Ξεπερνά τις προσδοκίες η αγορά Η/Υ καθώς οι Η.Π.Α. επιστρέφουν στην ανάπτυξη

Η αγορά των Η.Π.Α. παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις, αντικατοπτρίζοντας την δυναμικής του αμερικανικού δολαρίου και τη σχετική σταθερότητα της αγοράς. Στην Ευρώπη, η αγορά παρέμεινε υποτονική ακόμη και χωρίς τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος για το Brexit, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις δαπάνες το επόμενο διάστημα. Αναφορικά με τους παρόχους, η Lenovo παρέμεινε ο ηγέτης της αγοράς Η/Υ, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία και στην αγορά των Η.Π.Α. Ωστόσο, οι παραγγελίες σε άλλες αγορές συνέχισαν να μειώνονται χαμηλώνοντας έτσι τον μέσο όρο ανάπτυξης. Η HP Inc. επέστρεψε, το τρίμηνο αυτό, στην ανάπτυξη μετά από ένα χρόνο μειώσεων, με τις Η.Π.Α. να αποτελούν και εδώ την περιοχή με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη (11,5%). Ακολουθούν η Dell που, επίσης, είχε ένα «παραγωγικό» τρίμηνο, με αύξηση που ξεπερνά το 4%, και η ASUS που και αυτή επέστρεψε στην ανάπτυξη και καταφέρνοντας να ξεπεράσει την Apple σε συνολικές παραγγελίες, η οποία συνέχισε να αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον καθώς αναμένει την αναβάθμιση των προϊόντων της.

Συνάντηση με τους Φιναλίστ Κοινωνικού Αντίκτυπου του Google Science Fair

Στο πλαίσιο του μεγαλύτερου επιστημονικού διαγωνισμού στον κόσμο, ο οποίος προσφέρει σε νέους επιστήμονες, ερευνητές και εφευρέτες 13-18 ετών, την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι φιλόδοξο, τα λαμπρότερα μυαλά των νέων καλούνται να απαντήσουν σε ένα σημαντικό ερώτημα: πώς μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο μέσω της επιστήμης, των μαθηματικών και της μηχανικής. Η Google έλαβε χιλιάδες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, από περισσότερες από 107 χώρες.

Ανάμεσά τους και η απάντηση του Αλέξανδρου Καραδήμου, με την πρόταση του «Ρομποτική Ιατρική: Ένα σύγχρονο on line – Νοσοκομείο». Ο Αλέξανδρος Καραδήμος, 18 ετών, ήθελε να δημιουργήσει μία λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας «στο cloud» και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για ένα ρομπότ και ένα χειρωνακτικά κωδικοποιημένο λογισμικό. Μέσω του λογισμικού και των μηχανικών, η πλατφόρμα θα επιτρέπει στους ιατρικούς επαγγελματίες να βοηθούν ασθενείς όπου και αν βρίσκονται.

Συζήτηση στη Βουλή για το 3ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση

Ο εθνικός εκπρόσωπος στην Οpen Government Partnership Initiative (OGP) και Αν. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – τομέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, διατύπωσε τους άξονες και το περίγραμμα της διαδικασίας κατάρτισης του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ακολουθώντας μία ανοικτή, καινοτόμο διαδικασία για την ουσιαστική «συν-διαμόρφωσή» του, μέσα από μία δομημένη συνεργατική διαδικασία διαβούλευσης ανάμεσα στους φορείς της δημόσιας διοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών. Βασική Δέσμευση του Υπουργείου, όπως ανέφερε, αποτελεί η εκπόνηση ενός νέου νόμου για την Ανοικτή και Συμμετοχική Διακυβέρνηση, όπου θα ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, η λογοδοσία του κράτους και η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και εφαρμογής αυτών. Επιπλέον αναφέρθηκε στην αξία προώθησης εθνικών πολιτικών Ανοικτότητας στην Δημόσια Διοίκηση για την προώθηση της διαφάνειας.

