το προσωπικό της ΗΔΙΚΑ ανταποκρίθηκε άμεσα, συμβάλλοντας στη σταδιακή επίλυση των προβλημάτων και στην αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος, το οποίο από το μεσημέρι λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα». Από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, υπήρξε έγγραφη διαμαρτυρία καθώς στην αρχική σελίδα των οδηγιών χρήστη της ΗΔΙΚΑ, ως στοιχεία ιατρού είχε συμπληρωθεί η λέξη «foufoutos», διότι «η συγκεκριμένη λέξη έχει αρνητικό περιεχόμενο και έννοια και είναι άκρως συκοφαντική και δυσφημιστική για τους ιατρούς και για το ιατρικό λειτούργημα». Αργότερα αφαιρέθηκε η συγκεκριμένη λέξη από το σύστημα.

Θεμελιώδες ζήτημα η ασφάλεια πληροφοριών

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι οι εταιρείες έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια των πληροφοριών είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα. Η έρευνα, η οποία εντόπισε ως μεγαλύτερες αδυναμίες της ασφάλειας την έλλειψη ενημέρωσης των εργαζομένων και τους κινδύνους που προκύπτουν από τις εξωτερικές συνεργασίες, συστήνει στους οργανισμούς να επενδύσουν στην εκπαίδευση σε θέματα ασφαλείας των πληροφοριών και στην ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων τους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει υπερβολική εμπιστοσύνη στην προστασία από εξωτερικές απειλές, με το 88% των στελεχών να μην θεωρούν την εταιρία τους ευπαθή.

Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφερε ότι διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας. Επίσης, το 74% των 121 στελεχών που ρωτήθηκαν, κατατάσσει την παραβίαση της ασφάλειας των εξωτερικών συνεργατών στις τρεις πρώτες απειλές που ακολουθείται από επιθέσεις που προκαλούν αδυναμία παροχής υπηρεσιών (DoS, Denial of Services) και τα λάθη και τις παραλείψεις των εργαζομένων. Άλλες σημαντικές απειλές που εντοπίστηκαν από τους ερωτηθέντες περιλαμβάνουν άλλες προηγμένες απειλές και ενέργειες «hacktivism». Σύμφωνα με την έρευνα, οι καινοτομίες στην τεχνολογία και τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτές τις νέες τεχνολογίες, επίσης, κατατάσσονται ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές.

Η Play κατέκτησε το 65% των συνδέσεων φορητότητας για το 2012

Συγκεκριμένα, η PLAY αναδείχθηκε πρώτη στην επιλογή των συνδρομητών μέσω φορητότητας για το 2012 στην Πολωνία, κατακτώντας μερίδιο 65% στις φορητότητες, το οποίο υπερβαίνει τους 800.000 χρήστες κινητής, όταν οι μεταφερθέντες αριθμοί κινητής τηλεφωνίας στη χώρα ανήλθαν συνολικά σε 1, 2 εκατ. Παράλληλα, το 2011, σε σχετική έρευνα, κατέκτησε την πρώτη θέση στην ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρει στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, ενώ το 2012 με βάση το Informa Telecoms Report αποτέλεσε την 1η εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε market growth στην Ευρώπη.

Προμήθεια της Printec στην ΥΠΑ

Στην Printec κατακυρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, έργο της Πολιτικής Αεροπορίας για: «Προμήθεια Servers για τις ΣΟΑΠ για ανάγκες Αερολιμένων». Το τίμημα για την προμήθεια ανέρχεται σε 35.000 ευρώ.

Μειωμένες οι επιχειρηματικές προσδοκίες στην Πληροφορική

Η άνοδος του δείκτη προέρχεται από την ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των Κατασκευών, αλλά και από τη βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ωστόσο παρά τη βελτίωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς ο φόβος της ανεργίας είναι έντονος. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, οι επιχειρηματικές προσδοκίες κινούνται πτωτικά, στα επίπεδα Σεπτεμβρίου, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 55,6 μονάδες (από 58), υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή του τιμή (45,7 μονάδες).

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα παραμένουν έντονα αρνητικές (στις -27 από -24 μονάδες ο σχετικός δείκτης), ενώ ως προς τη ζήτηση, περισσότερο οι εκτιμήσεις και λιγότερο οι σχετικές προβλέψεις, επιδεινώνονται (στις –30 από -24 και στις -15 από -17 μονάδες αντίστοιχα οι δύο δείκτες). Πτωτικά κινούνται άλλωστε και οι προβλέψεις για την απασχόληση, με το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο να διευρύνεται ελαφρά στις -27 μονάδες (από -24).

Σχετικά με τις τιμές, οι αποπληθωριστικές προβλέψεις εντείνονται αισθητά, με το 47% των ερωτηθέντων (από 30%) να προβλέπει μείωση και καμία επιχείρηση να μην αναμένει άνοδό τους. Τέλος, το 23% (από 18%) των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με τα 3/10 να επισημαίνουν αμφότερα την ανεπάρκεια της ζήτησης και των κεφαλαίων κίνησης και το 14% την οικονομική συγκυρία ως τα κύρια λειτουργικά τους προσκόμματα.

