Στα 247 δις. δολ. τα έσοδα από υπηρεσίες 5G το 2025

Αν και η τεχνολογία 5G δεν προβλέπεται να γίνει εμπορικά διαθέσιμη νωρίτερα από το 2020, ο πήχης για τα έσοδα από υπηρεσίες, εντός της πενταετίας, τοποθετείται στα 247 δις. δολ. Σύμφωνα με την ABI, οι πιο δυναμικές αγορές θα είναι αυτές της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας/Ειρηνικού και της Δυτικής Ευρώπης. Ήδη, πάροχοι υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών σε Βόρεια Αμερική και Ασία/Ειρηνικό ανακοίνωσαν, πρόσφατα, σχέδια-πρωτοβουλίες που αφορούν την τεχνολογία 5G. Για παράδειγμα, οι Verizon Wireless, NTT DoCoMo, KT και SK Telecom συγκρότησαν μια μεταξύ τους συμμαχία για το 5G με την επωνυμία “5G Open Trial Specification Alliance”. Από την πλευρά της, η Ευρώπη πρόσφατα απέκτησε τον τέταρτο διεθνή της σύμμαχο για το 5G, τη Βραζιλία, με την οποία κατέληξε σε συμφωνία για την ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενιάς, όπως είχε κάνει νωρίτερα με τη Νότιο Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία. H μετάβαση στην τεχνολογία του 5G θα οδηγήσει σε περιορισμό της αγοράς του 2G, του 3G, αλλά και του 4G, ωστόσο η υποχώρηση των εσόδων θα αντισταθμιστεί από νέες πηγές εσόδων.

Κατά 10% υποχώρησαν οι πωλήσεις H/Y στην περιοχή ΕΜΕΑ το α’ τρίμηνο

Aν και αυτό το ποσοστό είναι αντίστοιχο με το 9,6% της συνολικής πτώσης πωλήσεων παγκοσμίως, η περιοχή ΕΜΕΑ διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες περιοχές (όπως είναι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα H/Y για επαγγελματική και προσωπική χρήση, αλλά και γεωγραφικές διαφορές ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και την υπόλοιπη ΕΜΕΑ). Το πρώτο τρίμηνο του 2016, η HP κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά ΕΜΕΑ κατά 2,5%, παρά τη μείωση πωλήσεων, με την Lenovo να υποχωρεί στη δεύτερη θέση, χάνοντας ένα κομμάτι από το μερίδιό της. Η Αsus ήταν η μόνη που κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της.

Νέο Super Store Πλαίσιο στη Δάφνη

Στο ολοκαίνουριο super store, έκτασης 2.500 τ.μ., βρίσκονται 27 εξειδικευμένοι συνεργάτες του Πλασίου, ενώ την ημέρα των εγκαινίων θα ξεκινήσουν 46 προσφορές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων (25/04-28/04 ή έως εξαντλήσεως αποθεμάτων). Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ρυθμός 9,49» με την εκπομπή της Κατερίνας Ζαρίφη και guest τον Δημήτρη Ουγγαρέζο, θα εκπέμπει live από το Πλαίσιο Δάφνης, ενώ εσύ οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να λάβουν μέρος σε τουρνουά gaming, να γίνουν πιλότοι και σκηνοθέτες σε drone show, να ζωγραφίσουν σαν επαγγελματίας, κ.ά.

Ζητούνται 28.000 Data Protection Officers στην Ευρώπη

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το IAPP (International Association of Privacy Professionals), υπολογίζεται ότι, μέχρι τις αρχές του 2018 (όταν θα τεθεί υποχρεωτικά σε πλήρη ισχύ το GDPR) θα ανοίξουν 28.000 θέσεις DPOs μόνο στην Ευρώπη. Μολονότι η οδηγία υποχρεώνει μόνο τους δημόσιους οργανισμούς και τις εταιρείες που έχουν ως core activities την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων και το profiling καταναλωτών να διορίσουν DPO, οι σημαντικές αλλαγές που επιφέρει το GDPR αναμένεται να δημιουργήσουν σχετική ανάγκη σε πληθώρα επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο DPO θα είναι υπεύθυνος για την κανονιστική συμμόρφωση με το πλαίσιο ασφάλειας και ιδιωτικότητας δεδομένων, την εκπαίδευση του προσωπικού για την ορθή διαχείριση των δεδομένων, τον συντονισμό με τις Αρχές Προστασίας Δεδομένων και τη διαχείριση των σχετικών κινδύνων. Η έρευνα του IAPP υπογραμμίζει ότι η προσέλκυση υποψηφίων με το κατάλληλο προφίλ για τη θέση του  DPO μπορεί να αποτελέσει σημαντική πρόσκληση για τις επιχειρήσεις. Ο ρόλος του DPO στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα συζητηθεί στο Data Privacy & Protection Conference, στις 23 Ιουνίου.

Rethinking Contact Centres

Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη από τμήματα ΙΤ, πληροφορικής χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τηλεπικοινωνιών, επιχειρήσεων λιανικής και υπεύθυνοι τηλεφωνικών κέντρων. Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η πλατφόρμα PureCloud Engage. Το PureCloud αποτελεί την πρώτη πλατφόρμα cloud που χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική microservice. Τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα είναι ότι δομείται πάνω στην microservice αρχιτεκτονική των Amazon Web Services (AWS), προσφέροντας ταχύτατη ανάπτυξη εφαρμογών, ευελιξία, ασφάλεια, μεγάλο εύρος λειτουργιών και υπηρεσίες απομακρυσμένης επιβιωσιμότητας.

