gi-Cluster-Διάζωμα: «Σταυροδρόμι» τεχνολογίας και πολιτισμού

Οι εκπρόσωποι του Διαζώματος παρουσίασαν το σημαντικό έργο και τις πρωτοβουλίες που έχουν φέρει σε πέρας για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, ενώ η δυναμική του gi-Cluster αποτυπώθηκε σε μια σειρά παρουσιάσεων των μελών του, κατά τις οποίες αναδείχθηκαν επιμέρους προτάσεις και τεχνολογικές λύσεις για τη διατήρηση και αξιοποίηση του ελληνικού πολιτιστικού και δημιουργικού περιεχόμενου. Το εύρος και οι ψηφιακές δυνατότητες που παρέχουν οι σύγχρονες ψυχαγωγικές και δημιουργικές τεχνολογίες και εφαρμογές, αποτυπώθηκαν στις υπηρεσίες και προϊόντα που παρουσίασαν τα μέλη του gi-Cluster AIT, ΕΥΖΗΝ, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Inte*Learn, JoyFoundry, mobics, mobileFX, Moptil, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, SimpleApps, ενώ τη διεξαγωγή της συνάντησης οργάνωσε και υποστήριξε το Corallia ως φορέας-αρωγός του gi-Cluster.

Check Point-IBM Security: Συμμαχία αποτροπής απειλών ασφαλείας

Η νέα συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών θα αφορά σε προηγμένη mobile προστασία, ολοκλήρωση event management, καθώς επίσης και διαχειρίσιμες υπηρεσίες ασφαλείας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Caleb Barlow, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής της IBM Security: «Ο διαμοιρασμός της πληροφορίας και της εξειδίκευσης αποτελούν την πρακτική μέσω της οποίας η βιομηχανία της ΙΤ ασφάλειας θα ωθήσει τις αμυντικές ικανότητες των επιχειρήσεων στο επόμενο επίπεδο. Έχοντας στο πλευρό μας έναν συνεργάτη με την ποιότητα και το επίπεδο γνώσης της Check Point, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των κοινών μας πελατών».

Απογοητευτικά τα πρώτα αποτελέσματα της HP Inc.

Τα έσοδα του τμήματος personal systems μειώθηκαν κατά 13% στα 7,47 δις., ενώ αυτά του τμήματος εκτυπωτών μειώθηκαν κατά 17% στα 4,6 δις. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Η/Υ που πουλήθηκαν μειώθηκε κατά 13%, με τα desktops να μειώνονται κατά 13% και τα notebook κατά 8%. Η εταιρεία πούλησε 20% λιγότερους εκτυπωτές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τις πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων/συσκευών να μειώνονται κατά 23%. Τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκαν στα 650 εκατ., ή 0,36 δολ./μετοχή, από 770 εκατ., ή 0,41 δολ. ένα χρόνο πριν. Η εταιρεία, που ανακοινώνει πρώτη φορά αποτελέσματα μετά το διαχωρισμό της HP, προβλέψει ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη για το επόμενο τρίμηνο – που λήγει στις 30 Απριλίου – θα κυμαίνονται στα 0,35-0,40 δολ./μετοχή.

Οι περισσότερες Διευθύνσεις Πληροφορικής δεν ακολουθούν τα SLAs

Στην έρευνα Veeam Availability Report συμμετείχαν 1.140 ανώτερα στελέχη Πληροφορικής από 24 χώρες, από τους οποίους οι περισσότεροι εργάζονται σε οργανισμούς με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους, ενώ περίπου το 1/3 προέρχεται από εταιρείες με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους. Το 84% των συμμετεχόντων αναφέρουν «κενό διαθεσιμότητας» που σημαίνει ότι δυσκολεύονται να παρέχουν αυτό που απαιτούν οι χρήστες τους όσον αφορά την διαθεσιμότητα του IT, ποσοστό αυξημένο από το 82% το 2014.

Επίσης, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το μέσο κόστος μη λειτουργίας για τους οργανισμούς ανέρχεται στα 16 εκατ. δολ. περίπου – αυξημένο κατά 6 εκατ. ετησίως, ενώ ο μέσος αριθμός των απρογραμμάτιστων διακοπών ανέρχεται στις 15. Παρόλα αυτά, μεγάλο μερίδιο συμμετεχόντων αναφέρει ότι δεν τεστάρουν τις διαδικασίες backup και recovery για να διαπιστώσουν ότι μπορούν επιτυχώς να ανακτήσουν τα δεδομένα τους μετά από μία διακοπή, ενώ μόνο το 26% απάντησε θετικά στην δοκιμή ενός ποσοστού των διαδικασιών backup.

Η BlackBerry εξαγόρασε την Encription

Σύμφωνα με στελέχη της BlackBerry, οι καινούριες υπηρεσίες και εργαλεία συμβουλευτικής σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες προσφορές ασφαλείας, θα βοηθήσουν τους πελάτες της να αναγνωρίσουν τις πλέον πρόσφατες απειλές κυβερνοασφάλειας, να αναπτύξουν στρατηγικές mitigation, καθώς επίσης και να εγκαταστήσουν τα απαιτούμενα στάνταρντ IT ασφάλειας προκειμένου να αμυνθούν με αποτελεσματικό τρόπο απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η BlackBerry τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαγόρασε έναντι 425 εκατ. δολ. την ανταγωνίστριά της κατασκευάστρια εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Good Technology, καθώς επίσης και την AtHoc, έναν πάροχο ασφαλών, δικτυωμένων επικοινωνιών κρίσης.

