IDC: 7% πτώση στα έσοδα από servers παγκοσμίως το γ’ τρίμηνο 2016

Τα έσοδα καταδεικνύουν πτώση κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. «Ήταν ένα δύσκολο τρίμηνο για την αγορά server, καθώς η ζήτηση από πλευράς επιχειρήσεων ήταν πιο αδύναμη από τα αναμενόμενα. Τα hyperscale cloud datacenters σημείωσαν καλές επιδόσεις, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να διαπιστώσουμε εάν έχουν τη δυναμική να επαναφέρουν την αγορά σε ρυθμούς ανάπτυξης» δηλώνουν οι αναλυτές της IDC. Η HPE διατηρεί την πρωτιά, με 25,9% μερίδιο αγοράς. Στη δεύτερη θέση εξακολουθεί να παραμένει η Dell, με μερίδιο αγοράς 17,8%. Βάσει των ορισμών της IDC περί στατιστικού σφάλματος, Lenovo, Cisco και IBM ισοβαθμούν στην τρίτη θέση της αγοράς. Η αγορά ΕΜΕΑ σημείωσε πτώση της τάξης του 14,5% ενώ στην Κεντροανατολική Ευρώπη ο κύκλος εργασιών της αγοράς servers μειώθηκε κατά 21,5%, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Nέος CEO για την LG Electronics

Ο κ. Jo θα είναι υπεύθυνος για όλες τις επιχειρηματικές μονάδες της LG Electronics, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών H&A, Mobile Communications, Home Entertainment και Vehicle Components ενώ θα επιβλέπει περισσότερα από 120 τμήματα σε όλο τον κόσμο.Το Διοικητικό Συμβούλιο της LG προήγαγε επίσης τον κ. Song Dae-hyun, 58 ετών, ο οποίος έως τώρα ήταν υπεύθυνος για την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS- Commonwealth of Independent States) καθώς και πρόεδρος της LG Russia, στη θέση του προέδρου και CEO της Home Appliance & Air Solutions Company, αντικαθιστώντας τον κ. Jo.

Η Oracle επενδύει 1,4 δισ. δολάρια για την υποστήριξη της εκπαίδευσης στην Πληροφορική

Στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανακοινώθηκε σήμερα, το Oracle Academy σκοπεύει να επιμορφώσει 1.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς στην ΕΕ σε αντικείμενα της Επιστήμης Υπολογιστών, της Java και των Βάσεων Δεδομένων, καθώς και να προσεγγίσει σπουδαστές μέσα από 1.000 επιπλέον εκπαιδευτικά ιδρύματα στην ΕΕ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Επιπλέον, μέσα στα τρία επόμενα χρόνια, το Oracle Academy θα αναπτύξει πρωτοβουλίες και προγράμματα, όπως τα ακόλουθα:
– Πρόσκληση σε εθνικούς οργανισμούς από τις χώρες-μέλη της ΕΕ για συνεργασία με το Oracle Academy όσον αφορά στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και σπουδαστών στην επιστήμη των υπολογιστών
– Νέο εκπαιδευτικό υλικό για τις αναδυόμενες τεχνολογίες στην ανώτατη εκπαίδευση
– Προσαρμογή ολόκληρου του εκπαιδευτικού προγράμματος του Oracle Academy σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων (EQF)

Ψηλά στην ατζέντα των ΔΣ η προστασία προσωπικών δεδομένων

Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η PRIORITY σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Σε μία κατάμεστη αίθουσα, το παρών έδωσε πλήθος στελεχών από κορυφαίες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRIORITY Παναγιώτης Αναστασάκης  παρουσίασε αναλυτικά τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων – GDPR, δίνοντας έμφαση στις νέες απαιτήσεις που τίθενται σε όλες τις επιχειρήσεις που επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα. Ο Λεωνίδας Τερτίπης, Manager της Διεύθυνσης Information Security της PRIORITY παρουσίασε το πώς θα επιλεχθούν, θα σχεδιασθούν και θα υλοποιηθούν τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λάβουν οι επιχειρήσεις. Η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τα επόμενα βήματα που αυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν. Υπενθυμίζεται ότι ο GDPR θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο του 2018.

