PwC: Εδραιώνεται η στρατηγική σημασία της ψηφιακής ασφάλειας στους οργανισμούς

Το 59% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναφέρει αύξηση των κονδυλίων για ψηφιακή ασφάλεια, ως απόρροια του business digitization. Το data privacy είναι προτεραιότητα για την εκπαίδευση των εργαζομένων στο 56% των οργανισμών. To 46% των επιχειρήσεων χαράσσει στρατηγική ψηφιακής ασφάλειας για το Internet of Things, ενώ χαρακτηριστική είναι η έμφαση που δίνουν οι οργανισμοί σε εξελιγμένες λύσεις authentication –το 57% αυτών ήδη χρησιμοποιεί biometrics. Επίσης, η έρευνα κατέδειξε την αυξημένη εμπιστοσύνη των οργανισμών στο cloud: το 63% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι υλοποιούν υπηρεσίες IT στο cloud, ενώ το ένα τρίτο αυτών εμφανίζεται διατεθειμένο να εκχωρήσει λειτουργίες finance και operations σε cloud providers. Τέλος, το 53% των οργανισμών χρησιμοποιεί open-source software και το 62% managed security services για ψηφιακή ασφάλεια και data privacy, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή ασφάλεια, ακόμα και εάν δεν έχουν εσωτερικά τους πόρους για να καλύψουν κάθε πτυχή της στρατηγικής.

Διπλασιασμός πωλήσεων εκτυπωτών 3D μέχρι το τέλος του 2016

Συγκεκριμένα, περίπου 456.000 τρισδιάστατοι εκτυπωτές αναμένεται να διατεθούν διεθνώς μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μέγεθος υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις 219.000 3D συσκευές που πωλήθηκαν πέρυσι. Ένα στοιχείο που συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το 44% της εν λόγω ανάπτυξης σύμφωνα με τις αναλύσεις της Gartner θα προέλθει αποκλειστικά από τον τομέα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Όσο για τις μελλοντικές προβλέψεις, το 2020 εκτιμάται πως θα διατεθούν κάτι παραπάνω από 6,7 εκατομμύρια 3D εκτυπωτές.

Διευρύνεται ο ρόλος του Βαλάντη Χατζηγιαννάτσογλου, Διευθυντή Πληροφορικής της Hellas Group

Aναβαθμίζεται ο ρόλος του Διευθυντή Πληροφορικής της Hellas Group, Bαλάντη Χατζηγιαννάτσογλου, καθώς από τον Οκτώβριο έχει αναλάβει τη Διεύθυνση Πληροφορικής και της νεοσύστατης εταιρείας Erosantorini, η οποία έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες MyOdyssey  και Elaion SA του ομίλου, όπου ο Βαλάντης Χατζηγιαννάτσογλου διατηρεί το ρόλο του Διευθυντή Πληροφορικής.

Διαγωνισμός ανοικτής καινοτομίας από την Groupama Ασφαλιστική και το Corallia

Οι διαγωνιζόμενοι, από 18 ετών και άνω, μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα μία από τις προκλήσεις αιχμής που έχει θέσει το HackInnow, αυτή που τους ενθουσιάζει και με την καθοδήγηση διακεκριμένων μεντόρων να δημιουργήσουν τη δική τους επαναστατική ιδέα που θα φέρει τα «πάνω-κάτω» στο χώρο της Ασφάλισης. H συμμετοχή στο HackInnow είναι δωρεάν και η πρώτη νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την ιδέα της στην ομάδα διοίκησης της Groupama στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Παρίσι. Παράλληλα προβλέπονται πλούσια δώρα και βραβεία στους υπόλοιπους διακριθέντες.

