Συνεργασία της ΙΒΜ με την πόλη της Κολωνίας

Το πιλοτικό αυτό έργο θα επιδείξει πώς η πόλη της Κολωνίας μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα και σε πολλές περιπτώσεις να αποτρέπει μποτιλιαρίσματα και προβληματικά σημεία σε όλη την πόλη, με τη χρήση αναλυτικών τεχνολογιών. Οι συγκοινωνιολόγοι και οι μηχανικοί της ΙΒΜ μπόρεσαν και προέβλεψαν τους όγκους και τη ροή της κίνησης με ακρίβεια της τάξης του 90% και 30 λεπτά πρωτύτερα.

Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες θα μπορούν να σχεδιάζουν καλύτερα τη διαδρομή τους και τις εναλλακτικές τους χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα συγκοινωνίας. «Η πρόβλεψη της κίνησης είναι πολύ θετική», δήλωσε ο Thomas Weil, Director της Cologne Traffic Control Center. «Μας δίνεται η ικανότητα να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα μποτιλιαρίσματα και να προσφέρουμε στους πολίτες πιο ακριβείς πληροφορίες για την κίνηση».

Η Intel προσπαθεί να διασώσει την ομιλία του Steven Hawking

Όπως ανακοίνωσε στην CES 2013, πριν λίγες μέρες, στέλεχος της Intel, η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά σε μία νέα τεχνολογία που θα βελτιώσει την επικοινωνία του Hawking, που πλέον έχει μειωθεί στη μία λέξη/λεπτό. Όπως ανέφερε ο Justin Rattner, CTO της Intel, o Hawking συνδυάζοντας συγκεκριμένες εκφράσεις του προσώπου του μπορεί να αυξήσει την τιμή αυτή για να «μεταφράσει» τις σκέψεις του, δίνοντας του τη δυνατότητα να επικοινωνήσει ακόμα και με κώδικα Morse και αυξάνοντας την επικοινωνιακή του δυνατότητα σε 5 ή ακόμα και 10 λέξεις/λεπτό.

Τέλος, η νέα τεχνολογία της Intel θα μπορέσει ίσως να δημιουργήσει ένα νέο user interface για τον Hawking που θα ήταν ταχύτερο από την επιλογή γραμμάτων ή λέξεων. Η συνεργασία της εταιρεία με τον Hawking γίνεται στα πλαίσια της έρευνάς της στα smart gadgets και στην βοηθητική τεχνολογία για τους ηλικιωμένους. Το κλειδί βρίσκεται στην δυνατότητα της τεχνολογίας να «γνωρίζει» το χρήστη όπως ένας φίλος του, αναγνωρίζοντας εκφράσεις του προσώπου και αλλαγές συμπεριφοράς.

Η Niobium Labs και στην αγορά της Ρουμανίας

Η εφαρμογή Baneasa Mall & Cinema App περιλαμβάνει χρηστικές πληροφορίες για τους επισκέπτες του εν λόγω mall, όπως χάρτη του κέντρου, αναλυτικό κατάλογο των καταστημάτων και των εστιατορίων, τις τελευταίες προσφορές των καταστημάτων, το πρόγραμμα των κινηματογράφων, καθώς και οδηγίες για την πρόσβαση στο χώρο του mall. Επιπλέον, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σκαναρίσματος QR codes, κράτησης εισιτηρίων για τις κινηματογραφικές αίθουσες, καθώς και σύνδεσης με τη σελίδα του Baneasa Mall στο Facebook. H εφαρμογή αξιοποιεί την πλατφόρμα mobile marketing http://www.warp.ly για να στέλνει καμπάνιες mobile marketing με push notification στους χρήστες της. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Niobium Labs έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Atcom.

Μείωση των παραγγελιών PC στην περιοχή EMEA το δ’ τρίμηνο του ‘12

Οι συνολικές πωλήσεις για το 2012 διαμορφώθηκαν στα 105,6 εκατ., σημειώνοντας συνολική μείωση 1,6%. Οι παραγγελίες φορητών υπολογιστών παρέμειναν και αυτές μειωμένες κατά 0,8%, ενώ τα desktops παρουσίασαν μείωση 2,9%. Στη Δυτική Ευρώπη, οι πωλήσεις παρέμειναν περιορισμένες από τη συνεχιζόμενη μειωμένη καταναλωτική ζήτηση, παρά την Χριστουγεννιάτικη περίοδο και το λανσάρισμα των Windows 8, οδηγώντας σε μείωση στην περιοχή 12,5%.

Στις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα αποτελέσματα ήταν πιο ενθαρρυντικά, ενώ στη Νότια Ευρώπη συνεχίστηκε η μειωμένη ζήτηση λόγω την έντονης οικονομικής κρίσης και της στροφής στις οικονομικότερες συσκευές, όπως τα tablets και τα τηλέφωνα. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη επικράτησε το ίδιο σκηνικό με τη Νότια Ευρώπη, εξαιτίας κυρίως των αποθεμάτων στη Ρωσία, σημειώνοντας μείωση 13,6%, ενώ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική η μείωση διαμορφώθηκε στο 0,6%.