Το ΕΚ στηρίζει τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των δεδομένων

Στόχος της συμφωνίας είναι να διασφαλίσει υψηλά και δεσμευτικά πρότυπα προστασίας των δεδομένων που ανταλλάσσονται από την αστυνομία και τις αρχές επιβολής του νόμου. Η συμφωνία καλύπτει όλα τα προσωπικά δεδομένα, όπως ονόματα, διευθύνσεις ή ποινικά μητρώα, που ανταλλάσσονται μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ με σκοπό την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη ποινικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας.

Η συμφωνία κατοχυρώνει για τους πολίτες της ΕΕ και των ΗΠΑ:
– το δικαίωμα διοικητικής και δικαστικής προσφυγής
– το δικαίωμα να ενημερώνονται σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας των δεδομένων τους
– το δικαίωμα να ζητούν διόρθωση των προσωπικών τους δεδομένων σε περίπτωση ανακριβών πληροφοριών
Καθορίζει επίσης συγκεκριμένα όρια για τη διαβίβαση δεδομένων και τις περιόδους διατήρησης των στοιχείων.

Η Ελλάδα υστερεί σε καινοτομία και έρευνα

Η διαΝΕΟσις συνεργάστηκε με τους ερευνητές του DIW Berlin για τη δημιουργία μιας αναλυτικής έκθεσης που αξιολογεί τα βασικά προβλήματα του ελληνικού «συστήματος καινοτομίας». Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:
• H σημερινή κατάσταση της νομοθετικής και κανονιστικής διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται ως ένα από τα κύρια εμπόδια για τις επενδύσεις, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.
• Οι δημόσιες και ακόμη περισσότερο οι ιδιωτικές επενδύσεις σε Ε&Α (Έρευνα και Ανάπτυξη) είναι πολύ χαμηλές στην Ελλάδα.
• Η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος κρίνεται αναγκαία σε ό,τι αφορά την πρακτική και επαγγελματική εκπαίδευση, ώστε να μειωθούν οι παρούσες εργασιακές ανισότητες της αγοράς
• Η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης στην Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο περιοριστικά προβλήματα για την έρευνα και τις νεοϊδρυθείσες καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
• Δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός οργανωμένων δικτύων συνεργασίας ανάμεσα στη βασική έρευνα, στην εφαρμοσμένη έρευνα και στις επιχειρήσεις.

Παρόλο αυτά, η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας συστήματος καινοτομίας της όπως είναι, για παράδειγμα, το αξιοσημείωτο επιστημονικό δυναμικό και οι υψηλού επιπέδου ερευνητικοί οργανισμοί, αλλά και το μεγάλο ποσοστό (9%) των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων ανάμεσα σε αυτούς με τις περισσότερες αναφορές παγκοσμίως.

Οδεύει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Στόχος του είναι να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, μέσω της καταγραφής συναλλαγών και εισοδημάτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών στο τραπεζικό σύστημα.

Σημαντική αύξηση εσόδων για την Intralot

Το γ’ τρίμηνο του 2016 τα έσοδα σημείωσαν αύξηση ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων από το αθλητικό στοίχημα στη Βουλγαρία και την πρόσφατη εξαγορά της βουλγαρικής εταιρείας Eurobet το Γ’ τρίμηνο του 2016. Το Περιθώριο Μικτού Κέρδους διαμορφώθηκε στο 17,6% κατά το εννεάμηνο του 2016 από 18,8% το εννεάμηνο του 2015, έχοντας επηρεαστεί αρνητικά κυρίως από τη συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους στη Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν (λόγω της υψηλότερης απόδοσης κερδών) και την Τουρκία, γεγονός που εν μέρει αντισταθμίστηκε από την αύξηση του περιθωρίου κέρδους στις ΗΠΑ.

