Ήπιες οι επιπτώσεις ενός Brexit στην ευρωπαϊκή αγορά Πληροφορικής

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση της IDC είναι ότι μεγάλο μέρος των πανευρωπαϊκών επιπτώσεων από ένα πιθανό Brexit θα προσδιοριστεί μακροπρόθεσμα, ανάλογα με την επαναδιαπραγμάτευση των σχετικών Οδηγιών της Ε.Ε. και της νομοθεσίας και δεν μπορούν να προβλεφθούν πλήρως προς το παρόν. Όσο για την ίδια τη βρετανική αγορά, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, εφόσον το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οδηγήσει σε έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., «θα υπάρξουν μεν συνέπειες στη βρετανική αγορά ΙΤ, αλλά αυτές δεν θα είναι σε καμία περίπτωση δραματικές». Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ίδιοι, οι επενδύσεις στην Πληροφορική υπαγορεύονται πλέον περισσότερο από άλλες ανάγκες, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετάβαση στις τεχνολογίες της λεγόμενης “3rd Platform”, και λιγότερο από τον τοπικό οικονομικό κύκλο κάθε αγοράς.

Ανανέωση απαιτεί το Digital Banking σύμφωνα με την Gartner

Για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση, οι τράπεζες χρειάζεται να προσεγγίσουν νέους vendors και να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες, καθώς, όπως εκτιμά η Gartner, οι παραδοσιακοί κατασκευαστές εφαρμογών καθυστερούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής. Στο πλαίσιο αυτό η Gartner εκτιμά ότι έως το τέλος του 2019, το 25% των retails banks θα συνεργαστούν με startup providers για να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά τους online και mobile συστήματα χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Οι νέοι και αναδυόμενοι κατασκευαστές πλατφορμών digital banking προσφέρουν στις τράπεζες ενδιαφέρουσες δυνατότητες για να καινοτομήσουν. Επομένως οι CIOs θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αξιολογήσουν σωστά τους νέους vendors, οι οποίοι δεν διαθέτουν την πελατειακή βάση και την οικονομική σταθερότητα των παραδοσιακών ανταγωνιστών τους – χωρίς να σημαίνει ότι αυτή η δυσκολία αξιολόγησης αποτελεί αιτία για να αποκλειστούν οι νέοι vendors από τις πιθανές επιλογές των CIOs.

Επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των δειγμάτων malware

Αναλύοντας τα δείγματα malware που παρουσιάστηκαν το τρίμηνο αυτό, το 66% αυτών αφορά σε Trojan, ποσοστό που το PandaLabs συνδέει με την ανάπτυξη του ransomware. Η δεύτερη θέση, με ποσοστό 16% ανήκει στους ιούς (viruses) ενώ έπονται τα worms με 11%. Η εικόνα αλλάζει όταν εξετάζεται το εύρος «μόλυνσης» που προκαλεί κάθε είδος malware ξεχωριστά: τα trojans κρατούν και πάλι τα σκήπτρα, ωστόσο η δεύτερη θέση ανήκει στα PUPs (Potentially Unwanted Programs), τα οποία προκαλούν το 25,12% των «μολύνσεων» από ψηφιακές επιθέσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό «μόλυνσης» για κάθε άλλο τύπο malware δεν ξεπερνά το 4%. Οι ερευνητές του Panda Labs δίνουν έμφαση στην άνοδο του ransomware, επισημαίνοντας ότι σε συγκεκριμένους κλάδους (κυρίως στον κλάδο υγείας) τα «λύτρα» θεωρούνται πλέον λειτουργικό κόστος, ενώ οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να πληρώσουν μέχρι και 1 εκατ. δολάρια προκειμένου να ανακτήσουν την πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Lenovo: Επένδυση 500 εκατ. δολ. σε fund τεχνολογικών startup

Το τελευταίο, το οποίο θα χρηματοδοτείται και θα διαχειρίζεται εξ’ ολοκλήρου από το Lenovo Group, αναμένεται να επενδύσει σε μια σειρά από τομείς, όπως λ.χ. της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και του cloud computing. Υπογραμμίζεται πως μέχρι σήμερα, η Lenovo έχει επενδύσει συνολικά 100 εκατομμύρια σε κάτι παραπάνω από 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα mobile παιχνίδια, η ασφάλεια και οι «έξυπνες» συσκευές για το σπίτι.

Η Ford επενδύει 182,2 εκατ. δολ. στην εταιρεία λογισμικού Pivotal

Η επένδυση στην Pivotal, εταιρεία cloud λογισμικού που παρέχει εργαλεία που διευκολύνουν τους developers να δημιουργήσουν λογισμικού, θα βοηθήσει την Ford να ενισχύσει και τη δική της απόδοση στον τομέα του λογισμικού. Παράλληλα, η Pivotal αναμένεται να συνεργαστεί στενά με την Ford ώστε να επεκτείνει τη χρήση λογισμικού, analytics και τεχνολογίας cloud μέσω των ομάδων Προϊοντικής Ανάπτυξης και IT της ίδιας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επιπροσθέτως, ως μέρος της συμφωνίας η Marcy Klevorn, Chief Information Officer της Ford, αναμένεται να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Pivotal. Υπογραμμίζεται πως η τελευταία κατάφερε να αντλήσει προ ημερών συνολικά 253 εκατ. δολ. σε νέα χρηματοδότηση στην οποία και συμμετείχαν – μεταξύ άλλων – οι Ford, Microsoft, GE και VMWare.

