Ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα υπηρεσιών υγείας SMARTCARE

Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα που έχει χρηματοδοτήσει ποτέ η Ε.Ε., με την συμμετοχή 44 φορέων από 17 χώρες και διάρκεια τριών ετών. Οι κύριοι στόχοι του έργου αφορούν, αφενός στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων μοντέλων παροχής υπηρεσιών ολοκληρωμένης φροντίδας (Ιntegrated care) σε ηλικιωμένους πολίτες και αφετέρου η πιλοτική εφαρμογή τους σε Δήμους και Περιφέρειες από όλη την Ευρώπη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο Ελληνικός πιλότος θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των Δήμων Π. Φαλήρου, Αλίμου και Αγ. Δημητρίου. Η Vidavo θα παρέχει τεχνική υποστήριξη για τις υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν και παράλληλα συμμετέχει στην κοινοπραξία ως ανεξάρτητος εταίρος ειδικός σύμβουλος για θέματα διαλειτουργικότητας ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην παροχή υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης, από την Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα η Αναπτυξιακή ΟΤΑ e-Trikala A.E. του Δήμου Τρικκαίων.

ΕΡΓΑΝΗ: Σύστημα real-time παρακολούθησης ροών μισθωτής απασχόλησης

Με τη χρήση του ανωτέρω Πληροφοριακού Συστήματος, αφενός απαλλάσσονται οι εργοδότες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις που επί σειρά ετών αποτελούν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, αφετέρου το νέο σύστημα συμβάλλει ουσιαστικά στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Με το νέο ηλεκτρονικό αυτό σύστημα, οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης έχει πλέον σε ζωντανό χρόνο και σε συνεχή βάση, ακριβή πληροφόρηση και λεπτομερή στοιχεία για τις ροές απασχόλησης, την κατηγοριοποίηση των προσλήψεων/απολύσεων ανά τύπο σύμβασης, μέγεθος επιχείρησης, περιφέρεια, την κλαδική εξειδίκευση των νέων προσλήψεων/απολύσεων, τις μετατροπές των συμβάσεων πλήρους ωραρίου σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, την εξέλιξη των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απορροφητικότητα των προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών του ΟΑΕΔ, κ.λπ.

SingularLogic: Επιτυχής επαναπιστοποίηση κατά ISO9001 & ISO14001

Η συνεχής πιστοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας από το 1997, αποδεικνύει τη στρατηγική δέσμευση της SingularLogic στην αποτελεσματική της λειτουργία και στην ικανοποίηση των πελατών της, ενώ από το 2011 επιβεβαιώνεται και η Περιβαλλοντικά υπεύθυνη λειτουργία της, με την πιστοποίηση κατά ISO14001.

Η Μαρίκα Λάμπρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SingularLogic ανέφερε σχετικά: «Η επιτυχής επαναπιστοποίηση της εταιρείας μας αποτελεί την επισφράγιση της σταθερής δέσμευσής της στην αποδοτική λειτουργία, με βασικό άξονα την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών και την υλοποίηση επιχειρηματικών λύσεων που επιδρούν καταλυτικά στην ικανοποίηση και την αποτελεσματική προσαρμογή των πελατών μας στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον».

ΙΟΒΕ: Σχετική βελτίωση προβλέψεων για την αγορά ΤΠΕ

Όσον αφορά την Πληροφορική και την Ανάπτυξη Λογισμικού, ήπια ανοδικά κινούνται οι επιχειρηματικές προσδοκίες στους τομείς αυτούς, όπου ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στις 60,9 μονάδες, υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή του τιμή (47,5). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα σημειώνουν πτώση 10 μονάδων, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις -38 μονάδες, ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, το σχετικό ισοζύγιο επίσης αποκλιμακώνεται ελαφρά (στις -21 από -17 μονάδες).

Τις εξελίξεις αυτές αντισταθμίζουν οι ευνοϊκότερες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, όπου ο σχετικός δείκτης ανακάμπτει, ύστερα από μία τριετία, σε θετικά επίπεδα (+7 από –17 μονάδες). Στα υπόλοιπα μεγέθη, σημειώνεται περαιτέρω άμβλυνση των αρνητικών προβλέψεων της απασχόλησης του κλάδου (-3 από -21 μονάδες ο δείκτης) και εξομάλυνση του αποπληθωριστικού επιπέδου του δείκτη στις προβλεπόμενες τιμές (-34 από -59).

