Η Samsung Electronics εξαγοράζει ποσοστό της Sharp

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επένδυση της νοτιοκορεατικής εταιρείας θα βοηθήσει τη Sharp στην προσπάθειά της να ανακάμψει. Όπως αναφέρει αναλυτής της Eurotechnology Japan στο Τόκιο «για τη Sharp, είναι μια καλή είδηση από κάθε άποψη».

Σε ανακοίνωσή της η Samsung αναφέρει πως η συμφωνία θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας «γερής βάσης» για την ίδια, προκειμένου «να εξασφαλίσει σταθερή προμήθεια LCD πάνελ από διαφοροποιημένες πηγές». Νωρίτερα, οι μετοχές της Sharp σημείωσαν «άλμα» 17% εν μέσω προσδοκιών για επικείμενη ανακοίνωση της συμφωνίας.

Πρόστιμο 732 εκατ. δολ. στη Microsoft από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η οθόνη επιλογής έχει τεθεί ως απαίτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση ανταγωνιστικότητας που πάρθηκε εναντίον της Microsoft το 2009. Παρά τους ισχυρισμούς της Microsoft ότι η παράλειψη έγινε λόγω «απροσεξίας», λόγω «τεχνικών προβλημάτων», ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Joaquin Almunia «καταδίκασε» την εταιρεία για μη συμμόρφωση με την απόφαση του 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο σε εταιρεία που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις δεσμεύσεις της Επιτροπής, στέλνοντας έτσι το μήνυμα και στις άλλες εταιρείες ότι οι κανόνες υπάρχουν για να τηρούνται.

Eνθαρρυντική η πρώτη ημέρα για την ελληνική αποστολή στην CeBIT

Η ελληνική αποστολή φιλοξενείται στο Εθνικό Περίπτερο (Hall 3, Stand A08), σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της έκθεσης. Με την παρουσία τους στην έκθεση οι σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην κρίση, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους στις αγορές του εξωτερικού, σε ένα δύσκολο και άκρως ανταγωνιστικό τομέα.

EITO: σε πορεία ανάκαμψης η ελληνική αγορά ΤΠΕ
Στην παρουσίασή του την πρώτη ημέρα της έκθεσης στο Ελληνικό Εθνικό Περίπτερο, ο Dr. Axel Pols, Managing Director της Bitkom Research GmbH και πρόεδρος του EITO Task Force, αναφέρθηκε στις τάσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά ΤΠΕ, αλλά και στα ενθαρρυντικά σημεία ανάκαμψης που διαγράφονται στον ορίζοντα.

Όπως εκτιμά το EITO, οι ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής αναμένεται να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος από τις απώλειες τους τα τελευταία χρόνια. Έτσι, το 2013 η αγορά ΙΤ αναμένεται να αγγίξει τα 1,3 δισ. ευρώ τζίρο, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 2,7% – σε σχέση με το -9,5% το 2012 και το -14,2% το 2011. Παρόλο, λοιπόν, που η ανάπτυξη συνεχίζει να κινείται σε αρνητικά πρόσημα, διαγράφεται μια τάση ανάκαμψης της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΙΤΟ, ο εξοπλισμός Πληροφορικής θα περιορίσει φέτος τις απώλειες του, υποχωρώντας κατά 1,1% σε σχέση με το 12,6% το 2012 και το 24,7% το 2011. Επιπλέον, η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών θα κάνει μέσα στο 2013 τζίρο της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ, με τις συνδέσεις στο Internet και τις υπηρεσίες δεδομένων να αποτελούν τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης της.

Όπως αναφέρει η έρευνα του ΕΙΤΟ, η ΕΕ εξακολουθεί να διατηρεί τη δεύτερη θέση στη διεθνή αγορά ΙCT (μετά τις ΗΠΑ), με τις φορητές συσκευές και apps να αποτελούν τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και υλοποίησης καινοτομιών σήμερα. Η μέτρια ανάπτυξη που χαρακτηρίζει την αγορά ICT στο χώρο της ΕΕ αντικατοπτρίζει την οικονομική δυσπραγία των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται η σημαντικότητα των social media ως πολύτιμο μέσο μάρκετινγκ (ιδιαίτερα για την αγορά του retail), όπως και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της γερμανικής αγοράς IT, με το λογισμικό να βρίσκεται στην πρώτη θέση (μπροστά από τις IT υπηρεσίες και το hardware).

Επιπλέον, για την ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, ο ΕΙΤΟ εκτιμά πως η αξία της το 2013 θα φτάσει τα €684 τρισ. εύρω, καταγράφοντας μια οριακή αύξηση της τάξης του 0,9%. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της έκθεσης στο ελληνικό περίπτερο ολοκληρώθηκε με την επισκόπηση της ευρωπαϊκής και γερμανικής αγοράς τεχνολογίας από τον Αριστοτέλη Καμπαργάνο, ICT Expert.

Οι επιχειρήσεις και οι φορείς του κλάδου που συμμετέχουν ως εκθέτες είναι οι: B.Open, BYTE Computer, Cardisoft, Entersoft, Globo Technologies, Info Quest Technologies, Intrasoft International, MLS Multimedia, Quest Group, Retail-Link, SingularLogic, Uni Systems, Unixfor, VOLTE-TEL Communications, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος
(ΣΕΠΒΕ), Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ).

