Η Ericsson φέρνει το 5G στη Βραζιλία

Το πειραματικό σύστημα 5G της Ericsson επιτρέπει στους παρόχους τηλεπικοινωνιών και το δίκτυο συνεργατών, όπως είναι οι φορείς ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, υγειονομικής περίθαλψης, ενέργειας και γεωργίας, να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του 5G σε πραγματικό δίκτυο. Επιπλέον, η Ericsson και η America Movil θα αναπτύξουν ένα σύστημα ελέγχου του Internet of Things (IoT), επιτρέποντας στις βιομηχανίες και το δημόσιο τομέα της Βραζιλίας, να προετοιμαστούν για το μετασχηματισμό των ΤΠΕ. Το δοκιμαστικό σύστημα IoT θα εστιάσει σε εφαρμογές με χαμηλή κατανάλωση μπαταρίας, όπως αισθητήρες χαμηλής ενέργειας για απομακρυσμένες περιοχές. Εκτός από την έρευνα 5G ραδιοδικτύου με το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σεαρά (UFC) που έχει ήδη ανακοινωθεί, η Ericsson ανακοίνωσε επιπλέον ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP) και το Πανεπιστήμιο του Καμπίνας (UNICAMP), τα οποία θα διεξαχθούν το 2017.

Dell και Microsoft παρουσίασαν υπηρεσία “Azure in a box”

Η νέα λύση, Cloud Platform System Standard, στοχεύει σε πελάτες που θέλουν ένα υβριδικό cloud περιβάλλον, στο οποίο ο on-premise εξοπλισμό είναι συνδεδεμένος με το public cloud για υπηρεσίες όπως, backup και recovery, ή για την παροχή περισσότερης υπολογιστικής ή  αποθηκευτικής ικανότητας όταν χρειάζεται. Το Cloud Platform System Standard αποτελεί ουσιαστικά μία μικρότερη έκδοση ενός παρόμοιου προϊόντος που οι δύο εταιρείες παρουσίασαν πέρυσι, το Cloud Platform System Premium, ωστόσο ενώ το πρώτο ουσιαστικά «απασχολεί» ένα ολόκληρο server rack, με κατώτατο “buy-in” στους 12 υπολογιστικούς κόμβους, η standard έκδοση ξεκινά από τους 4 και φτάνει μέχρι τους 16. Αυτό δίνει τη δυνατότητα και σε μικρότερες εταιρείες να υιοθετήσουν την υπηρεσία, ενώ η Dell αναφέρει ότι έχει δημιουργήσει ένα νέο συνδρομητικό μοντέλο τιμολόγησης για αν μειώσει το επενδυτικό ρίσκο για τις εταιρείες που προσπαθούν να «εισέλθουν» στο hybrid cloud για πρώτη φορά.

Αύξηση εσόδων για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ευρώπη το 2016

Όπως αναφέρεται στην έρευνα “Telecommunications Service Providers-EMEA: Revenue Growth Rings in Change of Outlook to Stable”, η θετική αυτή πρόβλεψη προέρχεται από δύο παράγοντες: τη διογκούμενη ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες και τη διάθεση των καταναλωτών να πληρώσουν γι’ αυτές. Μπορεί, στην Ελλάδα, η εικόνα να μην είναι εξίσου αισιόδοξη για την πορεία των εσόδων των παρόχων, αλλά, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Moody’s, στην Ευρώπη το κλίμα αλλάζει προς το θετικότερο συνολικά. Παρόλα αυτά, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να παρέχουν πιο premium «πακέτα» υπηρεσιών, χρεώνοντας τους καταναλωτές για τη χρήση τους, γεγονός το οποίο λειτουργεί, ήδη, ευεργετικά για τα έσοδά τους. Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα της Telefοnica στην Ισπανία, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση του μέσου μηνιαίου εσόδου ανά πελάτη (ARPU) στα 71,80 ευρώ το β’ τρίμηνο του 2015.

Η PLAY του Ομίλου Olympia ισχυροποιεί την παρουσία της στην Πολωνία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που δημοσίευσε η αρμόδια αρχή, η PLAY, μέσω συνολικής επένδυσης που ανέρχεται σε επένδυση ύψους  400 εκατ. ευρώ κατοχύρωσε 1 τμήμα φάσματος εύρους 2x5MHz, στη ζώνη συχνοτήτων 800 MHz και 4 τμήματα φάσματος εύρους 2x5MHz, στη ζώνη συχνοτήτων 2600MHz. Το προσεχές διάστημα η PLAY πρόκειται να καταθέσει στην Αρχή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών το επίσημο αίτημα κατοχύρωσης των παραπάνω τμημάτων φάσματος και εν συνεχεία η Αρχή θα εκδώσει τη σχετική απόφαση. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015, ενώ η  καταβολή του συνολικού αντιτίμου απόκτησης του φάσματος θα προέλθει από τα υφιστάμενα ταμειακά και πιστωτικά διαθέσιμα της εταιρείας.

