EMEA: Συνεχίζεται η επιβράδυνση στην αγορά εξωτερικής αποθήκευσης

Η συνολική χωρητικότητα το τρίμηνο αυτό μειώθηκε επίσης κατά 3,5%, καταδεικνύοντας τη μετάβαση από τα εξωτερικά στα εσωτερικά συστήματα στην περιοχή αυτή. Ο παραδοσιακός τομέας των hard disk array (HDD) μειώθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο, κατά 23%, σε αξία, ενώ αντίθετα ο τομέας flash παρουσίασε τεράστια ανάπτυξη με τη συνολική αγορά flash να αυξάνεται κατά 96%, ενώ τα συστήματα hybrid flash arrays παρουσίασαν «συντηρητική» αύξηση της τάξης του 4%. Στην αγορά flash, η χωρητικότητα παρουσίασε τριψήφια αύξηση, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% των συνολικών παραγγελιών. Στη Δυτική Ευρώπη, η αγορά εξωτερικής αποθήκευσης συνέχισε να μειώνεται, αυτή τη φορά κατά 4% ετησίως, ενώ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, η μείωση ανήλθε στο 7% και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 393,7 εκατ. δολ.

Δεύτερο ελληνικό συνέδριο για Agile Software Development

Τα μέλη της κοινότητας Agile Greece, τα τελευταία 3 σχεδόν χρόνια, μέσω μηνιαίων συναντήσεων (meetups), ανταλλάσουν μεταξύ τους γνώσεις και εμπειρίες για το πώς μπορεί να οργανωθεί πιο αποδοτικά η διαδικασία παραγωγής λογισμικού. Στις συναντήσεις αυτές έχουν φιλοξενήθει ειδήμονες στο αντικείμενο του agile αλλά και εταιρείες που παρουσιάζουν τις εμπειρίες τους από την εφαρμογή agile τεχνικών. Στο φετινό Agile Greece Summit 2016, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για μια ακόμη φορά, να παρακολουθήσουν ομιλίες από ανθρώπους με διεθνή καταξίωση και επιρροή στο χώρο του Agile, ενώ keynote speaker θα είναι ο Jurgen Appelo, τον οποίο το Inc.com σε άρθρο του έχει χαρακτηρίσει ώς Top 50 Leadership Expert, παγκοσμίως.

Συνάντησης εργασίας για το έργο Your Data Stories

Το έργο αναμένεται να βοηθήσει τους κυβερνητικούς φορείς που δημοσιοποιούν ανοικτά δεδομένα, παρέχοντάς τους έναν αποτελεσματικό τρόπο προώθησης της ουσιαστικής και χρήσιμης δημοσίευσης των στοιχείων της κυβέρνησης. Την Τετάρτη 1η Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο συνάντηση εργασίας στην οποία συμμετείχαν φορείς του Δημοσίου, και σύνδεσμοι του ιδιωτικού τομέα που ενεργοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε παρουσίαση της προόδου του έργου όσον αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα «Ακολουθώντας τη διαδρομή του δημοσίου χρήματος στην Ελλάδα» και επίδειξη της πρώτης έκδοσης της διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει αναπτυχθεί. Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η προώθηση της δημοσιονομικής διαφάνειας και της συμμετοχής, επαναπροσδιορίζοντας τη δυνατότητα χρήσης μεγάλου όγκου δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων από πολίτες και επιχειρήσεις. Η προσπάθεια βασίζεται στα σύνολα ανοικτών δεδομένων της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, του ΕΣΠΑ (anaptyxi.gov.gr) αλλά και σε άλλες πηγές δεδομένων (data.gov.gr, κ.λπ.).

Ταχύτατη ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς Cosmote σταθερής και κινητής

Στην κινητή τηλεφωνία, η πληθυσμιακή κάλυψη Cosmote 4G αυξήθηκε σε 85%, ενώ η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G+, που λανσαρίστηκε τον Ιανουάριο του 2015, έφθασε ήδη το 64%. Στη σταθερή τηλεφωνία συνεχίζεται δυναμικά η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, δίνοντας πρόσβαση στις ταχύτητες VDSL σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δηλαδή πάνω από το 42% των τηλεφωνικών συνδέσεων της χώρας, με στόχο το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 47% στο τέλος του 2016. Μέσα από τη νέα διαφημιστική καμπάνια, οι καταναλωτές καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα thelifenetwork.gr για να περιγράψουν τη δική τους θετική εμπειρία από τη χρήση των δικτύων Cosmote. Δύο τυχεροί θα δουν τις ιστορίες τους να γίνονται τα επόμενα διαφημιστικά σποτ Cosmote.