Επένδυση 6 δισ. στερλινών από την BT

Με βάση τον σχεδιασμό της BT, ήδη από το 2013 έχει ξεκινήσει να υλοποιεί ένα δίκτυο οπτικών ινών σε κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις και κατοικίες σε ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα, έπειτα από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της EE, η εταιρεία υποσχέθηκε να επεκτείνει την 4G και υπερ-ταχείας ευρυζωνική κάλυψη στο 95% της Αγγλίας. Οι συγκεκριμένες κινήσεις έρχονται έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της BT για το φυσικό έτος 2016, με βάση τα οποία τα έσοδά της ανήλθαν στα επίπεδα των 18,9 δις., αυξημένα κατά 6%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν τα 3 δις., ενισχυμένα κατά 15% εν συγκρίσει με το φυσικό έτος 2015.

Η Eaton διαθέτει πλατφόρμα αποθήκευσης ενέργειας της AES

Η Advancion, που στηρίζεται σε μπαταρίες, βοηθά στη διαχείριση της σταθερότητας του grid και της υποδομής για την ανταπόκριση αμφοτέρων σε περιόδους αιχμής ζήτησης ενέργειας. Με βάση τη συμφωνία, η Eaton θα προμηθεύει τα turnkey Advancion συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, θα παρέχει υποστήριξη και θα εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη λειτουργία επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, βιομηχανικών και μεγάλων εμπορικών πελατών, ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και των διαχειριστών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας που εδρεύουν και λειτουργούν στην ΕΜΕΑ.

«Συμμαχία» Apple-SAP για διείσδυση του iOS στις επιχειρήσεις

Πιο συγκεκριμένα, η SAP θα λανσάρει νέες εφαρμογές για iPad και iPhone, οι οποίες θα αξιοποιούν τα δεδομένα που αποθηκεύονται στα εργαλεία της SAP. Επίσης, θα ενσωματώσει το iOS SDK for SAP HANA στο in-memory database προϊόν της, δίνοντας τη δυνατότητα στους εταιρικούς χρήστες να χρησιμοποιούν τις SAP εφαρμογές, αλλά και να δημιουργούν τις δικές τους εφαρμογές με τα δεδομένα του HANA.

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα υποστηρίζονται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα SAP Academy for iOS, μέσω του οποίου οι SAP προγραμματιστές θα εκπαιδευτούν στη χρήση του HANA iOS SDK. Η Apple έχει συνάψει παρόμοιες συμφωνίες συνεργασίας με την IBM και με την Cisco. «Καταλύτης» για τις συμφωνίες αυτές είναι η πρόθεση της Apple να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις επιχειρήσεις, αλλά και η διαδεδομένη χρήση iPhones και iPads για εργασιακούς σκοπούς (στο πλαίσιο του BYOD) που υποχρέωσε πολλές επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τα συστήματά τους σε περιβάλλον iOS και να αναπτύξουν συμβατές με αυτό business εφαρμογές.

Σημαντική πανευρωπαϊκή διάκριση για τη CCS

Ο Elias Parlavantzas, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CCS, σχολίασε: «Τα τελευταία χρόνια, η CCS έχει επιδείξει σταθερή ανάπτυξη. Η αφοσίωσή μας στην παραγωγή και προαγωγή καινοτομίας απέδωσε ουσιαστικά αποτελέσματα, με την ανάπτυξη βραβευμένων λύσεων που ενδυνάμωσαν την ανταγωνιστικότητά μας διεθνώς. H πρόκρισή μας στην κορυφαία πανευρωπαϊκή λίστα της Red Herring μάς ενθουσίασε. Είναι η πλέον πρόσφατη σε μια σειρά από τιμητικές διακρίσεις και σημαντικές αναγνωρίσεις για την ομάδα μας και τη δουλειά μας και το έναυσμα να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση». Οι φιναλίστ για την έκδοση 2016 του βραβείου Red Herring 100 Europe επελέγησαν βάσει τεχνολογικής καινοτομίας, διοικητικής δύναμης, μεγέθους αγοράς, επενδύσεων, ανάπτυξης πελατολογίου και οικονομικής υγείας.

Η IBM εστιάζεται στην τεχνολογία Blockchain

Υπενθυμίζεται πως το blockchain αποτελεί μια τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το bitcoin και είναι ουσιαστικά ένα ψηφιακό εργαλείο που βοηθά με τη διαδικασία της εγγραφής και της πιστοποίησης των συναλλαγών. Πιστεύεται δε πως η εν λόγω τεχνολογία θα απλοποιήσει τη διαδικασία της δόμησης και του «κτισίματος» οικονομικά αποδοτικών επιχειρηματικών δικτύων δίχως να απαιτείται η ύπαρξη κεντρικού ελέγχου.