Τα προϊόντα της Altaro Software από την Orthology

Η Altaro Software είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία, πιστοποιημένη από τη Micorosft, η οποία κατασκευάζει λύσεις backup, φιλικές προς τον χρήστη και οικονομικά προσιτές με στόχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ομάδα της Altaro Software κατανοεί ότι ένας τρόπος για να καινοτομήσουν στην τεχνολογία της συνεχούς προστασίας δεδομένων (CDP) είναι να δουν πίσω από τις λεπτομέρειες της υλοποίησης και να κατανοήσουν τους στόχους, τις απαιτήσεις και τους πόρους του πελάτη. Τα προϊόντα Altaro περιλαμβάνουν το Altaro Hyper-V Backup, το Altaro Backup FS και το Altaro Oops! Bakup.

Συνεργασία της IT Οpen Solutions με τον οίκο ITX

Πρόκειται για λογισμικό διαχείρισης των power settings όλων των σταθμών εργασίας ενός Οργανισμού με άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα όσον άφορα στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και την green χρήση των Η/Υ του Οργανισμού. Η  ITX είναι εταιρεία λογισμικού με έδρα τη Δανία και εγκαταστάσεις σχεδόν σε όλο τον Δανέζικο Δημόσιο Τομέα. H ITOSS θα αναλάβει και την παροχή και εγκατάσταση αδειών λογισμικού σε επιλεγμένους Οργανισμούς του Δημόσιου Τομέα όπως και την παρουσίαση της λύσης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δανίας με βάση την προώθηση εμπορικών συνεργασιών μεταξύ Ελληνικών και Δανέζικων εταιρειών.

SAP Business Suite powered by SAP HANA

Πλέον η SAP αποτελεί τον μοναδικό πάροχο μιας ολοκληρωμένης σειράς επιχειρηματικών εφαρμογών που αποτυπώνουν, επεξεργάζονται και αναλύουν δεδομένα συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, αξιοποιώντας την in-memory τεχνολογία και άλλες καινοτομίες. Το SAP Business Suite powered by SAP HANA επιτρέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα για πραγματοποίηση συναλλαγών, ανάλυση στοιχείων και πραγματοποίηση έγκυρων προβλέψεων στο πλαίσιο ενός ασταθούς περιβάλλοντος.

Παράλληλα, απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την πολυπλοκότητα που δημιουργούν τα διάσπαρτα δεδομένα και συστήματα. Ταυτόχρονα τους δίνει την ευκαιρία να μετατρέπουν άμεσα τη διορατικότητα που προκύπτει από την πρόσβαση σε τα real-time δεδομένα σε δράση αποφεύγοντας τις πολύπλοκες διαδικασίες. «Το 2010, ο ιδρυτής μας και Πρόεδρος Dr. Hasso Plattner, έθεσε τα θεμέλια για την πραγματοποίηση ενός τολμηρού οράματος που τοποθετεί το SAP HANA στο επίκεντρο μιας συνολικής ανανέωσης της SAP. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, έχουμε ανταπεξέλθει πλήρως στις απαιτήσεις του αρχικού οράματος, με τη σημερινή μέρα να αποτελεί ορόσημο» δήλωσε ο Dr. V. Sikka, μέλος του SAP Executive Board.

Η τεχνολογία ένας από τους βασικούς κλάδους ανάπτυξης της χώρας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε επτά τομείς / κλάδους πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. «Πρέπει να οραματιστούμε το που θέλουμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας και να καταστρώσουμε ένα αξιόπιστο στρατηγικό σχέδιο για το πώς θα πετύχουμε το όραμα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μέσα στους επτά τομείς, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες. «Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες είναι ένα κομμάτι τις ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση.

Η Ελλάδα στο μέλλον μέσα από συγκέντρωση δυνάμεων μπορεί να δημιουργήσει διεθνείς πρωταθλητές και σε αυτόν τον κλάδο. Παρά την πρωτοφανή κρίση, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία στη χώρα μας παραμένουν ζωντανές, δημιουργούν υποδομές και νέες θέσεις εργασίας. Πράγματι, μέσα στην κρίση, 100 μεγάλες επιχειρήσεις υλοποίησαν επενδύσεις της τάξης των 12 δις. ευρώ.

Πάνω από 200 καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες υποβλήθηκαν σε σχετικούς διαγωνισμούς καινοτομίας που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ με τη Eurobank, ενώ πάνω από διακόσιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα σε τεχνολογίες αιχμής σε διάφορους τομείς της οικονομίας». Όσο για τους υπόλοιπους τομείς, ο υπουργός έδωσε έμφαση στην ενέργεια, την ελληνόκτητη ναυτιλία, τη διακίνηση αγαθών, την τουριστική βιομηχανία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον αγροτικό τομέα / βιομηχανία τροφίμων και ποτών.