Στρατηγική συνεργασία της COSMOTE με τον ΣΕΤΕ

Η στρατηγική συνεργασία της COSMOTE με τον ΣΕΤΕ καταδεικνύει την ολοένα και αυξανόμενη σπουδαιότητα των υποδομών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τον τουρισμό, τον τομέα της ελληνικής οικονομίας που συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα, περίπου το 25%του ΑΕΠ της χώρας. Η COSMOTE, μέσω των λύσεων COSMOTE Business IT Solutions καλύπτει τις αυξημένες και εξειδικευμένες ανάγκες του τουριστικού κλάδου. Οι λύσεις αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των ξενοδοχείων αλλά και όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών τους και συμβάλλουν στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Κομβικός ο ρόλος του Advanced Security για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ασφάλεια συστημάτων ΙΤ, και συγκεκριμένα αυτή που επικεντρώνεται στην ταυτοποίηση των χρηστών (identity-centric), χρειάζεται- στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον- να κάνει κάτι παραπάνω από το να προστατεύει, απλώς, την επιχείρηση. Θα πρέπει να βοηθά στην οικοδόμηση ψηφιακών σχέσεων εμπιστοσύνης, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην αγορά των εφαρμογών (application economy), καθώς και για την ανάπτυξή τους. Περισσότεροι από 60% των ερωτηθέντων, μάλιστα, χρησιμοποιούν δείκτες μέτρησης όπως η εμπειρία του πελάτη, η ικανοποίηση και η διατήρηση των πελατών, η ανάπτυξη της επιχείρησης, καθώς και το ψηφιακό τους αποτύπωμα, προκειμένου να  μετρήσουν τον αντίκτυπο της ασφάλειας στην επιχείρησή τους. Η μελέτη εξέτασε τις τρέχουσες αντιλήψεις των ερωτηθέντων αναφορικά με την ασφάλεια σε τρεις περιοχές του identity-centric security: την εμπειρία του τελικού χρήστη, τη διαχείριση ταυτότητας και πρόσβασης, και τις παραβιάσεις δεδομένων. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.770 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και Πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων και 100 CSOs (Chief Security Officers) και CISOs (Chief Information Security Officers).

Πρεμιέρα για τα e-λεκτρονικά αστυνομικά τμήματα

Η αρχή γίνεται με 31 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, θα ακολουθήσουν άλλες 40 υπηρεσίες, ενώ όταν (και αν) δημιουργηθεί διαχειριστική αρχή στο υπουργείο Ανάπτυξης θα απορροφηθεί πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για λειτουργία 80 δράσεων ακόμα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσφερόμενων υπηρεσιών στις 150 περίπου. Η λειτουργία των ηλεκτρονικών αστυνομικών τμημάτων υπόσχεται να συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στον περιορισμό της έντυπης επεξεργασίας, στο εκσυγχρονισμό και στην απλούστευση των διαδικασιών, στη μείωση του λειτουργικού κόστους, στην ταχύτερη και ασφαλέστερη διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών.

Παράλληλα, αποδεσμεύεται ένα μεγάλος αριθμός αστυνομικών που απασχολείται με την γραφειοκρατική «χαρτούρα» για απλά θέματα. Για την υποβολή των αιτημάτων των υπηρεσιών απαιτείται ταυτοποίηση των αιτούντων μέσω Taxisnet με χρήση των σχετικών κωδικών. Για τις άλλες διαδικασίες –  που αφορούν καταγγελίες ηλεκτρονικού εγκλήματος (E-Crime), καθώς και αιτήσεις που αφορούν διαδικασίες ασύλου αλλοδαπών-ομογενών (E-tap) – απαιτείται η εισαγωγή κωδικού επιβεβαίωσης (captcha). Η νέα διαδικτυακή πύλη  εκτός από την ελληνική γλώσσα, υποστηρίζει τα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και αραβικά.