Το ποσοστό απόδοσης κερδών κατά το εννεάμηνο του 2016 σημείωσε αύξηση κατά 3,7 μονάδες βάσης συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2015, ενώ τα μικτά έσοδα GGR αυξήθηκαν κατά 4,3% την ίδια περίοδο. Κατά το Γ’ τρίμηνο του 2016 το ποσοστό απόδοσης κερδών αυξήθηκε κατά 4,9 μονάδες βάσης συγκριτικά με το Γ’ τρίμηνο του 2015 (λόγω της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν), ενώ τα μικτά έσοδα (GGR) αυξήθηκαν κατά 7,6%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €35,0 εκατ. κατά το Γ’ τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας μια μείωση της τάξης του 14,3% συγκριτικά με το Γ’ τρίμηνο του 2015. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €123,9 εκατ. το εννεάμηνο του 2016, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 2,4%. Τέλος, τα κέρδη προ φόρων (EBT) κατά το Γ’ τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν στα € -1,8 εκατ. έναντι €5,1 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2015.

H Διαμαντής Μασούτης ΑΕ αναβαθμίζει τις υποδομές του data warehouse της

Για το σκοπό εγκαταστάθηκαν τέσσερις SQL Server 2016 Enterprise Edition σε τοπολογία Always on, οι οποίοι φιλοξενούνται σε τέσσερις ισχυρούς Server HP μοιρασμένους στα δύο data center της εταιρείας, εξυπηρετώντας έτσι και το disaster recovery scenario. «Με την παραπάνω υλοποίηση η Μασούτης εξασφαλίζει άφθονη επεξεργαστική ισχύ για την εξυπηρέτηση σημερινών αναγκών όπως WMS, HR, Data Repository, Reporting, On Demand Queering, αλλά και μελλοντικών απαιτήσεων όπως data analytics και predictive analytics» δηλώνει στο NetFAX ο Σάββας Τορτοπίδης, IT Manager της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο εκμοντερνισμός υφιστάμενων εφαρμογών και διαδικασιών πάνω σε μια ενιαία πλατφόρμα. «Το συγκεκριμένο έργο στηρίζεται στη χρήση Share Point Server της Microsoft, χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνικές που από τη μια εξασφαλίζουν την απαραίτητη ροή εργασιών για την κάλυψη  εσωτερικών, αλλά και B2B διαδικασιών και από την άλλη παρουσιάζουν τις νέες εφαρμογές και διαδικασίες σε ένα πολύ εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον για τους χρήστες, ικανοποιώντας φυσικά και τις σύγχρονες απαιτήσεις του mobility» σχολιάζει επ’ αυτού ο Σάββας Τορτοπίδης.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των νέων SQL Servers, καθώς και η μετάπτωση των δεδομένων από την υπάρχουσα κατάσταση.
Όσον αφορά την υλοποίηση του Share Point, έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές εφαρμογές και νέες B2B εφαρμογές είναι σε εξέλιξη με την πρώτη και πιο καινοτόμα (διαχείριση νέων ειδών) να ξεκινάει πιλοτική εφαρμογή το επόμενο δίμηνο.

«Για τη σωστή και έγκαιρη εκτέλεση των εν λόγω έργων, σημαντική και απαραίτητη ήταν η συμμετοχή της Microsoft η οποία συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό της λύσης και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου, η HP η οποία επιμελήθηκε με προσοχή την υποδομή στην οποία στηρίζεται η λύση εξασφαλίζοντας υψηλή διαθεσιμότητα και η Bluestream, η οποία ολοκλήρωσε άψογα όλα τα παραπάνω παραδίδοντας τις υπηρεσίες της όπου και όποτε ήταν απαραίτητο» συμπληρώνει ο Σάββας Τορτοπίδης. Ο προϋπολογισμός των παραπάνω έργων ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Η Siemens γιόρτασε την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή της

Πέρα από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, παραβρέθηκαν 100 ακόμα εξέχοντες επισκέπτες, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις, την επιστήμη, τον πολιτισμό και τα Μέσα. Ο Joe Kaeser, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG άνοιξε την τελετή. Η Nathalie von Siemens, απόγονος του Werner von Siemens, Γενική Διευθύντρια και εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Siemens Stiftung και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Siemens AG, καθώς και ο Gerhard Cromme, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας, εκφώνησαν ομιλίες προς τιμήν του ιδρυτή της εταιρείας.