Περαιτέρω μείωση της αγοράς ημιαγωγών παγκοσμίως το 2016

Η μείωση συνεχίζεται ήδη από το 2015, οπότε και διαμορφώθηκε στο 2,3%, κυρίως λόγω μειωμένης ζήτησης για βασικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αλλά και τα αυξημένα αποθέματα και τη συνεχιζόμενη επιρροή του ισχυρού δολαρίου σε ορισμένες περιοχές. Οι μειωμένες προσδοκίες για την παραγωγή Η/Υ, ultramobiles και smartphones μειώνει περαιτέρω τη ζήτηση για ημιαγωγούς το 2016, ενώ κανένας σημαντικό βραχυπρόθεσμος παράγοντας δεν αναμένεται να αντισταθμίσει τη μείωση στη ζήτηση για αυτές τις βασικές αγορές ημιαγωγών. Παρόλο που υπάρχουν αναδυόμενες ευκαιρίες για την αγορά των ημιαγωγών που προέρχονται από το Internet of Things και τα wearables, οι αγορές αυτές είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και πολύ μικρές για να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ανάπτυξη των εσόδων των ημιαγωγών το 2016.

Microsoft: παρουσίασε την υπηρεσία Madeira

Το Project Madeira αποτελεί ουσιαστικά μια νέα υπηρεσία δημόσιου cloud για τη διαχείριση επιχειρήσεων (SaaS), η οποία έχει δομηθεί στην πλατφόρμα Microsoft Dynamics NAV, αξιοποιώντας μια σειρά από άλλες τεχνολογίες της εταιρείας. «Τρέχει» δε σε Azure, στο οποίο οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση μέσω Web είτε της χρήσης των εξειδικευμένων εφαρμογών Windows, iOS ήAndroid Madeira. Εκτιμάται πως η νέα υπηρεσία της Microsoft αναμένεται να ξεκινήσει να διατίθεται κατά το β’ εξάμηνο του 2016 σε πρώτη φάση στις Η.Π.Α., και εν συνεχεία να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Η.Π.Α.: Δημιουργήθηκε επιτροπή κυβερνοασφάλειας

Μετά από κάποιες high-profile παραβιάσεις στον ιδιωτικό τομέα αλλά και την κλοπή δεδομένων από το γραφείο προσωπικού της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Ομπάμα δημιούργησε την επιτροπή με την ονομασία, Commission on Enhancing National Cybersecurity. Η επιτροπή, που αναμένεται να παρουσιάσει μακροπρόθεσμες προτάσεις μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου σχετικά με την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εντάσσεται στο πλαίσιο της πρότασης του Ομπάμα για την ενίσχυση της άμυνας έναντι των χάκερς, ύψους 19 δις. δολ.

Η Huawei Technologies στοχεύει στην πώληση 140 εκατ. smartphones το 2016

Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά πως το 44% από το προαναφερθέν μέγεθος αναμένεται να αφορά σε mid και high-end μοντέλα συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Επιπροσθέτως, η Huawei Technologies στοχεύει σε έσοδα της τάξεως των 30 δις. το 2016 για τον τομέα Consumer Business Group, που απαρτίζεται από smartphones, tablets αλλά και συσκευές καταναλωτικής δικτύωσης και επικοινωνίας. Τέλος, η εταιρεία εκτιμά πως τα έσοδα του εν λόγω τομέα θα ανέλθουν στα επίπεδα των 40 δις. δολ. το 2018.

Το Βρετανικό Υπ. Άμυνας «κτίζει» στρατιωτικό κέντρο κυβερνοάμυνας Επένδυση ύψους 40 εκατ. στερλινών

Το συγκεκριμένο κέντρο, που θα εδρεύει στο Corsham, αναμένεται να είναι εξοπλισμένο με κορυφαίες τεχνολογικά δυνατότητες κυβερνοάμυνας ώστε να προασπίσει με άμεσο όσο και αποτελεσματικό τρόπο τις ΙΤ υποδομές από κυβερνοεγκληματίες, hackers, ακόμη και τρίτα κράτη. Η προαναφερθείσα επένδυση στο CSOC αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την μεταβολή των λειτουργικών δυνατοτήτων κυβερνοασφάλειας του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας. Σημειώνεται πως κατά την προσεχή πενταετία το τελευταίο προγραμματίζει να επενδύσει συνολικά 1,9 δισ προκειμένου να προστατεύσει την χώρα από πάσης φύσεως κυβερνοεπιθέσεις.

Ανάπτυξη-ρεκόρ για την Targit

Μάλιστα, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2015, η εταιρεία κατάφερε να σημειώσει την πλέον κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία της. Συγκεκριμένα,  πέτυχε αύξηση των διεθνών της πωλήσεων κατά περίπου 40%, εκτοξεύοντας τα συνολικά καθαρά κέρδη στα επίπεδα των 13 εκατ. δολ. Επιπροσθέτως, διπλασίασε τις πωλήσεις της στις Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, ενώ στη Δανία γνώρισε αύξηση των πωλήσεων αδειών κατά 70% για τη σουίτα Decision, μια λύση business intelligence και analytics που απευθύνεται στο σύνολο των business χρηστών.

