Αύξηση των ΙΤ επενδύσεων προβλέπει η Gartner

Για φέτος η Gartner εκτιμά μια σχεδόν αμετάβλητη εικόνα, με τη σχετική ετήσια αύξηση στις δαπάνες ΙΤ να ανέρχεται στο 0,6%. Σε όλες τις χώρες της περιοχής ΕΜΕΑ, οι δαπάνες φέτος σε συσκευές (devices) αναμένεται να υποχωρήσουν, συμβάλλοντας στη συνολική επιβράδυνση των ΙΤ δαπανών το 2016. Τα τμήματα που θα συνεισφέρουν περισσότερο στην αύξηση των IT δαπανών το νέο έτος είναι το software και οι ΙΤ υπηρεσίες (βλ. πίνακα). Οι δαπάνες για data centers, και ειδικά για servers, ακολουθούν κανονικά τις αυξήσεις των δαπανών σε software, ωστόσο η αυξανόμενη υιοθέτηση του SaaS (Software as a Service) και άλλων υπηρεσιών cloud θα έχει ως αποτέλεσμα οι δαπάνες σε data centers να είναι περισσότερο συγκρατημένες από ότι συνήθως.

Η Ιρλανδία εφεσιβάλει την απόφαση της Κομισιόν για την επιστροφή φόρων 13 δισ. ευρώ από την Apple

Το Δουβλίνο επιδιώκει να προστατέψει ένα φορολογικό καθεστώς, το οποίο έχει προσελκύει πολλούς επενδυτές στη χώρα. Η απόφαση της Κομισιόν είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ουάσινγκτον, καθώς τη θεώρησε ως μια προσπάθεια υφαρπαγής φορολογικών εσόδων από τις ΗΠΑ.

H DataScouting χορηγός και συντονιστής του SNS στο παγκόσμιο συνέδριο της FIBEP

Το SNS αποτελεί μέρος του Corporate Efficiency Workshop και θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Το SNS φέρνει κοντά τους επαγγελματίες από το χώρο του media intelligence με στόχο τη γνωριμία και τη δημιουργία συνεργασιών. Και φέτος, συντονίστρια του SNS θα είναι η κα Καρακεβά Σοφία, Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στην DataScouting και μία εκ των επτά Αντιπροέδρων της FIBEP.

Η Vodafone παρουσίασε το One Net

Το Vodafone One Net αποτελεί μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα επικοινωνίας που ενσωματώνει τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα στο τηλεφωνικό κέντρο που φιλοξενείται στο Cloud της Vodafone, προσφέροντας όλες τις νέες τεχνολογίες μέσων πρόσβασης (VDSL, 4G και οπτική ίνα). Έτσι απελευθερώνει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση αγοράς και συντήρησης ενός τηλεφωνικού κέντρου και πετυχαίνει σημαντική μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Η υπηρεσία απευθύνεται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που θέλουν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους προσφέροντας αδιάλειπτη επικοινωνία από οποιαδήποτε συσκευή, σταθερή ή κινητή.

Gartner: Οι EMEA CIOs επενδύουν στο digitization

Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στο Gartner Symposium/ITxpo 2016, το οποίο πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο στη Βαρκελώνη. «Οι CIOs στην αγορά EMEA εκτιμούν ότι τα IT budgets τους θα αυξηθούν κατά 1,4%, σε μέσους όρους, μέσα στο 2017, και αυτό συνιστά τη μικρότερη αύξηση στο σύνολο των αγορών. Εντούτοις, η ψηφιοποίηση του επιχειρείν κερδίζει έδαφος στην περιοχή.

Η επένδυση στο digitization αφορά σε τεχνολογία γα digital marketing και κανάλια πωλήσεων, advanced analytics, Internet of Things, ενισχυμένες λύσεις ψηφιακής ασφάλειας, επιχειρηματικούς αλγόριθμους και “έξυπνες” μηχανές» δήλωσε ο Andy Rowsell-Jones, research vice president της Gartner. Το 28% των EMEA CIOs αναγνωρίζουν το digitization ως τη νούμερο ένα προτεραιότητά τους για το 2017 και επενδύουν σε σχετικά projects το 19% του budget τους. Η απόκτηση των κατάλληλων δεξιοτήτων και πόρων αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στην επιτυχημένη υλοποίηση των digitization projects για το 26% των EMEA CIOs –το αντίστοιχο ποσοστό για το 2015 ήταν 17%.

