IDC: Σε άνοδο η παγκόσμια αγορά υποδομών cloud

Τα έσοδα για τις υποδομές cloud IT απέσπασαν το 32,3% των συνολικών εσόδων της αγοράς ΙΤ, σε σχέση με το 30,2% πέρσι. Τα έσοδα από τις πωλήσεις για υποδομές private cloud αυξήθηκαν κατά 6,8% (2,8 δις.) και από τις πωλήσεις για υποδομές public cloud κατά 1,9% (3,9 δις.). Συγκριτικά, τα έσοδα στις παραδοσιακές (μη cloud) υποδομές ΙΤ υποχώρησαν κατά 6,0% ετησίως, με υποχώρηση στις πωλήσεις storage και servers και αύξηση στα Ethernet switches. Tα Ethernet switches κατέγραψαν μια δυναμική ετήσια ανάπτυξη τόσο στην περιοχή του private (+53,7%), όσο και στην αγορά του public cloud (69,4%). Tα έσοδα του storage αυξήθηκαν κατά 11,5% (στο private cloud), αλλά υποχώρησαν κατά 29,6% (public cloud).  Επιπλέον, τα έσοδα από τους servers υποχώρησαν κατά 1,1% (private cloud) και αυξήθηκαν κατά 8,7% (public cloud).

24 εκατ. συνδρομές σε δίκτυα 5G παγκοσμίως, έως τα τέλη του 2021

Η προβλεπόμενη επίδοση τοποθετεί υψηλά τον πήχη για το 5G, καθώς η τεχνολογία δεν θα είναι εμπορικά διαθέσιμη νωρίτερα από το 2020. Όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ και σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας Ovum, οι εμπορικές υπηρεσίες 5G θα είναι πραγματικότητα για την παγκόσμια αγορά Τηλεπικοινωνιών από το 2020, εκτιμώντας ότι το 2021 θα αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας συνδρομητικής βάσης του 5G (από 40% κάθε περιοχή). Η Ευρώπη εκτιμάται ότι θα φιλοξενεί μόλις το 10% των συνδρομών.

IBM και Cisco “ενώνουν” τις δυνάμεις τους στην εταιρική συνεργατικότητα

Οι δύο εταιρείες αναμένεται να αναπτύξουν μια σουίτα εργαλείων και εφαρμογών για τον χώρο εργασίας που θα βασίζονται στο cloud και θα εμπεριέχουν στοιχεία και χαρακτηριστικά από το IBM Watson. Με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία συνεργασίας, οι πλατφόρμες συνεργατικότητας Cisco Spark και WebEx θα ενσωματωθούν με τις λύσεις cloud collaboration της IBM, συμπεριλαμβανομένων των Verse και Connections,  ενώ παράλληλα θα υποστηρίζονται από τις δυνατότητες cognitive computing της “Μεγάλης Γαλάζιας”. Οι δύο πλευρές αποσκοπούν στο να απλοποιήσουν περαιτέρω την εργασία των στελεχών, συνδυάζοντας προηγμένα analytics της IBM, Watson καθώς επίσης email και social προσφορές με τις λύσεις συνεργατικότητας της Cisco, συμπεριλαμβανομένων του business messaging και των εταιρικών συναντήσεων.

Oracle εναντίον HPΕ

Το 2010, η HP σύναψε συμβόλαιο με την Oracle, για την υποστήριξη των HP Itanium servers (οι οποίοι κατασκευάζοντας με τους επεξεργαστές της Intel). Το 2011, η Oracle αποφάσισε μονομερώς να διακόψει τη δημιουργία software για χρήση στους HP Itanium servers, ισχυριζόμενη ότι η Intel είχε ξεκάθαρα σκοπό να σταματήσει την παραγωγή των επεξεργαστών και να επικεντρωθεί στους x86 μικροεπεξεργαστές. Ωστόσο η HP είχε συνάψει συμφωνίες με την Intel για τη συνέχιση της παραγωγής του Itanium, μέχρι και το 2017.

