Οι leaders του 2016 Magic Quadrant για Integrated Systems

Τα integrated systems σχηματίζουν από τους servers, το storage και το networking μια ενιαία υποδομή, την οποία μπορεί να διαχειριστεί κανείς μέσα από μια ενιαία κονσόλα. Όπως φαίνεται από το 2016 Magic Quadrant For Integrated Systems, τρεις εταιρείες – HPE, EMC και Νutanic – έχουν πολύ καλή παρουσία στην περιοχή των Leaders, ενώ συνεπικουρούνται από τις Oracle, Cisco, Netapp και SimpliVity.

Κατάργηση των passwords προβλέπει μελέτη της Wakefield Research

Τα συστήματα καταχώρησης κωδικών πρόσβασης είναι πολύ ευάλωτα σε hacking, σύμφωνα με την SecureAuth, την εταιρεία που ανέθεσε τη διεξαγωγή της μελέτης και η οποία εξειδικεύεται σε άλλους τύπους πιστοποίησης της ταυτότητας των χρηστών (όπως είναι οι βιομετρικές μέθοδοι).  Τα πρόσφατα περιστατικά υποκλοπής κωδικών πρόσβασης επισημαίνουν το πρόβλημα: τον περασμένο μήνα η Yahoo ανέφερε ένα συμβάν hacking που έλαβε χώρα το 2014, το οποίο είναι πιθανό να προκάλεσε την υποκλοπή στοιχείων πρόσβασης από 500 εκ. χρήστες, συμπεριλαμβανομένων emails και κωδικών  πρόσβασης. Το πρόβλημα εντείνεται και από το γεγονός ότι οι χρήστες προστατεύουν αρκετές φορές τους λογαριασμούς τους, χρησιμοποιώντας passwords που μπορεί κανείς να μαντέψει εύκολα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούν ένα password για διαφορετικούς λογαριασμούς τους.

Η Cosmos Business Systems βραβεύεται από την Dell EMC

Η Cosmos διακρίθηκε μεταξύ των συνεργατών της Dell-EMC,  από πλευράς όγκου πωλήσεων, της σημαντικής αύξησης της απόδοσης της, αλλά και της επένδυσης σε τεχνογνωσία, σε Ελλάδα και Κύπρο. Το βραβείο παρέλαβαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Cosmos, Δημήτρης Δάφνης, και ο Διευθυντής Υποδομών Πληροφορικής,  Στάθης Αντωνόπουλος.

Η Telia και η Ericsson καταρρίπτουν τα ρεκόρ στις δοκιμές 5G

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην Kista της Σουηδίας και κατέδειξε τις δυνατότητες του δικτύου 5G σε πραγματικό περιβάλλον, μέσω πραγματικού δικτύου και περιλάμβανε δοκιμές στην ταχύτητα, αλλά και τους χρόνους καθυστέρησής του. Το σύστημα χρησιμοποίησε φάσμα 800MHz στη ζώνη των 15GHz. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής επιτεύχθηκαν ταχύτητες που άγγιξαν τα 15 gigabits ανά χρήστη και καθυστέρηση μικρότερη από 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Οι επιδόσεις αυτές είναι 40 φορές γρηγορότερες από τις σημερινές, μέγιστες ταχύτητες που επιτυγχάνει ένα δίκτυο 4G.

Gartner: Πτώση 0, 9% στην αγορά ημιαγωγών για το 2016

Η αγορά εμφανίζεται πτωτική για δύο συνεχόμενα χρόνια, κάτι που έχει ξανασυμβεί άλλη μια φορά, ιστορικά. Ωστόσο, οι αναλυτές της Gartner θεωρούν ότι «τα δύσκολα πέρασαν, καθώς τα αποθέματα αυξάνουν και η μέση τιμή πώλησης ανεβαίνει –σε συγκεκριμένες αγορές. Η συγκέντρωση αποθεμάτων πραγματοποιείται ενόψει της περιόδου των γιορτών και, ως έναν βαθμό, οφείλεται στο λανσάρισμα του iPhone 7. Ωστόσο, σε μία αγορά με μακρά περίοδο κάμψης, είναι λογικό να παρατηρούνται ελλείψεις και ‘σπασμωδικές κινήσεις’ σε ότι αφορά την ανανέωση του στοκ». Τα smartphones και οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών επηρεάζουν σημαντικά την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ενώ οι ευκαιρίες ανάπτυξης που ελλοχεύουν στο IoT και στα wearables είναι ακόμα αρκετά μικρές ώστε να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά ημιαγωγών.