Μία ακόμα Ψηφιακή Τάξη από την Samsung

Η Ψηφιακή Τάξη αποτελείται από διαδραστική οθόνη και tablets και δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να εξοικειωθούν με τον κόσμο της τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά είναι σε θέση να λάβουν μέρος σε μία διαδραστική διαδικασία μάθησης, που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την ψυχαγωγία, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν καινούργια ενδιαφέροντα και ικανότητες. Το 4ο Γυμνάσιο Αλίμου κέρδισε ως έπαθλο τον πλήρη εξοπλισμό Ψηφιακής Τάξης μέσα από τη συμμετοχή του στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Λέμε όχι στον σχολικό εκφοβισμό», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι τη διαφορετικότητα». Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα των Samsung Smart Classrooms ξεκίνησε το 2013 και έως τώρα έχουν δημιουργηθεί Ψηφιακές Τάξεις σε 20 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που περιλαμβάνουν τόσο Δημοτικά όσο και Γυμνάσια. Μέσω των Ψηφιακών Τάξεων της Samsung έχουν ωφεληθεί ήδη περισσότεροι από 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα.

Κλήσεις φωνής LTE και Wi-Fi στο cloud από Ericsson και Vodafone στην Ολλανδία

Η τεχνολογία VoLTE προσφέρει γρήγορους χρόνους εγκατάστασης κλήσης και ποιότητα φωνής υψηλής ευκρίνειας, επιτρέποντας παράλληλα ένα ευρύτερο φάσμα επικοινωνιακών δυνατοτήτων που λειτουργούν μέσω τεχνολογίας IP, όπως η βιντεοκλήση μέσω δικτύου LTE και η υποστήριξη πολλαπλών συσκευών. Η λύση βασίζεται στην εμπορική ανάπτυξη της Εικονικοποίησης Λειτουργιών Δικτύου (NFV) με χρήση των συστημάτων IP Multimedia Subsystem (IMS) και Evolved Packet Core (EPC) της Ericsson. Η ολοκληρωμένη λύση cloud περιλαμβάνει επίσης Εικονικές Λειτουργίες Δικτύου (VNF) για πραγματοποίηση κλήσεων Wi-Fi, έλεγχο πολιτικής και τομέα διακομιστή εφαρμογών (application server domain).

Μόλις το 6,17% των ελληνικών εταιρειών έκανε online πωλήσεις το 2015

Με τον μέσο Κοινοτικό όρο να βρίσκεται στο 16,7% (λιγότερες από 2 στις 10 επιχειρήσεις στην Ε.Ε. των 28 χρησιμοποίησαν το κανάλι του ίντερνετ για πωλήσεις) το 2015, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα, με το αντίστοιχο ποσοστό να κινείται μόλις στο 6,17%. Για το έτος 2015, 17 χώρες – μαζί και η Ελλάδα – βρίσκονται κάτω από τον μέσο Κοινοτικό όρο, ενώ μόνο 11 εμφανίζουν επιδόσεις ανώτερες αυτού. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ιρλανδία, όπου περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις (32,2%) πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω του Διαδικτύου. Η εικόνα για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι ακόμη χειρότερη αν εξεταστεί η χρήση του ηλεκτρονικού καναλιού για διασυνοριακές πωλήσεις εντός Ε.Ε. Με έτος αναφοράς το 2015, μόλις το 7,95% των εταιρειών στην Ε.Ε. απαντά θετικά στην ερώτηση αν πραγματοποίησε ηλεκτρονικές πωλήσεις σε άλλο κράτος-μέλος, ενώ η Ελλάδα με 3,48% έχει την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.

Τελετή βράβευσης διαγωνισμού ΙΤ4gov

Το 1ο βραβείο κέρδισε η εφαρμογή «El Recibo», το 2ο βραβείο η εφαρμογή «NoPaperGov» και το 3ο βραβείο η εφαρμογή «sense.city», με χρηματικά βραβεία ύψους 4.000, 2.000 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Στόχος του διαγωνισμού ΙΤ4gov ήταν η εξεύρεση καινοτόμων υπηρεσιών που δεν διατίθενται στην αγορά και στοχεύουν στη δόμηση νέων εναλλακτικών μοντέλων απλούστευσης διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση και αποτελεσματικών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα προσφέρουν πρωτοπόρες λύσεις, παρέχοντας αξιοποιήσιμες  υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον πολλές από τις 10 εφαρμογές που διακρίθηκαν και έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν από φορείς του δημοσίου με σκοπό να αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών.