Το cloud θα «οδηγήσει» τις δαπάνες σε υποδομές IT

Εν συγκρίσει, οι δαπάνες σε υποδομές επιχειρησιακού IT για εφαρμογή σε παραδοσιακά, non-cloud περιβάλλοντα θα μειωθούν κατά 4%, αντιπροσωπεύοντας ωστόσο το μεγαλύτερο μερίδιο – 62,8% –  των δαπανών τελικών χρηστών. Οι δαπάνες σε private cloud IT υποδομές θα αυξηθούν κατά 11,1% ετησίως στα 13,9 δις., ενώ οι δαπάνες σε public cloud IT υποδομές θα αυξηθούν και αυτές κατά 14,1% τα 24,4 δις. Οι δαπάνες σε Ethernet switches προβλέπεται να παρουσιάσουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης – της τάξης του 26,8% – ενώ οι δαπάνες σε servers και storage θα αυξηθούν κατά 12,4 και 11,3% αντίστοιχα. Μακροπρόθεσμα, η IDC αναμένει ότι οι δαπάνες σε υποδομές IT για cloud περιβάλλοντα θα παρουσιάσουν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 12,5% τα επόμενα 5 χρόνια, αγγίζοντας τα 57,8 δις. δολ. το 2020.

«Πολύπλοκο πλαίσιο» διέπει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Με προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2008-2020, το ΕΙΤ αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συνεργασίας δημιουργικών και καινοτόμων εταίρων από τον ακαδημαϊκό, τον ερευνητικό και τον επιχειρηματικό χώρο. Οι ελεγκτές εξέτασαν αν το ΕΙΤ αποτέλεσε αποτελεσματικό εργαλείο για την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ε.Ε. Παρότι οι κύριοι λόγοι στους οποίους θεμελιώνεται η ίδρυση του ΕΙΤ είναι βάσιμοι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές και παρόλο που έχουν παρέλθει 7 έτη από τη σύστασή του, η λειτουργία του δεν είναι ακόμα απόλυτα ανεξάρτητη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων, δηλώνουν οι ελεγκτές.

Τo Huawei Road Show στην Αθήνα

Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στην ειδικά διαμορφωμένη έκθεση των καινοτόμων λύσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών της εταιρείας, οι οποίες κάνουν πράξη το όραμα της Huawei για “Open Roads to a Better Connected World”.

Εξειδικευμένη λύση κυβερνοασφάλειας από την Kaspersky Lab

Πρόκειται για το Kaspersky Industrial CyberSecurity, που υπόσχεται μια ενοποιημένη όσο και ολιστική προσέγγιση της IT ασφάλειας για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συνδυάζοντας τις κορυφαίες τεχνολογίες, υπηρεσίες και της ευφυΐας της εταιρείας, σε ένα και μόνο προϊόν. Η εν λόγω λύση έρχεται να δώσει απάντηση στην επείγουσα ανάγκη της συνολικής διαχείρισης των ρίσκων που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο, προστατεύοντας τη συνέχεια και την ακεραιότητα των πληροφοριακών συστημάτων που με τη σειρά τους θεωρούνται ζωτικής σημασίας.

Αναγκαία η βελτίωση της εμπιστοσύνης για την υιοθέτηση του cloud

Το 77% των συμμετεχόντων αναφέρουν ότι οι οργανισμοί τους χρησιμοποιούν το cloud περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ μόνο το 13% εμπιστεύονται πλήρως τους παρόχους public cloud για την διασφάλιση των ευαίσθητων δεδομένων. Το 81% σχεδιάζουν να επενδύσουν σε infrastructure-as-a-service (IaaS), ενώ ακολουθούν το security-as-a-service (79%), το platform-as-a-service (PaaS) (69%), και το software-as-a-service (SaaS) (60%). Αναφορικά με τα προβλήματα και τις ανησυχίες της εφαρμογή του cloud, το 72% τονίζει τη συμμόρφωση, ενώ μόνο το 13% αναφέρει ότι γνωρίζει αν ο οργανισμός τους αποθηκεύει ευαίσθητα δεδομένα στο cloud. Σημειωτέον ότι οι high-profile παραβιάσεις δεδομένων με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις έχουν φέρει την ασφάλεια των δεδομένων στην κορυφή της λίστας για τα στελέχη C, ωστόσο πολλοί συμμετέχοντες δηλώνουν ότι υπάρχει ακόμη ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση και ενημέρωση, αλλά και κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με την αποθήκευση ευαίσθητων δεδομένων στο cloud. Δεδομένου αυτού, μόνο το 34% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι τα ανώτερα στελέχη του οργανισμού τους κατανοούν πλήρως τις επιπτώσεις του cloud στην ασφάλεια.

«Σκαλώνει» πάλι το EU-US Privacy Shield

Οι ενστάσεις τους αφορούν στις διαδικασίες υποβολής παραπόνων ευρωπαίων πολιτών στις Η.Π.Α. για κακοδιαχείριση προσωπικών δεδομένων, στον ρόλο και την ανεξαρτησία του αμερικανού Ombudsman αλλά και στις εξαιρέσεις που ορίζει η οδηγία για παρακολούθηση πολιτών σε καταστάσεις απειλητικές για την εθνική ασφάλεια. Η Isabelle Falque-Pierrotin, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας Προστασίας Δεδομένων  δήλωσε ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ως γνώμονα τα Binding Corporate Rules, ελλείψει άλλου πλαισίου». Επίσημα, οι εθνικές αρχές  δεν έχουν τη δικαιοδοσία να ακυρώσουν το Privacy Shield, μπορούν όμως να το καταστήσουν νομικά άκυρο υποβάλλοντας υποθέσεις εναντίον του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (σε αυτό το πλαίσιο καταργήθηκε το Safe Harbor).

