Αύξηση 0,6% στις δαπάνες IT παγκοσμίως το 2016

Το 2015 σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση σε δολ. από τότε που η Gartner ξεκίνησε να  καταγράφει τις δαπάνες IT, καθώς δαπανήθηκαν 216 δις. δολ. λιγότερα σε IT το 2015 σε σχέση με το 2014, ενώ τα επίπεδα δαπανών του 2014 δεν θα ξεπεραστούν μέχρι το 2019. Στην αγορά συσκευών (Η/Υ, ultramobiles, κινητών τηλεφώνων, tablets και εκτυπωτών) προβλέπεται να μειωθούν οι δαπάνες κατά 1,9% το 2016, ενώ οι premium ultramobile συσκευές αναμένεται να ενισχύσουν την αγορά των Η/Υ με τη μετάβαση στα Windows 10 και στους Intel Skylake-based Η/Υ.

Οι δαπάνες σε συστήματα κέντρων δεδομένων αναμένεται να αγγίξουν τα 75 δις. δολ. το 2016, αυξημένες κατά 3% ετησίως. Οι δαπάνες σε επιχειρησιακό λογισμικό παγκοσμίως για το 2016 αναμένεται να αγγίξουν τα 326 δις., αυξημένες κατά 5,3% ετησίως, ενώ οι δαπάνες σε υπηρεσίες IT αναμένεται να επιστρέψουν στην ανάπτυξη το 2016, μετά από τη μείωση της τάξης του 4,5% το 2015 και προβλέπεται να αγγίξουν τα 940 δις. το 2016, αυξημένες κατά 3,1% ετησίως. Τέλος, στις τηλεπικοινωνίες οι δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 1,2%, με τις δαπάνες να διαμορφώνονται στα 1,454 τρις. δολ.

Η Dell δημιούργησε lab στη Σιγκαπούρη για το IoT

Πρόκειται στην ουσία για μια πλατφόρμα που απευθύνεται στις επιχειρήσεις-πελάτες της Dell που με τη σειρά τους εδρεύουν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας προκειμένου να κάνουν test proof-of-concept (POCs) των προϊόντων και λύσεων IoT τα οποία και έχουν δημιουργήσει.

Εγκρίθηκε η εξαγορά της Navitaire από την Amadeus

Οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται παγκοσμίως παρέχοντας το Passenger Service Systems («PSS»), ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι αεροπορικές εσωτερικά για τη διαχείριση κρατήσεων, απογραφής και ελέγχου αναχωρήσεων. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της έρευνα της Επιτροπής, το PSS της Amadeus έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για τις ανάγκες αερομεταφορέων πλήρων υπηρεσιών, ενώ το PSS της Navitaire ταιριάζει κυρίως σε αεροπορικές χαμηλού κόστους. Επιπλέον, η Επιτροπή συμπέρανε ότι οι υπηρεσίες τους που απευθύνονται σε «υβριδικές» εταιρείες – που παρέχουν και τις δύο παραπάνω υπηρεσίες – δεν είναι ανταγωνιστικές, καθώς τα προϊόντα τους διαθέτουν διαφορετικούς βαθμούς πολυπλοκότητας και λειτουργιών, που ταιριάζουν σε διαφορετικούς τύπους πελατών.

Symantec: Αποτελεσματική βελτίωση της ασφάλειας

Η Symantec, προκειμένου να προστατεύσει τους πελάτες της, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας που περιλαμβάνουν μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την προστασία από web-based απειλές, το Intrusion Prevention System (IPS) της Symantec είναι μια απαραίτητη προσθήκη σε μια πολυεπίπεδη λύση ασφάλειας.

Το IPS μπορεί να προστατεύσει τους υπολογιστές και όλα όσα σχετίζονται με αυτούς, με τρόπο που ένα antivirus από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει. Μέσω scanning στη συνολική κίνηση του δικτύου, το IPS ανιχνεύει απειλές που χρησιμοποιούν γνωστά exploits αλλά και φορείς επίθεσης. Αντί για ανίχνευση συγκεκριμένων αρχείων, το IPS ανιχνεύει τις ειδικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση κακόβουλων αρχείων σε δίκτυα, προστατεύοντας έτσι τους χρήστες από γνωστές αλλά και άγνωστες απειλές, πριν καν ακόμη να δημιουργηθούν antivirus signatures για τις απειλές αυτές.

Το IPS προστατεύει από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ασφάλειας, στα οποία περιλαμβάνονται τρωτά σημεία, zero-day exploits, exploit kits (EK), απειλές κοινωνικής δικτύωσης, λειτουργίες command and control (C & C), δραστηριότητες back doors και botnets, ηλεκτρονικές απάτες, κακόβουλες επιθέσεις, phishing και πολλά άλλα.

9 στις 10 θέσεις εργασίας θα απαιτούν γνώση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων

Στο πολύ άμεσο μέλλον εκτιμάται ότι 9 στις 10 θέσεις εργασίας θα απαιτούν τη γνώση, τουλάχιστον, βασικών ICT skills, ωστόσο το 40% των ενηλίκων έχει πολύ χαμηλό ή ανύπαρκτο επίπεδο γνώσης των digital skills. Στην Ευρώπη το «ψηφιακό κενό» στον τομέα των δεξιοτήτων εξελίσσεται σε ύψιστη απειλή για την αγορά εργασίας, καθώς το εργατικό δυναμικό δεν διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο των ψηφιακών του δεξιοτήτων, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 13% των εργαζομένων, που δεν διαθέτει καθόλου digital skills. Εξαίρεση στον κανόνα αυτόν, αποτελούν χώρες, όπως η Δανία, η οποία διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο digital skills (20,8%), ενώ ακολουθούν η Ελλάδα (8,27%), το Βέλγιο (7,87%), η Γαλλία (7,78%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (7,35%). Συνολικά, το 27,6% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει λάβει κάποιας μορφής ICT skills στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο. Το υψηλότερο σχετικό ποσοστό καταγράφει η Σουηδία (40%), ενώ το έλλειμμα σε ψηφιακές δεξιότητες είναι πιο εμφανές, όσον αφορά τα advanced digitall skills.

