Συνεχίστηκε και το α’ τρίμηνο η πτώση στην αγορά Η/Υ

Αυτή η πτώση ήταν κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις (-11,3%) και αποδίδεται στη αναμενόμενη χαμηλή ζήτηση του α’ τριμήνου λόγω της επιφυλακτικής στάσης του αγοραστικού κοινού, την αργή υιοθέτηση των Windows 10 στις επιχειρήσεις και τη μεταβλητότητα στα στοκ. Ελαφρώς βελτιωμένες σε σχέση με τις τις αρχικές εμφανίζονται οι αγορές της Ασίας/Ειρηνικού & ΕΜΕΑ, με την αμερικανική αγορά να συμπαρασύρει τα νούμερα προς τα κάτω. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις Η/Υ στις Η.Π.Α. υποχώρησαν κατά 5,8%, αλλά με τις προοπτικές να είναι καλύτερες για το β’ τρίμηνο. Αν και οι πωλήσεις Η/Υ στην περιοχή EMEA υποχώρησαν σε διψήφιο ποσοστό, αυτή η πτώση ήταν αναμενόμενη και κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις. Αν και τα παραπάνω δίνουν μια αρνητική εικόνα για την αγορά, η IDC δηλώνει αρκετά αισιόδοξη για το 2016, περιμένοντας μια επιτάχυνση της υιοθέτησης του hardware αναβαθμίσεων από τις επιχειρήσεις, ένεκα της σταδιακής μετάβασης στα Windows 10.

Συνεργασία IBM-Pfizer για την αντιμετώπιση του Πάρκισον

Η πειραματική προσέγγιση των δύο πλευρών αναμένεται να βασίζεται σε ένα σύστημα αισθητήρων, φορητών συσκευών και machine learning προκειμένου να παρέχεται πληροφόρηση στους κλινικούς ιατρούς και τους ερευνητές για τα συμπτώματα της ασθένειας σε πραγματικό χρόνο, ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Απώτερος σκοπός της κοινής προσπάθειας των IBM και Pfizer είναι να διασφαλιστεί ένας μεγαλύτερος όσο και περισσότερο ξεκάθαρος βαθμός κατανόησης για την εξέλιξη της ασθένειας, αλλά και την ανταπόκριση του ασθενούς απέναντι στην φαρμακευτική θεραπεία, έτσι ώστε οι άμεσα εμπλεκόμενοι να διαθέτουν την κατάλληλη πληροφόρηση  ώστε να συνεπικουρηθούν οι περαιτέρω αποφάσεις για την θεραπευτική αγωγή και το σχεδιασμό των κλινικών ελέγχων.

Λήξη υποστήριξης για τον Microsoft SQL Server 2005

Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν προγραμματίσει μετάβαση σε κάποια πρόσφατη υποστηριζόμενη έκδοση SQL ή σε cloud υποδομές, η λήξη υποστήριξης μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις και πιθανά ρίσκα. Οι οργανισμοί που θα επιλέξουν να μεταβούν σε ένα σύγχρονο υποστηριζόμενο περιβάλλον θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν σημαντικά οφέλη, όπως ταχύτητα και ευκολία στην πρόσβαση και επεξεργασία των δεδομένων τους, συμμόρφωση με σύγχρονα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και λειτουργίας, δυνατότητα σύγχρονων εργαλείων επεξεργασίας και οπτικής αναπαράστασης των δεδομένων, καθώς και υψηλή διαθεσιμότητα, υποστήριξη και οικονομία στη λειτουργία των συστημάτων τους.