Οracle Insights Database Forum: Διερευνώντας το μέλλον των database

Η εκδήλωση, η οποία απευθυνόταν σε developers, database administrators, IT Architects και Managers, ξεκίνησε με την ομιλία του Αντώνη Μονοκρούσου, Country Leader Oracle Hellas, Cluster Leader Oracle GCMM, ο οποίος αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό της Oracle σε μια virtual εταιρεία, στην αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης των προϊόντων και λύσεών της και στο γεγονός ότι σύντομα όλα τα προϊόντα της θα είναι στο cloud. Την εκδήλωση διάνθιζαν τα βίντεο με τα success stories μεγάλων πελατών της Oracle (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Eurobank, Intralot, Wind, Οικογένεια Στεργίου), όπου παρουσιάστηκε το πώς εκμεταλλεύονται τα προϊόντα της Oracle και τα αποτελέσματα που έχουν φέρει στους οργανισμούς τους.

Ο Prashant Barot, Technology Director, Oracle EMEA, μίλησε για τη αξία των δεδομένων σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ημερών μας και για το μοντέλο Database as a Service που θα κυριαρχήσει στο μέλλον. Ακολούθως η Ελένη Τσιπά, PR & CSR Manager, Oracle GCMM, αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Oracle, στη μεγάλη αποδοχή που έχουν βρει στη χώρα μας και τη σημασία των Oracle Cloud Development Hubs (ένα από τα 5 παγκοσμίως λειτουργεί ήδη στη χώρα μας).

Η Microsoft μηνύει το Αμερικανικό Υπ. Δικαιοσύνης

Οι εν λόγω περιπτώσεις συνήθως γίνονται πραγματικότητα σε έρευνες που σχετίζονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και αποτρέπουν την πάσης φύσεως ενημέρωση προς τους χρήστες, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα διαρροής ή καταστροφής δεδομένων. Επίσης, η μήνυση αναφέρει ότι η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο παραβιάζει την 4η Τροπολογία, η οποία αφορά το δικαίωμα καταναλωτών και επιχειρήσεων να γνωρίζουν το αν η κυβέρνηση ερευνά ή κατάσχει την περιουσία τους. Βασιζόμενη στην Πράξης Προστασίας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, η κυβέρνηση ολοένα και περισσότερο διενεργεί έρευνες σε επιχειρήσεις που αποθηκεύουν δεδομένα στο cloud. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft το τελευταίο δεκαοκτάμηνο έχει αναγκαστεί να διατηρήσει το απόρρητο σε 2.576 υποθέσεις.

Πρωτοποριακή υπηρεσία πληρωμών MasterPass από την Alpha Bank

H υπηρεσία πληρωμών MasterPass διατίθεται διεθνώς από την MasterCard και από τις 4 Απριλίου είναι διαθέσιμη σε όλες τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Alpha Bank, μέσω της αναβαθμισμένης υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου της τράπεζας, Alpha e-commerce. «Με το MasterPass, οι online πληρωμές ολοκληρώνονται γρήγορα και εύκολα, ενώ η διαδικασία των συναλλαγών είναι ιδιαίτερα απλή. Ο χρήστης της υπηρεσίας απλώς επιλέγει ως τρόπο πληρωμής το MasterPass, συνδέεται στο “ψηφιακό πορτοφόλι” που έχει δημιουργήσει στην τράπεζα συνεργασίας του και επιλέγει την κάρτα που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή», εξηγεί ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Εναλλακτικών Δικτύων της Alpha Bank, Σωτήριος Κυριάκος. Μέσω της υπηρεσίας υποστηρίζονται όλες οι κάρτες πληρωμών, ενώ η απόκτησή της δεν απαιτεί καμία ενέργεια από την πλευρά των συνεργαζομένων επιχειρήσεων, καθώς η προσθήκη του νέου τρόπου πληρωμής γίνεται αυτομάτως στη σελίδα πληρωμής της τράπεζας.

Ανθεκτικές στην κρίση οι ΜμΕ του κλάδου της Πληροφορικής

Η υπεροχή των ΜμΕ Πληροφορικής αντικατοπτρίζεται αφενός σε όρους ανάπτυξης με το 69% του τομέα να δηλώνει αναπτυξιακούς στόχους, έναντι 42% για το σύνολο των ΜμΕ. Αφετέρου αποτυπώνεται σε όρους εξωστρέφειας με τις εξαγωγές να καλύπτουν το 15% των πωλήσεων του τομέα, έναντι 9% για το σύνολο των ΜμΕ. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κλάδος την Πληροφορικής στην Ελλάδα, μετά από μια περίοδο επιβράδυνσης των πωλήσεων της τάξης του 10% ετησίως το διάστημα 2009-2011, αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3% κατά την τελευταία τετραετία. Η μελέτη διαπιστώνει ότι, συνολικά, ο κλάδος της Πληροφορικής αποτελεί ένα από τα πλέον δυναμικά και τεχνολογικά εξελιγμένα κομμάτια του ελληνικού επιχειρείν, καθώς το 12% των πωλήσεων πραγματοποιούνται μέσω e-commerce. Τέλος, τονίζεται ότι συνολικά, ο εγχώριος κλάδος υπηρεσιών Πληροφορικής δεν φαίνεται να έχει αξιοποιήσει τη δυναμική των επενδύσεων Πληροφορικής και παραμένει πολύ μικρό κομμάτι της οικονομίας – καλύπτοντας το 0,5% του ΑΕΠ και το 0,4% της απασχόλησης (έναντι 2% του ΑΕΠ και 1,5% της απασχόλησης στην Ε.Ε.).