Η Western Digital εξαγοράζει την SanDisk έναντι 19 δις. δολ.

Η συμφωνία «προσδιορίζει» την αξία της SanDisk στα 86,50 δολ./μετοχή, 15% περισσότερο από την τιμή κλεισίματος της μετοχής την προηγούμενη μέρα, διαμορφώνοντας της αξία της εταιρεία στα 15,4 δις. Η συμφωνία που «ενώνει» δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες αποθήκευσης και έχει ήδη εγκριθεί από τα Δ.Σ. και των δύο, θα δημιουργήσει έναν «κολοσσό» αποθήκευσης με ειδίκευση στους σκληρούς δίσκους και στις μνήμες flash.

Οι δύο εταιρείες αναμένεται να εξοικονομήσουν 500 εκατ. δολ. σε ετήσια έξοδα με το κλείσιμο της συμφωνίας, κάτι που ίσως διαρκέσει μέχρι και 12 μήνες. Η SanDisk σχεδιάζει να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Toshiba στην κατασκευή NAND flash και μετά την εξαγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Western Digital εξαγόρασε την ανταγωνίστρια Hitachi Global Storage Technologies έναντι 3,9 δις. δολ.

Η Alpha Bank ανανέωσε τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής

Οι νέες υπηρεσίες Alpha Web Banking και Alpha Mobile Banking για Ιδιώτες διαθέτουν εύχρηστη και φιλική πλοήγηση, με σημαντικά οφέλη για τους πελάτες της Alpha Bank, καθώς τους επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, να ενημερώνονται συνολικά για όλα τα προϊόντα τους, να αποθηκεύουν τις πληρωμές και μεταφορές που εκτελούν συχνά στην αρχική σελίδα, να αναζητούν και να εκτελούν εύκολα και γρήγορα τις πληρωμές του. Το νέο περιβάλλον Alpha Web Banking δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να διαμορφώνουν τη συνδρομή στα μέτρα τους, ρυθμίζοντας εύκολα το προφίλ τους, ενεργοποιώντας τις Υπηρεσίες Πρόσθετου Κωδικού Ασφαλείας, καθώς και τις υπηρεσίες Alpha e-Statements, Alpha alerts και Alpha SecureWeb και ρυθμίζοντας τα ανώτατα όρια μεταφορών μεταξύ λογαριασμών και ανάληψης μετρητών. Αντιστοίχως, η ανανεωμένη mobile εφαρμογή του Alpha Mobile Banking προσφέρει μία νέα τραπεζική εμπειρία, καθώς ακόμη και χωρίς τη χρήση κωδικών, ο πελάτης μπορεί να εντοπίζει τα πλησιέστερα Καταστήματα, ΑΤΜ και ΚΑΣ, να επικοινωνεί εύκολα και γρήγορα με την Τράπεζα και να ενημερώνεται για τους Bonus πόντους καρτών εκδόσεως Alpha Bank.

Πρωτοποριακή εφαρμογή από τη Globo για την Watt+Volt

Μέσω της εφαρμογής MyWatt, η Watt+Volt διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρει στο πελατολόγιό της, διευκολύνοντας την καθημερινότητα του σύγχρονου καταναλωτή και βοηθώντας τον να προϋπολογίσει τα έξοδά του σε ηλεκτρικό ρεύμα. Συγκεκριμένα, οι χρήστες της εφαρμογής MyWatt έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν με μια ματιά αναλυτικές πληροφορίες για το λογαριασμό τους με απεικόνιση γραφημάτων, να συγκρίνουν την κατανάλωσή τους ανά περίοδο, ενώ παράλληλα μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς που έχουν σε εκκρεμότητα μέσω της Τράπεζας Πειραιώς και της χρήσης της πιστωτικής ή χρεωστικής τους κάρτας.

Παράλληλα, οι χρήστες μπορούν να δουν ποιοι λογαριασμοί βρίσκονται σε εκκρεμότητα, να καταχωρούν ηλεκτρονικά την ένδειξη του μετρητή τους ώστε να απαλλαγούν από τους έναντι λογαριασμούς, να ενημερώνονται για τις τρέχουσες προσφορές της Watt+Volt, να επικοινωνούν άμεσα με την εταιρεία για οποιαδήποτε ανάγκη ή διευκρίνιση που αφορά στο λογαριασμό τους, αλλά και να απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις με κάθε σύσταση νέου πελάτη.