Τέλος, και πάλι το 1/5 των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, ενώ από ένα 32% επισημαίνει αμφότερες την ανεπάρκεια ζήτησης και κεφαλαίων κίνησης ως τα βασικότερα προσκόμματα στην ομαλή δραστηριότητά του και το 1/10 των επιχειρήσεων τη δύσκολη τρέχουσα συγκυρία.

Τρεις άξονες για την αξιοποίηση των ΤΠΕ με στόχο την ανάπτυξη

Α. «Σωστή αξιοποίηση των δημοσίων πόρων», όπου στάθηκε στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο δίνει έμφαση λιγότερο στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής και περισσότερο στον λεγόμενο τομέα των «soft actions».

Β. «Σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές», όπως η δημιουργία μιας κατ’ ουσίαν “Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής”, συγκεντρώνοντας όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες «σε ένα δωμάτιο», η συνεργασία μας με την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανταγωνιστικότητα, κ.ά.

Γ. «Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών όσο και την ενίσχυση της καινοτομίας», όπου προχωρά στην κατεύθυνση μίας “Εθνικής Ευρυζωνικής Στρατηγικής”, με έργα όπως τα Rural Broadband και το Fiber to the Home (ύψους περίπου 1 δις ευρώ μέσω ΣΔΙΤ, με πόρους και από το ΕΣΠΑ, κυρίως το νέο) και φυσικά στον τομέα της καινοτομίας, με προτεραιότητα στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες προώθησης της καινοτομίας σε συγκεκριμένους τομείς (κλαδική προσέγγιση).

Eναρξη του Hellenic Mobile Cluster (ΗΜC)

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η ανάπτυξη του cluster είναι από τους ιδρυτικούς στόχους του συνδέσμου και τόνισε ότι το HMC επιδιώκει να αυξήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των μελών του και να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών που θα απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, που αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Philip Stankovski, συντονιστής του Cluster 55 της Σουηδίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διεθνή εμπειρία και χαιρέτησε την ελληνική προσπάθεια, απευθύνοντας πρόταση στο HMC να συνδεθεί στο παγκόσμιο δίκτυο των καινοτομικών clusters, αξιοποιώντας κοινές δράσεις και συνέργειες.

Το Hellenic Mobile Cluster (HMC) είναι ένας πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα, συνεργατικός σχηματισμός των επιχειρήσεων, ερευνητικών και άλλων φορέων που ασχολούνται με τις ασύρματες και κινητές τεχνολογίες. Αναπτύσσεται με πρωτοβουλία του ΣΕΚΕΕ, με αρχικούς συμμετέχοντες τις εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου και 13 ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς.

7 εταιρείες συνεχίζουν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

Πρόκειται για τις εταιρείες: 1. Postscriptum για την ενότητα 8, Τelmaco για την ενότητα 2, Byte για τις ενότητες 4 & 5.3, PTS για την ενότητα 5.1 & 6, Hypersystems για τις ενότητες 7 & 8, ΑΜΥ για την ενότητα 1 και Infinitum για την ενότητα 5.3.

IQbility: Εκκολαπτήριο startups από τον Όμιλο Quest

Το IQbility πρωτοτυπεί σε σχέση με άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, αφού παρέχει χρηματοδότηση άμεσα μέσω της συνεργασίας του με το PJ Tech Catalyst Fund, συμμετέχοντας στο ρίσκο της νέας επιχείρησης με μερίδιο μετοχών και όχι υπό τη μορφή δανείου ή επιδότησης.

Παρέχοντας ένα σύνολο πόρων, υποδομών, διασυνδέσεων και μέσων, το IQbility προσφέρει σε ομάδες τυπικά 2 έως 4 ανθρώπων, ένα πρόγραμμα που με συστηματικό και δομημένο τρόπο, θα τις βοηθήσει να εξελιχθούν σε επιχειρήσεις με εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες στον συνεχώς εξελισσόμενο χώρο της τεχνολογίας.

Μεταξύ άλλων, το iQbility καλύπτει από τη φορολογική έναρξη της εταιρείας, υπηρεσίες λογιστικές και νομικές, έως και πλήρεις γραφειακές, τεχνικές και λοιπές υποδομές ώστε να μην επιβαρύνονται οι ομάδες με τα θέματα και το κόστος της γραφειοκρατίας. Το IQbility αρχίζει από σήμερα να δέχεται τις πρώτες αιτήσεις καινοτόμων ιδεών με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Μαίου, μέσω της ιστοσελίδας του, www.iqbility.com.