Tα δίκτυα κινητής δεν είναι έτοιμα να υποστηρίξουν τις ανάγκες του IoT

Σχεδόν τα 2/3 των εταιρειών του κλάδου προβλέπουν ότι οι αυξημένες απαιτήσεις συνδεσιμότητας που δημιουργεί δεν μπορούν να καλυφθούν από τα σημερινά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, ο κλάδος δεν είναι έτοιμος να σηκώσει αυτό το αυξημένο βάρος της συνδεσιμότητας για πολλούς λόγους, πέραν από τους καθαρά τεχνικούς. Για παράδειγμα, ο παράγοντας ασφάλεια είναι ένα ζήτημα, που σύμφωνα με τις εταιρείες παραμένει «αχίλλειος πτέρνα» στην πορεία προς το ΙοΤ, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτόν, τον τελευταίο ένα χρόνο. Ο προβληματισμός του κλάδου για τα ζητήματα ασφάλειας παραμένει μεγάλος, με περισσότερα από τα 2/3 των στελεχών να απαντούν ότι ένας πλήρως συνδεδεμένος στο internet κόσμος θα κάνει τους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων IoT ακόμη πιο ευάλωτους σε κακόβουλες επιθέσεις.

«Επιδερμική» η προσέγγιση του τραπεζικού τομέα στο blockchain

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η «επιδερμική» ενασχόληση των τραπεζών με τις νέες τεχνολογίες μπορεί να οδηγήσει σε διαφυγόντα έσοδα ύψους 150 δις δολαρίων για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες πρέπει να δώσουν έμφαση σε θέματα επεκτασιμότητας του distributed ledger technology, θέματα privacy που αφορούν στην μεταβίβαση ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με χρηματοροές, αλλά και στις διακυμάνσεις που παρουσιάζουν τα μη παραστατικά ψηφιακά νομίσματα (non fiat digital currencies). Σύμφωνα με τους ειδικούς της Bain, «τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν ευκαιρία και απειλή για τους τραπεζικούς οργανισμούς, ωστόσο τα ρυθμιστικά εμπόδια εμποδίζουν -μέχρι στιγμής- την περαιτέρω διάδοσή του, κάτι που δίνει στις τράπεζες κίνητρο να ακολουθήσουν το “business as usual”».

Η.Π.Α.: Η κυβέρνηση επενδύει σε έρευνα για το 5G

Της πρωτοβουλίας, με την ονομασία Advanced Wireless Research Initiative, θα ηγείται το National Science Foundation (NSF), το οποίο με τη σειρά του κατά την προσεχή πενταετία αναμένεται να δαπανήσει το ποσό των 50 εκατ. για να σχεδιάσει και κατασκευάσει σε 4 πόλεις στις Η.Π.Α., αντίστοιχο αριθμό προηγμένων ασύρματων πλατφορμών δοκιμών. Στην εν λόγω πρωτοβουλία συμμετέχουν μια σειρά από εταιρείες, όπως οι AT&T, Oracle, Samsung Electronics, HTC, Carlson Wireless Technologies, Verizon, T-Mobile, Nokia και Qualcomm.

Νέα επίδειξη τεχνολογίας 5G από την Vodafone και την Ericsson

Οι δύο εταιρείες δημιούργησαν μια πρωτότυπη υλοποίηση 5G Smart Network Edge που περιελάμβανε δίκτυο κορμού έτοιμο για τεχνολογία 5G, ενώ παράλληλα επέδειξαν τα πλεονεκτήματα του τεμαχισμού δικτύου και της κατανεμημένης τεχνολογίας cloud χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μια εφαρμογή μηχανικής όρασης. Σε μια ζωντανή επίδειξη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ημέρες Καινοτομίας» που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της Ericsson στο Άαχεν, οι δύο εταιρείες έδειξαν πώς η υλοποίηση 5G Smart Network Edge προσφέρει πολύ μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη βιομηχανία: χάρη στη μείωση των καθυστερήσεων του δικτύου αυξήθηκε το ποσοστό αναγνώρισης σε μια εφαρμογή ανίχνευσης προσώπων μέσω cloud, η κίνηση δεδομένων βίντεο μέσω του δικτύου WAN ήταν πολύ μικρότερη, ενώ παράλληλα υπήρχε καλύτερη προστασία των ευαίσθητων δεδομένων έναντι μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, καθώς τα δεδομένα αποθηκεύονταν μόνο τοπικά.

