Αύξηση εσόδων 8,2% στην αγορά server το δ’ τρίμηνο του 2015

Συνολικά για το 2015, οι παραγγελίες server παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 9,9% και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10,1%. Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παραγγελιών, το δ’ τρίμηνο, ήταν η Ασία/Ειρηνικός (20,1%), η Βόρεια Αμερική (8,5%) και η Δυτική Ευρώπη (4,3%). Όλες οι υπόλοιπες περιοχές παρουσίασαν μείωση εσόδων, εκτός των παραπάνω που παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 19,7%, 9,7% και 8% αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, ακόμη και με τη μείωση των εσόδων κατά 2,2% το τρίμηνο, η HPE παρέμεινε ο ηγέτης-πάροχος server παγκοσμίως. Από τους πέντε κορυφαίους παρόχους, όλοι εκτός από την HPE παρουσίασαν αύξηση, ενώ η μείωση των παραγγελιών της HPE μπορεί να αποδοθεί στην παγκόσμια αδυναμία των Windows-based x86 servers, ενώ η μείωση στα έσοδα προήλθε κυρίως από τη μείωση πωλήσεων των RISC/Itanium Unix server. Αναφορικά με τις παραγγελίες, η HPE παρουσίασε μείωση της τάξης της 2,6%, ωστόσο παρέμεινε στην κορυφή της αγοράς, ενώ οι Huawei και Inspur Electronics παρουσίασαν τις ισχυρότερες αυξήσεις το δ’ τρίμηνο, με τις παραγγελίες τους να αυξάνονται κατά 27 και 53,3% αντίστοιχα.

Σημαντική αύξηση των detachable tablets στο 30% το 2020

Η εταιρεία ερευνών αναμένει ότι η συνολική αγορά θα επιστρέψει σε θετική τροχιά, αν και με μονοψήφια αύξηση, λόγω της αυξημένης ζήτησης για detachable συσκευές. Αυτή η υβριδική κατηγορία «παντρεύει» τα slate tablets και τους Η/Υ και οι παραγγελίες αναμένεται να αυξηθούν από 16,6 εκατ. το 2015 σε 63,8 εκατ. το 2020. Η μετάβαση από slate συσκευές σε detachable θα επιφέρει δύο ακόμη αλλαγές στην αγορά των tablet. Πρώτον, οι συσκευές με μεγαλύτερες οθόνες θα παρουσιάσουν αύξηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόβλεψης, ενώ αυτά κάτω των 9’’ θα μειωθούν. Δεύτερον, οι Microsoft-based συσκευές θα ξεκινήσουν να «παίρνουν» μερίδιο από άλλες πλατφόρμες, κυρίως από το Android.

Επόμενης γενιάς πλατφόρμα διαχείρισης ασφαλείας από την Check Point

Η νέα λύση της τελευταίας ενσωματώνει ολόκληρη την βάση δεδομένων της Ισραηλινής εταιρείας και το οικοσύστημα των συσκευών ασφαλείας της σε μια μοναδική κονσόλα μέσω της οποίας οι πελάτες και συνεργάτες μπορούν να διαχειριστούν ολόκληρη την IT υποδομή τους, τις πολιτικές ασφαλείας και μια σειρά από άλλες τεχνολογίες. Μάλιστα, η νέα πλατφόρμα R80 προσθέτει και integrated διαχείριση αντιμετώπισης απειλών η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε σε μια δική της, ξεχωριστή πλατφόρμα.

Νέο cloud data center της IBM στη Νότια Αφρική

Το νεό cloud center είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της IBM με τις Gijima και Vodacom και έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της υιοθέτησης του cloud και των απαιτήσεων των πελατών στην περιοχή. Η IBM θα παρέχει στους πελάτες της εκεί ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο cloud υπηρεσιών για επιχειρηματικά και as-a-service workloads. Οι νέες εγκαταστάσεις «υπογραμμίζουν» το επεκτεινόμενο αποτύπωμα cloud της IBM, που πλέον περιλαμβάνει 46 cloud κέντρα δεδομένων σε έξι ηπείρους, ενώ παράλληλα ενισχύει και τη συνεργασία μεταξύ SAP και IBM που στόχο έχει την επιτάχυνση της ικανότητας των πελατών να τρέχουν τις βασικές δραστηριότητές τους στο cloud. Το νέο IMB Cloud Data Center στο Γιοχάνεσμπουργκ θα παρέχει στους επιχειρησιακούς πελάτες στη Νότια Αφρική και στην Αφρική γενικότερα πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο Cloud Data Centers της IBM και στις εξειδικευμένες υπηρεσίες της.

Η Cisco εξαγόρασε την Synata

Μάλιστα, η τεχνολογία της τελευταίας επιτρέπει στους πελάτες να πραγματοποιήσουν αναζήτηση σε on-premise και cloud εφαρμογές από ένα και μόνο σημείο. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Cisco, η Synata αναμένεται να ενσωματωθεί στην Spark, η οποία με τη σειρά της «τρέχει» στο cloud συνεργασίας της ίδιας της εταιρείας. Σημειώνεται πως ο τομέας collaboration της Cisco το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει προβεί στην εξαγορά μιας σειράς εταιρειών, όπως λ.χ. των Collaborate.com, Assemblage, Tropo και Acano.