Ως εκ τούτου, για την HP, η Oracle αθέτησε το συμβόλαιό της, και η αρχική δικαστική απόφαση, το 2012 αναγνώρισε την ύπαρξη του συμβόλαιο, ενώ η δεύτερη (πρόσφατη) απόφαση επικύρωσε αποζημίωση για την HP. Η Oracle δηλώνει ότι συνέχισε να παράγει λογισμικό για τους Itanium servers μέχρι και την απόφαση του 2012, δηλώνοντας ότι «οι όροι ενός συμβολαίου είναι δεσμευτικοί και για τα δύο μέρη. Η HP γνώριζε ότι η Intel θα έπαυε την παραγωγή του Itanium chip και απέκρυπτε την πληροφορία αυτή από τους πελάτες της».

Προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι κρατικές δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας θα αυξηθούν οριακά το 2016, κατά 0,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, υπερβαίνοντας οριακά τα 430 δις. δολ., για να φθάσουν τα 476 δις. το 2020. Στη διαδρομή προς την ψηφιακή καινοτομία του δημοσίου, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υπερπηδήσουν μια σειρά από εμπόδια, τα οποία δεν επιτρέπουν στο Δημόσιο να αξιοποιήσει εργαλεία, όπως, για παράδειγμα, τα social media, το mobile, τα data analytics, το cloud και Internet of Things (IoT). σε ένα πραγματικά ψηφιακό κράτος. Μεταξύ άλλων, κομβικής σημασίας θεωρεί η Gartner τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών με ψηφιακά «εγγράμματους» εργαζόμενους, όπως και την υιοθέτηση πιο σύγχρονων και ευέλικτων μορφών εργασίας.

Κλοπές εταιρικών δεδομένων και malware απειλούν το digital business

Το 69% των συμμετεχόντων στην έρευνα αντιμετώπισε μια, επιτυχημένη ή μη, απόπειρα κλοπής ή αλλοίωσης δεδομένων εκ των έσω, μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Τα κρούσματα ήταν συχνότερα στους κλάδους των media και τεχνολογίας, όπου το ποσοστό φτάνει το 77%. Ο εσωτερικός κίνδυνος θα συνεχίσει να απασχολεί τους επαγγελματίες enterprise security, οι οποίοι προβλέπουν αύξηση των κρουσμάτων κλοπής δεδομένων από άτομα εντός του οργανισμού κατά 62%, μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Επιπλέον, η έρευνα αποδεικνύει ότι η έλλειψη χρηματοδότησης για πρόσληψη ταλαντούχων στελεχών ψηφιακής ασφάλειας και για εκπαίδευση των εργαζομένων παρεμποδίζει την ικανότητα των οργανισμών να θωρακιστούν αποτελεσματικά ενάντια στις ψηφιακές επιθέσεις.

Μολονότι διαθέτουν εξελιγμένες τεχνολογικές λύσεις, οι μισοί περίπου από τους συμμετέχοντες στην έρευνα (42% στο δείγμα) δηλώνουν προβληματισμένοι και έντονα ανήσυχοι για κρούσματα εσωτερικής κλοπής δεδομένων και malware, μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Σε ποσοστό 54%, οι επαγγελματίες security και IT ανέφεραν ότι, στην παρούσα φάση, το υφιστάμενο προσωπικό δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο ώστε να προλάβει την εκδήλωση περιστατικών ασφαλείας. Η εικόνα είναι κάπως πιο θετική στα πεδία του εντοπισμού των συμβάντων και της απόκρισης σε αυτά, όπου οι ερωτηθέντες δήλωσαν επαρκή επίπεδα προετοιμασίας, σε ποσοστό 47% και 45% αντίστοιχα.

Το 31% αναφέρει τα ανεπαρκή κονδύλια για εκπαίδευση ή νέες προσλήψεις ως το σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων, ενώ το 70% αναφέρει ελλιπή ή και μηδενική χρηματοδότηση για τεχνολογία ψηφιακής ασφάλειας και αξιοποίηση ταλέντου στο εν λόγω πεδίο, άρα και για εκπαίδευση. Τα firewalls και η κρυπτογράφηση είναι οι πιο σημαντικές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των ψηφιακών απειλών, ωστόσο το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης, για τους επόμενους 12-18 μήνες, εμφανίζουν οι επενδύσεις για cognitive computing και ψηφιακή νοημοσύνη (31%) και για ανωνυμοποίηση δεδομένων (25%).