Νέα επένδυση 700.000 ευρώ στην Pockee

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η υπηρεσία είναι διαθέσιμη και από το web στο pockee.com, χωρίς να χρειάζεται χρήση smartphone και ταυτόχρονα έχει εμπλουτιστεί με σημαντικές επιπλέον λειτουργίες, όπως η δημιουργία λίστας αγορών με δυνατότητα άμεσου υπολογισμού του χρηματικού οφέλους, κοινής χρήσης με κοντινά πρόσωπα και πολλά άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Ο ιδρυτής του Pockee, Ζήσης Τσαϊρέλης δήλωσε: «Το Pockee πλέον συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket της χώρας, ώστε να μπορεί να προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις σε προϊόντα supermarket που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά. Επιπλέον, έχουμε αναπτύξει επιπλέον λειτουργίες, δίνοντας τη δυνατότητα να ελέγχουν τα ψώνια του supermarket, δημιουργώντας τις λίστες αγορών τους μέσα στο Pockee, συνδυάζοντας τις αποκλειστικές προσφορές μας με την οργάνωση των αγορών τους, από το κινητό τους τηλέφωνο».

Ο Γιώργος Κολιαστάσης νέος Group CFO στην Intralot

Πριν την  ανάληψη των καθηκόντων του στην Intralot, ο κ. Κολιαστάσης ήταν Group CFO της Intracom Holdings. Διετέλεσε επίσης CFO της Vodafone Greece και έχει εργαστεί για μεγάλο διάστημα ως Finance & Administration Director σε πολυεθνικές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, ενώ νωρίτερα κατείχε επίσης διοικητικές θέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

H bluegr Hotels & Resorts υιοθέτησε το Office 365 της Microsoft

Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε όλα τα ξενοδοχεία του ομίλου, τον Μάρτιο του 2015, δίνοντας τη δυνατότητα σε 60 χρήστες να έχουν πρόσβαση στα πιο σύγχρονα εργαλεία της Microsoft, όπως είναι το Exchange Online, το Skype for Business, το Yammer, το SharePoint και το OneDrive. Την υλοποίηση και εγκατάστασης της πλατφόρμας Office 365, για λογαριασμό της bluegr Hotels & Resorts ανέλαβε η Sieben, πιστοποιημένος στρατηγικός συνεργάτης της Microsoft.

Ο κυριότερος παράγοντας που οδήγησε την bluegr Hotels & Resorts, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση διαθέσιμων λύσεων στην αγορά, στην υιοθέτηση του Office 365, ήταν η ανάγκη μετάβασης σε ένα cloud περιβάλλον με δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης, μέσω του οποίου θα δινόταν στους εργαζόμενους η ευκαιρία να διαχειρίζονται τα email τους με ασφάλεια και ευελιξία, μέσα από έναν κοινό διακομιστή, τον Exchange Online.

Επιπλέον, με τη χρήση εργαλείων όπως το Skype for Business, το Yammer και το SharePoint, η ενδοεταιρική επικοινωνία και συνεργασία ενισχύθηκαν σημαντικά, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μοιράζονται αρχεία από οποιοδήποτε σημείο και από οποιαδήποτε συσκευή, διατηρώντας παράλληλα τα κόστη σε χαμηλά επίπεδα.

Η Printec αναβάθμισε τη λύση Διαχείρισης Στόλου της ελίν

Η Printec ανέλαβε να αναβαθμίσει την ήδη υπάρχουσα λύση διαχείρισης καρτών στόλου, η οποία είχε υλοποιηθεί  εδώ και 4 χρόνια, έτσι ώστε να είναι εφικτή η online διασύνδεση των συστημάτων, επιτρέποντας τη βέλτιστη διαχείριση πρατηρίων και τερματικών καρτών, την άμεση έγκριση και εκκαθάριση συναλλαγών, καθώς και τις εξ’ αποστάσεως αναβαθμίσεις του SW των τερματικών.

Ψηφιακά «υπανάπτυκτη» παραμένει η Ελλάδα και το 2016

Σύμφωνα με το DESI, η Ελλάδα παραμένει για το 2016 στην 26η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με συνολική βαθμολογία 0,37. Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή αξιολόγηση κατατάσσει την Ελλάδα στην ομάδα των χωρών που «παρουσιάζουν υστέρηση», σημειώνοντας ότι αυτή η «κατάσταση συνιστά τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας». Οι χώρες που «παρουσιάζουν υστέρηση» είναι αυτές αφενός με επιδόσεις κάτω του μέσου όρου και αφετέρου με ρυθμό βελτίωσης το 2016 έναντι του 2015 κάτω του ευρωπαϊκού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι το 99% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, το 34% δεν έχει ακόμη συνδρομή σε αυτές, ενώ η χώρα υστερεί και στο επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού, καθώς μόνο το 63% είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου, ενώ το 30% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το ίντερνετ. Επίσης, οι περισσότεροι Έλληνες εξακολουθούν να μην πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο DESI δείχνει ότι η Ε.Ε. σημειώνει μεν πρόοδο, αλλά με αργό ρυθμό. Η βαθμολογία της Ε.Ε. συνολικά είναι 0,52 με μέγιστο το 1, δηλαδή είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι, που ήταν 0,5.