IDC: Συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις για την αγορά PC

Τα μεγέθη αφήνουν περιθώρια για συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς το projection του Αυγούστου έκανε λόγο για μείωση κατά 7,2%. Για το 2017, η  IDC επιβεβαιώνει εκ νέου την πρόβλεψή της για αρνητική ανάπτυξη 2,1%, ωστόσο οι παραγγελίες σε απόλυτους αριθμούς θα είναι ελαφρώς περισσότερες.  Για το 2017, η αγορά εμφανίζει προοπτικές σταθεροποίησης ενώ το 2018 μπορεί να είναι το έτος εκκίνησης μιας συγκρατημένης ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, ο ανταγωνισμός από τα tablets και τα smartphones προς τα PC αμβλύνεται • εντούτοις, η διάδοση της χρήσης κινητών συσκευών οδηγεί στην κυριαρχία των ultra slim και convertible PCs, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχούν στο 63% των παραγγελιών notebook του 2020.

Από την IBM ο νέος υπερυπολογιστής MareNostrum 4

Η αγορά θα πραγματοποιηθεί από την IBM, η οποία θα ενσωματώσει σε ένα μόνο μηχάνημα δικές της τεχνολογίες μαζί με την τεχνολογία των Lenovo, Intel και Fujitsu. Η σύμβαση έχει ανατεθεί, κατόπιν δημόσιας διαδικασίας υποβολής προσφορών στην οποία συμμετείχαν δύο ακόμα εταιρείες. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 30€ εκατομμύρια περίπου. Με την συγκεκριμένη αγορά, το BSC-CNS έχει διπλό στόχο: να αποκτήσει μια μηχανή γενικής χρήσης, ικανή να εκτελεί όλους τους τύπους των επιστημονικών και μηχανικών εργασιών, και να παρέχει μόνη της cluster διαμορφωμένα με αναδυόμενες τεχνολογίες.

Αυτά τα cluster θα εξυπηρετούν τις ανάγκες κάθε χρήστη και με τη σειρά τους θα επιτρέπουν στο κέντρο να εξετάζει και να αναλύει την απόδοση των πιο πρόσφατων εξελίξεων στο τομέα του supercomputing. Όπως και ο προκάτοχος του, MareNostrum 3, έτσι και ο νέος υπερυπολογιστής θα είναι μέρος του Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE), ένα δίκτυο το οποίο έχει στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπερυπολογιστή υψηλής απόδοσης.

Το MareNostrum 4 θα είναι επίσης μέρος του ισπανικού δικτύου ICTS της μοναδικής επιστημονικής και τεχνολογικής υποδομής στην Ισπανία και του Ισπανικού δικτύου Supercomputing (RES). Το νέο supercomputer θα αυξήσει την ικανότητα υπολογισμού του RES και θα αντικαταστήσει το MareNostrum 3, τα εξαρτήματα του οποίου θα κατανεμηθούν μεταξύ των διαφόρων κόμβων του δικτύου.

Θετική η πορεία της Huawei στην ελληνική αγορά

Με λύσεις που της επιτρέπουν να καθορίζει τις εξελίξεις, η Huawei παρέχει την τεχνογνωσία ανάπτυξης κρίσιμων υποδομών, που δημιουργούν το περιβάλλον για την πρόοδο της ψηφιακής οικονομίας. Στο πλαίσιο της Black Friday η Huawei είχε μια άλλη ευκαιρία να ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά, με το Huawei P9 να πρωταγωνιστεί αυτήν την ημέρα, με ένα μεγάλο αριθμό παραγγελιών.

Γιώργος Στεφανόπουλος, ΕΕΚΤ: «Tα δίκτυα 5G θα προσφέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας»

Όπως εκτιμά ο Γιώργος Στεφανόπουλος «στη νέα φάση που εισέρχεται η ελληνική οικονομία, ο κλάδος ΤΠΕ θα φέρει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα, η οποία μετασχηματίζεται σε μια σύγχρονη ψηφιακή οικονομία, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, με κοινωνική ευαισθησία, σεβασμό στο περιβάλλον και το ευρωπαϊκό μέλλον μας». Η συμβολή των ψηφιακών επικοινωνιών στη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Γ. Στεφανόπουλο, θα ενδυναμωθεί στο άμεσο μέλλον, με τον εξαπλασιασμό του όγκου δεδομένων στο Internet, τη μαζικότερη χρήση ΤΠΕ, υπηρεσιών SaaS και συνδέσεων M2M. Σχολιάζοντας την κατάσταση στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ο Γ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι εκπροσωπούν έναν κλάδο με τους μεγαλύτερους και σταθερότερους επενδυτές στη χώρα, που, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, επενδύει το 21% των εσόδων του από υπηρεσίες και το 54% του EBITDA κατά μέσο όρο τα τελευταία 4 τρίμηνα. Ένα κλάδο που συμβάλει με 9,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και δημιουργεί 42.500 θέσεις εργασίας, όπως επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ.

