ΕΛΣΤΑΤ: χαμηλή η αξιοποίηση του cloud, των Big Data και του e-Commerce από τις ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα,  για το 2016 και σε σύνολο 21.600 επιχειρήσεων, το 88% χρησιμοποιεί υπολογιστές, το 87,7% διαθέτει πρόσβαση στο Internet, ενώ το 54,2% αξιοποιεί τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (3G ή 4G) για σύνδεση στο Internet. Από τις επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το 75,2% έχει δικό τους site, to 50,3% χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μόλις ένα 10,5% αξιοποιεί – έχει αγοράσει – υπηρεσίες cloud (εξ αυτών 67,9% αφορά υπηρεσίες email, 58,2% υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων και 17,8% χρηματοοικονομικές ή λογιστικές εφαρμογές). Σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται και η εκμετάλλευση/ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data), καθώς μόλις 13% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν κάνει κάτι σε αυτό τον τομέα. Το ίδιο περιορισμένη είναι η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων και αγορών, καθώς 11,5% των ελληνικών επιχειρήσεων έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας και 14,5% έκαναν τις αγορές του μέσω του Internet.

H Οracle διατηρεί την «ανεξαρτησία» της NetSuite

Ο Mark Hurd, Oracle CEO και ο Evan Goldberg, ιδρυτής και CTO της NetSuite, μίλησαν για την αξία της εξαγοράς της NetSuite από την Oracle και το σχέδιο ενσωμάτωσής της. Σε μια παρουσίαση που εστίαζε κυρίως στο πώς οι πελάτες και συνεργάτες της NetSuite θα επωφεληθούν από αυτή την εξαγορά, η Oracle επισήμανε την πρόθεσή της να επιτρέψει στην NetSuite να λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα δοθούν περισσότεροι πόροι στην NetSuite, ώστε να τη βοηθήσει να αναπτυχθεί και να πουλήσει περισσότερα προϊόντα, σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές και σε εντονότερους ρυθμούς. Επιπλέον, η Oracle θα επενδύσει για την ολοκλήρωση των λύσεων της NetSuite με τις δικές της. Όσον αφορά τα προϊόντα, οι πελάτες της NetSuite θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λύσεις της Oracle, συμπεριλαμβανομένων των data-as-a-service (DaaS), software-as-a-service (SaaS), platform-as-a-service (PaaS) και infrastructure-as-a-service (IaaS).

Accenture: Διπλασιασμός του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης μέχρι το 2035 ελέω ΑΙ

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Accenture, ο αντίκτυπος των AI τεχνολογιών στο επιχειρείν αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού μέχρι και 40%, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο εργασίας και ενισχύοντας το ρόλο των ανθρώπων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης εγείρει πολύπλοκα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, ως εκ τούτου η Accenture προτείνει, μεταξύ άλλων την εκ νέου αξιολόγηση των γνώσεων και των ικανοτήτων που θα απαιτούνται στο μέλλον, την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας και ηθικής για την τεχνητή νοημοσύνη καθώς και τη διαχείριση των ζητημάτων αναδιανομής εργασίας που προκύπτουν. «Η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα στις εθνικές οικονομίες, αντιμετωπίζοντας τη βραδεία οικονομική ανάπτυξη και τη στάσιμη παραγωγικότητα. Για να πραγματοποιηθεί η «υπόσχεση» της τεχνητής νοημοσύνης, τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να προετοιμαστούν ενδελεχώς -πνευματικά, τεχνολογικά, πολιτικά, δεοντολογικά και κοινωνικά» αναφέρει ο Mark Purdy, γενικός διευθυντής – Economic Research, Accenture Institute for High Performance.

ΗP Z2 Mini: o πιο μικρός σταθμός εργασίας για εφαρμογές CAD

Ο νέος κομψός σταθμός εργασίας HP Z2 Mini υπόσχεται επαναστατική ισχύ και ευελιξία. Mε ύψος μόλις 2.3” (5.8cm) είναι 90% μικρότερος από έναν παραδοσιακό πύργο επαγγελματικής χρήσης. Με το Ζ2 Μini η HP φιλοδοξεί να επεκτείνει την ηγετική της θέση στον τομέα των σταθμών εργασίας, εισάγοντας μία νέα κατηγορία που προσφέρει εξαιρετική απόδοση, κομψότητα και αποτελεσματικότητα. Μικρότερος από ένα φλιτζάνι espresso σε ύψος, ο νέος HP Z2 Mini δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να σχεδιάζουν οτιδήποτε, από ηλεκτρονικά τελευταίας τεχνολογίας μέχρι κτίρια σπιτιών και γραφείων.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τα πιλοτικά συστήματα «έξυπνης πόλης» στη Χαλκίδα

Στο πλαίσιο του έργου, την υλοποίηση του οποίου έχουν αναλάβει από κοινού ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco, η ΚΑΥΚΑΣ και η OTS, θα υλοποιηθεί κι ένα πρόγραμμα μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων.

