Gartner: 5 στους 10 προμηθευτές κινητών αύξησε τις πωλήσεις το β’ τρίμηνο

Οι συνολικές πωλήσεις κινητών τηλεφώνων μειώθηκαν οριακά κατά 0,5% με μόνο 5 παρόχους από τους 10 μεγαλύτερους να παρουσιάζουν ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών 4 κινεζικοί πάροχοι (Huawei, Oppo, Xiaomi και BBK Communication Equipment), αλλά και η Νοτιοκορεάτικη Samsung. Όπως αναφέρει ο Anshul Gupta, research director at Gartner «η ζήτηση για premium smartphones επιβραδύνθηκε το β’ τρίμηνο του 2016, καθώς οι καταναλωτές αναμένουν νέα λανσαρίσματα το β’ εξάμηνο», ενώ πρόσθεσε ότι τα “feature phones” – που παρουσίασαν ετήσια μείωση της τάξης του 14% – ενέτειναν περαιτέρω τη μείωση των συνολικών πωλήσεων κινητών τηλεφώνων.

Όλες οι ώριμες αγορές εκτός της Ιαπωνίας εμφάνισαν μειωμένη ζήτηση για smartphones, οδηγώντας σε μείωση των πωλήσεων κατά 4,9%. Αντίθετα, όλες οι αναδυόμενες αγορές εκτός της Λατινικής Αμερικής παρουσίασαν αυξητικές τάσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων smartphones κατά 9,9%. Αναφορικά με τους παρόχους αξίζει να σημειωθεί ότι η Oppo εμφάνισε την υψηλότερη ανάπτυξη το τρίμηνο αυτό, η οποία άγγιξε το 129%, λόγω, κυρίως, των ενισχυμένων πωλήσεων του R9 στην Κίνα, αλλά και στο εξωτερικό. Όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα, το Android επανέκαμψε έναντι του iOS, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς 86%, κάτι που οφείλεται κυρίως στη ζήτηση για mid και lower-end smartphones στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και από τα premium smartphones που παρουσίασαν ετήσια αύξηση της τάξης του 6,5%.

BBVA: Η κομισιόν παρακωλύει το Digital Transformation

Σύμφωνα με τον ισπανικό κολοσσό, ο κανονισμός δυσχεραίνει την πρόσληψη ταλαντούχων στελεχών τεχνολογίας και την εξαγορά fintech startups, καθώς ταλαντούχα στελέχη, ιδιαίτερα στον τομέα των data analytics, συγκαταλέγονται στην «κόκκινη» κατηγορία όσων κερδίζουν πάνω από 500.000 ευρώ ετησίως.

Canalys: Περαιτέρω μείωση παραγγελιών tablets το β’ τρίμηνο

Η Apple κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στο 28%, ενώ η Samsung συνεχίζει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με σχεδόν 6 εκατ. παραγγελίες και μερίδιο αγοράς 16%. Ακολουθούν η Lenovo και η Huawei με μερίδιο 7 και 6% αντίστοιχα. Οι παραγγελίες Android επλήγησαν περισσότερο το τρίμηνο αυτό με μείωση της τάξης του 23% παγκοσμίως, καθώς ο όγκος τους επηρεάστηκε από τις σημαντικές μειώσεις σε πολλές αγορές της περιοχής Ασίας/Ειρηνικού και της Λατινικής Αμερικής. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Canalys, η έντονη ανταγωνιστικότητα από τα smatphones και, πιο πρόσφατα, από τα convertible 2-in-1 PCs, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση που εμφανίζεται στον καταναλωτικό τομέα των tablets, ιδιαίτερα όσον αφορά τις πιο οικονομικές slate συσκευές που «τρέχουν» σε Android.

IDC: Στα 195 δισ. δολ. τα έσοδα public cloud μέχρι το 2020

Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τα 96,5 δισ. που προβλέπονται για το 2016 και αντιπροσωπεύει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20,4% μεταξύ 2015-2020. Το λογισμικό cloud – που περιλαμβάνει τα applications as a service, system infrastructure software (SIS) as a service και application development and deployment (AD&D) ή platform as a service (PaaS), αντιπροσωπεύουν το 83,7% του συνόλου των εσόδων από το public cloud το 2015, με το υπόλοιπο 16,3% να προέρχεται από το infrastructure as a service (IaaS). Ωστόσο, τα IaaS και PaaS προβλέπεται να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το SaaS, επεκτείνοντας το μερίδιό τους στα συνολικά έσοδα. Οι αγορές που θα εμφανίσουν την ταχύτερη αύξηση εσόδων είναι τα μέσα ενημέρωση, οι τηλεπικοινωνίες και η λιανική, με όλες, ωστόσο, τις αγορές να παρουσιάζουν αύξηση μεγαλύτερη του 100% μέχρι το 2020. Οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη αγορά υπηρεσιών public cloud, παράγοντας σχεδόν τα 2/3 των συνολικών εσόδων, ενώ ακολουθούν η Δυτική Ευρώπη και η περιοχή Ασίας/Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας (APeJ).

O ΟΗΕ επισημαίνει τη σημασία των ανοιχτών δεδομένων για τη διαφάνεια

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανοικτή πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες και δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς:
– ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης των κυβερνήσεων στις σύνθετες και πολυδιάστατες προκλήσεις της ανάπτυξης
– συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων θεσμών για την καταπολέμηση της φτώχειας, τη μείωση της πείνας, την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών και στο να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων,
– ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των τομέων στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, καθώς και στο σχεδιασμό και την παροχή υπηρεσιών.
– επιτρέπει στο κοινό τη επαναχρησιμοποίηση των ελεύθερων διαθέσιμων στοιχείων για οποιονδήποτε σκοπό.