Η Χατζηγεωργίου Α.Ε. αναβαθμίζει τις υποδομές της και αξιοποιεί το cloud

Η λύση περιλαμβάνει τη σύνδεση των κεντρικών της εταιρείας μέσω οπτικής ίνας  με το δίκτυο του ΟΤΕ,  η οποία θα επιτρέψει στην παρούσα φάση την αύξηση του bandwidth τόσο του Internet όσο και του δικτύου VPN με τα καταστήματα και, ταυτόχρονα, λόγω της φύσης του μέσου της σύνδεσης, θα δίνει την χωρίς περιορισμό αύξηση του bandwidth (εφόσον οι ανάγκες το απαιτήσουν). Για λόγους high availability του κεντρικού, η λύση περιλαμβάνει την ύπαρξη ασύρματης ζεύξης  LMDS, τόσο για το Internet όσο και για το MPLS VPN, η οποία θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση προβλήματος στην οπτική ίνα.

Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες η λύση για τα κεντρικά γραφεία περιλαμβάνει τη αντικατάσταση των ISDN τηλεφωνικών γραμμών με πακέτο γραμμών που υποστηρίζει τη μετάβαση σε IP τηλεφωνία για όλο τον όμιλο. Ταυτόχρονα με την παραπάνω αναβάθμιση των υποδομών έχει ξεκινήσει ένα εξίσου μεγάλο project ενοποίησης αναβάθμισης και διάθεσης στο cloud και σε mobile συσκευές του συστήματος reporting της εταιρείας. Για το project αυτό θα αξιοποιηθούν τεχνολογίες της Microsoft (SQL Server και Analysis Services).

Στον SQL Server θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων Data Warehouse, στην οποία θα συγκεντρωθούν δεδομένα τόσο από το ERP, όσο και από άλλες πηγές δεδομένων όπως την Oracle όπου βρίσκεται το WMS, ενώ θα αξιοποιηθεί και η δυνατότητα του Analysis Services για Data Mining. H υλοποίηση του έργου θα προσφέρει πρόσβαση στις λειτουργίες reporting μέσω Web ή φορητών συσκευών, ενώ θα προσθέσει και τη δυνατότητα εξελιγμένου Visualization και Data Filtering, οδηγώντας στη δημιουργία ενός εξελιγμένου εργαλείου reporting.

ΙΤ Directors Forum ’16: Ευκαιρίες αλλά και απειλές για το μέλλον του ΙΤ στις επιχειρήσεις

Στο συνέδριο αποτυπώθηκε η συνεισφορά των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην επιχειρηματική αξία και συζητήθηκαν ιδέες για τη χρησιμότητά τους στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, μαζί με τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ψηφιακή αυτοματοποίηση, την ανάλυση κι επεξεργασία της Πληροφορίας, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι απειλές που προκύπτουν τόσο από την έξαρση των ευφυών μηχανών όσο και από την πολυπλοκότητα που προκύπτει. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΙΤ Leaders καλούνται να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διάχυση της Πληροφορίας στον οργανισμό και τους πελάτες τους με απλό τρόπο, μειώνοντας την πολυπλοκότητα, διευρύνοντας τις γνώσεις και εμπειρίες τους, αλλά και επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο των ανθρώπων στον οργανισμό.

Ενδιαφέρον είχε επίσης η ανακοίνωση της έρευνας “The State of the CIO in Greece 2016” από τον Ηλία Σκορδά, ερευνητή της εταιρείας ερευνών Global Link που πραγματοποίησε την έρευνα. Ένα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα ήταν η αύξηση της σημαντικότητας που έχει η Πληροφορική για τις επιχειρήσεις σήμερα: σχεδόν οι μισοί (49%) Διευθυντές Πληροφορικής που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι ο ρόλος του ΙΤ στην εταιρεία τους έχει γίνει περισσότερο σημαντικός. Όπως αναφέρθηκε επίσης στο συνέδριο, το ΙΤ δεν αποτελεί πλέον μόνο πάροχο ΙΤ υπηρεσιών αλλά και επιχειρηματικό συνεργάτη, ενώ υπάρχει αύξηση του budget που επενδύεται σε ΙΤ projects, ιδιαίτερα σε υποδομές, ασφάλεια καθώς και σε projects καινοτομίας.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο ήταν το πάνελ συζήτησης όπου αναλύθηκαν από διακεκριμένους Διευθυντές Πληροφορικής μεγάλων οργανισμών οι μέθοδοι μέσω των οποίων παράγεται αλλά και προάγεται η καινοτομία μέσα στην επιχείρηση. Το πάνελ αναφέρθηκε μάλιστα σε ενέργειες όπως hackathons και αναζήτηση εμπειριών από το οικοσύστημα των startup και τον ακαδημαϊκό τομέα. Το πάνελ συντόνισε η καθ. Κατερίνα Πραματάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.).