Φιναλίστ στα DCD EMEA Awards 2016 η LAMDA HELLIX

Η υποψηφιότητα για το Sustainable Data Center Award αφορά το νέο Data Center Athens-2 της εταιρείας και τις καινοτόμες διαδικασίες που εφαρμόζονται για τη λειτουργία του. Η δεύτερη υποψηφιότητα για το Modular Deployment Award αφορά το project που ανέλαβε η LAMDA HELLIX εκ μέρους της ΕΔΕΤ ΑΕ (GRNET S.A.), για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του πρώτου containerized, high density και highly efficient data center στην Ελλάδα, το οποίο τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για ένα modular data center που χρησιμοποιεί συστήματα, τα οποία είναι προκατασκευασμένα και προρυθμισμέν, μειώνοντας το χρόνο σχεδιασμού και εγκατάστασης. Η δεύτερη φάση της αξιολόγησης θα λάβει χώρα στις 14 Νοεμβρίου και οι νικητές θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της τελετής απονομής που θα γίνει στο Λονδίνο, στις 2 Δεκεμβρίου.

Η Intracom Telecom προμηθεύει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε πάροχο της Ν. Αφρικής

Συγκεκριμένα, η Intracom Telecom θα προμηθεύει το καινοτόμο πολυσημειακό (PtMP) ασύρματο σύστημά της, WiBAS-OSDR, και την προηγμένη πλατφόρμα διαχείρισης δικτύου της εταιρίας, uni|MS. Η εταιρεία θα παρουσιάσει τα συστήματα της στην έκθεση AfricaCom 2016 (15-17 Νοεμβρίου 2016, Ν. Αφρική) στο περίπτερο C1. H Intracom Telecom υλοποιεί την πρώτη φάση του έργου της πενταετούς σύμβασης ενώ η συνολική αξία του έργου, θα ανέλθει στα 9 εκατομμύρια δολάρια. H Comsol επέλεξε το WiBAS-OSDR στη συχνότητα των 28GHz μετά από διεθνή διαγωνισμό και ενδελεχή αξιολόγηση του εξοπλισμού της Intracom Telecom στο δίκτυο της. Το WiBAS-OSDR είναι το μοναδικό σύστημα παγκοσμίως που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πλήρως το φάσμα συχνοτήτων λειτουργίας της Comsol, επιτρέποντας κανάλια εύρους μέχρι 56 MHz, διαθέτοντας προηγμένα δικτυακά χαρακτηριστικά. Το WiBAS-OSDR δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους συνδρομητές τους και να επιτύχουν χρονικές δεσμεύσεις εξυπηρέτησης νέων αιτήσεων που δεν ξεπερνούν τις 7 εργάσιμες ημέρες.

Η SONAK SA υλοποιεί έργο επέκτασης των virtual υποδομών της

«Η χρονική περίοδος της πρώτης εγκατάστασης (2009) σε συνδυασμό με το μέγεθος του οργανισμού μας, την οικονομική συγκυρία και την ανάγκη που προέκυψε από νέα έργα για την εταιρεία, έφεραν ξανά στο προσκήνιο την έννοια του consolidation» δηλώνει στο NetFAX o Γιώργος Γιαβρούτας, Υπεύθυνος Μηχανογράφησης της SONAK AE Όσοι servers δεν συμμετείχαν στην πρώτη φάση του virtualization βρίσκουν πλέον ζωή στη νέα virtual πλατφόρμα, ενώ όπου χρειάζεται και οι εφαρμογές το επιτρέπουν, εγκαθίστανται και νέα λειτουργικά.

«Στην παρούσα φάση αναγκαζόμαστε να διατηρήσουμε και παλαιότερες εγκαταστάσεις που αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να αναβαθμίσουμε. Και μόνο, όμως, το ότι θα τρέχουν στη virtual μορφή τους σε servers με νεότερα τεχνικά χαρακτηριστικά, μειώνει αισθητά τον κίνδυνο αποτυχίας σε περίπτωση βλάβης και μας ανακουφίζει αισθητά, συρρικνώνοντας, παράλληλα, το κόστος συντήρησης και χρήσης.