Τα 2/5 των επαγγελματιών IT θεωρούν τις εταιρείες έτοιμες για Digital Business

Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ότι το 91% δεν έχουν καμία αμφιβολία για το ρόλο που θα παίξει στον οργανισμό τους το digital transformation, ενώ το 59% προσθέτει ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής δεν είναι έτοιμη για το digital business, αναδεικνύοντας την έλλειψη δεξιοτήτων τόσο στον τεχνολογικό όσο και στον μη-τεχνολογικό τομέα. Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό εύρημα αφορά τις τεχνολογίες που θα επηρεάσουν περισσότερο την εργασία των επαγγελματιών του IT τους επόμενους 18 μήνες και αυτές είναι το cloud, τα analytics, το mobility και η ασφάλεια. Σημειώνεται ότι το cloud είναι η τεχνολογία που θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από μόνη της στην καριέρα των επαγγελματιών IT το 2016, σύμφωνα με το 22% αυτών, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την επόμενη επιλογή των data & analytics.

Cloud-based BPaaS από τις Atos και Xerox

Η εν λόγω υπηρεσία προσφέρει χαρακτηριστικά Source-to-Pay, Order-to-Cash και Record-to-Report, ενώ μπορεί να κλιμακωθεί ώστε να ανταποκριθεί στις διαρκώς μεταβαλλόμενες διακυμάνσεις που εμφανίζει η ζήτηση, αλλά και στην ροή των εργασιών. Σε συνδυασμό με κορυφαίες λύσεις και προϊόντα επιχειρηματικής νοημοσύνης που με τη σειρά τους επιτρέπουν τη διασφάλιση των εσωτερικών ελέγχων, η καινούρια out-of-the-box υπηρεσία των Atos και Xerox οδηγεί με αποτελεσματικότητα στην εξοικονόμηση κόστους της τάξεως του 30%.

Η ελληνική αποστολή στο Toulouse Space Show από το Si-Cluster

Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή διοργανώθηκε από το si-Cluster, το Ελληνικό Gold Labeled Cluster στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, υπό το συντονισμό του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ και την υποστήριξη του Enterprise Greece. Η επιχειρηματική αποστολή – αποτελούμενη από τις εταιρείες Alma Technologies, Elfon Ltd, Planetek Hellas, Prisma Electronics SA, Software Competitiveness International, Terra Spatium – συμμετείχε με εθνικό περίπτερο, παρουσιάζοντας τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες τους, ενώ  απέκτησαν πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών μέσω της συμμετοχής τους σε B2B συναντήσεις με εταιρίες-μέλη του Aerospace Valley Cluster και άλλες σημαντικές εταιρείες του κλάδου. Στην επιχειρηματική αποστολή έλαβε μέρος και η ελληνική ομάδα MaGOS, που κατέκτησε την πρώτη θέση στον ελληνικό διαγωνισμό ActInSpace και συμμετείχε στο διεθνή τελικό παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό σχέδιο για ένα «φορετό μαγνητικό γάντι» που θα μπορεί να μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα σε φωνή με τη βοήθεια ενός smartphone και ενός βραχιολιού, κατακτώντας την τρίτη θέση.

cosmoONE: Ανέπτυξε το 1ο Δυναμικό Σύστημα Αγορών για την ΔΕΗ

H cosmoONE ανέλαβε την πλήρη ανάπτυξη του λογισμικού για τη λειτουργία του Δυναμικού Συστήματος Αγορών, σύμφωνα με τα Κοινοτικά πρότυπα και τις εξειδικευμένες λειτουργικές απαιτήσεις της ΔΕΗ. Η υλοποίηση βασίστηκε στην υφιστάμενη υποδομή και τις τεχνολογίες του Β2Β Μarketplace της εταιρείας και η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες ηλεκτρονικών καταλόγων και διαγωνισμών, καθώς και portal  επικοινωνίας για εσωτερικούς και εξωτερικούς χρήστες.

Στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης των διαδικασιών της Γενικής Διεύθυνσης Υποστηρικτικών Λειτουργιών της ΔΕΗ, το Δυναμικό Σύστημα Αγορών επιτρέπει στην εταιρεία να πραγματοποιεί ηλεκτρονικά μια σειρά από διαδικασίες, όπως κατάρτιση διακηρύξεων, προκηρύξεις διαγωνισμών, διάθεση τευχών διακηρύξεων και συμβάσεων, αξιολόγηση αιτήσεων συμμετοχής, πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία κ.α.