Αναγκαία η άμεση υιοθέτηση της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς στην Ευρώπη

Το κοινοβούλιο πίεσε για μία πιο «ανοιχτή» προσέγγιση στην παροχή ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών και ζήτηση από την Ε.Ε. να είναι πιο ενεργή στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που αφορούν τα big data, το cloud το Internet of Things και την 3D εκτύπωση. Οι προτάσεις για την ενίσχυση της Ενιαίας Ψηφιακής αγοράς εγκρίθηκαν με 551 ψήφους έναντι 88 κατά – και 39 απουσίες. Ψηλά στην ατζέντα εμφανίζεται η απαγόρευση των πρακτικών geo-blocking, που εμποδίζουν πολλούς Ευρωπαίους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες online με βάση τη διεύθυνση IP τους, τον ταχυδρομικό τους κώδικα ή την χώρα έκδοσης της πιστωτικής τους κάρτας, με την πρακτική να χαρακτηρίζεται «αδικαιολόγητη». Τέλος, οι Ευρωβουλευτές υποστήριξαν την πρόταση βελτίωσης διασυνοριακής φορητότητας υπηρεσιών online περιεχομένου εντός της Ε.Ε., ωστόσο τόνισαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών, ανεξάρτητα αν το ψηφιακό περιεχόμενο αγοράστηκε offline ή online.

Νέα υβριδική πλατφόρμα OTE TV και νέο κανάλι ντοκιμαντέρ

Με σημείο αναφοράς την Ελλάδα, το OTE HISTORY καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ξένα ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα, ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής, αλλά και έκπομπές παραγωγής του ΟΤΕ TV. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η νέα υβριδική τηλεοπτική πλατφόρμα του OTE TV, που θα προσφέρει στους συνδρομητές συνδυαστικά τα οφέλη από την δορυφορική και την IPTV υπηρεσία.

Ο OTE είναι από τους πρώτους παρόχους παγκοσμίως που αναλαμβάνει να αναβαθμίσει όλους τους συνδρομητές του στο νέο προηγμένο τηλεοπτικό περιβάλλον, απομακρυσμένα, ενώ με την hybrid πλατφόρμα, οι συνδρομητές του OTE TV, μέσω δορυφόρου και μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης, θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες OTE Cinema on Demand και OTE REPLAY TV, ενώ θα μπορούν να κάνουν εγγραφές προγραμμάτων σε εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο κ. Τσαμάζ, ερωτώμενος σχετικά με άποψη που έχει εκφραστεί από τους ανταγωνιστές του Οργανισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά «ας κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να επενδύσουν και τότε δεν θα έχουν πρόβλημα». Το ερώτημα αναφερόταν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone, Γλαύκο Περσιάνη, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου της εταιρείας του είχε δηλώσει ότι η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να εξετάσει τα πακέτα υπηρεσιών του ΟΤΕ που περιέχουν τηλεόραση γιατί έμμεσα η υπηρεσία αυτή βοηθά τις υπόλοιπες υπηρεσίες της, ήτοι τις τηλεπικοινωνιακές.

Πιστοποίηση Tier III για το μηχανογραφικό κέντρο της Attica Bank

Το κτίριο θα πληροί τις αυστηρότερες προδιαγραφές διεθνώς, ενώ ο σχεδιασμός έλαβε  πιστοποίηση ΤΙΕR ΙΙΙ από τον διεθνούς κύρους οργανισμό Uptime Institute των Η.ΠΑ. Ο οργανισμός Uptime Institute πιστοποίησε ότι οι σχεδιαζόμενες υποδομές και οι διαδικασίες λειτουργίας του μηχανογραφικού κέντρου, βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και διαρκής λειτουργία του καθώς και η συνεχής παροχή των υπηρεσιών της Τράπεζας ακόμα και κάτω από ακραίες  συνθήκες. Η συγκεκριμένη αναγνώριση αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της δέσμευσης της Attica Bank έναντι των μετόχων της για τη βέλτιστη επένδυση των διαθέσιμων πόρων, προσβλέποντας στη συνεχή ανάπτυξη της και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στους μετόχους της. Η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για εκσυγχρονισμό όλων των πληροφοριακών υποδομών θα συνεχιστεί.

Έργο της Netbull για το Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την παροχή των εξής υπηρεσιών: Υπηρεσίες Συντήρησης και Τεχνικής Υποστήριξης του Εξοπλισμού, Υπηρεσίες Συντήρησης και Τεχνικής Υποστήριξης του Λογισμικού Εφαρμογών και  Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης για τη μετάπτωση των υφιστάμενων δεδομένων και διαδικασιών του Λογισμικού Εφαρμογών από το GCOS Partition στο OPEN partition. Η αξία του έργου ανέρχεται στις 600.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.