Το Data Center 28 χωρών του Ομίλου Coca-Cola Hellenic από τον Όμιλο ΟΤΕ

Έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, η Coca-Cola Hellenic ανέθεσε στον Όμιλο ΟΤΕ τη λειτουργία του Data Center που εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές εφαρμογές πληροφορικής περισσότερων από 36.000 εργαζομένων της στις 28 χώρες όπου δραστηριοποιείται. Το Data Center της Coca-Cola Hellenic, είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα Data Center στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα που αναλαμβάνει ο Όμιλος ΟΤΕ. Η Ελλάδα θα γίνει η βάση για μια από τις πιο νευραλγικές λειτουργίες του Ομίλου Coca-Cola Hellenic, καθώς το νέο Data Center από τον ΟΤΕ θα υποστηρίζει όλη την επιχειρησιακή δραστηριότητα και όλες τις λειτουργίες, όπως παραγγελιοληψία, customer relationship management (CRM), enterprise resource planning (ERP), Call Center και άλλες, για το σύνολο των παραγωγικών του συστημάτων.

Η λειτουργία και υποστήριξη προς την Coca-Cola Hellenic παρέχεται σε καθημερινή 24ωρη βάση, ολόκληρο το χρόνο, ενώ το έργο περιλαμβάνει και τη λειτουργία εφεδρικού Data Center. Το έργο θα στελεχωθεί με νέο ανθρώπινο δυναμικό. Για την επένδυση του Ομίλου Coca-Cola Hellenic, η Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον Νάγια Καλογεράκη, σημείωσε: «Αυτή η σημαντική επένδυση, δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και προοπτικές της χώρας μας και συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη. Η απόφαση αυτή δημιουργεί αξία για την Ελλάδα, η οποία προστίθεται σ’ αυτή που δημιουργούμε καθημερινά μέσα από τη δραστηριότητά μας. Με αυτό τον τρόπο, μεγιστοποιούμε το συνολικό θετικό μας αποτύπωμα και ωφελούμε την ελληνική οικονομία στηρίζοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OTE Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε: «Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει το μέγεθος, την αξιοπιστία και την τεχνογνωσία να αναλαμβάνει μεγάλα έργα ICT, ανταγωνιζόμενος διεθνείς κολοσσούς της αγοράς. Η συνεργασία μας με τον Όμιλο Coca-Cola Hellenic φέρνει στη χώρα μας μια μεγάλη επένδυση δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να μετατραπεί, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, σε τεχνολογικό κόμβο ICT στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Η ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο εταιρειών έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου IT Directors Forum ‘15 που διοργάνωσε το περιοδικό netweek.

Έργο της iKnowHow στο Τ.Α.Π.Ε.Π.Α.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Ηλεκτρονικού Σημείου Πρόσβασης, μέσω του οποίου θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να υποβάλλουν τις εισφορές ηλεκτρονικά, ενώ και οι οικονομικοί φορείς θα διεκπεραιώνουν τις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές μέσω των ηλεκτρονικών διεπαφών. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων και η εξασφάλιση ταχύτητας και αξιοπιστίας προς όφελος του ασφαλισμένου, καθώς και για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του Τ.Α.Π.Ε.Π.Α. και την αποτελεσματικότερη εργασία των στελεχών του. Η αξία του έργου ανέρχεται στις 147.600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Πιλοτικό ΟΠΣ στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας από την Intrasoft International

Το συνολικό έργο αφορά στον εκσυγχρονισμό του πλήρους ελεγκτικού κύκλου του Σ.ΕΠ.Ε, στην υποστήριξη των ανασχεδιασμένων και αναβαθμισμένων διοικητικών του διαδικασιών, καθώς και στην παροχή σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου προς τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, η διεθνώς αναγνωρισμένη λύση ανάλυσης κινδύνου και συμμόρφωσης ESKORT της Intrasoft International αποτελεί το βασικό εργαλείο ενίσχυσης των ελεγκτικών του διαδικασιών. Αξιοποιώντας δεδομένα των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων του Σ.ΕΠ.Ε. (ΕΡΓΑΝΗ), του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, και του Υπουργείου Οικονομικών (TAXIS), το ΟΠΣ Σ.ΕΠ.Ε. θα υποστηρίξει το έργο των Επιθεωρητών Εργασίας. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015, οπότε και το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται με το Σ.ΕΠ.Ε. μέσω της νέας ηλεκτρονικής πύλης.