Η Intel δημιουργεί σούπερ-υπολογιστές

Η εταιρεία ενσωματώνει τους controllers δικτύων και αποθήκευσης στους επεξεργαστές της, ώστε τα αποτελέσματα να διανέμονται γρηγορότερα. Η ενσωμάτωση αυτή θα επιταχύνει την επικοινωνία μεταξύ επεξεργαστή και συστημάτων δικτύου και αποθήκευσης και θα ανοίξει το δρόμο για το χτίσιμο του exaflop σούπερ-υπολογιστή, που αναμένεται να είναι 50 φορές ταχύτερος από τους σημερινούς. Η Intel αναπτύσσει τεχνολογία που θα φέρει πιο κοντά το data communication με τον επεξεργαστή, το οποίο θα βελτιώσει το bandwidth και θα μειώσει τον αριθμό των εξαρτημάτων στους νέους υπολογιστές.

Υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει απορροφήσει το 55 % των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έναντι 49 % που είναι ο μέσος όρος των «27» (διαφορά έξι ποσοστιαίες μονάδες). Η επίδοση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ βελτιώθηκε το τελευταίο τρίμηνο καθώς η διαφορά από τον Κοινοτικό μέσο όρο το Νοέμβριο ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα για τα οποία υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή στο 83% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ, ή 94% αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη (95%) συμμετοχή του Κοινοτικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες θα προχωρήσει άμεσα σε εκκαθάριση των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα, καθώς και σε περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης, επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και συντόμευση του χρόνου εκδίκασης των ενστάσεων.

Τελικός στόχος είναι η περαιτέρω επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων αλλά και η επίτευξη των μεγεθών που προβλέπει το μνημόνιο, δηλαδή η απορρόφηση 1,28 δις. ευρώ (Κοινοτική συνδρομή) κατά το πρώτο εξάμηνο και 3,89 δις. στο σύνολο του έτους.

Η Dataconcept παρέδωσε το έργο της λειτουργικής ενοποίησης back office των ΟΤΑ

«Υλοποίησης Κεντρικού Κόμβου Διαλειτουργικότητας για την παροχή οικονομικών δεδομένων των ΟΤΑ», σύμφωνα με απόφαση της Koινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.

Η Forrester προβλέπει μικρή άνοδο στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας το 2013

Στις Η.Π.Α. αναμένεται να αγγίζει το 7,5%, στη περιοχή Ασίας/Ειρηνικού το 4%, ενώ σε Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική προβλέπεται αύξηση 2%, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τη Forrester, πολλές από τις οικονομικές δυσχέρειες που επικρατούν σήμερα θα αρχίσουν να υποχωρούν και οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το 2013 ως μία μεταβατική χρονιά, πριν αυξήσουν τις δαπάνες τους το 2014, οπότε και οι δαπάνες θα αυξηθούν παγκοσμίως κατά 6,7%.

Η αγορά της τεχνολογίας «μεταμορφώνεται» χάρη στο cloud computing και το smart computing και καθώς οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς των τμημάτων IT θα αρχίσουν να υποχωρούν το 2014, η ζήτηση για νέες τεχνολογίες θα επανακάμψει και θα οδηγήσει την ανάπτυξη της αγοράς. Ωστόσο, ένας τομέας που συνεχίζει να πιέζεται είναι αυτός του hardware.

Οι κατασκευαστές υπολογιστών δεν είδαν καμία απολύτως αύξηση το 2012, ενώ οι κατασκευαστές servers είχαν ακόμη χειρότερη χρονιά, βλέποντας την αγορά τους να μειώνεται κατά 4%. Το σκηνικό αυτό θα συνεχιστεί και το 2013, με τις πωλήσεις servers και συσκευών αποθήκευσης να μειώνονται ακόμη κατά 3%. Στην αγορά των υπολογιστών αναμένεται αύξηση 4%, αλλά αυτό κυρίως οφείλεται στα tablets.

Αναφορικά με τους κατασκευαστές, η Apple αναμένεται, το 2013, να πουλήσει στην επιχειρηματική αγορά περίπου 7 δις. δολ. σε υπολογιστές Mac και 11 δις. σε iPads, ενώ το 2014 θα αυξηθούν στα 8 δις. και 14 δις. αντίστοιχα. Οι παγκόσμιες επιχειρηματικές δαπάνες για υπολογιστές Wintel το 2012 μειώθηκαν κατά 4% και το 2013 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, καθώς οι εταιρείες στρέφονται στις συσκευές με Windows 8.

Τέλος, το 2014, η αυξημένη ζήτηση σε pc και οι βελτιωμένες συσκευές Windows 8 θα οδηγήσουν σε αύξηση 8% για τα προϊόντα αυτά, αν και η ανάπτυξη αυτή θα είναι μικρότερη σε σχέση με τη διψήφια αύξηση των Linux, Android και Apple προϊόντων.