Η κατάργηση servers με παλαιότερα λειτουργικά ενισχύει ιδιαίτερα και τον τομέα της ασφάλειας. Το αγκάθι των μη υποστηριζόμενων λειτουργικών, “πονά” ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, καθώς δεν υπάρχουν πλέον λύσεις για τα όποια κενά παρουσιάζονται. Αν και το παρόν έργο δεν κινείται στις παρυφές της αιχμής της σημερινής τεχνολογίας, εν τούτοις συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές που ενισχύουν την ασφάλεια σε πολλούς τομείς, εξοικονομεί πολύτιμους πόρους για τη λειτουργία του οργανισμού και εν τέλει προσκομίζει γρήγορη επιστροφή της επένδυσης για τους μετόχους του» συμπληρώνει ο Γιώργος Γιαβρούτας. Integrator του έργου είναι η HP Hellas, ενώ ανάμεσα στους συνεργάτες της SONAK SA που συμβάλουν στην υλοποίηση του έργου περιλαμβάνεται και η Singular Logic.

Με 53.000 συμμετέχοντες διεξάγεται το Web Summit 2016

Με τη φετινή διοργάνωση να μετρά πάνω από 53.000 συμμετέχοντες και 663 ομιλητές, το Web Summit έχει εξελιχθεί στο «μεγαλύτερο και σημαντικότερο τεχνολογικό marketplace της Ευρώπης», όπου συναντώνται οι μεγαλύτεροι διεθνείς αγοραστές και πωλητές του χώρου της τεχνολογίας, μαζί με πολλές από τις πιο καινοτόμες αναδυόμενες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκπρόσωπος του NetFax βρίσκεται στο συνέδριο μαζί με αρκετά στελέχη και από την Ελλάδα, έχουν μεταβεί στη Λισαβόνα και παρακολουθούν τις εργασίες του συνεδρίου. Πάνω από 7.000 CEOs εταιρειών όλων των μεγεθών και κλάδων παρευρίσκονται φέτος στο συνέδριο, προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς οι νέες τάσεις σε software και hardware μπορούν να μεταμορφώσουν τις επιχειρήσεις τους. Για πρώτη φορά, στο Web Summit συμμετέχουν και κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, υψηλόβαθμα στελέχη των χώρων tech και επιχειρήσεων, influencers, καθώς και σημαντικοί παγκόσμιοι ηγέτες.

Ενδεικτικό της σημασίας και απήχησης της διοργάνωσης είναι το γεγονός ότι πάνω από το 65% των συμμετεχόντων αποτελείται από στελέχη senior management, από περισσότερες από 15.000 εταιρείες από 166 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, στις εταιρείες που συμμετέχουν συμπεριλαμβάνονται και οι Facebook, Microsoft, Coca-Cola, IBM, Google, Samsung, L’Oreal, P&G, Cisco, Nike, Amazon. Μέρος του καθημερινού περιεχομένου του Web Summit είναι διαθέσιμο και μέσω live streaming.

H ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Ε. επέλεξε λύσεις ηλεκτρονικής τιμολόγησης της Retail@Link

Η εταιρεία επέλεξε τη λύση R@L e-Invoicing EDI, η οποία προσφέρει αυτόματη καταχώριση των παραστατικών-πώλησης απευθείας στα πληροφοριακά συστήματα των πελατών της, χωρίς την ανάγκη καταχώρισης με το χέρι, συνεπώς με μεγαλύτερη ταχύτητα, ακρίβεια και οικονομία. Στόχος της συνεργασίας με τη Retail@Link είναι η διαρκής υποστήριξη των εμπορικών σχέσεων της ΠΗΓΑΣΟΣ με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που εξυπηρετεί, μέσα από ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον ανταλλαγής δεδομένων, το οποίο υπόσχεται αυξημένη ορατότητα με πολλαπλασιαστικά οφέλη, καθώς μία μοναδική σύνδεση με τον κόμβο της Retail@Link, εξασφαλίζει διασύνδεση με κάθε αλυσίδα που εξυπηρετεί ο ηλεκτρονικός κόμβος του παρόχου (B2B Hub).