Η ADAPTit στην CEBIT 2016

Η εταιρεία θα παρουσιάσει τους νέους ψηφιακής τεχνολογίας αναμεταδότες κινητής τηλεφωνίας της Helios Telecom. Η ADAPTit διαθέτει τις  συγκεκριμένες λύσεις σε πάνω από 12 παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, ενώ θα παρουσιάσει και το προϊόν της θυγατρικής της Telcoserv, Remote Monitoring and Management Solution 16DIO8A, και της λύσης κεντρικής Διαχείρισης  «EYE», που αφορούν στην απομακρυσμένη επίβλεψη και διαχείριση Δικτύων.

Πιθανή εξαγορά του τομέα ΙΤ υπηρεσιών της Dell από την NTT Data

Ο συγκεκριμένος τομέας απαρτίζεται κυρίως από την Perot Systems, την οποία η Dell απέκτησε το 2009 έναντι 3,9 δισεκατομμυρίων. Εκτός, όμως, από την NTT Data, στους δυνητικούς αγοραστές του τομέα ΙΤ υπηρεσιών της Dell συμπεριλαμβάνονται οι Tata Consultancy Services, Atos και Cognizant Technology Solutions.
Υπενθυμίζεται πως η Dell – που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία της εξαγοράς της EMC – αναζητά αγοραστή για τον τομέα των IT υπηρεσιών προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να «ελαφρύνει» το χρέος των 49,5 δισεκατομμυρίων με το οποίο θα επιβαρυνθεί από την εν λόγω εξαγορά.

Ανάπτυξη και το 2015 για την OTEglobe με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 10%

Από το 2007 η εταιρεία έχει αυξήσει τα έσοδά της κατά 91%, καταγράφοντας κάθε χρόνο αύξηση του κύκλου εργασιών. Το 2015 η εταιρεία κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 83% στις καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, οι οποίες ανήλθαν σε 27,7 εκατ. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης. Παράλληλα, σημειώθηκε μείωση λειτουργικού κόστους της εταιρείας κατά 18% σε σχέση με το 2014.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) ανήλθαν το 2015 σε 17,2 εκατ. παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση από το 2014 (18,4 εκατ.). Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ανταγωνισμού που οδηγεί σε μείωση τιμών (price erosion) τόσο σε υπηρεσίες τηλεφωνίας (μείωση στα τέλη τερματισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη) όσο και δεδομένων στις αγορές όπου κυρίως δραστηριοποιείται η Oteglobe (Ελλάδα και Ν.Α. Ευρώπη).  Επίσης επηρεάστηκε και από την καθυστέρηση ή αναστολή υλοποίησης έργων στην ευρύτερη αγορά της M. Ανατολής και της B. Αφρικής, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας και της πολιτικής αστάθειας σε χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία.

Υψηλοί στόχοι για το 2016 μετά το θετικό 2015 για τον Όμιλο ΟΤΕ

Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στην πορεία της εταιρείας το 2015 στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Διοικητικής Ομάδας του Ομίλου ΟΤΕ. Ο απολογισμός της χρονιάς περιελάμβανε ειδικές αναφορές στις σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα Νέας Γενιάς, κρίσιμο πυλώνα της στρατηγικής της εταιρείας: η πληθυσμιακή κάλυψη του VDSL έφθασε στο 40%, στην κινητή η πληθυσμιακή κάλυψη 4G αυξήθηκε σε πάνω από 80%, ενώ ο Όμιλος ΟΤΕ προσέφερε πρώτος στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη, και ταχύτητες έως 375 Mbps.

Η καθιέρωση ενιαίας εμπορικής μάρκας περιγράφηκε ως ορόσημο για την ιστορία του Ομίλου, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε και στις τεχνολογικές δυνατότητες του Ομίλου ΟΤΕ στον τομέα του ICT, ως αξιόπιστου παίκτη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το 2016, ο Όμιλος ΟΤΕ θα συνεχίσει να ακολουθεί το στρατηγικό πλάνο έξι πυλώνων για να επιτύχει τους στόχους του, ενώ κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσαμάζ τόνισε: «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να ικανοποιήσουμε τον πελάτη, να μείνουμε στην κορυφή και να πάμε την εταιρεία μπροστά. Οι στόχοι μας είναι υψηλοί. Αλλά, είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα».

Πλαστικά Θράκης: Επένδυση 2 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση SAP ERP

Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει από τις θυγατρικές οι οποίες είναι εγκαταστημένες στις Η.Π.Α. στα τέλη Μαρτίου 2016 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί για όλες τις εταιρείες του Ομίλου στα τέλη του 2019. Το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2 εκατ. ευρώ.