Ενεργή στήριξη της HPE στο Shell Eco-marathon

Ο διαγωνισμός Shell Eco-marathon πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική και σε αυτόν ομάδες φοιτητών προσπαθούν να σχεδιάσουν, κτίσουν και δοκιμάσουν υπερ-ενεργειακά αποδοτικά οχήματα αποβλέποντας στη δημιουργία ενός που θα είναι σε θέση να κινηθεί όσο πιο μακριά μπορεί με 1 kWh ή 1 λίτρο καυσίμου. Ως Global Innovation Partner για το Shell Eco-marathon, η HPE βοήθησε τις ομάδες μέσω ενός Live Data Project. Συγκεκριμένα, με την χρήση και αξιοποίηση εξειδικευμένων analytics, λογισμικού για αυτοκίνητα, IoT, εφαρμογές και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που προέρχονται από τα οχήματα, προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο στους ίδιους τους συμμετέχοντες, όσο και στους θεατές. Τέλος, η HPE είχε την ευκαιρία να επιδείξει το συνδεδεμένο αυτοκίνητό της, μέσω του οποίου ανέδειξε την επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η DataScouting στη διεθνή αγορά λογισμικού με τo Technopolis Cluster

Στο «Technopolis Cluster» συμμετέχουν 30 εταιρeίες πληροφορικής της Θεσσαλονίκης – μεταξύ των οποίων και η DataScouting – με συνολικό τζίρο 357 εκατ. ευρώ, εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες και προσωπικό άνω των 3.000 εργαζομένων. To Technopolis Cluster αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό πάρκο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η DataScouting, ως ιδρυτικό μέλος του Technopolis Cluster, συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 14 Ιουλίου η διοίκηση της Τεχνόπολης.

Οι στόχοι του cluster παρουσιάστηκαν παρουσία του καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη, δημιουργού του cluster λογισμικού της Γκρενόμπλ, μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και κατόχου του βραβείου Turing.  Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση όλων των μελών, με τη DataScouting να εκπροσωπείται από τον ιδρυτή της εταιρίας, Σταύρο Βολογιαννίδη. To «Technopolis Cluster» στόχο έχει να αναδειχθεί ως ένας ανταγωνιστικός, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεργατικός σχηματισμός, ο οποίος θα συμβάλλει στην έξυπνη, βιώσιμη, εξωστρεφή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη των επιχειρηματικών μελών του, καθώς και όλων των παραγόντων αλυσίδας αξίας του ευρύτερου οικοσυστήματος του, με σκοπό την ανάδειξη της βιομηχανίας λογισμικού σε στρατηγικό κλάδο για τη Θεσσαλονίκη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ελλάδα.

Νέες δυνατότητες για το Eθνικό υπερ-υπολογιστικό σύστημα ARIS

Την υποδομή αναπτύσσει και λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Στο αρχικό σύστημα των 426 επιμέρους υπολογιστών (κόμβων) IBM NextScale προστέθηκαν τρεις νέες υπολογιστικές νησίδες: νησίδα κόμβων μεγάλης μνήμης (fat nodes) που αποτελείται από 44 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R820. Κάθε εξυπηρετητής προσφέρει 4 επεξεργαστές Intel Xeon E5-4650v2 και 512 GB κεντρικής μνήμης, νησίδα κόμβων GPU που αποτελείται από 44 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R730. Κάθε εξυπηρετητής περιέχει 2 επεξεργαστές Intel Xeon E5-2660v3, 64 GB μνήμης και 2 κάρτες GPU NVidia K40 και νησίδα κόμβων που αποτελείται από 18 εξυπηρετητές Dell PowerEdge R730, καθένας εκ των οποίων περιέχει 2 επεξεργαστές Intel Xeon E5-2660v3, 64 GB μνήμης και 2 συνεπεξεργαστές Intel Xeon Phi 7120P. Επιπλέον εγκαταστάθηκε ένα κεντρικό σύστημα αποθήκευσης IBM ESS GL4 που βασίζεται στο σύστημα αρχείων GPFS και προσφέρει περίπου 1 PB αποθηκευτικού χώρου. Η υποδομή ολοκληρώθηκε με μια βιβλιοθήκη ταινιών ΙΒΜ TS3500 μέγιστης αποθηκευτικής δυνατότητας περίπου 6 PB.