Πτωτικός ο δείκτης προσδοκιών στην αγορά Πληροφορικής το Νοέμβριο

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα μετά από τρεις μήνες ανόδου, κινείται πτωτικά τον Νοέμβριο, καθώς διαμορφώνεται στις 92,4 μονάδες (από 93,8 μονάδες τον Οκτώβριο), σε επίδοση πάντως υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (87,1 μονάδες). Η αλλαγή τάσης στο οικονομικό κλίμα προκύπτει ως αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και δευτερευόντως της επιδείνωσης των προσδοκιών στη Βιομηχανία. Η διόρθωση αυτή είναι µάλλον αναμενόμενη, καθώς η σταθεροποίηση της οικονομίας, επιτρέπει ηπιότερες αξιολογήσεις από πολίτες και επιχειρηματίες, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινείται πτωτικά τον Νοέμβριο, φθάνοντας στις 78 (από 90,3) μονάδες, σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση µε τα αντίστοιχα περσινά (60,8 µον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, µε το σχετικό ισοζύγιο των +16 μονάδων να φθάνει τις +5, ενώ πτώση σημειώνουν και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης (+15 από +32 µον. ο δείκτης). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθενούν επίσης (στις -3 από +20 µον. ο δείκτης), ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου καταγράφεται υποχώρηση (+3 από +7 µον. ο δείκτης). Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εντείνεται ήπια (-10 από -7 µον. ο δείκτης).

Τέλος, το 36% των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, µε το 31% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 15% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και ένα 9% τους λοιπούς παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόμματα.

Ν. Παππάς: «Οφείλουμε να εστιάσουμε στην ισορροπημένη ανάπτυξη και στην καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού»

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δοθεί εστίαση στην ισορροπημένη ανάπτυξη και στην καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού και της απομόνωσης, ώστε να μην δυσχεραίνεται η καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. «Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η ισχυρή παρουσία των εθνικών ρυθμιστικών αρχών είναι οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τις νέες τεχνολογίες προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες» τόνισε ο Ν. Παππάς. Τέλος ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, για μια αποτελεσματικότερη χρήση και ισότιμη διασυνοριακή διανομή του ραδιο-φάσματος, όπως και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος, που θα προστατεύει τα δεδομένα, αλλά και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Η ΔΕΣΦΑ επενδύει στo ΙΤ Security

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, βρίσκονται σε εξέλιξη αναβαθμίσεις των συσκευών firewall και proxy, που, σε συνδυασμό με την περαιτέρω λογική κατάτμηση των δικτύων του οργανισμού σε ζώνες, θα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στον κρίσιμο εξοπλισμό και καλύτερο έλεγχο πρόσβασης σε οποιονδήποτε εξωτερικό χρήστη επιθυμεί να συνδεθεί με τα πληροφοριακά συστήματα της ΔΕΣΦΑ. Συστήματα patch management και antispam είναι σε λειτουργία, γίνεται περιοδικά έλεγχος ευπαθειών και τρωτοτήτων από εξειδικευμένο λογισμικό και ακολουθούν οι κατάλληλες διορθώσεις και παραμετροποιήσεις, ενώ το σύνολο της υποδομής υπόκειται σε διενέργεια δοκιμών διείσδυσης και ελέγχων ευπάθειας από εξωτερικό συνεργάτη μια φορά το χρόνο. Στο εγγύς μέλλον έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας δεδομένων και διαχείρισης συμβάντων (SIEM) και η υλοποίηση λύσης sandbox για αντιμετώπιση malware και zero-day επιθέσεων και ευπαθειών. Παράλληλα, θα λάβει χώρα και ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των χρηστών πάνω σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 25 εκατ. προχώρησε η Wind Ελλάς

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση του ΑΜΚ ο Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της στήριξης των μετόχων σε ένα εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον, μια στήριξη που επιτρέπει στην εταιρεία να ακολουθήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα το επενδυτικό της πλάνο σε δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων και υπηρεσίες.

H Xerox Hellas αποκαλύπτει τη νέα στρατηγική της μετά το διαχωρισμό

Όπως ανέφερε ο κ. Ραμπάτ «Σε διεθνές επίπεδο, η ‘νέα’ Xerox θα είναι μια εταιρεία που θα πατά γερά στο καινοτόμο DNA της και θα κινείται προς τα εμπρός με έναν ακόμη πιο πελατοκεντρικό τρόπο. Η νέα οργάνωση ανά χώρα (αντί ανά line of business) θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων και θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα, η προγραμματισμένη αναβάθμιση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης θα προσφέρει ακόμη πιο στοχευμένες τεχνολογικές λύσεις για τους πελάτες μας».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Στην Ελλάδα θα λειτουργούμε κάτω από το brand της Xerox όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία 45 χρόνια, εστιάζοντας όμως ακόμη περισσότερο στην αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών των πελατών μας, ενώ θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη MPS επόμενης γενιάς στις μεγάλες επιχειρήσεις, στη διευκόλυνση της ροής εργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη light version της συνολικής λύσης MPS, στην ανάληψη και διαχείριση εκτυπώσεων και κατασκευής οποιουδήποτε Marketing προωθητικού υλικού και προγράμματος για το λογαριασμό πελατών μας (υπηρεσίες CMS) και στην προσφορά προστιθέμενης αξίας στις μικρότερες επιχειρήσεις και τους τελικούς καταναλωτές». Άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης υπάρχουν, σύμφωνα με τον Βασίλη Ραμπάτ, στη μεγάλη γκάμα των εξελιγμένων i-series συσκευών της εταιρείας, στην ψηφιακή εκτύπωση βιβλίων και συσκευασιών, καθώς και σε πολλά πρωτοποριακά software.