Αναφορικά με τους κατασκευαστές, η HP βρέθηκε στην πρώτη θέση με ιδιαίτερα υψηλό μερίδιο αγοράς στη Μέση Ανατολή, ενώ η Lenovo ακολούθησε στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 11,1%. Ακολουθούν στην τρίτη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα, η Acer και η Asus. Τέλος, η Dell επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την επιβράδυνση των εταιρικών ανανεώσεων.

Kαινοτομίες της HP στις οθόνες

Η HP ENVY IPS διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία, προσφέροντας κορυφαία απόδοση στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες και πολύ πλούσιο μπάσο, ενώ τα HP Pavilion TouchSmart Sleekbook και HP Pavilion Sleekbook διαθέτουν οθόνη υψηλής ευκρίνειας διαγωνίου 15,6’’ και τεχνολογία ήχου Dolby Advanced Audio. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι οθόνες HP IPS Οθόνες οικιακής χρήσης (22xi-23xi), η HP x2401 24’’ με οπισθοφωτισμό LED και οι οθόνες HP ProDisplay.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες των CIOs και οι disruptive technologies

Στην έρευνα πήραν μέρος 2.053 CIOs από 36 βιομηχανίες και 41 χώρες. Τους τελευταίους 18 μήνες, οι ψηφιακές τεχνολογίες – όπως το mobile, τα analytics, το big data, τα κοινωνικά δίκτυα και το cloud – έχουν φθάσει σε οριακό σημείο με τα στελέχη των επιχειρήσεων. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να αυξήσουν το δυναμικό της τεχνολογίας μέσα στην επιχείρηση και αυτό σημαίνει την εξέλιξη της στρατηγικής του IT, καθώς οι CIOs αναμένουν πως οι δαπάνες για το IT μέσα στο 2013 θα είναι μειωμένες για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με μέση παγκόσμια μείωση 0,5%.
 
Οι ψηφιακές τεχνολογίες κυριαρχούν στις προτεραιότητες των CIOs με τις 10 κορυφαίες να αντικατοπτρίζουν τη μεγαλύτερη έμφαση σε ψηφιακές τεχνολογίες που σχετίζονται με το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, παρά με την αναδιοργάνωση των εσωτερικών διαδικασιών. Οι CIOs προβλέπουν ότι αυτές τις τεχνολογίες θα προκαλέσουν διαταραχές στην επιχείρηση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
 
Όταν ρωτήθηκαν ποιες από αυτές θεωρούν θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές (σσ. disruptive), το 70% ανέφερε τις τεχνολογίες mobile, το 55% τα big data και τα analytics, το 54% τα κοινωνικά δίκτυα και το 51% το public cloud.

Ευρωπαϊκό έργο για λύσεις Cloud με συντονιστή το ΕΚΠΑ

 Το ίδιο ισχύει και για την ανάπτυξη μοντέλων και υπολογιστικών εφαρμογών ανοικτού κώδικα. Οι αλληλεπιδράσεις τους όμως δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί και αξιοποιηθεί πλήρως και τo SUCRE έρχεται να προωθήσει και να υποστηρίξει τη διερεύνηση αυτή. Το SUCRE θα υποστηρίξει, επίσης, ένα διεθνή διάλογο για τα “καυτά” θέματα της φορητότητας και της διαλειτουργικότητας των δεδομένων, με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την ΕΕ και την Ιαπωνία.

Τέλος, θα διερευνήσει και θα προτείνει τα μέσα για την ενίσχυση της υιοθέτησης λύσεων cloud computing ανοικτού κώδικα από τους βασικούς ενδιαφερόμενους. Για την υλοποίηση των ανωτέρω, το SUCRE θα εμπλέξει δύο κοινότητες χρηστών: τον δημόσιο τομέα και τη βιομηχανία που παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Το SUCRE θα δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα είναι στη διάθεση όλων των κοινοτικών έργων στους τομείς του cloud computing και ανοικτού κώδικα, και που αποτελείται από: Στοχευμένα εργαστήρια, Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, Φόρουμ Νέων Ερευνητών, Εκδόσεις (συγκριτική μελέτη, περιοδικό, φυλλάδια), Ευρύ φάσμα συμπληρωματικών δραστηριοτήτων προώθησης (ιστοσελίδα, βίντεο, συνεντεύξεις, και της κοινότητας οικοδομική δραστηριότητα).

Συμμετέχουν εταίροι από Ελλάδα, Πολωνία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, ενώ επικεφαλής φορέας είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συντονιστής του έργου είναι ο καθηγητής Αλέξης Δελής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.