Επιβράδυνση στην παγκόσμια αγορά smarpthones το 2016

Οι παραγγελίες προβλέπεται ότι θα αγγίξουν τα 1,48 εκατ., χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη της IDC κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης στις ώριμες αγορές και στην Κίνα. Η IDC αναμένει ότι οι μεγάλες αγορές, όπως οι Η.Π.Α., Δυτική Ευρώπη και Κϊνα, θα παρουσιάζουν μονοψήφιους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016, ενώ η Ιαπωνία και ο Καναδάς αναμένεται να μειωθούν κατά 6,4 και 6,9% αντίστοιχα. Αναφορικά με τα λειτουργικά συστήματα, οι συσκευές με Android αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,2%, με τις παραγγελίες αν αγγίζουν τα 1,24 δις. το 2016 και 1,57 δις. το 2020.

Το iOS της Apple αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη του μείωση το 2016 με τις παραγγελίες να μειώνονται από 232 εκατ. το 2015 σε 227 εκατ. το 2016. Η αναμενόμενη αυτή  ετήσια μείωση του 2% αποτελεί σημαντική αλλαγή από την ανάπτυξη των προηγούμενων ετών και σημείο καμπής για την εταιρεία. Τέλος, τα Windows Phone δεν αναμένεται να παρουσιάσουν νέα σημαντική ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη εκποίηση από την Microsoft των υπόλοιπων assets της Nokia και την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα Windows Phones, εστιάζοντας, όμως, σε επιχειρησιακούς χρήστες.

Microsoft Ελλάς: GR Start-up All start meet-up

Η Microsoft έδωσε βήμα σε ορισμένους από τους πιο καινοτόμους και δραστήριους επιχειρηματίες του ελληνικού startup οικοσυστήματος, οι οποίοι καθοδήγησαν τους συμμετέχοντες στην αναζήτηση νέων αγορών και προκλήσεων για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Η IBM εξαγόρασε την Ισραηλινή EZSource

Στελέχη της τελευταίας δήλωσαν πως με τη συγκεκριμένη κίνηση επιχειρείται η προσθήκη της τεχνολογίας της EZSource στις λύσεις διαχείρισης API που ήδη διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων των z/OS Connect και IBM API. Η Ισραηλινή εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2003, είναι γνωστή για το visual dashboard προϊόν της που με τη σειρά του βοηθά τους προγραμματιστές να εκσυγχρονίσουν κρίσιμες όσο και στρατηγικής σημασίας mainframe εφαρμογές.

35 φορές «πάνω» τα ransomware domains

Μολονότι εντυπωσιακό, το νούμερο δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς τις ολοένα και περισσότερες επιθέσεις ransomware που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά και τη διαθεσιμότητα του Ransomware-as-a-Service στο “Dark Net”. Το στοιχείο που ξαφνιάζει περισσότερο στην εν λόγω έρευνα είναι η αύξηση των ransomware domains στις ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, οι χώρες όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση είναι οι Πορτογαλία, Ρωσία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία και Ισλανδία.

«Έφυγε» η Σούλα Έβανς

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της κατείχε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς όπως ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, On Telecoms, Wind και Altec Telecoms. Η ομάδα του netfax εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένειά της.

O GR.EC.A. διεξάγει έρευνα για το δικαίωμα υπαναχώρησης

Κατεστραμμένη αρχική συσκευασία, φθαρμένος ρουχισμός, μείωση της αξίας των εμπορευμάτων: τι είδους εμπειρίες είχατε από τις επιστροφές των πελατών σας; Το δικαίωμα υπαναχώρησης στις πωλήσεις εξ αποστάσεως ήταν ανέκαθεν θέμα εξέχουσας σημασίας για τους εμπόρους. Οι νομοθέτες στην Ευρώπη θεσμοθέτησαν πληθώρα υποχρεώσεων πληροφόρησης για τους εμπόρους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Η πράξη δείχνει ότι η εξυπηρέτηση που παρέχει ο έμπορος στους πελάτες του γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την επιτυχημένη δραστηριοποίηση στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. O GR.EC.A. και ο Ecommerce Europe θέλουν να προετοιμάσουν αυτά τα θέματα με την υποστήριξη της εμπειρίας των εμπόρων, καθώς και να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους ενώπιον των ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθετών. Η καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής στην έρευνα είναι η Δευτέρα 20 Ιουνίου.