Ικανοποιητικό το α’ τρίμηνο για την Lenovo

Η αγορά των PC υποχώρησε κατά 4,1%, η αγορά των tablets έπεσε κατά 11,1%, ο κλάδος των servers παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός και  η αγορά των smartphone αναπτύχθηκε κατά 0,7%. Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 10,1 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 6% από έτος σε έτος, τα έσοδα προ φόρων ανήλθαν σε 206 εκατομμύρια δολάρια (+ 297% από έτος σε έτος) και τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 173 εκατομμύρια δολάρια (αύξηση 64% από έτος σε έτος). Η θετική πρόοδος σε κάθε τομέα αποδεικνύει την αποτελεσματική εφαρμογή των στρατηγικών μετασχηματισμού που πραγματοποιήθηκαν, με την καινοτομία, σε συνδυασμό με τη λειτουργική αποδοτικότητα, να επιταχύνουν την αλλαγή της Lenovo σε μια υψηλής ανάπτυξης εταιρεία “Device + Cloud”.

Η Renesas Electronics ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Intersil έναντι 3 δισ. δολαρίων

Σημειώνεται πως η τελευταία ιδρύθηκε το 2010 και προέκυψε από τη συνένωση του τομέα επεξεργαστών της NEC και της Renesas Technology, η οποία με τη σειρά της είναι αποτέλεσμα της συνένωσης των τομέων επεξεργαστών των Hitachi και Mitsubishi Electric. Υπογραμμίζεται πως η Renesas Electronics αποτελεί την τρίτη σε μέγεθος κατασκευάστρια εταιρεία επεξεργαστών βάσει μεριδίου αγοράς, που ανέρχεται στα επίπεδα του 9,1%.

PayPal και GfK: Tα ξένα e-shops προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές

Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό (37%) αυτών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το Internet για να λαμβάνει ηλεκτρονικές πληρωμές για τις υπηρεσίες που προσφέρει, ενώ το 13% το χρησιμοποιεί για να πουλάει online προσωπικά είδη που δεν χρειάζεται. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έρευνα, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες καταναλωτές προτιμάνε να αγοράσουν από ξένα e-shops είναι οι καλύτερες τιμές στα προϊόντα, ενώ ακολουθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε προϊόντα μη διαθέσιμα στη χώρα μας και η ποιότητα των προϊόντων.

Ακόμα, στις online αγορές τους οι Έλληνες προτιμάνε είδη ένδυσης (41%), καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη (31%), κοσμήματα και ρολόγια (17%), με άλλες κατηγορίες, όπως τα ψηφιακά αγαθά ή τα ταξίδια, να έχουν, επίσης, αυξημένο ενδιαφέρον γι’ αυτούς. Μεγάλη σημασία δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές και στα μεταφορικά κόστη (88%), ενώ ανάμεσα στους παράγοντες που ενισχύουν τη συχνότητα των online αγορών από το εξωτερικό περιλαμβάνονται η παροχή κουπονιών, προσφορών ή εκπτώσεων (41%) και ιστοσελίδων στην ελληνική γλώσσα (45%).

Ο, δε, τρόπος επιλογής τρόπου πληρωμές σε αυτές τις αγορές επηρεάζεται βασικά από την ταχύτητα, την ασφάλεια, την προστασία και την άνεση που τους προσφέρουν τα διασυνοριακά e-shops. Βέβαια είναι απορίας άξιον πώς αναφέρονται αυτά τα αποτελέσματα όταν οι (περισσότεροι) έλληνες online καταναλωτές δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το PayPal λόγω capital controls.

Η Google αποκτά την Orbitera

Το τίμημα της εξαγοράς εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Η Orbitera θα αποτελεί πλέον μέρος του Google Cloud Platform, της cloud πλατφόρμας της Google, μέσα από την οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να νοικιάσουν σχεδόν απεριόριστη υπολογιστική ισχύ. Η εξαγορά της Orbitera αποτελεί μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για την Google, με την οποία σκοπεύει να εκτοπίσει το Microsoft Azure από τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά cloud, όπου τα Amazon Web Services εξακολουθούν να κατέχουν τα πρωτεία.

H EY Ελλάδος υποστηρίζει το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Με αυτόν τον τρόπο, η κλινική εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο, ενώ το εργαλείο εξασφαλίζει ότι το πρόγραμμα θα είναι άρτιο ως προς τους κανόνες, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ένα αίσθημα δικαιοσύνης και σεβασμού στις προτιμήσεις και τους προσωπικούς περιορισμούς των ιατρών σε εφημερία. Το πρόγραμμα επιτρέπει τη δημιουργία εντός λίγων λεπτών ενός πλήρους και ιδιαίτερα λεπτομερούς πλάνου εφημεριών μιας μεγάλης κλινικής 80 ιατρών, αυτοματοποιώντας μια παλιά, χρονοβόρα και ιδιαίτερα εργώδης διαδικασία. Πίσω από το φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον του προγράμματος, κρύβεται ένα σύνθετο μοντέλο και ένας ισχυρός μηχανισμός βελτιστοποίησης, με ισχυρές δυνατότητες παραμετροποίησης.