Aσφάλεια δεδομένων και λύσεις cloud προτεραιότητες επενδύσεων για το IT

Η έρευνα αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το προσωπικό  IT λόγω του πολλαπλασιασμού των συσκευών και της ανόδου του  IoT και πώς αυτές οι τάσεις οδηγούν σε αυξημένες απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν τη διαχείριση των αναβαθμίσεων λογισμικού – που θεωρούνται η μεγαλύτερη πρόκληση αναφορικά με τη διαχείριση πολλαπλών συσκευών στο Ηνωμένο Βασίλειο (36%) και στη Γερμανία (39%) – μέχρι την προστασία των επιχειρήσεων από απειλές ασφαλείας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι πολλαπλές απειλές σε επίπεδο IT ασφαλείας οδηγούν τις επιχειρήσεις σε συνεχή reviews, με πάνω από 60% των επιχειρήσεων να έχουν προχωρήσει σε αξιολόγηση της στρατηγικής ασφαλείας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, οι λύσεις Cloud είναι μια βασική επένδυση, που βοηθάει τις εταιρeίες να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό καθώς επιτρέπουν απλούστερη διαχείριση δεδομένων, εγγράφων και εφαρμογών που οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν στις συσκευές τους.

Το ERP Ermis της Lavisoft στην Cube Φαρμακευτική

Tο εξελιγμένο Σύστημα Διαχείρισης Εταιρικών Πόρων ERP Ermis της Lavisoft δημιουργήθηκε με στόχο την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας μιας σύγχρονης επιχείρησης και αποτελεί τη «λύση» για την έξυπνη διαχείριση και ανάπτυξη των πόρων μιας επιχείρησης, αφού ενσωματώνει προηγμένη μεθοδολογία και  τις πιο καινοτόμες και λειτουργικές τεχνολογίες του κλάδου της Πληροφορικής, μέσα σε ένα εύκολο στο χειρισμό πρόγραμμα. Η Lavisoft διαθέτει δική της παραγωγή λογισμικού, με δυνατότητες εφαρμογής σε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, που βασίζεται στους αυστηρούς κανόνες ISO 9001:2008.

Σειρά εκπαιδευτικών διαλέξεων από τη Cisco

Σκοπός των διαλέξεων ήταν η επαφή των μελλοντικών στελεχών Πληροφορικής με την αγορά εργασίας, τις αρχιτεκτονικές και τις λύσεις που ήδη υλοποιούνται στην αγορά, καθώς και η γνωριμίας τους με έμπειρα στελέχη του χώρου. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 16 τεχνικές διαλέξεις σχετικές με Αρχιτεκτονικές Ασφάλειας, Κέντρα Δεδομένων, Υπηρεσίες Συνεργατικότητας και Βασικές Αρχές Δικτύωσης καθώς και 8 ενημερωτικές διαλέξεις για προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης της Cisco. Οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με στελέχη της Cisco και με επαγγελματίες της Πληροφορικής για την επαγγελματική προοπτική του κλάδου, τα διαφορετικά επαγγέλματα που αναδεικνύονται αλλά και τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Σημαντική βελτίωση στις προθέσεις προσλήψεων στον τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών

Από τους 750 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 20% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 8% προβλέπει μείωση, το 67% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό, ενώ 5% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές. Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας – με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +13% – αναμένονται στους τομείς των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών. Στον τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Όμιλος Olympia εξαγόρασε το 33,34% της εταιρείας Softone Technologies

Η επένδυση αυτή στην ελληνική αγορά λειτουργεί συμπληρωματικά και εξελικτικά ως προς τις συνολικές του δραστηριότητες και συγκεκριμένα στον κλάδο της τεχνολογίας retail και διανομής, όπου διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και παρουσία στην εγχώρια και διεθνή αγορά.  Συγκεκριμένα, η είσοδος στη σύνθεση της Softone Technologies επιτρέπει στον Όμιλο Olympia την ανάπτυξη συνεργειών με τις εταιρείες του, ενώ διευρύνει ιδιαίτερα τις προοπτικές περαιτέρω διείσδυσης της Softone στις αγορές δραστηριοποίησης του Ομίλου, όπως η Πολωνία και άλλες αγορές της Β. Ευρώπης. Η Softone Technologies, την τελευταία πενταετία, παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλές αποδόσεις που αποτυπώνονται σε αύξηση εσόδων και κερδών προ φόρων.

Ο Γιάννης Ταφύλλης αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής

Ο κ. Ταφύλλης φοίτησε στο Τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, ενώ απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (MSc, PgDip) στην επιστήμη των υπολογιστών από το πανεπιστήμιο του Essex της Αγγλίας με εξειδίκευση στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων. Μεταξύ άλλων έχει θητεύσει ως επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα, διατέλεσε διευθυντής της διεύθυνσης διαχείρισης λογισμικού των Ιπταμένων Radar του NATO στη Γερμανία έχοντας υπό την εποπτεία του επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό από δώδεκα συνολικά χώρες. Έπειτα από διεθνή διαγωνισμό προσελήφθη ως Σύμβουλος Πληροφορικής στο Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης όπου είχε την ευθύνη για τη σχεδίαση και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Κατά το παρελθόν έχει εργαστεί ως Σύμβουλος και Τεχνικός Διευθυντής σε εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού με δραστηριότητα στο εξωτερικό.