Η Κομισιόν διερευνά την εξαγορά του LinkedIn από την Microsoft

Προς το παρόν έχουν ήδη εκφραστεί ανησυχίες για την εξαγορά από έναν ανταγωνιστή της Microsoft, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν αντιρρήσεις και από άλλες εταιρείες. Η σύμπραξη της Microsoft με το LinkedIn έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από τις αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βραζιλίας, ενώ, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει ήδη της εργασίες της για να εξετάσει τις αντιμονοπωλιακές πτυχές της εξαγοράς. Έως τις 22 Νοεμβρίου η ΕΕ θα έχει εξετάσει αναλυτικά την υπόθεση και θα έχει αξιολογήσει τις συνέπειες της. Έως εκείνη την καταλυκτική ημερομηνία θα εξεταστούν επί της ουσίας και οι όποιες αντιρρήσεις των ανταγωνιστών της Microsoft. Όπως είναι γνωστό, η Microsoft ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα εξαγόραζε το LinkedIn αντί του ποσού των 26,2 δισ. δολαρίων, καταβάλλοντας 196 δολάρια ανά μετοχή. Η εξαγορά του LinkedIn από την Microsoft αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

Ο Διονύσης Κολοκοτσάς μετακινήθηκε στην Google APAC

Ο Διονύσης Κολοκοτσάς, μέχρι πρότινος Public Policy and Government Relations Μanager στην Google Ελλάδος, μετακινήθηκε στην Google APAC (Asia PACific) που εδρεύει στην Σιγκαπούρη, αναλαμβάνοντας τα ίδια καθήκοντα με αυτά που ασκούσε και στη χώρα μας.

Η Bιοχημεία Α.Ι.Ε. υλοποιεί μεγάλο έργο μεταφοράς των ΙΤ υποδομών της

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης πολυπλοκότητας, το οποίο θα διαρκέσει περίπου 8 μήνες. «Στο πλαίσιο του έργου θα επανασχεδιάσουμε την υποδομή μας, θα εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες και θα θέσουμε τις βάσεις, έτσι ώστε να συνεχίσει να εκτελείται ομαλά το επιχειρηματικό πλάνο και η λειτουργία της επιχείρησης για τα επόμενα χρόνια» δηλώνει στο NetFax ο Χρήστος Σαρρής, IT Manager της Βιοχημεία Α.Ι.Ε.

Το έργο θα χωριστεί σε αρκετά υποέργα, ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ο σχεδιασμός του network infrastructure (τα πάντα πλέον θα είναι IP-based),που θα χωρίζεται σε τρία μέρη:(i) Καταγραφή των εταιρικών αναγκών, των απαιτήσεων του λογισμικού (Application κα Database servers), πρόβλεψη για το μέλλον κ.λπ. , (ii) Τη φυσική υποδομή (OSI Layer 1-3) και το πώς θα επιτυγχάνεται η συνδεσιμότητα των συστημάτων, πώς θα γίνεται η δρομολόγηση (routing) και η μεταφορά (switching) των δεδομένων, την ασφάλεια κ.λπ. και (iii) Τη λογική υποδομή (δικτυακά πρωτόκολλα, υποστηριζόμενες υπηρεσίες κ.λπ.).

Το μοντέλο του νέου δικτύου σχεδιάζεται σε ειδικό λογισμικό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να δέχεται configurations από συσκευές δικτύου διάφορων προμηθευτών και να εξομοιώνει τη λειτουργία τους και τη συμπεριφορά τους στο δίκτυο. «Έχουμε έτσι τη δυνατότητα να εξομοιώσουμε στο μοντέλο σενάρια λειτουργίας και φόρτου του δικτύου, να δημιουργήσουμε βλάβες και τρόπους αντιμετώπισης, να μεταβάλουμε δυναμικά τον σχεδιασμό, να προβλέψουμε μελλοντικές ανάγκες, να δούμε πως συμπεριφέρεται υπάρχον εξοπλισμός με τον νέο ή ακόμη και να γνωρίζουμε εξαρχής τα κόστη λειτουργίας» συμπληρώνει ο Χρήστος Σαρρής.