2015: Μια επιτυχημένη χρονιά για την paysafecard

Το 2015 η paysafecard διέθεσε κουπόνια μετρητών αξίας 2,7 δις. δολ., τα οποία είχαν μετατραπεί σε ψηφιακό χρήμα και χρησιμοποιήθηκαν online, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ομίλου Paysafe. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπηρεσία έχει επεκταθεί σε περισσότερες αγορές, τόσο εντός, όσο και εκτός της Ευρώπης. Στα τέλη του 2015, η paysafecard χρησιμοποιείτο από καταναλωτές σε 42 χώρες, σε 24 γλώσσες και 23 νομίσματα. Κατά τη διάρκεια του έτους, η paysafecard επεκτάθηκε σε νέες αγορές, όπως η Νέα Ζηλανδία, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ξεκίνησε η διάθεση της paysafecard στη Γεωργία, ενώ έχει ενισχύσει την παρουσία της σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές με εκστρατείες μάρκετινγκ, προώθησης και επικοινωνίας σε Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία.

Οι Dell-EMC «απειλούν» την πρωτοκαθεδρία της HPE στην αγορά του cloud

Η συγκεκριμένη διαπίστωση προκύπτει με βάση τα στοιχεία της IDC για το 2015. Συγκεκριμένα, οι συνδυασμένες πωλήσεις των Dell και EMC θα ξεπέρασαν τα 5,3 δις. δολ., τη στιγμή κατά την οποία το αντίστοιχο ποσό για την HPE διαμορφώθηκε στα 4,5 δις. δολάρια. Σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, οι Dell-EMC θα κατέχουν το 18,2% της παγκόσμιας αγοράς hardware εξοπλισμού για ιδιωτικό και δημόσιο cloud η οποία σε επίπεδο αξίας διαμορφώθηκε στα 29 δις.α το 2015. Το εν λόγω ποσό ήταν αυξημένο κατά 21% σε σχέση με τα 23 δις. το 2014. Εάν εξεταστούν ξεχωριστά τα στοιχεία που αφορούν τις δύο εταιρείες, η Dell πέτυχε πωλήσεις αξίας 3 δις. εν συγκρίσει με τα 2,2 δις. της EMC.

Ξεκίνησε η υλοποίηση των προτάσεων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό της ΕΔΕΤ

Οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν τις προτάσεις τους στις τέσσερις διακριτές ενότητες του διαγωνισμού: Ενότητα 1η – Ιδιωτικά Εικονικά Δίκτυα για δεδομένα ειδικού σκοπού, Ενότητα 2η – Εικονικές Μηχανές για τη φιλοξενία υπηρεσιών, πειραμάτων και εφαρμογών, Ενότητα 3η – Σχεδιάστε το δικό σας Εικονικό Εργαστήριο Δικτύων και Ενότητα 4η – «Οπτικά μονοπάτια»- Υπερ-Υψηλή Ταχύτητα και Ασφάλεια στη μεταφορά Δεδομένων.

Παράλληλα με την παροχή πρόσβασης σε υποδομές και υπηρεσίες, η ΕΔΕΤ θα παράσχει υποστήριξη σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στην υλοποίηση των επιλεγμένων προτάσεων, σε συνεργασία με τα εξειδικευμένα στελέχη της. Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών της ΕΔΕΤ Α.Ε. διεξάχθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Προηγμένες Δικτυακές Υπηρεσίες για την Ερευνητική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα», η οποία υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η Microsoft ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του Privacy Shield

Πρόκειται για το πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον τον περασμένο Φεβρουάριο, αναφορικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και έρχεται να αντικαταστήσει το – εν πολλοίς αμφισβητούμενο – Safe Harbour. Ο John Frank, Vice President of EU Government Affairs της Microsoft δήλωσε ότι η εταιρεία προτίθεται να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στο πεδίο του data privacy. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Microsoft στο Privacy Shield έρχεται εν μέσω διαβουλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τελικό περιεχόμενο του πλαισίου. Μολονότι η Επιτροπή έχει θέσει τον μάλλον φιλόδοξο στόχο πλήρους εφαρμογής του Privacy Shield τον Ιούνιο, διαρροές από τις εν εξελίξει συζητήσεις αποκαλύπτουν ενστάσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Δεδομένων (κυρίως της Γερμανικής Αρχής). Η ολομέλεια εκπροσώπων των αρχών και ο EU Data Protection Supervisor, Giovanni Buttarelli, θα εκδώσουν αύριο Τετάρτη 13 Απριλίου κοινό ανακοινωθέν. Η αξία του διατλαντικού εμπορίου ψηφιακών υπηρεσιών υπολογίζεται στα 260 δις. δολάρια και η υιοθέτηση του Privacy Shield αναμένεται να διασφαλίσει την ομαλή συνέχισή του.