Mόνο το 37% των επιχειρήσεων διενεργεί αξιολογήσεις για ψηφιακή ηθική και ετοιμότητα απέναντι σε επιθέσεις στο οικοσύστημα των συνεργατών του. Τέλος, μολονότι το 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα υπογραμμίζει ότι η ψηφιακή ασφάλεια είναι βασικός παράγοντας για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ψηφιακές δραστηριότητες του οργανισμού, το 36% αυτών εκτιμά ότι τα ανώτερα στελέχη θεωρούν την ψηφιακή ασφάλεια περιττό κόστος.

Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας από τις Google, McKinsey και Rocket Internet

Τα βραβεία DT50 θα αναγνωρίσουν τις πιο πολλά υποσχόμενες Start-ups και Scale-ups, εκείνες που θα είναι οι ηγέτες του αύριο στην Ψηφιακή Αγορά, καθώς επίσης και μία εταιρεία Tech-for-Social-Impact. Το INSEAD θα είναι ακαδημαϊκός συνεργάτης των βραβείων. Οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ανοίξει στο www.dt50.org και συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν εταιρείες από την Ε.Ε. και τις χώρες της EFTA στις παρακάτω κατηγορίες μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016: Top B2B Start-up, Top B2C Start-up, Top B2B Scale-up, Top B2C Scale-up και Tech-for-Social-Impact. Οι νικητές στις κατηγορίες Start-up και Tech-for-Social-Impact θα βραβευτούν με χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ ο καθένας. Επιπλέον, η στήριξη που θα λάβουν οι 5 νικητές θα έχει τη μορφή συμβουλευτικών υπηρεσιών, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και φυσικά, πρόσβαση σε ένα διευρυμένο δίκτυο επαφών συναφούς επαγγελματικής δραστηριότητας.

Συνάντηση ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Δεδομένου ότι η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οι Κοινωνικοί Εταίροι κατέθεσαν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, ώστε με ορίζοντα διετίας να επιτευχθούν: μείωση της παραοικονομίας (η οποία ξεπερνάει το 25% του ΑΕΠ) στο τέλος της περιόδου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (5 δις. ευρώ), αύξηση της εισπραξιμότητας του Φ.Π.Α. (το κενό εισπραξιμότητας του οποίου προσεγγίζει τα 6,5 δις. ετησίως)  κατά 1 δις. ετησίως, μείωση του κόστους των προμηθειών για το Δημόσιο κατά 200 εκατ. ετησίως, μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά 1 1,5 δις. ετησίως, μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και μείωση της έκδοσης των εικονικών τιμολογίων κατά 60%.

Δημόσια Διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση

Το Τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση περιέχει δεσμέυσεις από τις θεματικές της Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Παιδείας, της Οικονομίας, του Πολιτισμού, της Δικαιοσύνης και της Ναυτιλίας -μεταξύ άλλων. Για πρώτη φορά στο εθνικό σχέδιο δίνεται έμφαση στην προώθηση της ανοικτής διακυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενσωματώνοντας συγκεκριμένες δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Αποκορύφωμα της σαφούς προσήλωσης στην υπεύθυνη ανοικτή διακυβέρνηση είναι η ενεργή και αδιάλειπτη συμμετοχή της χώρας στη διεθνή συνεργατική πρωτοβουλία του Open Government Partnership (OGP) και η υιοθέτηση των αξιών της, μέσω της κατάρτισης και εφαρμογής των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την ανοικτή διακυβέρνηση.

Η NetU “Silver Partner” της Salesforce

Η NetU αναγνωρίστηκε για την αποδεδειγμένη ειδίκευσή της στα προϊόντα Salesforce, μέσω επιτυχημένων έργων, success stories και πιστοποιήσεων. «Η πιστοποίηση ως Salesforce Silver Partner αποδεικνύει ότι η δέσμευση της NetU στη σχέση της με τον ηγέτη του CRM στην αγορά. Η στήριξη της Salesforce μας επιτρέπει να παρέχουμε εξελιγμένες και διεθνούς κύρους τεχνολογίες, εστιάζοντας ολοκληρωτικά στην παροχή προστιθέμενης αξίας στις λύσεις μας και καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες των πελατών μας. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας μας με την Salesforce, η οποία θα μας βοηθήσει να βελτιωθούμε, να ανοιχτούμε σε νέες αγορές και επομένως σε νέες ευκαιρίες», δήλωση ο Πανίκος Ακρίτας, Διευθύνων Σύμβουλος της NetU Group.