Η Kaspersky Lab ενισχύει την παρουσία της στην ελληνική αγορά

Η νέα πλατφόρμα αποτελεί ορόσημο για την προσπάθεια ανάπτυξης της εταιρείας στην αγορά των λύσεων ασφάλειας για επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα με τη διάθεση του Kaspersky Endpoint Security for Business, η Kaspersky Lab στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στις κατηγορίες των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Kaspersky Lab προχώρησε στην επέκταση του δικτύου των διανομέων της στην Ελλάδα.

Πέρα από την Talos Software & IT, η IDEAL Electronics έχει προστεθεί στο ρόστερ των συνεργατών της Kaspersky Lab για την αγορά των εταιρικών λύσεων ασφάλειας. Οι δύο εταιρείες θα έχουν την ευθύνη να αναπτύξουν το κανάλι των πωλήσεων για τα εταιρικά προϊόντα της Kaspersky Lab στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, θα παρέχουν βασική τεχνική υποστήριξη για τις λύσεις που θα υλοποιούνται σε διάφορες επιχειρήσεις – από μικρές εταιρείες έως μεγάλους οργανισμούς.

Συνεργασία SingularLogic – Google

Ειδικότερα, η SingularLogic προσφέρει σε όλους τους υπάρχοντες αλλά και νέους πελάτες της, μία προσφορά γνωριμίας για το Google  AdWords αξίας 75 ευρώ, για να ξεκινήσουν να διαφημίζουν την επιχείρησή τους online. Με την αξιοποίηση της προσφοράς για το Google AdWords, χιλιάδες επιχειρήσεις – πελάτες της SingularLogic μπορούν γρήγορα να αναπτυχθούν μέσω του διαδικτύου και να διαφημιστούν σε ένα κοινό που δείχνει ήδη το ενδιαφέρον του για την επιχείρησή τους.

Το Google AdWords είναι μία διαδικτυακή διαφημιστική πλατφόρμα, σχεδιασμένη για να βοηθάει επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να προσελκύσουν νέους πελάτες, δείχνοντας σχετικές διαφημίσεις όταν οι χρήστες αναζητούν συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η Uni Systems εκσυγχρονίζει τη Βιβλιοθήκη Panitza στη Βουλγαρία

Η πρόκληση του μεγάλου αριθμού διαφορετικών τεκμηρίων στη βιβλιοθήκη Panitza δημιούργησαν ανάγκες ευέλικτης και ταχύτερης διαχείρισης του συνόλου του υλικού και οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της βιβλιοθήκης αντιμετωπίστηκαν με την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος ηλεκτρομαγνητικής τεχνολογίας με τελευταίας τεχνολογίας λύση  RFID της Bibliotheca, στο πλαίσιο ενός έργου που περιελάμβανε υποδομή και λογισμικό της Bibliotheca, με υπηρεσίες υλοποίησης από τη Uni Systems.

Το σύστημα που εγκαταστάθηκε περιελάμβανε το απαραίτητο υλικό για το δανεισμό, την επιστροφή, την απογραφή την ασφάλεια και εν γένει τη διαχείριση του υλικού, με βασικό πλεονέκτημα την προσαρμογή του σε συγκεκριμένες ανάγκες της Βιβλιοθήκης Panitza.

Η κυρία Sophia Katsarska, Διευθύντρια της Panitza Library, δήλωσε: «Η επιλογή μας να συνεργαστούμε με τη Uni Systems ήταν συνάρτηση της πρότασής της, η οποία ανταποκρινόταν πλήρως στις ανάγκες της Βιβλιοθήκης μας, του σύντομου χρόνου παράδοσης, της απρόσκοπτης διασύνδεσης του νέου συστήματος με το υπάρχον, καθώς και η αποδεδειγμένη εμπειρία της εταιρείας στην υλοποίηση αντίστοιχων RFID έργων.»

Έργο storage της Dell στην Piraeus Direct Services

Η λύση Storage Area Network (SAN) αποτελείται από το νέο Storage Array Dell Compellent SC8000 με enterprise χαρακτηριστικά, τεχνολογίες αιχμής και μεγάλη επεκτασιμότητα, Dell Force10 Converged IP Switches και Dell PowerEdge Servers.

Η συγκεκριμένη υποδομή πρόκειται να καλύψει το σύνολο των αναγκών όσον αφορά την αποθήκευση δεδομένων των κύριων υποδομών της εταιρείας καθώς και της νέας υποδομής desktop virtualization που θα ξεκινήσει η εταιρεία τους επόμενους μήνες. Το έργο θα υλοποιήσει η Cosmos Business Systems, Preferred Partner της Dell.

Διάκριση της ΤΑRGIT στη CeBIT

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από περισσότερους από 100 καθηγητές, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες του κλάδου και δημοσιογράφους, βράβευσε το TARGIT BI Suite με τα ακόλουθα κριτήρια: καινοτομία, προστιθέμενη αξία και χρηστικότητα εφαρμογής σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο CTO της TARGIT Δρ. Morten Middelfart δήλωσε σχετικά: «Η διάκρισή μας στη CeBIT για δύο συναπτά έτη είναι απλά ένα καταπληκτικό γεγονός. Είναι πραγματικά μεγάλη μας τιμή να βραβεύεται η τεχνολογία της TARGIT από μια εξαίρετη επιτροπή της επιχειρησιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας».

Το βραβείο, INNOVATIONSPREIS-IT 2013, παραδίδεται από την “Initiative Mittelstand” σε 40 κατηγορίες και περισσότερες από 4,900 εταιρείες δηλώνουν υποψηφιότητα ετησίως. Η “Initiative Mittelstand”  στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ως ένας ισχυρός εταίρος που τους βοηθάει να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις βάσει της στρατηγικής ΙΤ που εφαρμόζουν.