Το IoT θα έχει ξεπεράσει την κινητή τηλεφωνία μέχρι το 2018

Μεταξύ 2015 και 2021, ο αριθμός των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο IoT αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 23% ετησίως, με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης να εντοπίζεται στο κινητό ΙοΤ. Από τα 28 δισεκατομμύρια συσκευών που θα έχουν συνδεθεί έως το 2021, σχεδόν 16 δισεκατομμύρια θα αντιπροσωπεύουν συσκευές ΙοΤ. Η δυτική Ευρώπη θα έχει τις περισσότερες προστιθέμενες συνδέσεις ΙοΤ – ο αριθμός των συσκευών ΙοΤ στην αγορά προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση 400% έως το 2021.

Οι συνδρομές σε smartphone συνεχίζουν να αυξάνονται και αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των συμβατικών κινητών τηλεφώνων το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Έως το 2021 οι συνδρομές σε smartphone σχεδόν θα διπλασιαστούν, από 3,4 δισεκατομμύρια σε 6,3 δισεκατομμύρια. Τέλος, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η χρήση δεδομένων κινητής για βίντεο μέσω smartphone από εφήβους αυξήθηκε κατά 127% μέσα σε 15 μόνο μήνες (2014-15).

Διαγωνισμός της EKT για treasury management system

Στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΤ χαρακτηρίζει το σύστημα ως «κρισιμότατη προμήθεια» και κοινοποιεί την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα shortlist πέντε προμηθευτών για την αγορά συστήματος που θα υποστηρίζει τις λειτουργίες σε front, middle και back office, αλλά και τις λογιστικές συναλλαγές.
Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε κάθε προμηθευτή που λειτουργεί στην Ευρωζώνη, ως εκ τούτου, οι υποψηφιότητες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.500. Το συμβόλαιο θα έχει οκταετή διάρκεια, με ανανέωση της συμφωνίας στα τέσσερα χρόνια. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπορούν να διαθέσουν τουλάχιστον 100 άτομα προσωπικό και να έχουν συστάσεις από τρία τρέχοντα έργα. Το συμβόλαιο περιλαμβάνει licensing, παροχή τεχνογνωσίας, integration, data migration από τα υφιστάμενα συστήματα και συντήρηση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η λειτουργία του νέου συστήματος έχει προγραμματιστεί για το 2019.

Η Eurosender στην ελληνική αγορά

Η Eurosender δίνει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις πρόσβαση σε αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες μεταφορών πακέτων και εμπορευμάτων, σε τιμές έως και 70% χαμηλότερες από την αγορά. Η εταιρεία αναμένει οι παραγγελίες από την Ελλάδα να αυξάνονται κάθε μήνα κατά 30%, ιδιαίτερα καθώς θα πλησιάζει η περίοδος των διακοπών, άρα θα αυξάνεται και η ζήτηση για υπηρεσίες μεταφορών. Για την Eurosender, στην Ελλάδα το κοινό-στόχος είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν υπηρεσίες αποστολών σε σταθερή βάση, καθώς και μικρές εταιρείες οι οποίες λόγω του μικρού αριθμού πακέτων ή/και λόγω ακανόνιστης δραστηριότητας αποστολών έχουν μικρή διαπραγματευτική ικανότητα με τις εταιρείες courier.

Συνάντηση της ECTA με τον Επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία

Η αντιπροσωπεία της ECTA αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των καταναλωτών μέσω πολιτικών ενίσχυσης του ανταγωνισμού και στις προοπτικές επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς και υπερυψηλών ταχυτήτων, τις οποίες και χαρακτήρισε μονόδρομο, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας με νέες καινοτόμες υπηρεσίες. H ECTA επεσήμανε ότι ιδίως σε χώρες με μειωμένο ή ανύπαρκτο ανταγωνισμό στο δίκτυο πρόσβασης, παρατηρείται μια ιδιότυπη προσπάθεια του εγκατεστημένου παρόχου να ανακτήσει το μονοπώλιο μειώνοντας τις επιλογές του καταναλωτή.

Λύσεις τύπου Vectoring που εγκαθίστανται σε επιλεγμένες μεγάλης πυκνότητας και οικονομικής απόδοσης περιοχές, καθιστούν οικονομικά ασύμφορη κάθε εναλλακτική επένδυση και ακυρώνουν αναπόσβεστες τεχνικές υποδομές των εναλλακτικών παρόχων. Αναφερόμενος ειδικά στο παράδειγμα της Ελλάδας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι επενδύσεις άνω των 2 δις. ευρώ των εναλλακτικών παρόχων κινδυνεύουν να απαξιωθούν, ενώ τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η προώθηση μοντέλων λειτουργίας αποκλειστικής χονδρικής πρόσβασης όπου η επιχείρηση που διαχειρίζεται την υποδομή δικτύου δεν παρέχει λιανικές υπηρεσίες.