Οι άξονες ρυθμιστικής στρατηγικής της ΕΕΤΤ για το 2013

Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕΤΤ, γα το 2013, βασίζεται στους ακόλουθους στρατηγικούς άξονες:
1. Προαγωγή ανταγωνισμού, ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων σε σταθερά και κινητά δίκτυα (VDSL, LTE…) για την παροχή νέων τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών προς όλους τους καταναλωτές. Προτεραιότητες της Αρχής είναι η επέκταση ευρυζωνικής κάλυψης στην ελληνική επικράτεια, η μείωση των τελών τερματισμού στη χονδρική αγορά κλήσεων προς σταθερά δίκτυα, η απλοποίηση της αδειοδότησης για ασύρματα δίκτυα, καθώς και η εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ταχυδρομικές υπηρεσίες. 

2. Προάσπιση των δικαιωμάτων και της πρόσβασης του καταναλωτή σε νέες υπηρεσίες με κριτήρια διαφάνειας, ποιότητας και τιμής.

3. Αναπτυξιακή διαχείριση φασματικών πόρων για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, την αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος και την αποτελεσματικότερη εποπτεία του φάσματος μέσω του αναβαθμισμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων (ΕΣΔΕΦ).

4. Συμβολή στη χάραξη της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής πολιτικής μέσω της Προεδρίας στο Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) και της ενεργούς συμμετοχής στο Σώμα των Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ERGP) και στην Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (UPU), προς όφελος του καταναλωτή, της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας.

Εκδήλωση για τα Big Data από το Hellenic CIO Forum του ΕΙΠ της ΕΕΔΕ

Στο πρόγραμμα επίσης συμμετέχουν σε πάνελ συζήτησης, γενικοί διευθυντές και υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών hellas online, IBM Hellas, Microsoft Hellas, Oracle Hellas και SAP Ελλάδος. Η εκδήλωση απευθύνεται  αποκλειστικά σε CIO’s και Διευθυντές Πληροφορικής των μεγαλύτερων εταιριών και οργανισμών στην Ελλάδα και η συμμετοχή είναι δωρεάν.  Για την συμμετοχή σας στην εκδήλωση απαιτείται πρόσκληση την οποία μπορείτε να εξασφαλίσετε από την Γραμματεία του ΕΙΠ, στα τηλέφωνα 210 2112000 (εσωτ. *710), κ. Βάσω Ταξίδου.

Η Performance παρέχει υπηρεσίες Cloud για το ICT4Growth

Το έργο περιλαμβάνει υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού (ΙaaS), υπηρεσίες δικτύου (data transfer), υπηρεσίες εποπτείας server (monitoring services), υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων (backup) και υπηρεσίες ασφαλείας server (firewall) και load balancer.

Νέες καινοτόμες υπηρεσίες Forthnet

Οι νέες υπηρεσίες Forthnet 2play Απεριόριστα και Forthnet Telephony Απεριόριστα, απαντούν στις σύγχρονες καθημερινές ανάγκες για αξιόπιστες υπηρεσίες τηλεφωνίας και internet με υψηλές ταχύτητες έως 50Mbps, ενώ παράλληλα μειώνουν τα συνολικά τηλεπικοινωνιακά έξοδα. Σημειώνεται ότι όλες οι υπηρεσίες Forthnet 2play Απεριόριστα διατίθενται με ταχύτητες VDSL έως 50Mbps με μόνο 10 ευρώ επιπλέον το μήνα.

Mε τεχνολογία SAP τα Economist Debates

Η έναρξη είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου καλύπτοντας μια θεματική με τίτλο: «Είναι το ελληνικό χρέος μόνο ελληνική υπόθεση;». Στο πλαίσιο της συζήτησης, το κοινό, έχοντας ακούσει τις τοποθετήσεις των εισηγητών, καλείται να σχολιάσει ή να ψηφίσει για την ανάδειξη της επικρατέστερης άποψης.

Oι δύο ομιλητές είναι οι εξής: Klaus-Peter Willsch, German politician, Member of the German Bundestag and Budget expert Angela Merkel’s CDU and Graeme Maxton, Economist, Writer, Sr Fellow, International Centre of the Club of Rome. Με τη χρήση των SAP BusinessObjects Dashboards η SAP Hellas συμβάλλει δυναμικά στην ψηφοφορία δημιουργώντας ειδικές απεικονίσεις, οι οποίες θα ενημερώνουν το κοινό για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Ο Bασίλης Μητσικώστας στoν Όμιλο Printec

Στο παρελθόν, ο Β. Μητσικώστας κατείχε αρκετές θέσεις ευθύνης στην ING, στην οποία εργαζόταν από το 2008. Παλαιότερα, είχε εργαστεί στις OTEPlus, Oracle και SDC.