Καταστρεπτικές οι συνέπειες πρόσθετης φορολόγησης σε κινητή, διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση

Είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση, πλήττει πρωτίστως τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε μία περίοδο που ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού, ενώ ειδικότερα για την κινητή τηλεφωνία – όπου σημειωτέον στη χώρα μας ισχύει μία από τις υψηλότερες φορολογίες πανευρωπαϊκά – πρόκειται για ένα απόλυτα αντιαναπτυξιακό μέτρο που πλήττει μια τόσο καίρια ανάγκη, όπως είναι η επικοινωνία. Επίσης, ακόμα και η επιπλέον φορολόγηση στις συνδέσεις διαδικτύου, θα αποτελέσει τροχοπέδη για πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, ενώ θα πλήξει το μεγάλο στόχο της ψηφιακής επανεκκίνησης. Τέλος, θα ήταν το απολύτως λάθος μήνυμα για τους εργαζόμενους στις εταιρίες του κλάδου, για τις επενδύσεις και, εν γένει, την ανάληψη οικονομικής δραστηριότητας στο δυναμικό τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η Odyssey Cyber Security στην έκθεση GISEC 2016

Έχοντας λάβει το βραβείο στα Data Impact Awards 2015 για την πιο αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική, το «ClearSkies SIEM and Big Data Security Analytics» απαντά σε όλες τις προκλήσεις των οργανισμών για γρήγορη και έξυπνη ανίχνευση και ανταπόκριση έναντι εξελισσόμενων κυβερνο-απειλών. Επιπλέον, η εταιρεία επέδειξε πώς ελαχιστοποιείται το ρίσκο διαχείρισης των κυβερνο-απειλών με τη χρήση των διακεκριμένων της υπηρεσιών «Managed Security Services». Οι συνεχούς διάρκειας υπηρεσίες «Managed Security Services» της Odyssey Cyber Security αυξάνουν την αποδοτικότητα των επενδύσεων των οργανισμών σε υπηρεσίες ασφάλειας, επιτρέποντας τους έτσι να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι των κυβερνοαπειλών και να διευκολύνουν την εφαρμογή των κανονιστικών πλαισίων στα οποία υπόκεινται, πετυχαίνοντας μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

Επιταχυντές της οικονομίας οι τεχνολογικές startups και τα clusters πληροφορικής

Στο νέο τεύχος των περιοδικών ερευνών συγκυρίας για τις ΜμΕ, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει στα δύο αυτά δυναμικά κομμάτια του κλάδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπηρεσιών πληροφορικής στην Ελλάδα. Βασική διαπίστωση της ανάλυσης είναι ότι η συνεισφορά των τεχνολογικών startups και των clusters πληροφορικής είναι πολύ περιορισμένη κατά την τρέχουσα συγκυρία (της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως σε όρους προστιθέμενης αξίας), ωστόσο χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή δυναμική η οποία εκτιμάται ότι σχεδόν θα πενταπλασιάσει τη συνεισφορά τους μέχρι το 2020 (προσεγγίζοντας τα 900 εκατ. ετησίως). Εξίσου σημαντικό είναι το συμπέρασμα ότι θεσμικά κυρίως ελλείμματα κρατούν τους δύο αυτούς πυρήνες ανάπτυξης σε χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι σε περίπτωση που το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον προσέγγιζε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι τεχνολογικές startups και τα clusters πληροφορικής θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ΑΕΠ μέχρι και 5 δις. ετησίως.