To A.E.I. Πειραιά Τ.Τ. αναθέτει προμήθεια στην Cosmos Business Systems ΑΕΒΕ

Το ποσό της ανάθεσης – η οποία έγινε με δημόσιο ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή – ανέρχεται στις 49.014,72 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

FORTINET Cyber Threat Assessment: Η LEXIS Πληροφορική αναλύει την ασφάλεια του δικτύου

Η LEXIS Πληροφορική Α.Ε., επίσημος αντιπρόσωπος και διανομέας των προϊόντων της Fortinet στην Ελλάδα από το 2004, διαθέτει στο δίκτυο συνεργατών της τoν εξοπλισμό του τεστ αξιολόγησης απειλών FORTINET Cyber Threat Assessment, που υπόσχεται μια εύκολη και γρήγορη αξιολόγηση των εταιρικών δικτύων, προσφέροντας αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια και την πρόληψη απειλών, την παραγωγικότητα των χρηστών, την απόδοση του εγκατεστημένου δικτύου.

H Lavisoft υλοποιεί έργο HR στην Προμετάλ Μπακλή

Αντικείμενο του HR Production Master αποτελεί ο έλεγχος των κέντρων κόστους του χώρου της παραγωγής μιας βιομηχανίας–βιοτεχνίας με στόχο, μέσα από την κατάλληλη επεξεργασία, τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του εργατικού δυναμικού.

ΣΕΚΑΣΕ: Ξεκινά τη λειτουργία του ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος

Σκοπός του ΣΕΚΑΣΕ είναι να αποτελέσει την επαγγελματική και θεσμική έκφραση των στελεχών της Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Compliance) σε όλους τους κλάδους και οργανισμούς στους οποίους αυτή λειτουργεί (π.χ. χρηματοοικονομικό, ασφαλιστικό, τηλεπικοινωνίας, ενέργειας, κ.λπ.). Ειδικότερα, ο ΣΕΚΑΣΕ παρέχει στα μέλη του συνεχή ενημέρωση, εκπαίδευση και πληροφόρηση σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, τους κανόνες λειτουργίας και τις μεθοδολογίες της Κανονιστικής Συμμόρφωσης και προωθεί θέματα των μελών του που σχετίζονται με την ευρύτερη λειτουργία της Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Επιδίωξη του ΣΕΚΑΣΕ είναι η σύναψη συνεργασιών με επαγγελματικούς και θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και η συμμετοχή σε θεσμικές διαδικασίες, όπου η τεχνογνωσία και εμπειρία των στελεχών του θα ήταν πολύτιμη.

Ο Όμιλος ΟΤΕ γίνεται ένα από τα σημαντικότερα hub παροχής και κατανάλωσης υπηρεσιών cloud & λύσεων IoT

Πρόσφατα, δε, ανατέθηκε στον όμιλο ΟΤΕ η υλοποίηση του Big Data Service Center για όλες τις χώρες του ομίλου DT. «Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού στηρίζει ένα νευραλγικό τομέα στην εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας του ομίλου μας διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΤΕ θέλει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο –  π.χ. ως ένα από τα σημαντικότερα hub παροχής και κατανάλωσης cloud υπηρεσιών για την περιοχή μας –  με τη υλοποίηση του Big Data Service Center για όλες τις χώρες του ομίλου DT (που θα αποτελέσει και προπομπό για την ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στις λειτουργίες του ομίλου) και ως βασικός παρόχος λύσεων Ιnternet of Τhings.

Οι τελευταίες ήδη αξιοποιούνται εντός ομίλου και παράλληλα προσφέρονται σε μικρούς και  μεγάλους πελάτες της εταιρείας ως υπηρεσία (SmartHome, IoT mobile plans, κλπ)» δήλωσε στο NetFAX ο Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ. Και συμπληρώνει: «O μετασχηματισμός της εταιρείας στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλά και η περαιτέρω επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, αποτελούν τους σημαντικότερους άξονες που θα μας απασχολήσουν τη νέα χρονιά. Η ενσωμάτωση  νέων μεθόδων εργασίας, όπως DevOps και Agile development, είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να παραμείνουμε πρωτοπόροι».