Η πλατφόρμα λειτουργεί με μια μηνιαία συνδρομή και μπορεί να επεκταθεί, υποστηρίζοντας τα συστήματα ΒΑ και CRM. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η πλατφόρμα Customer Interaction Center (CIC), που είναι ιδανική για απαιτητικές εγκαταστάσεις, όπου το μέγεθος, ο όγκος και οι λειτουργίες καθιστούν αδύνατες λιγότερο ολοκληρωμένες λύσεις. Το CIC διαχειρίζεται απρόσκοπτα όλες τις εισερχόμενες και εξερχόμενες επικοινωνίες προσφέροντας όλους τους πιθανούς τρόπους επικοινωνίας, από τηλεφωνική επαφή και email μέχρι chat και SMS.

Στο 0,84% του ΑΕΠ οι δαπάνες για Ε&Α για το 2014

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των δαπανών Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 0,84% για το 2014, παρουσιάζοντας μικρή ετήσια αύξηση. Συγκεκριμένα, οι συνολικές δαπάνες για Ε&Α στην Ελλάδα το 2014 είναι 1.488,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 23 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013. Η αύξηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του δείκτη «Ένταση δαπανών Ε&Α» σε 0,84% το 2014, από 0,81% το 2013 και 0,70% το 2012. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ28 το 2014 δεν μεταβάλλεται σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης «Ένταση δαπανών Ε&Α» διαμορφώνεται στο 2,03% κατά μέσο όρο στα κράτη-μέλη της ΕΕ28 παραμένοντας σταθερός σε σχέση με το 2013. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ.

Συνεργασία της ICAP Group με το Υπ. Εξωτερικών

Στην ιστοσελίδα www.agora.mfa.gr αναρτήθηκε πληροφορία για επιχειρήσεις του εξωτερικού, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και διανομή προϊόντων από τους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, ενώ οι επισκέπτες της ιστοσελίδας έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες για 7.000 εισαγωγείς που αφορούν 24 κλάδους προϊόντων, 40 κρατών.

eSkills Center: Νέα εταιρεία από τον Παναγιώτη Γκεζερλή

Η εταιρία έχει ήδη συνάψει στρατηγική συνεργασία με το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη για τα προγράμματα eAcademy, έχει οργανώσει την εκπαίδευση στελεχών σε μεγάλες εταιρίες, παρέχει digital marketing eLearning περιεχόμενο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και το MBA International του ΟΠΑ, ενώ έχει υπογράψει την αντιπροσώπευση της Market Motive και των πιστοποιήσεων OMCP & OMCA στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές χώρες. Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Γκεζερλής «στελέχη και νέοι στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη στρέφονται με ραγδαίο ρυθμό στο eBusiness και αποζητούν έγκυρη, πιστοποιημένη και πρακτική εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες. Με αυτή την κίνησή μας υποστηρίζουμε ταυτόχρονα τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της Convert Group αλλά και τροφοδοτούμε με νέα στελέχη την eBusiness talent recruiting δραστηριότητά μας». H eSkills Center αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τη διεξαγωγή 11 διήμερων Εκπαιδευτικών Συνεδρίων για το 2016, ένα καινούργιο format στην εκπαίδευση για digital marketing και eCommerce.

Μειώθηκαν οι δημόσιες εγγραφές στον τομέα της τεχνολογίας

Συνολικά, το επενδυτικό ενδιαφέρον στο χώρο της τεχνολογίας, όπως εκφράστηκε μέσα από τις δημόσιες εγγραφές στον κλάδο, κατά το α’ τρίμηνο, ήταν μειωμένο κατά 24%. Μάλιστα, στις Η.Π.Α. δεν υπήρξαν δημόσιες εγγραφές κατά το α’ τρίμηνο του έτους, καθώς οι αφενός οι εταιρείες τεχνολογίας και αφετέρου οι παλαιοί επενδυτές, βρίσκονται σε αναμονή, προσδοκώντας υψηλότερες αποτιμήσεις σε μία μεταγενέστερη ημερομηνία. O αριθμός των δημόσιων εγγραφών το α’ τρίμηνο παγκοσμίως μειώθηκε κατά 39%, ενώ η αξία τους κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015. Συνολικά, 167 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν μόλις 12,1 δις. δολ., σημειώνοντας μείωση 39% ετησίως ως προς τον αριθμό των εγγραφών.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το cloud

Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός επιστημονικών δεδομένων στον κόσμο, αλλά λόγω των ανεπαρκών και κατακερματισμένων υποδομών αυτά τα «μαζικά δεδομένα» δεν αξιοποιούνται πλήρως. Με την ενίσχυση και τη διασύνδεση των υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών, η Επιτροπή προτίθεται να δημιουργήσει ένα νέο Ευρωπαϊκό Cloud Ανοικτής Επιστήμης το οποίο θα παράσχει σε 1,7 εκατ. ερευνητές και 70 εκατ. επαγγελματίες στους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας στην Ευρώπη ένα εικονικό περιβάλλον για την αποθήκευση, την κοινοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων σε διεπιστημονικό και διασυνοριακό επίπεδο.

Αυτό θα βασίζεται στην ευρωπαϊκή υποδομή δεδομένων, που διαθέτει δίκτυα υψηλής ευρυζωνικότητας, χώρους αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας και συστήματα υπερυπολογιστών αναγκαία για την αποτελεσματική πρόσβαση και επεξεργασία μεγάλων συνόλων δεδομένων αποθηκευμένων στο υπολογιστικό νέφος (cloud). Αυτή η παγκόσμιας εμβέλειας υποδομή θα διασφαλίσει τη συμμετοχή της Ευρώπης στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για πληροφορική υψηλών επιδόσεων, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες και το δυναμικό γνώσεων που διαθέτει.