Η Logicom επίσημα Cloud Solution Provider της Microsoft στην Ευρώπη

Στόχος του προγράμματος CSP είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους πελάτες και η διεύρυνση των πωλήσεων υπηρεσιών cloud μέσα από την ενίσχυση της ικανότητας των συνεργατών της Microsoft να παρέχουν, να υποστηρίζουν και να διαχειρίζονται τις λύσεις και τα προϊόντα Microsoft Cloud. Οι συνεργάτες της Logicom θα λαμβάνουν κάθε μήνα ένα τιμολόγιο που θα ενσωματώνει όλες τις μηνιαίες συνδρομές για προϊόντα και λύσεις Cloud όπως και άλλες υπηρεσίες και προϊόντα που χρησιμοποιούν. Επιπρόσθετα, η Logicom θα παρέχει στο κανάλι της και υπηρεσίες υποστήριξης και μετάβασης στο Cloud. Προϊόντα και υπηρεσίες από το πρόγραμμα CSP θα ενσωματωθούν στο Logicom Cloud Marketplace, το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε παραγωγική λειτουργία. Το Logicom Cloud Marketplace είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης στρατηγικής συνεργασίας της Logicom με την ALSO με στόχο να προσφέρεται μια σύγχρονη εμπειρία στους συνεργάτες και πελάτες τους.

Νέα καθήκοντα για την Αλεξάνδρα Κοκκίνη στη SAP Hellas

Από τη νέα της θέση, η κ. Κοκκίνη θα είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης και υποστήριξης των πελάτων της εταιρίας, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυση της SAP στην ελληνική αγορά μέσα από στοχευμένες ενέργειες και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Η Αλεξάνδρα Κοκκίνη, στέλεχος με πολυετή εμπειρία στο χώρο της πληροφορικής, είναι μέλος της Διοικητικής Ομάδας της SAP Hellas και εργάζεται στην εταιρεία από το 1998, συμβάλλοντας σημαντικά στην καθιέρωση της ηγετικής θέσης της στην ελληνική αγορά. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας κατείχε θέσεις κλειδιά για το Ελληνικό Υποκατάστημα, όπως Applications Consultant, Product Manager,  Head of Business Development & Pre-Sales.To 2008 ανέλαβε καθήκοντα Chief Operating Officer (COO) της SAP για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα με ευθύνη των τμημάτων Business Development, Presales και Operations, αλλά και το ρόλο της EMEA S4HANA Presales Lead με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση της πλατφόρμας της SAP.

Ο Τάκης Καραμπουρνιώτης CIO στην Autohellas – Hertz

Η Autohellas δραστηριοποιείται στους τομείς car rental, εκπροσωπώντας τα brands Hertz, Thrifty, Dollar και Firefly σε 8 χώρες και 120 σημεία εξυπηρέτησης, μακροχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτων (operating leasing), εισαγωγής και διανομής αυτοκινήτων Seat (Technocar), ενώ παράλληλα, μέσω της θυγατρικής της Autotechnica, διαχειρίζεται 5 μεγάλους σταθμούς service για τα αυτοκίνητα του στόλου της, καθώς και 13 συγκροτήματα ΒΕΛΜΑΡ με εκθέσεις, λιανική πώληση, ανταλλακτικά και service αυτοκινήτων Seat, Ford, Opel, Volvo, Saab, Honda, Mitsubishi, Fiat, Alfa Romeo και Abarth.