Ο Βοηθός Διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικών και Προμηθειών της ΔΕΗ, Κώστας Ντότσιας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το νέο online περιβάλλον διεξαγωγής προμηθειών θα συμβάλει σημαντικά στον περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών προμήθειας προϊόντων, υπηρεσιών και έργων και συνακόλουθα στην αποτελεσματικότητα της εταιρείας, στην προώθηση των κανόνων της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, στην επίτευξη ευρύτερων επιχειρησιακών στόχων».

Η Swissport επέλεξε το Pylon HRM της Epsilon Net

Στόχοι του συγκεκριμένου έργου ήταν η εγκατάσταση εφαρμογής μισθοδοσίας για 7 εταιρείες του ομίλου με 40 υποκαταστήματα και περίπου 4.000 εργαζόμενους, όπως επίσης και η εξοικονόμηση χρόνου με αυτόματη δημιουργία ειδικού φακέλου εγγράφων κατά την πρόσληψη νέου υπαλλήλου. Επιπλέον, ζητήθηκε η αυτοματοποίηση της διαδικασίας ανανέωσης συμβάσεως ορισμένου χρόνου και, με την πάροδο της επιλογής των εργαζομένων που θα ανανεώσουν, η εφαρμογή ενημερώνεται και απευθείας οι εργαζόμενοι γνωρίζουν την εξέλιξη της σύμβασης τους.

Απλοποιήθηκε, επίσης, η διαχείριση των εργαζομένων (Προσλήψεις – Αποχωρήσεις, Ωράρια Εργαζομένων), λόγω ειδικών συνθηκών (Εποχικότητα). Με το Pylon HRM απλοποιήθηκε η παρακολούθηση των εργασιακών σχέσεων και της νομοθεσίας σε πραγματικό χρόνο προσφέροντας ταυτόχρονα πλήρη κάλυψη κάθε είδους απασχόλησης – έμμισθοι, ημερομίσθιοι, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, τεκμαρτά ημερομίσθια, μαθητεία ΟΑΕΔ, σπουδαστές ΤΕΙ. Επίσης, επιτεύχθηκε η εύκολη διασύνδεση της μισθοδοσίας με το ERP (Πολλαπλά Λογιστικά Άρθρα), καθώς και πληθώρα εκτυπώσεων για τις διαδικασίες που αφορούν το τμήμα HR και μισθοδοσίας.

Στο 51% το ποσοστό των καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων την τριετία 2012-2014

Το 51% των ελληνικών επιχειρήσεων (από 52,3% την προηγούμενη τριετία) εμφανίζονται καινοτόμες καθώς εφάρμοσαν έναν τουλάχιστον τύπο καινοτομίας: νέα ή σημαντικά βελτιωμένα προϊόντα (καινοτομία προϊόντος), νέες ή σημαντικά βελτιωμένες διαδικασίες, νέες οργανωσιακές μεθόδους, νέες μεθόδους μάρκετινγκ. Οι δαπάνες για την ανάπτυξη καινοτομιών σε προϊόντα ή/και διαδικασίες μειώνονται, και από 1,9 δισ. ευρώ το 2012 φθάνουν σε 1,6 δισ. ευρώ το 2014.

Οι δαπάνες αφορούν στην πλειονότητά τους την αγορά μηχανημάτων, εξοπλισμού, λογισμικού και εγκαταστάσεων (62,5%). Στον τομέα των Υπηρεσιών, το ποσοστό καινοτομίας είναι 48%, με τον κλάδο «Ενημέρωσης και επικοινωνίας» να καταγράφει ποσοστό καινοτομίας 59,7%. Η περαιτέρω ανάλυση του κλάδου δείχνει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις «Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβουλών και συναφών δραστηριοτήτων» έχουν ποσοστό καινοτομίας 84,4%, το υψηλότερο από όλους τους επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.